Reuvens (1793-1835) studeerde rechten en klassieke letteren. Aanvankelijk vestigde hij zich als advocaat, maar in 1815 besloot hij dat hij de klassieken interessanter vond.
2/16
Koning Willem I probeerde op dat moment de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in te blazen, en benoemde Reuvens tot hoogleraar klassieke letteren.
In 1818 al kwam er een eind aan de poging om weer iets te maken van de Harderwijkse universiteit.
3/16
Op voorspraak van zijn leermeester Jacob van Lennep werd Reuvens toen, 1818, benoemd als buitengewoon hoogleraar Algemene Oudheidkunde in Leiden. In 1826 werd dit omgezet in een gewoon hoogleraarschap. resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/l…
4/16
Onderdeel van zijn leeropdracht was om een museum te beginnen. Daarmee was Reuvens ook de grondlegger en eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij liet zich daarbij inspireren door het Louvre en British Museum, die hij beide bezocht had.
5/16
Vanaf 1827 tot 1834 verricht Reuvens opgravingen in Voorburg op landgoed Arentsburg. Hij beweegt de overheid om het landgoed aan te kopen en krijgt een budget van 5.000 gulden per jaar om op te graven. Dat budget komt later wel in de knel door de Belgische opstand.
6/16
Het is bekend dat er onder Arentsburg Romeinse resten liggen. Zo wordt er in 1771 een hand van een groot ruiterstandbeeld gevonden.
7/16
Men vermoedt al dat het hier om Forum Hadriani gaat, alias Municipium Cananefatium, de Romeinse hoofdplaats voor de stam der Cananefaten. Het bestaan van deze stad was al bekend door de Peutinger kaart.
8/16
Reuvens vindt niet de rest van het standbeeld, of andere spectaculaire losse vondsten. Hij gaat wel als een van de allereerste archeologen methodisch te werk: hij houdt een opgravingsdagboek bij, hij tekent vondsten in op de kaart, en hij maakt als eerste profielen.
9/16
Dat maakt het mogelijk voor Jan Holwerda (1908-1915) en Jules Bogaers (1960) die ook opgravingen verrichten naar Forum Hadriani om voort te bouwen op Reuvens' werk.
10/16
Daarnaast is Reuvens ook actief in het populariseren van wetenschap. Hij publiceert veelvuldig in het populair-wetenschappelijke tijdschrift Antiquiteiten, onder andere in 1826 een artikel over Champollions ontcijfering van de hiëroglyfen.
11/16
In 1835 overlijdt Reuvens, op 42-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een beroerte.
Het jaarlijkse congres van de Nederlandse archeologie is naar hem vernoemd. reuvensdagen.nl
12/16
Champollion (1790-1832) was geen archeoloog, maar linguïst, en is onsterfelijk geworden door de ontcijfering van de hiëroglyfen, het oude Egyptische schrift, waarover hij vanaf 1822 publiceert.
13/16
Heinrich Schliemann (1822-1890) heeft eerst fortuin gemaakt als handelaar voordat hij archeoloog werd. Hij is vooral beroemd geworden door zijn opgravingen naar Troje, en later die in Mycene en Tiryns.
14/16
Schliemann ging daarbij als een stier door de porseleinkast. Hij dacht dat laag Troje II (en niet Troje VIIa) de stad van Priamus was, en blies alles daarboven met dynamiet op. De "schat van Priamus" heeft hij uit Turkije gesmokkeld en is verloren gegaan.
15/16
Arthur Evans (1851-1941) was journalist voor de Guardian en conservator van het Ashmoleian voordat hij begon aan zijn opgravingen van het Minoïsche paleis in Knossos (1900-1905). Hij is bekritiseerd voor zijn reconstructie van de resten met behulp van modern beton.
Clovis (466-511), de stichter van de Merovingische dynastie, verenigde de Franken en veroverde grote gebieden in het huidige Frankrijk.
Hij verdeelde echter op zijn beurt zijn rijk weer onder zijn zonen.
2/14
Dit patroon zou zich diverse keren herhalen: het Frankische rijk werd verdeeld onder diverse zonen, en daarna zou één weer de heerschappij over alle delen verkrijgen.
De Deense koning Harald Blauwbaard veroverde rond 970 Noorwegen. Hij stichtte rond 980 Roskilde en verplaatste zijn residentie van Jelling naar Roskilde omdat het centraler lag.
2/9
Ruim 1000 jaar later zou het Zweedse bedrijf Ericsson hun draadloze communicatieprotocol, Bluetooth, noemen naar deze koning.
3/9
De Kelten worden geassocieerd met de Halstatt-cultuur en de daaropvolgende La Tène-cultuur (ca. 450 v. Chr tot 1ste eeuw na Chr.), die begonnen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland en zich van daaruit verspreidden over Europa.
2/14
Kelten migreerden naar Noordwest Spanje (Galicië), naar Frankrijk (Gallië) en Groot-Britannië.
Het woord "Galliër" is de Romeinse naam voor bepaalde Keltische stammen. Zelf noemden ze zich volgens Caesar Celtae.
Toen Caesar Gallië veroverde, koos hij de Rijn als grens voor het Romeinse Rijk. Augustus breidde het Rijk aanvankelijk uit: in 12 v. Chr. veroverde Drusus het land van de Frisii in de ambitie de rijksgrens te verleggen naar de Elbe.
2/11
Het land van de Frisii bleef door de Romeinen bezet na de nederlaag in het Teutoburger Woud, in 9 na Chr.
Tussen 14 en 16 werd de Romeinse aanwezigheid nog versterkt door de aanleg van een vlootbasis bij het huidige Velsen, waarschijnlijk Flevum. livius.org/articles/place…
Begin 20ste eeuw botsten de expansieplannen van Rusland en Japan in het Verre Oosten. Japan had Korea bezet, terwijl Rusland de Chinese haven Port Arthur in bezit had, ten westen van Korea. Beide hadden hun oog gericht op Manchurije.
2/24
Op 8 februari 1904 doet Japan een verrassingsaanval vanuit zee op Port Arthur. Daarmee begint de Russisch-Japanse oorlog. Al snel weet Japan de Russisch vloot op te sluiten in de havens van Port Arthur en Vladivostok.
Het epos Aeneis is gemaakt door Vergilius aan het begin van het bewind van keizer Augustus, en dient als ontstaansmythe van het Romeinse rijk.
2/8
Troje werd na tien jaar beleg door de Grieken ingenomen door de list van het Trojaanse Paard. Het paard was zogenaamd achtergelaten door de Grieken als geschenk op het strand, maar bevatte een aantal Griekse krijgers.
3/8