1. מבצע "אבי החכמה" שיהיה ל"ליטני". אנחנו ממשיכים בשרשור 4. ב-11 במארס 1978 היה הפיגוע בכביש החוף שהיווה את העילה. עד כה נדחה המבצע פעמיים. התחזית בישרה על פתיחת השמיים ועל סיום הגשם. פקודות התנועה לשעות הערב ניתנו לכוחות. #המחלקה_להיסטוריה#פידצבא
2. את היום ניצלו הכוחות להשלמת נוהל הקרב – תדריכים, תצפיות והכנת הציוד. במהלך היממה הקודמת הוחלט ששתי הפלוגות או הפלוגה וחצי שעמדו תחת רובין מפקד בה"ד 1 לא יספיקו למשימה.
[למי שסקרן - הרצאתי על איך חקרנו את המבצע]
3. אחרי הצהרים הגיעה פלוגה מגדוד 890 בפיקודו של אהוד אריאל [נהרג ביולי 1982 כמ"פ מילואים] ולאחריו "עורב" גולני בסד"כ מחלקתי. דבר שגרר שינויים ברגעים האחרונים בתכנית הן של בה"ד 1 והן של מג"ד 890 שנותר עם שתי פלוגות.
4. בגזרת הצנחנים התייצב מפקד בית הספר לצליחה ארנון גולן וקיבל משימה לסרוק את מנהרת ראש הנקרה. מפקדי הכוחות כונסו לתדריכי בכירים ובהם ראש אג"ם רפול. בזמן שמתדלקים את הטנקים ואת הנגמ"שים. נתקן עוולה למלכת הקרב – הארטילריה. @Oren_theace
5. לקראת המבצע רוכז סד"כ ארטילרי רב יחסית בערב היציאה – כ=114 קנים של תותחי 155 מ"מ ו=175 מ"מ ושל מרגמות 160 מ"מ מגדודי סדיר ומילואים שחלקם נועד גם לסייע לכוחות במרחב רמת הגולן. יחידות אש הובאו גם מהסד"כ שלא היה כפוף ברגיל לפיקוד הצפון. אוגדה 36 נועדה לפעול עם האגד הארטילרי שלה,
6. ולקצין הארטילריה של מפקדת קחצ"ר, יעקב צור, הוקצו 4 גדודים. בנוסף למערך היורים אורגן מערך קישור לחטיבות ולגדודים.
גם אמצעי איכון רבים נוספו כפי שכתב מפקד תותחנים של פיקוד הצפון היה זה "מערך איכון שלא היה כדוגמתו". מכ"מי איכון ומערכות לאיתור ירי אקוסטיות נאספו ממערך החת"ם.
7. הייתה זו גם הופעת בכורה קרבית למדי טווח הלייזר (מט"לים) שנתנו לחלק מקציני הקישור והתצפית [וגם למפקדי הטנקים].
לא דברנו גם על חילות הים והאוויר, וגם לא על מערכי הלוגיסטיקה. אולי בהמשך. אבל כעת הכוחות עלו על הרק"ם ועל האוטובוסים בדרכם לגבול, ולא נותר מקום.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. מבצע "אבי החכמה" - הבוקר השלמנו את אירועי ה-15 במארס יום הלחימה העיקרי במבצע. והערב נסקור בקצרה את ה-16 במארס.
אחרי הלחימה ביממה הראשונה השתחררה המתנה. הממשלה ציפתה לפתיחת מגעים מדיניים וקיוותה שארה"ב תיזום הסדר בתיאום עמה.
2. בצפון הארץ ובפיקוד הצפון המתינו לראות אם תופסק אש התותחים והקטיושות, ועוד המתינו לראות אם ואיך יגיבו הסורים. בינתיים הגביל המטכ"ל את הפעילות הצבאית לסריקות באזורים שמהם היו המחבלים עלולים לפעול נגד כוחותינו ונגד הכפרים הנוצריים שברצועה הקדמית.
3. בגזרה המערבית התבטאה הפעילות במיקום חסימה בכביש החוף מצפון לרס אל ביאדה, במסעף "אגן"-"אוגוסט", ובסריקות אחרי מחבלים ונשק, רובן נערכו ללא מודיעין ממוקד. לפנות ערב ירו כוחות צה"ל על מקורות אש במרחב רשדיה מהיבשה, מהאוויר ומהים.
1. מבצע ליטני או "אבי החכמה" עדיין, החלק השני של לחימת 15 במארס. אתמול בערב תארנו את הלחימה במערב ובמרכז, הבוקר נשלים את תיאור הקרבות של יום האתמול לפני 44 שנים. אשמח להערות ולשאלות ולסיפורים #פידצבא#המחלקה_להיסטוריה
2. בה"ד 1 שצורף על מנת להשלים את הרצועה מהים לחרמון, קיבל ברגע האחרון תגבורת של פלוגה מגדוד 890 (אריאל) ופלנ"ט גולני (הרמן). הכוחות יצאו ברגל בטור אחד, ופוצלו במהלך התנועה כל אחד למשימתו. הפלנ"ט חסם את ציר "אמוש", ותקל ברכב מחבלים. הפלוגה של אריאל כבשה את מוצב סירת כניסה,
3. כוח המדריכים והצוערים (לידור) כבש את פאתי רב א-תלתין, ואילו צוערי החי"ר (פולג) כבשו את מכון המים השולט על טייבה. במקביל כוח ההנדסה מבית הספר לצליחה (דורון) טיהר את הכביש המוליך למרחב מבורות ייקוש ומוקשים. הוא נתקל בחוליית מחבלים, ובחילופי האש נהרג חייל.
1. בחצות בין 14 ל-15 במארס רעמו התותחים בגבול הצפון, גם מטוסי חיל האוויר המריאו. כוחות מבצע "אבי החכמה" שנעו בשעות הערב המאוחרים מהמחנות ומריכוזי הרק"ם החלו חוצים את הגבול, מי ברגל ומי ברק"ם. תיאור יממת הלחימה העיקרית, בגלל אורכו יפוצל ליומיים.
2. נתחיל כרגיל ממערב למזרח. גדוד 299 חצה את מעבר ראש הנקרה ובנקורה פתח באש, כאשר הוא משתדל שלא לפגוע באנשי האו"ם המפוחדים. במקביל חצה כוח סמג"ד 50 (הקר) את הגבול דרך עלמה א-שעב והגיע לנקורה ממזרח. שני הכוחות כבשו את הכפר. 299 המשיך צפונה ל'חמול' ולאחר מכן עיקר כוחו שב לנקורה.
3. המאמץ העיקרי של הצנחנים נע בטור רגלי ארוך לעבר צומת הרג'מין. בתחילה גדוד 202 עם הפלנ"ט (טלמון) כבש את ג'יבין (02:30) ובהמשך השתלט על הצומת וסביבתה. כעת המתין גדוד 50 לתקיפה אווירית על כפר שמע. זו בוששה לבוא, לבסוף נכבש הכפר ורכס ראס ביידה על ידי הגדוד והסיירת (יעלון).
1. שרשור פיגוע כביש החוף (אוטובוס הדמים) היום לפני 44 שנים. 11 במארס 1978
התוכנית המקורית של חוליית המחבלים שהפליגה ב-8 במארס 1978 ומנתה 13 איש [בהם מחבלת אחת] לנחות בתל אביב השתבשה בעקבות תנועת הספינה, ניסיונותיה להתחמק מספינות חיל הים, נקודת הפריקה לסירות ומשטר הים.
2. הים הסוער הקשה על סירות המחבלים. בשבת 11 במארס, בשעה 15:00-14:30 לערך, לאחר שייט קשה שבו אזל הדלק בסירות והמחבלים אף ניסו להסגיר עצמם באמצעות ירי באוויר, ולאחר ששניים מחברי החולייה טבעו בהתהפכות אחת הסירות כ-150 מ' מהחוף, נחתו 11 מהם בחוף מעגן מיכאל.
3. שלט של החברה להגנת הטבע בעברית היה מבחינתם סימן לכך שנחתו בישראל לאחר שהיו סבורים שנחתו בקפריסין. ליד בריכות הדגים של מעגן מיכאל נתקלו המחבלים בגייל רובין, צלמת טבע שישבה במכוניתה. לאחר שלמדו ממנה על מקום הימצאם, רצחו אותה ביריות והסתירו את גופתה.