Frågan om vem som ska äga skolfastigheter är central för vilken väg den svenska skolan ska ta. Skolkoncernerna och skolfastighetsägarna lever i symbios. Det inte många vet är att utländskt kapital börjat hjälpa koncernerna att expandera, så nu kommer kompetensutveckling om detta.
I somras när jag snabbtittade mig igenom lite olika utbildningsnämndsdokument hittade jag detta i Karlstads barn- och ungdomsnämnd. Företaget Nrep ville ha markanvisning för att bygga en skola åt Pops Academy, ett av AcadeMedias varumärken.
Tjänsteskrivelsen om konsekvenser för kommunens elever var tydlig. Ökad segregation, nedskärningar och eventuell nedläggning av kommunala skolor i Karlstad.
Jag och några till opinionsbildade en hel del om detta och till slut beslutade politikerna sig för att rösta nej till markanvisning på den aktuella platsen och nu funderar nog Nrep och AcadeMedia på alternativ placering.
Detta skulle ju handla om utländska investerare men det är viktigt att visa konkreta exempel först och att det drabbar kommunens elever. Nu till utlandet. Nrep är ett fastighetsbolag som ägs av "Novo Nordisk fonden". merinfo.se/foretag/NREP-A…
Novi Nordisk Foundation (på engelska) är en enorm stiftelse med tillgångar på 457 MILJARDER danska kronor. De är huvudägare (ca 25 %) i företaget Novo Nordisk A/S som pysslar med läkemedel men de har också investeringar i fastigheter runt om i världen. en.wikipedia.org/wiki/Novo_Nord…
Den här fonden trycker in enorma pengar i NREP:S olika fastighetsfonder som alltså ska hjälpa till att bygga nya koncernskolor. nrep.se/nyheter/nrep-b…
I handlingarna till markanvisningen i Karlstad finns ett prospekt från Nrep där företagets investerare presenteras. De har redan investerat 71 miljarder och har 20 miljarder kvar i investeringsutrymme.
Men vart kommer pengarna ifrån då? Jo, det här snillrika systemet för att dränera kommuner på resurser som skulle gått till att anställa lärare men istället går till hyror finansieras av utländska (förutom AP-fonden) pensionsfonder och utländska försäkringsbolag.
Och det finns fler utländska jättar med siktet inställt på att äga svenska skolor. Amerikanska Nuveen till exempel, världens femte största fondaktör inom fastigheter. fastighetsvarlden.se/notiser/nuveen…
"Nuveen är i flera andra länder ägare till samhällsfastigheter, men ännu inte i Sverige. I framtiden kan det dock bli ändring på det.
– Det krävs dock att det handlar om relativt stora objekt. Vi kan inte köpa ett mindre äldreboende. Det handlar snarare om större skolor..."
Den här delen av marknadsskolan har varit nästan ogranskad. De stora aktörerna har kört på i hundra knyck med att styra resurser från utbildning till hyror. Men något håller på att hända. Läs denna mycket intressanta analys från Fastighetstidningen idag. fastighetstidningen.se/helgtankar-lat…
När bestämde vi att utländska fondbolag ska äga och ha rådighet över svenska skolbyggnader? Jag minns inte den debatten och det är inte så konstigt, FÖR VI HAR ALDRIG HAFT DEN!
Varför har vi aldrig haft den trots att S-regering 19/30 år? Kanske för att när socialdemokratiska toppolitiker beslutat färdigt i demokratins namn har de blivit ägare av samhällsfastighetsbolagen, styrelsemedlemmar i bolagen eller lobbyister för dem.
Nordens största företag, danska Nordisk Fonden, vill använda utländska fondpengar för att låta Nrep bygga skola åt Sveriges största utbildningsföretag AcadeMedia, som skulle leda till sämre skola för Karlstads unga.
Ingen ifrågasättande debatt.
Är det inte konstigt?
Alltså allvarligt. Hur kan detta ske i ett upplyst informationssamhälle?
"Ta tillbaka makten över skolan" men låta någon annan än väljarna äga skolbyggnaderna? Det går inte. Skolkoncernerna och de enorma samhällsfastighetsbolagen kommer att gå ihop och börja skicka hyrespengar mellan sig för att ta ut vinst på "rätt" ställe.
Jag vet att den här frågan är komplicerad. Hoppas att folk orkar att engagera sig i den ändå för annars är risken stor att vi vinner slaget men förlorar kriget.
Hej.
(Det finns ett Göteborgsskämt om Pyrrhus/skolhusseger här som jag överlåter till någon annan)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Olof säger nått intressant här (2.08). Offentlig verksamhet måste alltid ha uttryckligt lagstöd. Det gäller inte den privata sektorn, där är allt tillåtet som inte är förbjudet. Bland annat därför kan koncernskolor skumma grädden och komma undan med det.
Det finns ingen viktigare skolfråga än att stoppa koncernernas expansion. Det är avgörande för svensk skolas framtid. Alla som tycker att skolan är oviktig kan låta koncernerna växa sig så stora att demokratin tappar kontrollen. Alla som tycker att skolan är viktig behöver agera.
Det är en vattendelare: tycker du att skolan främst av allt syftar till att skapa värde i enorma skolkoncerner ledda av finansmän och före detta politiker eller tycker du att skolan först och främst syftar till att skapa välstånd för samhället och en bra framtid för alla barn?
Vilka är de stora försvararna av nuvarande system? Koncernernas lobbyister, koncernernas intresseorganisationer, koncernernas ägare och ideologiskt närliggande ledarredaktioner.
“En annan som röstade emot beslutet är Liberalernas gruppledare”
”Vi på Ekerö tycker inte att det är positivt med den här typen av affärer. Vi tänker på skattebetalarna och vad som är billigast för dem. Det är dålig liberalism om du förlorar pengar.”
Jag är så fascinerad av allt jag lär mig om den här världen. Företaget Svefa nämns i artikeln. Det är samma konsult som fixat Stockholms utförsäljningar av IES-skolor till samma samhällsfastighetsägare som här i Ekerö - Nystad.
Jag skrev en del om Svefa här. Man agerar dels som konsult och lobbyist gör privata intressen i samhällsfastighetsbranschen, och dels som rådgivare/analytiker/värderare till kommuner som vill sälja ut skolor till privata bolag.
Den här texten om hur utvecklingen för samhällsfastighetsbranschen hör samman med debatten om marknadsskolan är faktiskt sprängstoff! Dags för småspararna att sälja sina SBB-aktier? fastighetstidningen.se/helgtankar-lat…
SvD:s idolreportage med socialdemokratiska samhällsbyggnadsprofilen Ilija Batljan bjuder ändå på några intressanta inblickar i branschen. svd.se/batljan-lovar-…
Affärsidén att köpa upp kommunala förskolor, skolor och äldreboenden och sedan hyra tillbaka dem till huvudmännen är genialisk. Expansionen går blixtsnabbt och mer ska det bli!
Risken är så pytteliten att Batljan kan lova ökad aktieutdelning i hundra år. Barn, unga och gamla kommer ju alltid finnas och behöva förskola, skola och äldreomsorg och kommunerna lär inte bygga eget och ersätta Batljans fastigheter med dem. Det vore svindyrt.