Begin 20ste eeuw botsten de expansieplannen van Rusland en Japan in het Verre Oosten. Japan had Korea bezet, terwijl Rusland de Chinese haven Port Arthur in bezit had, ten westen van Korea. Beide hadden hun oog gericht op Manchurije.
2/24
Op 8 februari 1904 doet Japan een verrassingsaanval vanuit zee op Port Arthur. Daarmee begint de Russisch-Japanse oorlog. Al snel weet Japan de Russisch vloot op te sluiten in de havens van Port Arthur en Vladivostok.
3/24
Tsaar Nicolaas II besluit dat er versterking moet komen. De Zwarte Zeevloot kan niet uitvaren want Turkije laat ze niet door de Bosporus varen. Dus krijgt de Baltische vloot, die in Kronstadt bij Petersburg ligt, de opdracht naar het oosten te varen.
4/24
De bevelhebber, schout-bij-nacht Zinovi Rozjestvenski, is een capabel man, die op merites en niet op connecties carrière heeft gemaakt. Hij kan wel driftig worden, en daarbij gooit hij vaak zijn verrekijker overboord. Zijn staf neemt een kistje met 50 verrekijkers mee.
5/24
De Baltische vloot telt 45 schepen, maar is een bij elkaar geraapt zooitje. De vijf slagschepen en vijf kruisers zijn nieuw, maar veel schepen zijn omgebouwde koopvaardijschepen of jachten waar wat kanonnen op gezet zijn.
De bemanning is ook onervaren.
6/24
Speciale aandacht verdient de Kamtsjatka. Dit schip was oorspronkelijk ontworpen als bunkerschip, maar is omgebouwd tot reparatieschip. Het schip zal de oorzaak zijn van veel van de bizarre gebeurtenissen.
7/24
Al bij het uitvaren gaat het mis: het vlaggeschip Soevorov loopt aan de grond, een kruiser verliest zijn anker en een destroyer ramt een vierde schip.
Nadat alles gerepareerd is, stoomt de vloot op 16 oktober 1904 de haven uit.
8/24
Bij het naderen van Denemarken wordt per ongeluk een Deens schip geramd dat de vloot moest bevoorraden.
Er ontstaan allerlei geruchten dat er Japanse torpedoboten zouden rondvaren in en rond de Sont.
9/24
Als er dan een vissersbootje opduikt tussen de vloot, wordt dit van alle kanten beschoten. Geen enkele granaat is raak, gelukkig: als het vissersbootje het vlaggenschip bereikt, blijkt het de boodschap te brengen van Rozjestvenski's promotie tot vice-admiraal.
10/24
Even later seint Kamtsjatka naar de overige schepen dat ze bedreigd wordt door maar liefst acht Japanse torpedoboten, vanuit alle richtingen.
Geen van de andere schepen heeft daar ook maar iets van gezien.
11/24
Op de Noordzee worden daadwerkelijk boten waargenomen, en worden die beschoten. Het zijn een handvol Britse trawlers uit Hull. Eén zinkt, vier raken beschadigd, 2 vissers sneuvelen en 4 raken gewond.
12/24
In de chaos wordt ook op eigen schepen geschoten. Met name de kruiser Aurora krijgt aardig wat schade te verduren.
Groot-Britannië is woedend over het incident. De gehele Home Fleet wordt gemobiliseerd, en de Russische vloot geschaduwd door eskaders.
13/24
Frankrijk, dat sinds 1894 een militair bondgenootschap heeft met Rusland en sinds 1904 een vriendschapsverdrag met GB, bemiddelt en zorgt ervoor dat de landen het incident voorleggen aan arbitrage.
14/24
In Spanje zet Rozjestvenski de verantwoordelijke officieren van boord. Dit helpt de sfeer, en de commissie besluit dat hij alles gedaan heeft het incident zo snel mogelijk te stoppen.
Rusland betaalt £66,000 schadevergoeding aan de vissers.
15/24
Het incident helpt ook niet bij de logistieke problemen van de vloot. Die moet regelmatig kolen bunkeren en mogen geen neutrale havens binnenlopen. De Russen hebben de Hamburg-Amerika-lijn ingehuurd voor bunkeren en doen dat meestal op zee, een noviteit.
16/24
Bij Tanger raakt de vloot de Kamtsjatka kwijt. Twee dagen later is ze weer terecht, en meldt ze dat ze 300 granaten afgevuurd heeft op Japanse torpedoboten.
Het betrof een Zweedse koopvaarder, een Duitse trawler en een Franse schoener. Geen werd gezonken.
17/24
Een deel van de vloot gaat door het Suezkanaal, het grootste deel om de Kaap heen. Bij Madagascar komen ze weer bij elkaar. Daar gaan de zeelieden aan land en halen een keur aan beesten aan boord.
18/24
De Kamtsjatka heeft nu een krokodil en een gifslang aan boord, en Rozjestvenski krijgt een papegaai die interessante woorden leert.
Nadat een koelkast kapot gaat op het voorraadschip en tonnen vlees overboord gegooid worden, krijgt de vloot ook haaien achter zich aan.
19/24
De zeelieden nemen ook allerlei ziektes van land mee aan boord. De Kamtsjatka heeft een dode te betreuren. Het saluutschot bij zijn begrafenis is met een echte granaat en raakt, alweer, de Aurora.
20/24
Rozjestvenski besluit ook wat schietoefeningen te doen met zijn onervaren bemanningen.
Slechts één schot van een slagschip is raak - maar niet op het doel, maar op het schip dat het doel voortsleept.
21/24
De vloot legt stiekem aan in de baai Cam Ranh in Vietnam, dat Frans was. Als dit ontdekt wordt, leidt dat bijna tot weer een diplomatiek incident, aangezien Frankrijk officieel neutraal is.
22/24
Al in Madagascar heeft Rozjestvenski gehoord dat Port Arthur gevallen is door een beleg van landzijde. Hij besluit dus door te varen naar Vladivostok voordat hij met de Japanse vloot slag wil leveren. Daarvoor moet hij door de zeestraat tussen Korea en Japan.
23/24
Dat begrijpt de Japanse admiraal Heihachiro Togo ook, en die wacht hem op. Het resultaat is de zeeslag van Tsushima. Daarbij gaat het grootste deel van de Russische vloot naar de kabeljauwskelder, en was de gehele reis dus voor niets.
Clovis (466-511), de stichter van de Merovingische dynastie, verenigde de Franken en veroverde grote gebieden in het huidige Frankrijk.
Hij verdeelde echter op zijn beurt zijn rijk weer onder zijn zonen.
2/14
Dit patroon zou zich diverse keren herhalen: het Frankische rijk werd verdeeld onder diverse zonen, en daarna zou één weer de heerschappij over alle delen verkrijgen.
De Deense koning Harald Blauwbaard veroverde rond 970 Noorwegen. Hij stichtte rond 980 Roskilde en verplaatste zijn residentie van Jelling naar Roskilde omdat het centraler lag.
2/9
Ruim 1000 jaar later zou het Zweedse bedrijf Ericsson hun draadloze communicatieprotocol, Bluetooth, noemen naar deze koning.
3/9
De Kelten worden geassocieerd met de Halstatt-cultuur en de daaropvolgende La Tène-cultuur (ca. 450 v. Chr tot 1ste eeuw na Chr.), die begonnen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland en zich van daaruit verspreidden over Europa.
2/14
Kelten migreerden naar Noordwest Spanje (Galicië), naar Frankrijk (Gallië) en Groot-Britannië.
Het woord "Galliër" is de Romeinse naam voor bepaalde Keltische stammen. Zelf noemden ze zich volgens Caesar Celtae.
Toen Caesar Gallië veroverde, koos hij de Rijn als grens voor het Romeinse Rijk. Augustus breidde het Rijk aanvankelijk uit: in 12 v. Chr. veroverde Drusus het land van de Frisii in de ambitie de rijksgrens te verleggen naar de Elbe.
2/11
Het land van de Frisii bleef door de Romeinen bezet na de nederlaag in het Teutoburger Woud, in 9 na Chr.
Tussen 14 en 16 werd de Romeinse aanwezigheid nog versterkt door de aanleg van een vlootbasis bij het huidige Velsen, waarschijnlijk Flevum. livius.org/articles/place…
Reuvens (1793-1835) studeerde rechten en klassieke letteren. Aanvankelijk vestigde hij zich als advocaat, maar in 1815 besloot hij dat hij de klassieken interessanter vond.
2/16
Koning Willem I probeerde op dat moment de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in te blazen, en benoemde Reuvens tot hoogleraar klassieke letteren.
In 1818 al kwam er een eind aan de poging om weer iets te maken van de Harderwijkse universiteit.
Het epos Aeneis is gemaakt door Vergilius aan het begin van het bewind van keizer Augustus, en dient als ontstaansmythe van het Romeinse rijk.
2/8
Troje werd na tien jaar beleg door de Grieken ingenomen door de list van het Trojaanse Paard. Het paard was zogenaamd achtergelaten door de Grieken als geschenk op het strand, maar bevatte een aantal Griekse krijgers.
3/8