He preparat un complet enfilall de 18 twits sobre ecologia/ecologisme, amb imatges i obres de persones que han contribuït en crear la visió del món que l’ecologia/ecologisme proposa. Tot plegat, extret del llibre que es pot llegir i descarregar a designrr.page/?id=99879&toke…
1/18 Hi ha un gran confusionisme quan es parla de qui treballa al voltant de l’ecologia. L’ecologia és la ciència que estudia les relacions entre els organismes vius, incloent la humanitat, i el seu entorn físic. I l’ecologia ha inspirat una nova visió del món.
2/18 Una visió del món que qüestiona la visió dominant. Per això, amb la paraula ecologia passa el mateix que ha passat amb les paraules llibertat i democràcia. Per buidar les del seu con¬tingut radical, o, si més no, revolucionari, el Poder no dubte gens a desnaturalitzar les.
3/18 Per buidar la ciència de l’ecologia del seu contingut revolucionari, el sistema dominant posa l’etiqueta d’ecologista a entitats ambientalistes, naturalistes, conservacionistes, proteccionistes, etc. etc. Entitats, que no solen posar en qüestió el sistema dominant.
4/18 També sovint s'intenta identificar l'ecologisme amb una mena de reformisme ambientalista, és a dir amb aquella forma d’afrontar als problemes ecològics de la nostra societat sense canviar les principals contradiccions i suposicions de la concepció dominant del món.
5/18 En néixer, l'ecologisme tenia molt d'ambientalista. En anar creixent, ha creat tot un cos de pensament i d'acció que va molt més enllà del pur reformisme ambientalista. Diguem ho clar: l'ecologisme és una nova concepció del món que qüestiona l'actual concepció dominant.
6/18 La nova concepció del món ecologista (amb les apor¬tacions de l'ecologia social i de l'ecologia profunda, del bioregionalisme i de l'ecofeminisme) posa dins un marc filosòfic coherent el millor de les respostes del reformisme ambienta¬lista (sigui filosòfic, sigui polític).
7/18 La nova concepció del món que l'ecologisme exemplifica es basa en la ciència de l'Ecologia, però no és constrenyida ni pel fonamentalisme cientifista ni per la definició de la Natura com una col·lecció de dades a ser manipulades pels humans.
8/18 Aquesta concepció del món és alhora racional i espiritual. Es centra en formes de cultivar la consciència ecològica i en els principis per impulsar una política ecològica.
9/18 L'ecologisme és una nova manera d'entendre i de viure la vida, una nova manera de fer i, en darrer terme, un nou moviment social que qüestiona l'arrel mateixa de la crisi ecològica continuada que la societat industrial-urbana ha provocat i continua provocant.
10/18 En una paraula, una nova concepció del món que deixa enrere el malson antropocèntric que ha caracteritzat les societats humanes més recents i que recupera la visió biocèntrica, avalada per milers d'anys de història de relacions harmòniques de la humanitat amb la Natura.
11/18 Aquesta concepció explica com
- s'ha anat destruint la vella, simple i natural unitat entre la humanitat i la natura com ha anat sorgint l'actual concepció del món que basada en les ànsies de domini sempre creixent sobre les cultures ancestrals i sobre els sistemes naturals
- la deessa GAIA - mare Terra - ha estat suplantada per la deessa ciència tècnica
- els nous sacerdots celebren tota mena de rituals per controlar, manipular i espoliar la Natura
- els seus adoradors viuen en una constant disbauxa que posa en perill la seva mateixa supervivència.
13/18 L'ecologisme va molt més enllà de considerar la Natura com un habitat passiu, que es compon d'objectes tals com animals, plantes, minerals. L'ecologisme considera que el benestar humà i el floriment de la Vida humana i no humana sobre la Terra té valor per si mateixos.
14/18 Aquests valors són independents de la utilitat del món no humà pels objectius i propòsits de la humanitat. L'ecologisme és doncs una nova forma de veure i d'entendre el món. I no solament això, sinó que seria també una nova forma de viure dins d'aquest món.
15/18 Així l'ecologisme denuncia els moderns sistemes de producció, distribució i promoció de bens i de necessitats com grollerament irracionals i antiecològics.
16/18 Així l'ecologisme malda per definir un progrés que deixi a la persona humana la llibertat de seleccio¬nar les seves necessitats autònomament i d'assolir els mitjans per satisfer les.
17/18 Així l'ecologisme té per objectiu crear una societat harmònica amb la Natura, en la que cada individu sigui capaç de parti¬cipar directament en la formulació de la política de cada dia.
18/18
Això, i mot més es pot llegir a L’ecologisme: aprenent a re-habitar la Terra
designrr.page/?id=99879&toke…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with pep puig i boix

pep puig i boix Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @peppuigiboix

13 Jan
1/10 Energia i emissions a Alemanya.
Fa ben poc, el Ministeri federal d’Afers Econòmics i Protecció Climàtica ha fet public el document Full de Ruta per a la Protecció Climàtica del nou govern semàfor. Aqui el text spencer:
bmwi.de/Redaktion/DE/D… Image
2/10 Tot i que les emissions s’han reduït en mitjana unes 15Mtn/any a la darrera dècada, cal triplicar la reducció d’emissions, d’ací al 2030. Image
3/10 L’ús de l’energia a Alemanya i els objectius pel 2030 Image
Read 11 tweets
6 Jan
1/7
Fins a quin punt la via de desenvolupament industrialista ens ha fet estranys a la nostra terra?
i com és que aquest estranyament ha estat interioritzat per les mateixes persones que vivim ara a Catalunya?
unes quantes preguntes, ben senzilles ho poden aclarir. Per exemple:
2/7
Quants/es de nosaltres . . . .
3/7
- som capaços de descriure el camí que segueix l'aigua des que cau en forma de pluja fins que arriba a les aixetes de casa nostra?
- coneixem el tipus de sòl que hi ha dessota l'asfalt i el ciment sobre els quals fem vida?
Read 10 tweets
16 Dec 21
1/8 Tal com vaig dir a començaments de més (2/12) en un enfilall de 9 twits comentant unes afirmacions aparegudes en una entrevista a Naiz on es comparava la FV i l’eòlica amb les tèrmiques fòssils i nuclears.
Passo ara a comentar la nuclear . . .
2/8 Ja fa temps, el Worldwatch Institute va publicar una interessant taula entorn dels materials residual de baixa activitat produïts pel desmantellament d’un reactor d’1 GW tipus PWR: gairebé 18.000 m3, que representaven el transport de materials amb 1.363 camions.
3/8 El 14 de maig de 2014, a la XXVIII CCFSNiES que organitza el GCTPFNN (@FuturNoNuclear), vam poder gaudir i aprendre de les sàvies paraules del bon amic Jan Willem Storm van Leeuwen, consultor independent i membre del Nuclear Consulting Group.
Read 9 tweets
13 Dec 21
Els tres darrers dies he anat publicant sengles enfilalls dedicats a parlar d’espais naturals, dels béns comuns i serveis que ens proveeixen, de l’energia i dels drets d’accés als béns i serveis . . .
Aquí va el quart i darrer enfilall
IV-1/13 Quan apareix un conflicte referent a l’aprofitament d’un be comú natural, com el Sol o el vent, en un espai determinat, tot i que el conflicte es presenta en la forma d’impacte ambiental o afectació paisatgística, gairebé sempre amaga una realitat més profunda: . . .
IV-2/13 . . . el dret d’accés al be comú natural. Qui té dret a aprofitar el Sol i el vent en un espai donat? La persona que ostenta la propietat de l’espai? La comunitat que hi viu? Les persones que fan ús de l’espai? Qui té accés fàcil a capital per invertir?
Read 15 tweets
12 Dec 21
III-5/16 Avui, però, es desenvolupen i realitzen actuacions energètiques que no tenen perquè comportar grans impactes i/o impactes irreversibles sobre els sistemes naturals dels espais on es fa l’actuació
1er) són actuacions de menys envergadura (menys potència instal·lada). Image
III-6/16 2n) perquè en aprofitar un be comú (el Sol, el vent, l’aigua, la calor del subsòl i la que ens envolta) que es manifesta de forma dispersa i no concentrada, obliga a fer-ne aprofitaments dispersos. Image
III-7/16 La compatibilitat o no compatibilitat d’una actuació concreta per aprofitar béns comuns naturals (Sol/vent/aigua/calor), en un espai natural, dependrà de
-l’escala de l’actuació,
-la tecnologia a utilitzar
-la sensibilitat de les persones implicades en l’actuació Image
Read 14 tweets
12 Dec 21
Ahir i abans d’ahir, vaig publicar sengles enfilalls dedicats a parlar d’espais naturals, dels béns comuns i serveis que ens proveeixen, de l’energia i dels drets d’accés als béns i serveis . .
Aquí va el tercer enfilall
III-1/16 Fins avui s’ha tendit a separar en compartiments estancs tant els espais naturals (als quals se’ls atorguen diferents qualificatius de protecció) com els espais on es fan aprofitaments d’energia (autoritzant-los, massa vegades, a fer qualsevol cosa, de qualsevol manera).
III-2/16 Exemples: espais destinats a embassaments per a aprofitament hidroelèctric, espais destinats a centrals tèrmiques i nuclears, espais destinats a ‘explotacions’ de minerals –carbó, urani- o espais destinats a extraccions de petroli o petrogas al mar o a terra ferma.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(