1. Varteenotettava skenaario on, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuu Suomeen muutaman vuoden sisällä. Aikaa ei kannata haaskata hätäilyyn, eikä unohtaa malttia, heittäytyä tunteiden varaan. Kuukaudet pitää käyttää strategiseen päättäväisyyteen.
2. Tietysti tiedämme sen, että miltei yksin jääminen on lohduton prosessi, kuten Kiovan kaduilla ymmärretään. Onneksi meillä on aikaa, malttia ja kykyä ohjata valtiolaivaa. Onneksi Ukrainan kansa taistelee uuvutussotaansa. Se ostaa meille aikaa
3. Meidän on syytä aloittaa viivyttelemättä valmistelut oman yhteiskuntamme mobilisoimiseksi. Puolustuskykyämme on kasvatettu ja siihen nyt satsataan. Läntisiä sidoksia on määrätietoisesti sementoitava.
4. Ensimmäinen opetus Ukrainasta on sotilaallisen huoltovarmuuden tärkeys taistelussa rauhan puolesta, imperialismia vastaan. Voiman on kohdattava vastavoima. Diplomatia on loppujen lopuksi tämän asioiden tilan toteamista paperilla, ei mitään muuta.
5. On hyvä tehdä selväksi Suomen/Ruotsin rooli osana länttä. Vasta-askel länneltä on takuu siitä, että sodan syttyessä Suomi ja Ruotsi ovat koskematonta aluetta, tarjoten sotilaallista huoltovarmuutta. Ilman meitä Pohjola-Baltia alue ei ole puolustettavissa. Vaihtokaupan avaimet.
6. Missä vaiheessa Venäjä hukkasi oman tulevaisuuden näkymänsä modernina resurssirikkaana maana. Nyt se pommittaa tuota visiotaan Ukrainassa, johon se on ulkoistanut kadotetun näkymänsä. Suren venäläisten puolesta. Venäjän kansaa turha syyllistää. Pelaisimme Venäjän pussiin.
7. Suomalaisia kannattaa valmistaa lisääntyvään ponnistukseen, jolla jo nyt arjessa kasvava henkinen ja taloudellinen hinta. Viesti selvä. Strateginen päättäväisyys. Ahdingosta selvitään yhtenäisyydellä. Pitämällä Suomi vapaana, vankkana ja vahvana, osana demokraattista länttä.
8. Rauhallisella asenteella selvitään rosoisten tosiasioiden edessä. Vakaus ei siis ole ainoastaan hyve, vaan tärkeä piirre suomalaisessa geostrategiassa. Se on kykyä kertoa omasta asenteesta ja halusta vakauttaa rauhattomia liikahduksia, kyvystä ottaa ratkaisevia askeleita.
9. Edessä on myös suuri evakkoaalto Ukrainasta. Siihen kannattaa kaikissa työpaikoilla ja yhteiskunnassa varautua. Heidän auttamisessa on kunniavellan maksua.
10. Suomalaiset voivat vaikuttaa suoraan myös Venäjään.Sodan vastaiset rauhalliset mielenosoitukset mielekästä viestimistä,kuten muukin kansalaisyhteiskunnan ja yhteisöjen toiminta. On hyvä kertoa suoraan, mitä ajattelemme. Miten Venäjä menettää naapurin, jolla oli ymmärrystä.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Oma tulkintani viime päivien konsultaatioista Washingtonissa ja Helsingissä, jotka jatkuvat ensi viikolla aktiivisesti. Monessa pääkaupungissa. Tahtotila on nyt olemassa. Suomi aloitteellinen.
2. Yhdysvallat, Suomi ja Ruotsi ovat aloittaneet prosessin kohti uutta puolustus- ja turvallisuussopimusta,joka lisää maiden yhteistyötä Pohjolan alueella. Päättäväinen askel koostuu prosessista, jossa maat määrittävät omia tavoitteitaan erityisesti huoltovarmuustakeiden suhteen.
3. Samalla Suomen ja Ruotsin roolien yhtäaikaisessa puolustuksellisessa selkeyttäminen on aloitettu. Strategisesti harkittu ja oikea-aikainen, kun Venäjä suhde ei voi perustua enää edes funktionaaliselle, siedettävälle, jalustalle ja kun Eurooppa sodassa.
1. Muutama karu opetus Ukrainan sodasta. On hyvä purkaa myyttejä. Samalla myös suomalaisia sellaisia.
2. Venäjän aseellinen kyky ei ole sitä, mitä sen on esitellyt voitonpäivänparaateissaan. Käytännöllinen operationaalinen tehokkuus ei ole lainkaan sitä luokkaa, mitä sen esimerkiksi Suomessa on kuviteltu oleva.
3. Venäjä on ajautumassa tilanteeseen, jossa se on joko rajusti eskaloitava tai sitten etsittävä laihaa kasvot säilyttävää lohtua. Se voi tuhota Ukrainan ja maan kansalaisia, mutta se ei voi epäonnistumistaan saada unholaan.
1. My take on Niinistö's visit to DC: A clear success. Biden committed to ongoing fortification of the Nordics to prevent escalation. That’s what “the process” is about. Moving briskly. Effective weeks ahead for cooperation between the Nordics and the US. whitehouse.gov/briefing-room/…
2.President Niinistö doesn’t return home empty-handed: "Presidents committed to start a process that would strengthen U.S.-Finnish security cooperation, which would be conducted in close consultation with other Nordic countries."
3. An active Western superpower is needed to secure the Nordics. Supply lines, material, intelligence etc are needed, and now available. US support appears to be bipartisan. US is committed to strengthening & fortifying the Nordics.
1. ARVIONI:Niinistön matka selkeä menestys. Biden on sitoutunut käynnissä olevaan Pohjolan linnoittamiseen eskalaation estämiseksi. Prosessi sana tarkoittaa tätä.Nyt ollaan rivakasti liikkeellä. Tehokkaita viikkoja tiedossa Pohjola-Yhdysvallat akselilla. whitehouse.gov/briefing-room/…
2. Kotiin ei palata tyhjin käsin: ”Presidents committed to start a process that would strengthen U.S.-Finnish security cooperation, which would be conducted in close consultation with other Nordic countries.”
3. Pohjolan turvaamiseen tarvitaan aktiivista läntistä supervaltaa. Huoltoyhteyden, materiaali, tiedustelu, jne. Kaikki tämä nyt saatavilla. Tuki Yhdysvalloista myös puolueiden välistä. Yhdysvallat sitoutunut Pohjolan lujittamiseen, linnoittamiseen, koskemattomana maaperänä.
1. Moni kyselee toimintaohjeita. Ei tutkija sellaisia voi antaa, sotkea asioita. Me voimme luoda skenaariota ja arvioida niiden todennäköisyyttä.Antaa politiikkasuosituksia. Prosessit ovat tapaamisia, agendojen sorvaamassa. Valtioviisaasti sopimista. Se poliittisen johdon vastuu.
2. Oma skenaarioni on, että laajempi alueellinen sota seuraavien vuosien kuluessa on varteenotettava todennäköisyys. Siihen pitää, joka tapauksessa valmistautua. NATO-jäsenyyden hakeminen tässä ja nyt, tuo plussia ja miinuksia. Teksti vuoden takaa. is.fi/ulkomaat/art-2…
3. Eteneminen reitillä, joka pitää mahdollisuuden auki ja sementoi Suomen länteen kuulumista on tärkeää. NATO ja EU oleellisia. Yhdysvallat hyvin tärkeä. Riskit tällä reitillä vähäisempi. Mutta poliittinen johto tietää parhaiten, missä mennään. Tästä ei epäilyksiä.
1. Suomesta: Demokratiassa on aina hyvä ottaa aikaa. Aika on jumalaista. Mutta se pitää käyttää tehoskkaasti, päättäväisesti. Keskeisin pilarimme on aina ollut Suomen puolustus. Sihen on Venäjän sodan haluisuus Ukrainssa huomioiden satsattava nyt enemmän. Määrätietoisesti.
2. NATOon haluaisivat moni, nähtävästi enemmistö. Kansa on tulkinnut sodan opetuksia. Niistä keskeinen on yksinjääminen ja toinen huoltovarmuus, avunsaaminen. Suomen pitää nyt lujittaa läntisiä sidoksiaan (niitä on), niin että Suomi on suojassa, että huoltovarmuus toimii.
3. Reitti NATOon, NATO-mahdollisuus, on Suomen suvereeni oikeus itse ratkaista puolustuskysymyksensä. Me emme ole tai tule miksikään etupiirimaaksi, vaikka Venäjä strategioisaan muuta haluaisi. Kotimaiset esteen mahdollisuuden käyttämiselle on purettava. Se on hyvä pidäke.