Clovis (466-511), de stichter van de Merovingische dynastie, verenigde de Franken en veroverde grote gebieden in het huidige Frankrijk.
Hij verdeelde echter op zijn beurt zijn rijk weer onder zijn zonen.
2/14
Dit patroon zou zich diverse keren herhalen: het Frankische rijk werd verdeeld onder diverse zonen, en daarna zou één weer de heerschappij over alle delen verkrijgen.
3/14
De belangrijkste delen die daarbij ontstonden waren:
* Austrasië, het oorspronkelijke woongebied der Franken in het Rijnland,
* Neustrië, het "nieuwe" land in het noorden van Frankrijk
* Bourgondië in Zuidoost-Frankrijk
De Merovingische koningen werden allengs overvleugeld door hun hofmeiers, de maior palatii, en de koningen werden roix fainéants, "nietsdoener-koningen".
5/14
Het ambt van hofmeier werd allengs gedomineerd door bepaalde adellijke families. In 680 werd Pepijn van Herstal hofmeier van Austrasië, net zoals zijn grootvader Pepijn van Landen en zijn oom Grimoald geweest waren.
6/14
In 687 verslaat Pepijn bij Tertry in Noord-Frankrijk de hofmeiers van Neustrië en Bourgondië, en verenigt daarmee de drie Frankische landen onder zijn leiding, tot zijn dood in 714.
7/14
Pepijn was getrouwd met Plectrudis en had twee zonen bij haar: Drogo en Grimoald, en een kleinzoon Theudoald, zoon van Grimoald, zes jaar oud.
Pepijn had ook een onechtelijke zoon Karel uit een verhouding met Alpaida, 25 jaar oud bij Pepijns overlijden.
8/14
Pepijn was geboren in Herstel en stierf in Jupille, beide in de omgeving van Luik. Daar had hij ook zijn machtsbasis. Over Karels jeugd weten we weinig; hij is geboren in 688 of 689, en vrijwel zeker ook in deze regio.
9/14
Karel verkreeg zijn macht niet zonder slag of stoot. Plectrudis kwam voor haar kleinzoon Theudoald op, sloot Karel op in Keulen, en wilde Theudoald installeren als hofmeier.
10/14
De Neustrische adel zag dit niet zitten en stelde Raganfrid als hofmeier aan. Theudoald viel met een leger Neustrië binnen, maar werd verslagen door Raganfrid bij Compiègne.
Karel wist te ontsnappen uit gevangenschap en wist steun te verzamelen.
11/14
De Friese koning Radboud maakte van deze burgeroorlog gebruik en trok met een leger de Rijn op naar Keulen. Daar versloeg hij een Austrasisch leger onder leiding van Karel, de enige veldslag die deze ooit verloor.
12/14
In drie veldslagen bij Amel (716), Vincy en Soissons (718) versloeg Karel daarop de Neustriërs onder Raganfrid en herenigde weer het Frankische rijk.
Hij is het bekendst door de overwinning in de Slag bij Poitiers (732) op de Arabieren.
13/14
Na de dood van koning Theuderik in 737 laat Karel Martel de positie vacant, maar roept zichzelf ook niet uit tot koning.
Zijn zoon Pepijn de Korte zet nog de Merovinger Childerik III op de troon, maar zet deze in 751 af en roept zichzelf tot koning uit.
De huishoudster van de Duitse ambassade spioneert voor Frankrijk en brengt in september 1894 een in stukken gescheurd document naar de inlichtingendienst SR, waarin gesproken wordt over een nieuw kanon. Dit is het "bordereau", het enige spionagedocument in de hele zaak.
2/28
Bij SR vindt men een tiental artillerie-officieren die in de Generale Staf gewerkt hebben. Eentje springt eruit; Alfred Dreyfus is Elzasser en Jood.
Vanaf hier is de affaire één groot complot van de legerleiding om Dreyfus schuldig verklaard te krijgen en te houden.
De Deense koning Harald Blauwbaard veroverde rond 970 Noorwegen. Hij stichtte rond 980 Roskilde en verplaatste zijn residentie van Jelling naar Roskilde omdat het centraler lag.
2/9
Ruim 1000 jaar later zou het Zweedse bedrijf Ericsson hun draadloze communicatieprotocol, Bluetooth, noemen naar deze koning.
3/9
De Kelten worden geassocieerd met de Halstatt-cultuur en de daaropvolgende La Tène-cultuur (ca. 450 v. Chr tot 1ste eeuw na Chr.), die begonnen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland en zich van daaruit verspreidden over Europa.
2/14
Kelten migreerden naar Noordwest Spanje (Galicië), naar Frankrijk (Gallië) en Groot-Britannië.
Het woord "Galliër" is de Romeinse naam voor bepaalde Keltische stammen. Zelf noemden ze zich volgens Caesar Celtae.
Toen Caesar Gallië veroverde, koos hij de Rijn als grens voor het Romeinse Rijk. Augustus breidde het Rijk aanvankelijk uit: in 12 v. Chr. veroverde Drusus het land van de Frisii in de ambitie de rijksgrens te verleggen naar de Elbe.
2/11
Het land van de Frisii bleef door de Romeinen bezet na de nederlaag in het Teutoburger Woud, in 9 na Chr.
Tussen 14 en 16 werd de Romeinse aanwezigheid nog versterkt door de aanleg van een vlootbasis bij het huidige Velsen, waarschijnlijk Flevum. livius.org/articles/place…
Reuvens (1793-1835) studeerde rechten en klassieke letteren. Aanvankelijk vestigde hij zich als advocaat, maar in 1815 besloot hij dat hij de klassieken interessanter vond.
2/16
Koning Willem I probeerde op dat moment de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in te blazen, en benoemde Reuvens tot hoogleraar klassieke letteren.
In 1818 al kwam er een eind aan de poging om weer iets te maken van de Harderwijkse universiteit.
Begin 20ste eeuw botsten de expansieplannen van Rusland en Japan in het Verre Oosten. Japan had Korea bezet, terwijl Rusland de Chinese haven Port Arthur in bezit had, ten westen van Korea. Beide hadden hun oog gericht op Manchurije.
2/24
Op 8 februari 1904 doet Japan een verrassingsaanval vanuit zee op Port Arthur. Daarmee begint de Russisch-Japanse oorlog. Al snel weet Japan de Russisch vloot op te sluiten in de havens van Port Arthur en Vladivostok.