Het epos Aeneis is gemaakt door Vergilius aan het begin van het bewind van keizer Augustus, en dient als ontstaansmythe van het Romeinse rijk.
2/8
Troje werd na tien jaar beleg door de Grieken ingenomen door de list van het Trojaanse Paard. Het paard was zogenaamd achtergelaten door de Grieken als geschenk op het strand, maar bevatte een aantal Griekse krijgers.
3/8
De Trojaanse priester Laocoön probeert zijn stadgenoten nog te waarschuwen, maar wordt verzwolgen door een paar slangen.
4/8
Aeneas ontsnapt uit de brandende stad met zijn vader Anchises op zijn rug en zijn zoontje Ascanius aan de hand.
Samen met meer vluchtelingen zeilen ze westwaarts.
5/8
De vluchtelingen leggen eerst aan in Carthago. De koningin Dido wordt verliefd op Aeneas. Als deze vertrekt, is haar hart gebroken en pleegt ze zelfmoord.
6/8
In Italië aangekomen, sticht Aeneas' zoon Ascanius, die nu Julius heet, de stad Alba Longa. De familie der Julii - waaronder Caesar en Augustus - beroepen zich op deze afstamming.
7/8
Vele generaties verder stammen Romulus en Remus van Ascanius af. Romulus sticht volgens de mythologie de stad Rome.
8/8
De Deense koning Harald Blauwbaard veroverde rond 970 Noorwegen. Hij stichtte rond 980 Roskilde en verplaatste zijn residentie van Jelling naar Roskilde omdat het centraler lag.
2/9
Ruim 1000 jaar later zou het Zweedse bedrijf Ericsson hun draadloze communicatieprotocol, Bluetooth, noemen naar deze koning.
3/9
De Kelten worden geassocieerd met de Halstatt-cultuur en de daaropvolgende La Tène-cultuur (ca. 450 v. Chr tot 1ste eeuw na Chr.), die begonnen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland en zich van daaruit verspreidden over Europa.
2/14
Kelten migreerden naar Noordwest Spanje (Galicië), naar Frankrijk (Gallië) en Groot-Britannië.
Het woord "Galliër" is de Romeinse naam voor bepaalde Keltische stammen. Zelf noemden ze zich volgens Caesar Celtae.
Toen Caesar Gallië veroverde, koos hij de Rijn als grens voor het Romeinse Rijk. Augustus breidde het Rijk aanvankelijk uit: in 12 v. Chr. veroverde Drusus het land van de Frisii in de ambitie de rijksgrens te verleggen naar de Elbe.
2/11
Het land van de Frisii bleef door de Romeinen bezet na de nederlaag in het Teutoburger Woud, in 9 na Chr.
Tussen 14 en 16 werd de Romeinse aanwezigheid nog versterkt door de aanleg van een vlootbasis bij het huidige Velsen, waarschijnlijk Flevum. livius.org/articles/place…
Reuvens (1793-1835) studeerde rechten en klassieke letteren. Aanvankelijk vestigde hij zich als advocaat, maar in 1815 besloot hij dat hij de klassieken interessanter vond.
2/16
Koning Willem I probeerde op dat moment de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in te blazen, en benoemde Reuvens tot hoogleraar klassieke letteren.
In 1818 al kwam er een eind aan de poging om weer iets te maken van de Harderwijkse universiteit.
Begin 20ste eeuw botsten de expansieplannen van Rusland en Japan in het Verre Oosten. Japan had Korea bezet, terwijl Rusland de Chinese haven Port Arthur in bezit had, ten westen van Korea. Beide hadden hun oog gericht op Manchurije.
2/24
Op 8 februari 1904 doet Japan een verrassingsaanval vanuit zee op Port Arthur. Daarmee begint de Russisch-Japanse oorlog. Al snel weet Japan de Russisch vloot op te sluiten in de havens van Port Arthur en Vladivostok.
In de vroege middeleeuwen zakten Zweedse vikingen de Russische rivieren af en zetten een handelsroute op van Scandinavië naar Byzantium. Deze vikingen werden Varangiërs of Varjagen genoemd.
2/10
Een groep van deze Varangiërs werd de Roes (of in Engels: Rus') genoemd. De leider van deze Roes, Rurik, werd in 862 de heerser over Novgorod in het noorden van het huidige Rusland.