1- Estonya'da şirket kurulumu maliyeti nedir? E-residency maliyetleri dahil.
Tek seferlik başlangıç ödemesi 390EUR. Bu ücret 1 kişi için. Her ekstra şirket ortağı için 50EUR daha ekleniyor.
E-residency için eğer konsolosluktan alırsan 100EUR (Türkiye'de Ankara), teslimat noktasından alırsan 120EUR e-resident.gov.ee/become-an-e-re…
2- Estonya'da şirket kurduk diyelim, aylık giderimiz ne olacak?
Her hizmet sağlayıcının farklı yöntemi var. Bazı hizmet sağlayıcılar adres, yetkili kişi, yıllık rapor, aylık KDV beyannamesi, aylık yönetim kurulu ödemesi, vb için ayrı ayrı ödemeler alıyor.
Benim çalıştığım şirkette ise aldığın ve gönderdiğin fatura sayısına göre aylık ödemen değişiyor. Fiyatlar bu linkte companio.co/pricing/
Bu fiyatlarda gizli bir şey yok. Muhasebe, vergi, defter tutma, adres gösterme, temsil eden kişi, adres gösterme dahil.
Başlangıçta:100EUR
3- Estonya'daki parayı şahıs olarak harcamak istersek ne yapmamız gerekli? Yani kendimi maaşa mı bağlamalıyım yoksa direk şirketten para alabilir miyim?
Kar dağıtabilirsin. Bu durumda 20/80 oranında bir dağılım oluyor. Mesela 8 000EUR dağıtırsan, 2000EUR şirketin vergi ödüyor.
Aylık maaş da ödeyebilirsin. Burada da patron maaşı ve eleman maaşı diye bir terim var.
Tek kişilik bir şirketsen, yaptığın her iş patron işi olmuyor. Örnek 1000EUR maaş yazdığını düşün.
Bunun 800EUR'sunu eleman maaşı yazıyorsun. Estonya'da ikamet etmediğin için bu 800EUR için vergi ödemiyorsun. 200EUR patron maaşı yazıyorsun (board member salary) Bunun için 132.50EUR vergi ödüyorsun.
Toplamda aylık 1000EUR maaş için 132.50EUR yani %13.25 vergi ödüyorsun.
4- Türkiye'de Google Ads, Facebook gibi platformlarda reklam verdiğimizde hem KDV hem de stopaj ödüyoruz. Bunların vergi durumu nasıl oluyor? Örneğin Google %20 VAT ekleyip fatura kesiyor, Süreç nasıl işliyor ya da ekstra bilmemiz gereken birşey var mı?
Google, Amazon, Facebook Avrupa'daki şirketlerinden Avrupalı işletmelere fatura keserken %0 VAT eklerler (eğer senin Estonya'da VAT numaran varsa). Bundan dolayı ekstra bir VAT ödemiyorsun.
Yani Estonya'daki şirketine gelen faturada VAT(bizdeki KDV) olmuyor. Stopaj da yok 😃
5- Banka hesap açılımında sorunlar çıkıyor mu? Wise veya alternatif anlaşmalı olduğunuz bir banka var mı? Yani hesap açılımı konusunda başka bankada yardımcı oluyor musunuz?
Banka açarken sorun olmuyor. Wise ve Revolut Business'da 2 belge ile hesap açabiliyorsun.
Wise sana hemen iş ve özel ATM kartı gönderiyor. Kartların önce bize geliyor, biz sana kargoluyoruz. Hemen kullanmaya başlayabilirsin. Hatta Estonya adresin olduğu için, telefon ayarlarından lokasyonu değiştirip ApplePay'i kullanmaya başlayabilirsin (Google'ı bilmiyorum)
LHV, SEB,Swedbank gibi klasik bankalarda da hesap açabilirsin(Türkiye'de Garanti, İşbankası). Bu durumda bu bankaların Estonya'daki şubelerini ziyaret etmelisin; kara para konusunda soru soracaklar. Benzer şekilde işin büyüklüğü ve çalışanlar hakkında bilgi almak isteyebilirler.
7- Estonya'da KDV iadesi alacağız diyelim, ne kadar sürüyor bu süreç?
Bizdeki KDV'nin karşığı VAT(birebir tercüme). Her yılın sonunda VAT alacağın var mı diye bakılıyor. Eğer varsa, vergi dairesine başvuruyorsun. 2 haftada para hesabında.
8- e-Residency alıp şirket kurmadan PayPal açabilir miyim?
Maalesef şirket kurmadan PayPal ve/veya Stripe hesabı açamazsınız.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Estonya'da şirket kurmak isteyenlerden şu soruyu çok alıyorum: "Estonya'daki şirketimle, hangi işi yapayım?" Bu konudaki kaynakları bu tweetin altına ekleyeceğim. Hadi başlayalım!
1-Önceliğimiz dijital işler. Bu konunun temellerini @ErmanKuplu çok güzel anlatıyor
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 22. bölüm notları burada. @gencerozkazman@mrozansonmez@mustackr
Bu hafta Getir yatırım almadı, hüzünlüyüz. Ama Getir bir startup satın aldı! Yoksa bu haftanın konusu Dreamgames mi? @mustackr
Dreamgames’in MRR’ı 20 milyon USD (MRR: aylık düzenli gelir). Şu anda 2024 yılında Esport’u olimpiyatlara alıp almamak konuşuluyor. @mrozansonmez
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 21. bölüm notları burada @gencerozkazman@mrozansonmez@mustackr
" @hepsiburada 'nın halka arz edilmesi şu soruyu ortaya çıkarıyor: şirket halka arz edildiği zaman şirket gerçek değerini bulur mu?" @gencerozkazman
Amerika’daki halka arz ile bizdeki halka arzdan biraz daha farklı. Şirketin büyüme potansiyeli ile ilgili bir değerlendirme yapılıyor orada. Microsoft mesela XBox’a sahip olmasına rağmen gidip Mindcraft’ı satın aldı. Bu sayede çok büyük bir kitleyi içeriye aldı. >
Canlı yayını tweet zinciri olarak buradan takip edebilirsiniz @cubeincubation
"Bir startup’ın üzerinde strateji kurması gereken ilk alanlardan biri müşteriyi elde etmedir. Yeni müşterileri çekmek veya var olan müşterinin payını attırmak için odaklanması gerekilen konular vardır!" #girişimcilik#startup#global@cubeincubation@mrozansonmez
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 18. bölümü dün canlı yayındaydı. Bölüm notlarım ise burada.
@mrozansonmez geçen hafta gerçekleşen Tech Stars-Startup Week programından bahsetti. “Şu anda, endüstri devrimine ait şirketlerin etkisi altında olan bir ekonominin içindeyiz. Artık gençlerin çalışmak isteyeceği en değerli şirketler, 10 yaşından küçük."