Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 18. bölümü dün canlı yayındaydı. Bölüm notlarım ise burada.
@mrozansonmez geçen hafta gerçekleşen Tech Stars-Startup Week programından bahsetti. “Şu anda, endüstri devrimine ait şirketlerin etkisi altında olan bir ekonominin içindeyiz. Artık gençlerin çalışmak isteyeceği en değerli şirketler, 10 yaşından küçük."
Kendimizden küçük yaşta şirketlerde çalışacağız. İşte #startup ve #girişimcilik devrimi budur.”
“Artık ya kendi şirketlerimizi kuracağız, ya kendimizden daha genç şirketlerde çalışacağız. Bunların hiç birisi olmazsa, yaşlı şirketlerde çalışacağız. Geçen hafta yapılan Tech Stars-Startup Week programına katılan gençler de bu durumun farkında.” @mrozansonmez
@gencerozkazman 7,5 milyar değerlemeye ulaşan @getir 'in başarısından bahsetti. Ekosistem için, bu örneği hariç tutarak rakamlara bakmamız gerektiğini hatırlattı. Bu olay dışında, şu anda Türkiye girişimcilik ekosisteminden pek de iyi haberler gelmiyor.
@mrozansonmez@getir 'in Amerika’ya gitmesinin sebebini merak etti. @mustackr Uber'in Getir ile ilgilenebileceğinden bahsetti. @gencerozkazman Uber’in Avrupa operasyonlarının çok iyi olmadığını anlattı.
@mrozansonmez Getir’in Amerika pazarına girmesinin ardında, Amazon’a olası bir satış stratejisinin olabileceğini söyledi. "Getir, Uber için de iyi bir alım olabilir. Uber ile @NazimSalur Bey’in BiTaksi girişiminin yolları İstanbul’da kesişmişti."
"@Uber_Turkiye 'nin, dayak yediği bir girişim olan BiTaksi’den haberinin olmaması mümkün değil.” :-D @mrozansonmez
Getir ara kademe yöneticilerini hisse opsiyonları ile beslediyse; milyar dolarlık çıkışlarda bu yöneticiler 10 milyon USD alabilirler. Bu tutar ile de çok iyi girişimlerin yolu açılır. Böyle bir çıkış olursa, #paypalmafia benzeri yapıları Türkiye’de de görmeye başlayabiliriz.
Türkiye’de Peak Games sonrası oluşan Peak Mafia; oyun sektörünün gelişmesinde ana etmen. Bizim seri girişimcilere ihtiyacımız var. Çıkış yapmadan, paralel girişim yapan girişimcilere ihtiyacımız yok.
@mustackr , pandemiden önceki @startups_watch etkinliğinde @NazimSalur Bey’in Londra ve Brezilya’ya açılma planlarından bahsettiğini söyledi. Şehir dinamiklerini iyi analiz ettiklerini ve kaotik şehirleri seçtiklerini o dönemde söylemiş.
@mustackr Marmara Deniz’indeki müsilaj hakkında neler yapılabileceğini sordu. @gencerozkazman bu konunun neden bu kadar geç farkına vardığımızı sordu. “Bu kadar büyük çapta olay yaratacak bir felaketin, bu kadar geç duyulmasına acayip şaşırdım.”
Müsilaj sadece Türkiye’de değil, İtalya ve Yunanistan’da da var. Bu ülkelerde denizin dip kısımlarında görünürken, bizde deniz yüzeyine çıkmış durumda.
Bu veya başka bir acil durum olduğu zaman hızlı şekidle bir araya gelip; “Kimin elindeki hangi çözüm ile bu sorunu çözebiliriz?” diyebilmeliyiz @gencerozkazman
Sadece @praxist 'in bu konu hakkında sosyal medya üzerinden bir çabasını gördüğünü söyledi @gencerozkazman .“COVID-19 ilk ortaya çıktığında TÜBİTAK gibi kurumlar aracılığı ile nasıl hızlı bir şekilde harekete geçtiysek; burada da aynı şekilde davranmalıyız.”
"Deniz yüzeyinin temizlenmesi için otonom cihazlar yapabilen girişimcilerimiz var. Bu girişimcilerden faydalanmamız lazım" @mustackr .Acaba @istanbulbld bu konuda harekete geçemez mi?
"Önceden bu sorunun sebebi olarak iklim değişikliği gösteriliyordu. Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı, okyanus hayatını büyük şekilde rahatsız etmiş. Bu sızıntı alg ve plankton ölüm hızını artırmış. Bunun sonucunda da bu müsilaj artışı ortaya çıkıyor." @mrozansonmez
Sanayinin ağırlıklı olduğu Marmara Bölgesi’nin atıklarının Marmara Denizi’nde birikmesi ile bu durum ortaya çıkmış olabilir. İtalya’da bu konu akademide çok çalışılmış.
"Bir sonraki büyük sorun Karadeniz’de ortaya çıkacak. Etrafı sanayileşmiş ülkelerle çevrili olduğu için, müsilajın veya başka bir sorunun kısa sürede ortaya çıkması bekleniyor." @mrozansonmez
@mustackr güzel bir haber verdi. Koç Üniversitesi’nden Prof Dr Hakan Ürey’in şirketi @augmency ’e; @inventramAS ve @kocholding ikinci yatırımı yapmışlar. Augmency Hakan Hoca’nın 5. veya 6. şirketi. Önceki girişimleri de deeptech. Üstelik kendisi geri çekilip, şirkete CEO atamış.
TÜSİAD’ın @genclikteisvar programı ile bu haftanın programı başladı. @mustackr programa kabul edilen iş fikirlerini beğendiğini belirtti.
@gencerozkazman pandemi nedeniyle sekteye uğrayan girişimcilik programlarının bundan sonra nasıl ilerleyeceğini merak etti. Çin’den ürün getirip, AVM’lere satan ve kuluçka merkezinde yerleşik bir “girişimden” bahsetti. "Acaba “girişimci” kalmadı mı?" diye soruyor.
Matruşka Talks 14. Bölümünde ilk konuk konuşmacı olarak @ErhanErkut 'u ağırladı.
Acaba 60 yaşından sonra, “Eskisi gibi makale yazmayı, uluslararası konferanslarda sunum yapmayı ve ders vermeyi becerebilir miyim?” diye soruyor kendisine @ErhanErkut Geçen yıl bu üçünü de tamamladı.
1 ay önce bir kamu bankası şube müdürü ve Kobi uzmanı randevu istediler. Ortak bir gün ve saat belirledik. Anlaştığımız zamandan 15 dakika sonra hala gelmemişlerdi, aradım yoldayız dediler. Anlaştığımız zamandan 35 dakika sonra geldiler.
Oysa banka şubesi, benim ofisime yürüyerek 3; arabayla 1 dakika mesafede :-) Gecikme olur, önemli değil dedim ve toplantıya başladık. Uzun süre çalışmıştık ama ilgisizlikleri yüzünden hesapları başka bir bankaya kaydırdık. Neden başka banka ile çalıştığımızı tane tane anlattım.
Sonuçta müdür yeni, Kobi uzmanı yeni. Önceden neler olduğunu bilmiyorlardı. Müdür son olarak, çalışmak için gereken her şeyi yapacaklarını, benim de biraz ilgi göstermemi rica etti. Toplantıyı bu şekilde bitirdik. Alternatif olarak, bu banka ile tekrar çalışmayı düşündüm ta ki...