#Macron 7,9 milyon takipçili şahsi hesabını seçim kampanyası için kullanmıyor. Zira hesabı yöneten ekip cumhurbaşkanlığı memurları ve maaşlarını millet veriyor. Bir siyasetçinin seçim kampanyası için çalışmaları caiz değil. Seçim kampanyası için ayrı hesap açıldı: 22 bin takipçi
#Macron'un 7,9 milyon takipçili şahsi hesabını seçim kampanyasında kullanamayan partili sosyal medya ekibi işe yeni bir hesapla sıfır takipçiyle başladı. Korkunç handikap. Ancak devletin imkanlarını suistimalden kaçınma titizliği isabetli. Sıradışı, yaratıcı olmaya mecburlar.
#Macron'un sosyal medya ekibi yeni bir format kullanıyor. "Aday" (le Candidat) isimli 10 dakikalık, film havasında bir video Cuma akşamları yayınlanıyor. 3.Bölüm cumhurbaşkanının tv yayını öncesi makyajıyla açılıyor. Formatın Türkiye'de henüz örneği yok.
"-#Macron'a soracağınız soruları önceden vermenizi istediler mi?
-Bunu talep ediyorlardı. Biz gazeteciler olarak şok olduk. Aramızda şu şaka yapılıyordu: Cumhurbaşkanımıza ne soracaksınız? Siyasi programını soracağız.
-Hiçbir gazetecinin sorusunu önceden verdiğini zannetmiyorum"
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
"#Macron ikinci sezon
Bize (halka) nutuk çekerek ikinci kere seçilmeyi planlıyor
Cumhurbaşkanı adayı, sağa kayan siyasi programını tanıtmak için Perşembe günü tv'de 4 saate yakın konuşarak siyasi arenaya indi"
Başkanlık sisteminde yeniden seçilmenin zorluğu, bilançoyu savunmak.
"Beş yıl daha?
Önerileri neler
2022
Cumhurbaşkanı seçimine 23 gün kala, cumhurbaşkanı adayı siyasi programını nihayet dün ayrıntılı açıkladı: İstihdam, eğitim, vergiler, sağlık, nükleer enerji"
Muhalefet liderleri esip gürlemekte serbest iken, Macron somut bilançosunu savunuyor.
"#Macron: Süreklilik içinde değişim
65 Yaşında emeklilik, #enerji bağımsızlığı, eğitim, sağlık, devlet kurumlarında reform... Cumhurbaşkanı adayı, yıllık 50 milyar € maliyetli siyasi programını açıkladı"
Macron aşağı yukarı ilk dönem iktidarındaki çizginin devamını vaat ediyor.
"Yaklaşan dünya gıda krizi
Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşın zincirleme etkisi olarak, buğday, bitkisel yağ, mısır ve etin üretimi ya azalacak veya pahalanacak. Fakir ülkelerin nüfusları açlık tehdidi altında"
Buğday fiyatında artışla siyasi istikrarı sarsılacak çok ülke var
"Mısırlı kadın- #Buğday kıtlığı çekeceğiz. #Putin- Bir de bana sorun!"
Fransızcada buğday kelimesi argo olarak "para, mangır" manasında. #Ukrayna ve #Rusya küresel buğday ihtiyacının %30'unu sağlayan dev üreticiler.
Akdeniz bölgesinde bu sene kuraklık da var. Zor dönem.
"#Buğday ithalatında #Rusya ve #Ukrayna'ya en fazla bağımlı ülkeler"
Nüfuslarını ithal buğdayla doyuran ülkelerin çoğunluğu ekonomik açıdan aşırı kırılgan. Ekmek fiyatında ani yükselişler siyasi istikrarlarını derhal sarsabiliyor. Geçmişte sayısız örnek var.
#Rusya'nın demografisine dair ilginç noktalar.
Kıta kadar büyük ama nüfusun %68'i Batıdaki dar bir bölgede yaşıyor. Doğusu boş, Çin ile müthiş tezat.
30 Yıldır nüfusu sabit, artma ihtimali de yok.
Natalist politikaların pek faydası görülmüyor.
Ağır ve müzmin sorunlar yumak olmuş.
30 Yıl sonra 2050'lerde #Rusya'nın nüfusunun hala 130-140 milyon arasında kalacağı tahmin ediliyor. Bu iyimser hesap. #Putin'in agresif natalist politikaları başarısız. Nüfus artışı siyasi iradeyle sağlanamıyor, mesele gelip ekonomiye dayanıyor. Bu her ülkede böyle.
#Rusya'da demografik dengenin etnik Rusların aleyhine bozulması da siyasi liderlik için önemli endişe kaynağı. Etnik Rusların toplam nüfusta oranı 1989'da %81,5 iken, bugün %77,7. Ayrıca istihdam edilebilir aktif nüfus oranı da düşüşte. Rusya'nın bir Çin olması madden imkansız.