Yeni silsile (#FLOOD): Putin'in altınları, Rus Merkez Bankası ve Ukrayna Savaşı...
Rus tankları Kiev'e doğru ilerlerken, Batı'nın mali yaptırımları Rus ekonomisini tecrid etti ve krize sürükledi. Şimdiye kadar en dikkat çekici hamle, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya Merkez Bankası'nı “kara listeye alma” kararı oldu.
Rusya'nın 600 milyar dolarlık döviz rezervinin büyük kısmını işe yaramaz hale getiren bu yaptırımlar, bu hafta başında ruble değerinde bir çöküşü hızlandırdı.
Rus Merkez Bankası'nı hedef alan yaptırım Rusya dışı finans kuruluşlardaki hesaplarında tutulan döviz varlıklarını "dondurdu". Ancak Rusya'nın rezerv stokunun tamamı yabancı hesaplarda yatmıyor. 120 milyar $, parasal altın şeklinde Rus kasalarında duruyor.
Putin'in altın stoğu, Rus ekonomisinin sert mali yaptırımları atlatmasına yardımcı olabilir mi? Sınırları olsa da, izole bir ekonomi için can simidi. Putin, Belarus, Ermenistan gibi yandaş rejimleri ve suç örgütlerini kullanarak bu altını paraya çevirebilir.
Rusya Merkez Bankası, 2014'ten başlayarak altın alımlarının hızını önemli ölçüde artırdı. Kamuoyuna açıklanmasa da güdü açıktı: Putin, o yıl Kırım'ın işgalinden sonra uygulanan yeni ABD yaptırımlarına yanıt veriyordu.
Altın, finansal yaptırımlara karşı bir kalkan. Bir devletin kasasındaki altın, işgal hariç ele geçirilemez. Finansal ağların dışında fiziksel olarak dünya çapında nakledilebilir yani izlenmesi zor. Devletler paralel piyasalarda döviz karşılığında altın ticareti yapabilirler.
Rusya henüz elindeki altınları tasfiye etmek zorunda değil. Yaptırımlara rağmen hala petrol satıyor. Külçe altın satışına başvurmadan önce Ulusal Varlık Fonu'ndaki bazı dondurulmamış varlıklardan yararlanabilir.
Birgün Rusya Merkez Bankası'nın altını nakde çevirdiğine dair kanıtlar ortaya çıkarsa, bu ekonominin iyice berbat bir konumda olduğunu gösterir.
Meselâ Venezuela'dan. 2011'de Hugo Chavez, Avrupa'dan 160 ton altın rezervini ülkesine getirdi. Bu hamle, Chavez'in halefi Nicolas Maduro'nun 2014'te başlayan art arda gelen ABD yaptırım dalgalarına rağmen iktidarda kalabilmesi için büyük önem taşıyordu.
Washington 2019'da Banco Central de Venezuela'yı kara listeye aldı ve Caracas'ı hedef alan yaptırımlar birikti. Venezüella kendisini dünya ekonomisinden neredeyse tamamen izole edilmiş buldu. Maduro ne yaptı? Altınına uzandı, ama beklenmedik bir şekilde. Nedir?
ABD Hazine bonolarına nispetle altını nakde çevirmek zor. Eldeki altını kullanmanın bir yolu, takas etmeden önce külçeyi geçici olarak likit dövizle "takas" etmek. Alternatif olarak, Londra altın piyasasında altın satabilir veya benzer daha kalıcı önlemler alabilirler.
Maduro, ülkesinin merkez bankasına uygulanan yaptırımlar nedeniyle bu geleneksel altın operasyonlarını gerçekleştiremedi. Yüzünü nereye döndü? Rusya.
Rusya Venezuela'nın düzenlemeye tabi olmayan pazarlarda satmak üzere dünya çapında tonlarca parasal altını taşıyarak bu zenginliğini kullanmasına yardımcı oldu.
Rus uçaklarında, fiziksel altın külçeleri Venezuela'dan Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, vb çeşitli yerlere uçtu. Burada altın, nakit euro ile değiştirildi.
Euro banknotları daha sonra Venezuela'ya geri döndü ve tecrid edilmiş Venezuela bankalarına dağıtıldı. Nakit enjeksiyonu nihayetinde ithalatı kolaylaştırdı.
Fiziksel altın, doğrudan mal veya hizmet için ödeme yapmak için de kullanılabilir. Örneğin, 2020'de İran, Venezüella'nın rafinerilerini onarmak için altın ödemesini kabul etti. Rusya, Moskova ile 2017'de Venezüella borçlarının ödemesi olarak altını da kabul etti.
Ukrayna'daki çatışma uzar ve Batı yaptırımları devam ederse, altın Rusya için son çare. Putin, nakit toplamak için gizlice külçe satarak Maduro'nun yolunu izleyebilir. Bu para ithalat için kullanılabilir; bu da yaptırımların baskısını zayıflatabilir.
Rus altınını kim alır? Uyuşturucu kartelleri gibi organize suç örgütleri. Bankacılık sistemi dışında, polisin el koyması zor. Uganda veya Dubai gibi yerlere taşınabilir ve para aklamada kullanılabilir.
Ayrıca Rus altını Çin ve Türkiye için ucuza altın toplamak için bir fırsat olacaktır. Ama zor. Rusya Merkez Bankası alıcı bulsa bile, külçeleri nakletmek; riskleri ve maliyetleri de beraberinde getirir. Moskova'nın kasalarında 2000 tondan fazla altın var.
Tabi bir de alıcı ülkenin o kadar dolar/euro bulması gerek. Yani Rusya için bu yolla 10, 20 veya 50 milyar $ toplamak kolay olmayacak.
Vesselâm :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yeni silsile (#FLOOD): F35 projesi neden çakildi?
🔥Amerika'nın sayıştayı diyebileceğimiz GAO F35'i yerden yere vuran raporlar yayınlamaya devam ediyor.
🔥Mesele prototiplerin kaza yapması değil.
🔥Sürekli yeni sorunlar yüzünden #F35'ler yılda 6 ay piste çakılıp kalıyor.
Federal hükümetin mali kaynakları etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını denetleyen GAO (Government Accountability Office) çok ciddi bir meseleye parmak bastı:
- F-35 uçaklarının muharebe görevleri için kullanılaMAmasına ilişkin endişeleri gündeme getirdi. İşte rapordan bazı önemli noktalar:
Yüksek kullanılamama oranı: Rapor, F-35 uçaklarının YÜKSEK ATALET ORANINA sahip olduğunu, uzun müddet yerde çakılı kaldıklarını ve muharebe görevlerine hazır olmadıklarını belirtiyor. Bunun temel nedeni onarım ve bakımdır.
Yeni silsile (#FLOOD): Biz seçim konuşurken yeni bir dünya kuruluyor; farkında mısınız?
Daha az dolarlı ve daha çok tutuklu bir dünyaya doğru... Cross-Border Interbank Payment System, Dedollarization, BRICS...
Cross-Border Interbank Payment System, kısaca CIPS olarak adlandırılan, uluslararası bankacılık işlemlerinde önemli bir rol oynayan bir sistem. Bu sistem, Çin'in uluslararası ticaretinde ve dış ödemelerinde kullanılan bir mekanizma.
Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen CIPS, dış ticaret işlemlerini hızlandırmak ve uluslararası finansal entegrasyonunu artırmak için kuruldu.
CIPS, farklı para birimlerindeki bankalar arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Yeni silsile (#FLOOD): Kissenger... Nobel ödüllü bu hortlağın ölümüyle sadece petrodolar'ın değil, aynı zamanda "Amerika Çağı"nın da sona ermesi semboliktir...
Ölümüne sebep olduğu insanların, yıkılan şehirlerin, perişan edilen hayatların muhasebesi yapılabilse, Hitler ve Stalin gibi kötülük timsallerinin bile önüne geçecek bir zalimdir Kissinger. Neden?
#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal
En sinsi entrikası Yom Kippur Savaşı ve etrafındaki olaylardı.
1973 yılında aralarında Kissinger'ın da bulunduğu bir grup bankacı ve politikacı, dünyada petrol fiyatlarının artırılmasına karar verdi. Daha sonra kendisinin de deyimiyle ABD'de “petrodolarların geri dönüşümünü” sağlamak için. Yom Kippur Savaşı'nın başlamasından altı ay önce Kissinger, yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının dört katına çıkacağını söyledi. Ve böylece oldu.
Kissinger, insan kanıyla Amerikan doları basan zulüm makinesinin mucitlerinden biridir.
Yeni silsile (#FLOOD): Enerji savaşlarından dünyayı yakıp kavurduğu şu günlerde LNG gemilerini tanıyalım: 1. Bu özel gemilerin jeopolitik satranç tahtasındaki yeri neden bu kadar önemli? 2. Neden doğal gaz boru hatlarına gerçek bir alternatif olamazlar? 3. Neden bu kadar pahalılar ve zor bulunuyorlar?
Doğal gaz gemi ile taşınmadan önce kademeli olarak 160°C'ye soğutulur ve hacmi 600 kez küçülür. Gaz bu yolla sıvılaştırılır.
Denizde görünce onları küre biçimindeki gaz tanklarından tanırız ama bütün LNG gemileri bu içimde değildir; petrol tankerine benzeyen, "düz" güverteli türleri de vardır.
Yeni silsile (#FLOOD): Tayvan Savaşı zannedilenden daha erken çıkabilir:
Çin neden Tayvan için acele ediyor?
ABD neden bu savaşın başlamasını istiyor?
Tayvan Çin ordusuna ne kadar direnebilir?
Çin’in zaferi veya yenilgisi dünyayı nasıl etkiler?
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Çin’in kuzeyinde; gerçek boyutlarda, bire bir ölçekte bir şehir maketi var. Çinli askerlerin 9 senedir işgal talimi yaptıkları bu bina Tayvan’ın başkenti Taipei’deki başkanlık sarayı!
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Birkaç ay önce Amerikalı general Mike Minihan ekibine söyle bir mesaj gönderdi: “Umarım yanılıyorumdur. Sezgilerime göre 2025’te savaşacağız….”. Bu fikre delil olarak da Tayvan ve ABD seçimlerinin tarihlerini işaret ediyor ve Çin’in saldırması için ideal bir dönem olduğunu iddia ediyor.
Yeni silsile (#FLOOD): 🇺🇸Amerikan doları dünya hakimiyetini kaybediyor mu, neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak da zemin kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın 🇹🇷Türkiye için neticeleri ne… twitter.com/i/web/status/1…
Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik… twitter.com/i/web/status/1…