Sitra julkaisi tänään työpaperin, jossa tarkastelemme Suomen keinoja varautua #energiakriisi’in. Siinä käymme läpi kokemuksia aiemmista energiakriiseistä ja -murroksista maailmalta.
Mitä havaitsimme – ja mitä kokemuksista voi ottaa opiksi?
. Ukrainan sota paitsi aiheuttaa valtavasti kärsimystä ja vahinkoa, myös uhkaa laukaista kriisin, jossa energian hinta nousee rajusti ja saatavuuteenkin voi tulla häiriöitä.
2/21
Ensimmäinen globaali energiakriisi oli 1970-luvun #öljykriisi. USA:ssa presidentti Nixon esitteli laajan paketin osin järeitä toimia – mukana esim. nopeusrajoitusten laskeminen ja kauppakeskusten aukioloaikojen supistaminen.
3/21
Nixon: ”Lyhyellä aikavälillä -- meidän täytyy vähentää energiankulutusta. Se tarkoittaa vähemmän lämpöä, vähemmän sähköä, vähemmän polttoainetta. Pidemmällä aikavälillä meidän tulee kehittää uusia energialähteitä”
4/21
Toimet tehosivat. Vuosina 1977–85 öljyn tuonti USA:han väheni 1/2:lla. Vaikka tämä perustui pitkälle kotimaisen öljyntuotannon lisäämiseen, samalla myös satsattiin energiatehokkuuteen ja alettiin kehittää uusiutuvan energian teknologiaa.
5/21
Myös Suomessa otettiin öljykriisin takia käyttöön poikkeustoimia. Esim. mainosvalot tuli sammuttaa yöksi eikä moottoriteitä valaistu. Vuonna 1974 öljyn kulutus laskikin 13 %. Samalla kiinnostuttiin kotimaisesta polttoaineesta: turpeesta.
6/21
Japanissa 2011 maanjäristys ja tsunami ajoivat sulkemaan äkillisesti ydinvoimalat. Menetetystä sähköstä n. 1/2 onnistuttiin kattamaan energiatehokkuudella ja energiansäästöllä. Iso rooli oli niin valtiolla, yrityksillä kuin kansalaisilla.
7/21
Sähkön riittävyydestä ja tarvittavista toimista alettiin tiedottaa päivittäin. Paljon sähköä kuluttaville yrityksille asetettiin velvoitteita vähentää kulutusta. Kuluttajille suunnattiin energiansäästökampanja. Tokiossa tehtiin kolmannesmiljoona energianeuvontakäyntiä.
8/21
Sivuhuomio: tämä ei ehtinyt työpaperiin, mutta Japanissa on parhaillaan meneillään 2011 tapahtumien toisinto miniluokassa. Maanjäristys tiputti yhden voimalan pois käytöstä, minkä takia sähköstä voi tulla taas pulaa. www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ne…
9/21
Isoja muutoksia on ajoittain nähty myös ilman kriisejä. Esim. käytännössä hiilivoiman aikoinaan keksineessä UK:ssa kivihiilen osuus sähköntuotannosta laski alle vuosikymmenessä yli 40 %:sta alle 2:een. Ratkaiseva tekijä oli lattiahinta ilmastopäästöille.
10/21
Ruotsi nosti ydinvoiman osuuden 15 vuodessa nollasta puoleen kaikesta sähköntuotannosta. Ranskassa ydinvoimalla tuotetun energian määrä vuosikymmenessä puolestaan viisinkertaistui.
11/21
Hollannissa tuuli- ja aurinkovoiman osuus sähköntuotannosta harppasi 2019–21 yli 10 %-yksiköllä. Virossa aurinkovoiman osuus sähkönkulutuksesta nousi samassa ajassa alle 1 %:sta liki 4 %:iin.
12/21
Ruotsissa rakennettiin viime vuonna tuulivoimaa 2 100 MW (nimellisteho). Jos Suomessa olisi rakennustahti ollut yhtä nopea, olisimme saaneet sähköntuotantoomme n. 6 %-yksikön lisäyksen.
Se on enemmän kuin Suomessa tuotettiin sähköä maakaasulla.
13/21
Kokemusten pohjalta teemme ehdotuksia 4 kokonaisuudessa: 1) vahvistetaan ennakointia ja varautumista 2) hyödynnetään energiansäästö- ja energiatehokkuustoimet täysimääräisesti 3) varmistetaan Venäjän energiaa korvaava tuotanto 4) tuetaan pitkän aikavälin energiasiirtymää
14/21
1) Energiakriisissäkin kannattaa toivoa parasta, mutta varautua pahimpaan. Jotta kaikki saadaan talkoisiin mukaan, on tärkeä avata, mitä kansalaisilta ja yrityksiltä odotetaan. Parlamentaariseen keskusteluun yksi paikka tarjoutuu sopivasti tänään:
2) Tehokkuustoimissa kannattaa vahvistaa jo olemassa olevia työkaluja (esim. energiaremonttien tukia), koska ne saadaan heti käyttöön. Nyt kannattaa myös valmistella kansalliset #energiatalkoot, joissa kansalaisille ja yrityksille annetaan valmiuksia säästää energiaa.
16/21
3) Uuden tuotannon edistämiseksi on paikallaan harkita hallinnollisten prosessien nopeuttamista väliaikaisesti. Tuotannon lisäämisen pullonkauloja voisi karsia esim. järjestämällä pikatäydennyskoulutusta, jotta saataisiin lisää lämpöpumppujen asentajia.
17/21
4) Uuden teknologian hankkeiden vauhdittaminen voi tuoda oman lisänsä energiavajeen kattamiseen. Ennen kaikkea ne kuitenkin pohjustavat sitä, että keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä pystymme kiihdyttämään energiasiirtymää kohti ilmastopositiivista taloutta.
Lukuisten muiden suomalaisten tavoin olen sodan alettua miettinyt, mitä voisin itse tehdä. Olen päättänyt lahjoittaa Ukrainan tueksi 50 € viikkoa kohti niin kauan kuin sota jatkuu.
Toisen viikon lahjoituksen saa Lääkärit Ilman Rajoja @MSF_Finland: laakaritilmanrajoja.fi/turvaa-sairaan…. Punaisen Ristin tavoin järjestöllä on tarvittava kokemus ja osaaminen auttaa pahimmissakin kriiseissä.
3/5
Kokoan visertäjävieraan iltalauluun vähän eväitä, joiden kanssa voi mennä syvemmälle uudistavan ruoantuotannon pelloille ja palstoille. -Juuso Joona #visertäjävieras
Pari vuotta sitten tehtiin toisen mahtavan maanviljelijä-tutkijan, @TuomasJMattila´n kanssa Maanviljelijän tietobaari Yle Areenaan. Tiukkaa asiaa leppoisasti jutustellen.
Carbon Action-alustalla tutkitaan ja kehitetään hiiliviljelyä eli maatalousmaaperän hiilensidonnan menetelmiä, mittaamista ja mallintamista laajalla rintamalla. Parikymmentä tutkimusta ja sata hiiliviljelytilaa hommissa. -Juuso Joona #visertäjävierascarbonaction.org
Vielä maatalouspolitiikasta. Suomalainen ruoantuotanto on varautunut melko puutteellisesti ympäristön, yhteiskunnan tai markkinoiden voimakkaisiin heilahteluihin. -Juuso Joona #visertäjävieras
Maatalouspolitiikka ohjaa ruoantuotantoa voimakkaasti länsimaissa. Suomessa tuet ovat olleet pääosin pinta-alaperusteisia suoria tai sen kaltaisia EU-tukia(~1,5 MRD/a). Lisäksi maksetaan kansallisia tuotantotukia pääosin eläintuotannolle(~0,5 MRD/a). -Juuso Joona #visertäjävieras
Vuonna 2023 alkavaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan(CAP) kautta on valmisteltu viime vuodet. Komission uudistustoiveista huolimatta suunnittelun lopputulos Suomessa on hyvin säilyttävä. Merkittäviä muutoksia ei ole tulossa. -Juuso Joona #visertäjävieras
Olemme Suomessa melko omavaraisia ruoasta, mutta ruoantuotannossa käytetään paljon uusiutumattomia tuotantopanoksia, jotka on tähän asti tuotu pääosin Venäjältä. Onko tuotantomme siis huoltovarmaa? Ei nähdäkseni. -Juuso Joona #visertäjävierasyle.fi/uutiset/3-1235…
Sama koskee koko läntistä Eurooppaa. Lisäksi UKR ja RUS ovat merkittäviä viljan viejiä globaalisti. Tämä tulee aiheuttamaan markkinahäiriöitä sekä riskin nälähädästä ja epävakaudesta. LUKEn tutkijat avaavat tilannetta hyvin: luke.fi/uutinen/venaja…
Panosten hinnannousu heikentää kannattavuutta. Monet pellot eivät sietäneet viime kesän kuivuutta ja sadot jäivät alhaisiksi. Kassa on siis ollut tyhjä monella tilalla jo valmiiksi. Viljelijöiden näkemyksiä aiheesta ketjussa. -Juuso Joona #visertäjävieras
Hei, olen Juuso Joona, monitoiminen maanviljelijä, ja saan tänään olla Oraksen visertäjävieraana. Viestin, ja toivon keskustelua, ainakin maataloudesta, ruoantuotannosta ja huoltovarmuudesta. Kuva syksyiseltä ruispellolta. -Juuso Joona #visertäjävieras@Maan_viljelija
Viljelemme Tyynelän tilalla Joutsenossa perheeni kanssa monipuolisesti peltoviljelykasveja ja hoidamme metsiä. Uudistavasti, ekologisesti ja luomusertifioituna. Kehitämme uudistavan- ja hiiliviljelyn menetelmiä ja teen myös tutkimusta näistä. -Juuso Joona #visertäjävieras
Uudistavan viljelyn periaatteena on kannattavan ja eettisen ruoantuotannon ohella parantaa ympäristön tilaa. Esim. lisätä hiilivarastoja ja monimuotoisuutta, sekä viljellä resurssitehokkaasti ja pyrkiä eroon ulkoisten tuotantopanosten riippuvuudesta. -Juuso Joona #visertäjävieras
Komissio julkaisi tiedonannon toimista, joilla EU voisi vähentää riippuvuutta Venäjän energiasta: ec.europa.eu/commission/pre…. Siinä on kiinnostavia avauksia, joista osa voisi johtaa aika isoon mullistukseen Euroopan energiamarkkinoilla.
Katsotaan vähän lähemmin.
1/20
Tiedonanto lähtee liikkeelle kuvaamalla EU:n energiariippuvuutta Venäjästä. Luvuthan ovat tunnetun karuja: 27 % öljyn, 45 % maakaasun ja 46 % kivihiilen tuonnista tulee Venäjältä. Tiedonanto keskittyy kaasuun, koska öljyä ja hiiltä on helpompi ostaa vapaasti maailmalta.
2/20
Komissio muistuttaa oikein, että ilmastotyö on samalla tehokas keino vähentää Venäjä-riippuvuutta. #Fitfor55-valmiuspaketti tuottaisi tai säästäisi energiaa 2030 tasossa määrän, joka vastaisi ainakin 270:tä mrd. kuutiota (bcm) maakaasua. (Venäjän tuonti on 155 bcm.)