Jostain syystä (didn’t see that coming) Velogin eilinen video kuumensi palautekanavat ”Miksi liikenneinsinöörillä ei ole kypärää” kommenteilla. Selvästikin ihmisillä on vaikeuksia hahmottaa ja erotella käsitteitä arkipyöräily ja urheilupyöräily joten asiaa lienee syytä avata 🧵
Urheilupyöräilyssä liikkumisen yksi päämotiiveista on kuntoilu, arkipyöräilyssä liikkumisen yksi päämotiiveista on tarve siirtyä paikasta A paikkaan B. Urheilupyöräilyssä tarvitaan yleensä varusteita, arkipyöräilyssä tyypillisesti ei.
Ainakin meillä Oulussa pyöräilyn suoritekilometreistä valtaosa tulee nimenomaan arkipyöräilystä, urheilupyöräilyn näytellessä vain pientä osaa. Pyöräily on ensisijaisesti liikennemuoto ja vasta toissijaisesti urheilumuoto.
Arkipyöräilyllä tarkoitetaan arjen matkoja joita tehdään pyörällä. Omalla kohdallani näitä ovat matkat päiväkotiin, maitokauppaan, leikkipuistoon, lasten harrastuksiin, lounaalle, postiin, töissä maastokäynnille, palaveriin, tapaamiseen jne. Tyypillisesti matkat ovat 1-5km.
Urheilupyöräilyllä tarkoitetaan lähtökohtaisesti kuntoilun/virkistäytymisen vuoksi tapahtuvaa pyöräilyä. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa esim maantiepyörällä, cyclolla ja läskipyörällä tehtyjä lenkkejä sekä työmatkoja. Tyypillisesti matkat ovat 25-150km.
Viime vuonna urheilupyöräilin yhteensä 220 kertaa, kypärän käyttöasteen ollessa 100%. Vastaavasti arkipyörän selkään hyppäsin viime vuoden aikana 755 kertaa, kypärän käyttöasteen ollessa 0%. Kun arkipyöräilystä tulee tapa, kaikki mahdolliset arjen matkat kuljetaan pyörällä.
Mikäli pyöräilystä luodaan mielikuvaa vaarallisena varusteurheiluna, jää moni näistä arjen pyörämatkoista tekemättä ja ihmiset liikkuvat lyhyetkin matkat autolla. Liikennejärjestelmän, kansanterveyden, ilmaston, luonnon ja yksilön kannalta tämä olisi tuhoisaa.
Arkipyöräily tapahtuu usein hetken mielijohteesta tai liikkumisen tarpeesta. Aamulla bussilla töihin lähtiessä en vielä tiedä, aionko/joudunko pyöräilemään työpäivän aikana. Varmuuden vuoksi en halua kanniskella kypärää mukanani. Työreissussa en kanniskele kypärää mukanani.
Urheilupyöräily on usein suunnitelmallisempaa ja siihen liittyy varustautumista: millainen sää on, minkä mittaisen lenkin aion tehdä, otanko evästä/energiaa mukaan, onko pumppu mukana, millainen vaatetus on sopiva tähän keliin jne.
Arkipyöräilyä voi tapahtua myös reissun päällä ollessa, esim kaupunkipyörät ovat usein oivallinen tapa tutustua uuteen kaupunkiin. Kaupunkipyöräpalveluissa ei ole kypärää tarjolla.
Pyöräilyn turvallisuutta liikennemuotona yritetään hieman hassusti dramatisoida ”vaarallisena” kulkumuotona. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa painottuu voimakkaasti iäkkäämpi väestönosa, kun taas suoritekilometrit tulevat nuoremmilta.
Jos iäkkäät poistetaan laskuista ja jaetaan jäljelle jäävät onnettomuudet suoritekilometreilla, saatetaan huomata että pyöräily on itseasiassa liikkumismuotona turvallinen.
Vielä kun huomioidaan että kuolemaan johtaneista onnettomuuksista kypärä pelastaisi varmuudella vain pienen osan, aletaan olla jo lähellä valaistumista.
Kypärään/kypärättömyyteen kohdistuva kritiikki on ikäänkuin ulkonäköön kohdistuvaa kritiikkiä. Jokainen saa polkea juuri sellaisissa kamppeissa kuin haluaa, ainakaan minä en halua arvostella ketään ulkonäön tai varusteiden perusteella. Tärkeintä on että pyöräilee.
Jostain syystä eri kaupungeissa kypärän käyttöasteen ja pyöräilyn kulkutapaosuuden välillä on voimakas negatiivinen korrelaatio. Liittynee infraan ja kunnossapitoon mutta myös pyöräilykulttuurin kehittyneisyyteen/kehittymättömyyteen.
Niissä kaupungeissa missä on kehittymätön pyöräilykulttuuri ja alhainen pyöräilyn kulkutapaosuus, kypärän käyttöaste on korkea. Vastaavasti siellä missä on kehittynyt pyöräilykulttuuri ja korkea kulkutapaosuus, kypärän käyttöaste on matalampi. Sattumaako?
Monet kypärättömyyttäni kommentoineet kertoivat minun näyttävän huonoa esimerkkiä 🤔. Jäin miettimään että miksi ovellani sitten on pitkä jono vierailijoita joka viikko, ihmiset haluavat ilmeisesti tulla oppimaan minulta niitä huonoja esimerkkejä pyöräilyn edistämisestä, right?
Lapsille, humalaisille ja vanhuksille suosittelen kypärän käyttöä.Kaikki muut osaavat itse päättää oman liikkumisprofiilinsa ja -preferenssinsä mukaan käyttävätkö kypärää vaiko eivät. Helmet shaming on so last season. Pyöräilykulttuurin kannalta meidän pitäisi jo päästä eteenpäin
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Huomenta pöytään täältä #arkipyöräily’n utopistisesta maailmasta. Tämän päivän kaks ekaa #pyöräliikenne matkaa tehtynä, lapsi päiväkotiin ja itte takas kotiin etäpäivälle, 1,3km/suunta. En tuntenut oloani turvattomaksi joten en kokenut tarvetta suojautua. Siispä tämä on 2/x.
Aurinkoista keskipäivää täältä vaarallisen #arkipyöräily’n utopiasta. Käväsin lounaalla 3.6km/suunta. En itse kokenut sitä vaaralliseksi mutta kaikki muut kanssalounastajat (30-40kpl) saapuivat turvallisesti autolla joten heidän elinajanodotteensa lienee pidempi? 4/x
No eikö hei taas. Ennen iltapäivän viimestä tiimssiä arkipyöräilin tänne salille 1,7km päähän. Aattelin että jos yks #salitwiitti lepyttäis edes @HeikkiUusitalo’n 😂. Tästä vielä takas kotiin ja se on 6/x #arkipyöräily’ä plakkarissa tälle päivää. Muut salihirmut tulivat autoilla.
Tänään oli meijän tämän kesän tärkeimmän baanasuunnittelukohteen eli #kembaana’n eka maastokäynti. Tästä tehtiin yleissuunnitelma viime vuonna ja nyt siis laaditaan rakennussuunnitelma. Livestorytin jo IG:n puolella ja pistetään nyt sama twiitaten 1/x (instagram.com/stories/harriv…)
Lähemmä siis liikkeelle tästä, Kanavanrannan eteläpäästä kohti Hollihaan puistoa. Lähtötilanteessa pitää valita pp/jk:n puoli ja huomioida koko suunnittelualue päähän asti. Tässä tapauksessa Limingantie on määräävä. Ajoradan vieressä on aina PP ja JK on kauempana ajoradasta. 2/x
Leventäminen vaatii lähes aina puiden poistoa, tässä tapauksessa kyse on nuorista istutuksista. Selvitämme vielä korvausistutusten mahdollisuutta. Mutkia loivennetaan ja kuivatusta parannetaan penkkaa leikkaamalla. Katotaan saahaanko vielä painanne mahtumaan 3/x
Tehdäänpä ketju #Oulu'n pääpyöräreittien talvikunnossapidosta. Käsitellään lähtökohdat, urakan vaatimuksia, niiden valvontaa ja toteutumista. Hyvä #talvikunnossapito on mahdollista millä tahansa kaupunkiseudulla jos vain tahtoa löytyy. Autamme mielellämme! #meanwhileinOulu 1/x
Urakka on hieman epätyypillinen yhteisurakka @oulunkaupunki@POPELYkeskus ja @KempeleenKunta kanssa. Yhteisurakan ansiosta pääpyöräreittien hallinnollisille rajoille ei muodostu käyttäjille näkyviä urakkarajoja tai muita laatuvaihteluita 2/x
Pääreittiurakassa on 125km Oulun seudun 160km pääpyörätieverkostosta. Yhteensä Oulun seudulla on yli 1000km pyöräteitä. Pääreittiurakan reitit on valittu siten että ne ovat ns. pääsisääntuloväyliä Oulun keskustaan. Lisäksi mukana on Kempeleen tärkeimpiä sisäisiä reittejä. 3/x