יום השנה לקרב תל חי הקרב ובא הוא הזדמנות מעולה לעסוק במורשת הקרב. בתל חי נערך הקרב הלאומי המשמעותי הראשון בארץ ישראל, והמקום הפך לסמל. בבית"ר נהגו לברך זה את זה לשלום בברכת תל חי, וברל כצנלסון אמר בזמן העלייה לחניתה כי הוא חי אז את תחושת תל חי. איך הפך סיפור תל חי לשנוי במחלוקת?
ב-1943 כתב הרב יששכר שלמה טייכטל מהונגריה - שהיה אנטי ציוני חריף לפני השואה - את הספר 'אם הבנים שמחה', ובו נימק את צדקת הציונות, ולימד זכות על החלוצים:
"...כמה מן בני ישראל שעמדו לנגדם ומתו על ידיהם אמרו קודם יציאת נשמתם בזה הלשון: אין דבר, טוב למות בעד ארצנו".
ככל שעלה מעמדו של האתוס ההתקפי בציונות חל פיחות מסוים במעמדה של מורשת תל חי, אולם הוא עדיין נותר גבוה. לאחר הקמת המדינה חל פיחות נוסף במעמדה של תל חי כי לא היה מחסור בגיבורים מעודכנים. למשה דיין יוחסה האמירה:
"מה זה תל חי? כיתת צנחנים עם 'עוזים' הייתה פותרת את העניין בחמש דקות".
בשנות השישים הופצו פקפוקים ושמועות שהגיעו בין היתר מאנשים אשר היו במקום בעת הקרב, וייתכן שהתקנאו בתהילתו של טרומפלדור. לאחר מלחמת יום הכיפורים הפכו מלותיו המפורסמות של טרומפלדור יעד למתקפה מצד אלה שראו בהן עידוד למלחמות מיותרות.
ההתנגדות לאמירתו של טרומפלדור הגיעו להגחכה גמורה בסרט המצליח 'בלוז לחופש הגדול' שיצא לאקרנים ב-1987. באחת מסצנות השיא מדקלמת מקהלת בית הספר בעליצות "טוב למות בעד ארצנו, טוב למות", וכל שחקן בתורו מביים פגיעת כדור ונופל מת, לבסוף נותר רק אחד הממשיך לדקלם עד שגם הוא נופל.
בעשרות השנים הראשונות לאחר נפילת תל חי נאבקו השמאל והימין למי שייכת מורשת תל חי: השמאל הדגיש את האידאולוגיה השיתופית של טרומפלדור ואת התמסרותו לעבודת האדמה; ואילו הימין בחר לתאר את טרומפלדור כלוחם, כמפקדו של הגדוד העברי שפעל להקמת כוח צבאי עברי.
בשנות התשעים, בעת החתימה על הסכם אוסלו, הועלתה שוב פרשת תל חי באוב במטרה ללמוד ממנה לקחים שונים מאלה שהיו מקובלים עד אז. הצורך להתמודד עם אחד המיתוסים המכוננים של הציונות - שנתפס כמחייב עמידה עיקשת ללא ויתור על אחיזה בשטח - מעיד על כוחו של הסיפור.
היו שטענו כי פרשת תל חי מוכיחה שצריך לפנות יישובים, כאז כן היום. דן מרגלית הזכיר לקוראי עיתון הארץ במאי 1994 כי ז'בוטינסקי התנגד להתעקשות על הגנת תל חי. ברור שעיתון הארץ לא ביקש רק להחכים את קוראיו בעובדות ההיסטוריות אלא התכוון להוכיח שלקח תל חי הוא כי ניתן וצריך לפנות יישובים.
כאשר ביקש אביב גפן להצטייר כמורד בערכיה של החברה הישראלית הוא הצטלם ב-1993 במהלך קידום המכירות לאלבומו 'עכשיו מעונן' כשעל גופו הכתובת "טוב למות בעד עצמנו". כמי שהשתדל להציג עצמו כבן המורד הבועט באומץ בכל מיתוס הוא הלך בתלם שאותו חרש אביו בהתנגדות למלותיו האחרונות של טרומפלדור.
טיעון דומה, בצורה בוגרת מעט יותר, העלה רוג'ר הרץ:
"האתוס הישראלי תבע תמיד הקרבה עצמית לטובת הכלל, אם באורח החיים ואם בנכונות למות בשדה הקרב. האתוס הזה, טובת הכלל לפני טובת הפרט, מונע את התפתחותה של חברה ליברלית בישראל".
דורון סטניצקי, איש מפלגת העבודה, הרחיק לכת אף יותר:
"האם רשאים היהודים להטיף מוסר למוסלמים בעניין התאבדות על רקע לאומי? ... במה עדיף "טוב למות בעד ארצנו" של יוסף טרומפלדור על "א-ללה אכבר" של מתאבדי החמאס הנאבקים על מטרה לאומית שהם מאמינים בצדקתה?"
אי אפשר לפטור דברים בסגנון זה כדעה פרטית של עיתונאים וכותבים, שכן גישה זו חלחלה גם
לדבריו הפומביים של ראש הממשלה דאז יצחק רבין בתל חי: "שנים אנו הולכים עם ... 'טוב למות בעד ארצנו' ... זו צוואה שבתי הקברות הצבאיים בכל הארץ הם עדות עצובה למימושה הכואב...אני אומר לכם גם: טוב לחיות בעד ארצנו".
המסר של גבורת תל חי היה נכון בעבר, בדורות שבהם חינכו על
"טוב למות בעד ארצנו", אך כיום המצב השתנה והמסר הנכון הוא "טוב לחיות בעד ארצנו". לראשונה בתולדות ישראל הציג ראש ממשלה את מורשת תל חי כסיפור שעבר זמנו.
המצדדים בהסכם אוסלו ובפינוי יישובים לא הגיבו בדבריהם על טרומפלדור לטיעון מסוים של אנשי ימין, אלא התמודדו עם האופי המחייב שהיה
למורשת תל חי. בציבור נותרו חקוקים קרב תל חי, דמותו של טרומפלדור ודבריו של אהרן שֶׁר שנהרג בתל חי לפני הקרב האחרון:
"את המקום אין עוזבים, כי על הבנוי אין מוותרים".
הגם שלכאורה אין סיבה הגיונית לכך שקרב תל חי שהתרחש ב-1920 יהיה רלוונטי לדיון בהסכמים ובפינוי שטחים בשנות התשעים
התברר כי השפעתם של סמלים היא גדולה עד כדי כך שרבים מאלה שהיו מעוניינים בקידום מדיניות חדשה הרגישו כי הם צריכים לתקוף את הסמלים הישנים כדי לעשות זאת, או לפחות להתרחק מהם ולסמנם כלא רלוונטיים.
קרב תל חי היה לאחד הסמלים המכוננים של המאבק הציוני. הסיסמה "טוב למות בעד ארצנו" נחקקה
נחקקה בזיכרון, יום ציון לאומי נקבע ופסל הוצב . העיסוק בדבריו של טרומפלדור במהלך הדיון על הסכמי אוסלו מעיד בעיקר על כוחה של המורשת, עד שרבים כל כך הרגישו כי אי אפשר ליישם מדיניות שונה בלי לעקור את המורשת המחייבת ממקומה.

המאמר המלא של יגיל הנקין פורסם אצלנו בגיליון 117.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with סגולה - מגזין להיסטוריה

סגולה - מגזין להיסטוריה Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @segula_history

Apr 21, 2023
היום לפני 76 שנים התאבדו מאיר פיינשטיין ומשה ברזני, זמן קצר לפני שהיו אמורים לעלות לגרדום הבריטי.
לפני מותו כתב פיינשטיין: "טוב למות עם נשק בידיים מאשר לחיות עם ידיים למעלה".
זהו סיפור גבורתם👇 Image
בשנת 1976 עבר חבר הכנסת מנחם בגין התקף לב. בשבתו בבית החולים, קרא בגין לאיש אמונו, ראש הלשכה יחיאל קדישאי, הפקיד בידו מכתב והורה לו: "פתח אותו לאחר מותי". 6 שנים אחר כך, כשרעיית רה"מ בגין, עליזה, נפטרה היה קדישאי ליד בגין בשעתו הקשה. Image
"לא פתחת עדין את המכתב?" שאל אותו בגין וביקש ממנו לפתוח אותו. קדישאי פתח אותו וקרא: "יחיאל יקירי. בבוא היום, הואל נא לקרוא את בקשתי זו: אני מבקש לקבור אותי בהר הזיתים, ליד מאיר פיינשטיין ומשה ברזני. שלך באהבה, מ. בגין". Image
Read 14 tweets
Jan 11, 2023
אדולפו קמינסקי, ניצול שואה שזייף במהלך מלחמת העולם השנייה כ-14,000 תעודות שהצילו אלפי יהודים, הלך לעולמו והוא בן 97. כשנשאל על שליחותו במסגרתה תרם ללא עלות כספית את מיטב כוחו בזיוף התעודות, ענה: "בשעה אחת אני יכול ליצור 30 מסמכים. אם אני אשן שעה - 30 אנשים ימותו". שרשור👇
קמינסקי נולד ב-1 באוקטובר 1925 בארגנטינה, נצר למשפחה יהודית שהיגרה מרוסיה. כשהיה בן שבע היגר עם משפחתו לצרפת, וכעבור שבע שנים נוספת נקלע כנער צעיר למלחמת העולם השנייה, נדד ממקום למקום ונאלץ לחפש מקומות מסתור שונים. אחרי הכיבוש הנאצי נכלאו קמינסקי ובני משפחתו במחנה המעצר דראנסי
ממנו נשלחו היהודים למחנות ההשמדה. בזכות טעות בירוקרטית הצליחו בני משפחת קמינסקי להינצל, אך אם המשפחה נהרגה בנפילה מרכבת. באותה עת היה ידוע הנער קמינסקי כבעל יכולת ציור מרשימה, ובשל כך בשנת 1944 מצא את עצמו מועסק במעבדה שזייפה מסמכים מטעם המחתרת היהודית. "לעולם לא אשכח את החדר
Read 13 tweets
Jan 11, 2023
אברהם יהושע השל, שנולד היום לפני 116 שנים, יועד מינקות להיות אדמו"ר של אחת מחצרות החסידות, אולם חש שא-לוהים קורה לו ליצור הגות רוחנית ומוסרית הפתוחה לכל באי עולם. את מסריו תרגם לפעילות חברתית אמיצה בארצות הברית, וגם למדינת ישראל מצא תפקיד חשוב בדרך לתיקון עולם. שרשור👇
אבות אבותיו של אברהם יהושע השל היו חוליות בשלשלת אדמו"רים שראשיתה במגיד ממזריץ', תלמידו הגדול של הבעש"ט. בהקדמה לספרו האחרון, שהוקדש לרבי מקוצק, כתב השל תחת הכותרת "מדוע אני מוכרח לכתוב את הספר הזה" כי נקרא על שם ה'אוהב ישראל', רבי אברהם יהושע השיל מאפטא (1746-1825), שכן משפחתו
ציפתה ממנו כי יהיה מעין גלגול של גלגול של הבעש"ט. אולם אביו של השל נפטר עוד בטרם הגיע בנו לגיל עשר. אברמל'ה נותר בוורשה, שהייתה נתונה לשליטת הדרך הנגדית, וחינוכו הופקד בידי דודו, חברו של הרבי מגור. עולמו הפנימי של הנער סער, אך זה לא מנע ממנו להתגלות כעילוי ולפסוע במסלול הכשרה
Read 15 tweets
Jan 9, 2023
היום לפני 150 שנים נפטר חיים נחמן ביאליק.
ביאליק עוד לא היה בן שלושים כשהוכתר על ידי חוגי הסופרים והמשוררים הציוניים למשורר הלאומי וזכה להערצת ההמון. המורשת הספרותית המפוארת שהותיר אחריו עוד מזמרת בגני הילדים ובתחנות הרדיו.
שרשור👇 Image
חיים נחמן ביאליק נולד בשנת 1873 בכפר ראדי, הסמוך לעיר ז'יטומיר, שבתחום המושב. ביאליק העביר במקום את שש שנותיו הראשונות, ולאחריהן עבר עם משפחתו לז'יטומיר, וזאת בעקבות כשלון אביו בעסקי היערות.
אביו החל לעבוד בבית מרזח ומצבו הכלכלי והנפשי בעקבות העבודה היה רע.
כעבור שנה מתחילת Image
עבודתו במקום נפטר, והשאיר אחריו אשה וילדים ללא פרנסה. האם נאלצה למסור את חיים נחמן בן השבע לסבו. החיבור בין הסב לנכד לא היה טוב, מאחר שחיים נחמן היה שובב שדרש טיפול ותשומת לב, ואילו סבו היה אדם מבוגר ולא היה לו פנאי וסבלנות לנכד הקטן.
בעקבות כתבה שקרא בעיתון, החליט חיים נחמן Image
Read 20 tweets
Dec 5, 2022
היום לפני 110 שנים נולד עולה הגרדום דב גרונר, אחד מגדולי וחשובי הלוחמים שפעלו לתקומת ישראל. במכתבו האחרון לפני עלייתו לגרדום, כתב למנחם בגין: "הנני נשבע שלו הייתה לי הברירה להתחיל מחדש, הייתי בוחר באותה הדרך שבה הלכתי מבלי להתחשב בתוצאות האפשריות בשבילי". שרשור👇
דב גרונר נולד ב-6 בדצמבר 1912 למשפחה דתית שהתגוררה בעיירה קישווארדה ההונגרית. משפחתו כללה רבנים שונים, ובין היתר בשל כך למד גרונר הנער בישיבה מקומית. משם התגלגל ללימודי הנדסה, ושנים ספורות אחר כך היה למהנדס בבית חרושת בבודפשט.
באותן שנים דבק בו הרעיון הציוני, וגרונר החליט כי
ברצונו לתת את מיטב כוחו אליו. הוא הצטרף לתנועת הנוער בית"ר, מייסודו של זאב ז'בוטינסקי, ועסק בחינוכם של בני נוער צעירים ממנו לערכי הציונות. באותו הזמן דבק בו רעיון העלייה ארצה, וב-1940 הגשים את חלומו והעפיל ארצה יחד עם עמיתיו לתנועה באונייה "סקריה". עם זאת, האונייה נעצרה בידי
Read 16 tweets
Dec 4, 2022
אוליבר קרומוול היה מצביא ומדינאי בעל השפעה אדירה על אנגליה של המאה ה-17. לזכותו אפשר לזקוף את התחלפות אנגליה ממלוכה לרפובליקה. הוא ניהל מלחמות, מאבקים אזרחיים ומסעות כיבוש. אבל אנחנו נזכור אותו בזכות מה שאירע היום לפני 367 שנים👇 Image
ב-4 בדצמבר 1655 כינס קרומוול אספה של נכבדים אנגלים על מנת להכריע בשאלה האם להתיר ליהודים לשוב לאנגליה. במשך 350 שנה לא דרך יהודי על אדמת האי הבריטי, שכן במאה ה-14 המלך אדוארד הראשון גירש מאנגליה את כל יהודיה. בדורות שלפני כן סבלו היהודים מרדיפות קשות, גזירות ופוגרומים.
קרומוול ואנשי ממשלו תמכו בחזרתם של היהודים לאנגליה, ואילו הסוחרים וראשי הכמורה הנוצרית התנגדו. כשקרומוול הבין שלא יצליח להשיג את הרוב הדרוש לעמדתו - פיזר את האספה מבלי להגיע הכרעה.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(