1/17 L’Icaen en el ProEnCat xifra en 11.144 GWh/any (per l’any 2050) l’electricitat que es pot generar en cobertes d’edificis. Això, tenint en compte el nivell d’insolació a Catalunya (1400-1600 kWh/kW), representa una superfície de captació d’entre 11.850 i 13.500 ha.
2/17 A Cat, els polígons industrials ocupen una superfície de 29.508 ha. Descomptant superfície de vials que tot polígon té (estimada en un 30%), podríem dir que la superfície disponible per fer captació solar en polígons industrials podria ser 20.656 ha. empresa.gencat.cat/ca/treb_ambits…
3/17 Una persona, que ha treballat molts anys en cobertes d’edificis, em diu:
“En el passat he assistit a moltes jornades sobre aquest tema fetes per ICAEN o altres institucions i acostumo a contenir-me davant de algunes informacions que em treuen de bollaguera . . . .”
4/17 “ . . Jo era especialista en això de les teulades. Al 2010 vaig deixar de ser membre de la direcció de l’empresa líder en construcció de cobertes a l’Estat espanyol. Per donar una idea de l’empresa, puc dir que a 2008 vàrem fer 4 milions de metres quadrats de cobertes . .”
5/17 “ . . . de qualitat elevada. Una vegada més, he de refredar les expectatives. Les cobertes de naus industrials a Espanya i Catalunya, en general són de baixa qualitat. El punt clau per mesurar-ho es la resistència estructural. . . . “
6/17 “ . . . Aquesta té dues etapes: la resistència de les ‘encavallades’ i la de les ‘bigues’ (en castellà li diríem ‘cerchas’ i ‘correas’). Si la seva resistència estructural a la pressió dels pesos, però sobre tot a la depressió que el provoca el vent, es insuficient, . . . “
7/17 “ . . no valen per sobrecarregar-les de plaques fotovoltaiques. Aquest factor, ja inutilitzava el 60 o 70 % de les cobertes del meu temps dons obligava a fer reforços estructurals. Després venia la discussió de si es tenia de refer la coberta a causa de l’envelliment o . . “
8/17 “ . .oxidació de la xapa galvanitzada o de la tornilleria (no parlem del cas de fibrociment). Les cobertes adients per treballar-hi a sobre necessiten quatre condicions: bona resistència mecànica, existència de passadissos transitables, tancament de la coberta favorable . .“
9/17 “ . . . i orientació amb pendent favorable. Però hi ha una cinquena condició que es la més important: que la coberta necessiti una reforma general, (cosa que acostuma a necessitar-se cada 20 – 30 anys, a causa de desgast dels canalons, baixants, goteres, etc.). . . . “
10/17 “ . . . En resum: aquest es el tipus de obres que quan es construeixen de nou si poden afegir fàcilment unes es plaques fotovoltaiques. Costa un “plus” d’un 4 o 5 % del preu, però te uns beneficis d’amortització elevadíssims. . . .“
11/17 “ . . .. Llavors es quan es fan les errades, ja que els interessos del especuladors del immobiliari escura fins el darrer euro. En canvi, si s’ha de fer quan l’obra esta acabada, s’han de fer adaptacions que malmeten els beneficis. . . .“
12/17 “ . . . Sobre aquest tema, m’he tingut de “tragar” conferències de grans “experts” que no saben el que es una coberta i que han creat unes expectatives que contribueixen a la confusió. El problema que parlem es conceptual. En això, el país modèlic es Alemanya. . . . “
13/17 “ . . on consideren que la coberta es un espai productiu que s’ha de fer servir per posar-hi: passadissos de coberta, ventilació i/o climatització, aïllament tèrmic, il·luminació zenital, protecció contra incendis, i, generació termo-solar o generació fotovoltaica. . . .”
14/17 “ . . . Això els obliga a fer inversions en coberta que doblen el preu i els obliguen a un manteniment car. Però aquelles fabriques i/o magatzems son eficients i duren 50 o més anys. Aquí, els savis que donen conferències sobre això, no saben que el primer problema . . .”
15/17 “ . . . de les cobertes espanyoles acostuma a ser que no son “visitables”, es a dir, que no tenen passadissos per caminar sobre elles. En els casos que les coses son així, com volem fer-hi instal·lacions de fotovoltaiques? . . . “
16/17 “ . . . Crec que encara que als darrers anys les empreses i enginyeries estrangeres han fet millorar el sector, no deuen ser útils més enllà del 20 % de les cobertes i amb uns costos bastant desincentivadors. Perdoneu, però algú ho tenia de dir !!!!”
17/17 Moltes gràcies Jaume Montero per posar llum en el debat sobre cobertes i energia solar. Els desvariejos d’alguna gent que, en anar escampant “fakes” sense cap base, solament contribueixen a retardar la necessària i urgent #transicióenergètica a Catalunya.
1/16 Si les renovables són més barates que mai, per què les factures de l’electricitat són tan cares com mai?
L’estructura dels mercats on operen els sistemes elèctrics no ha aconseguit posar-se al dia amb la revolució de les energies renovables. omie.es/es/funciones
2/16 Els mercats elèctrics competitius, a molts països, per intentar minimitzar els costos, estan patint en realitat els augments de preus més grans. Això és perquè als mercats majoristes d'electricitat, el darrer generador que entra estableix el preu. omie.es/es/mercado-de-…
3/16 Atès que les renovables funcionen, sempre que hi ha vent o Sol, i atès que la nuclear no pot modular la potència, i per tant, ha de funcionar sempre, són els combustibles fòssils els que marquen el preu gairebé sempre . . . omie.es/sites/default/…
1/9 Per què la Conselleria d’IN-Acció Climàtica ha tardat tants mesos a autoritzar una planta solar FV de 2,3 MW, quan aquest projecte estava ja apunt en el moment que el nou equip es va fer càrrec de l’energia?. Mentre a Catalunya s’ha fet públic això . . . #emergènciaclimàtica
2/9 . . . al món es van autoritzant projectes eòlics del rang dels milers de MW! Per exemple, dos petits països europeus en els quals Catalunya s’hauria d’emmirallar i hauria de treballar per emular la feina que estan fent en eòlica: Dinamarca i Escòcia. #emergènciaclimàtica
3/9 A Dk, el primer parc eòlic of-shore es va posar en funcionament l’any 1995: 10 aeros Vestas V39 500 kW. Total 5 MW. Només 5 anys després, començava a generar el projecte de la coop Middelgrunden, 20 aeros Bonus de 2 MW. Total 40 MW. Avui encara funcionen!
Colonialism Reparation asks the repatriation of the remains and the definitive restitution of the treasures looted by former colonizers (UK, FR, D, ES, PT, NL, BE, IT, etc.) stopping to hinder an inevitable passage of human evolution, . . . .
. . . as a first step in the direction of the Reparation of the damages of colonialism, stopping to hinder an inevitable passage of human evolution. colonialismreparation.org/en/
"A nation which colonizes, a civilization which justifies colonization, and therefore force, is already a sick civilization, a civilization that is morally diseased, that irresistibly, progressing from one consequence to another, . . .
1/5 La Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí s’ha posicionat contra la proposta de parc eòlic Tramuntana, situat una vintena de kilòmetres mar endins. canal10.cat/video/21297-la…
2/5 Mes valdria que la Junta Rectora es preocupés de com aprofitar l’immens potencial eòlic que hi ha, per exemple, al cim del Montgrí i a altres indrets del Parc Natural (velocitats mitjanes anuals de vent > 8 m/s, energia de l’ordre de 1.150 W/m2 de superfície de captació).
3/5 Un aerogenerador semblant al del projecte @viuredelaire (superfície de captació superior als 8.000 m2), situat al cim del Montgrí, podria produir més de 10.000.000 kWh/any. Si hagués funcionat durant l’any 2021 i el Parc Natural hagués pogut ingressar de l’ordre d’1 M€
1/10 Energia i emissions a Alemanya.
Fa ben poc, el Ministeri federal d’Afers Econòmics i Protecció Climàtica ha fet public el document Full de Ruta per a la Protecció Climàtica del nou govern semàfor. Aqui el text spencer: bmwi.de/Redaktion/DE/D…
2/10 Tot i que les emissions s’han reduït en mitjana unes 15Mtn/any a la darrera dècada, cal triplicar la reducció d’emissions, d’ací al 2030.
3/10 L’ús de l’energia a Alemanya i els objectius pel 2030
He preparat un complet enfilall de 18 twits sobre ecologia/ecologisme, amb imatges i obres de persones que han contribuït en crear la visió del món que l’ecologia/ecologisme proposa. Tot plegat, extret del llibre que es pot llegir i descarregar a designrr.page/?id=99879&toke…
1/18 Hi ha un gran confusionisme quan es parla de qui treballa al voltant de l’ecologia. L’ecologia és la ciència que estudia les relacions entre els organismes vius, incloent la humanitat, i el seu entorn físic. I l’ecologia ha inspirat una nova visió del món.
2/18 Una visió del món que qüestiona la visió dominant. Per això, amb la paraula ecologia passa el mateix que ha passat amb les paraules llibertat i democràcia. Per buidar les del seu con¬tingut radical, o, si més no, revolucionari, el Poder no dubte gens a desnaturalitzar les.