Fed'in faizde gideceği en yüksek seviye ile, enflasyonun düşmesine izin vereceği en düşük seviye buluştu. Hayırlara vesile olsun 🎉 #US2s10s
Sade şekilde:
ABD enflasyonu %8 diyelim. Bunun bir kısmı Talep, kalanı Arz kaynaklı. Fed bunu düşürmek için faiz artıracak ama arz tarafı (lojistik, emtia, savaş vs) faizle pek oynamayacağı için sadece talep tarafına göre hareket edecek. Şunu bilmeli:
T+A=8 ama T=? A=?
Eğer T=3.5 vardır! deyip faizi de %3.5'a kadar çıkartırsa, ama aslında T= 2 ise... talebi öldürecek, ekonomi resesyona girecek. "Politika hatası" dedikleri bu durumdan kaçınmak için aylardır her şeyi ağırdan aldı. Geç başlayıp yol durumuna göre giderim dedi. O esnada TÜFE uçtu.
Bu sefer enflasyon yapışkanlığından korkup "beyler hop!" dedi, işe girişti. Faiz artırıp bilanço küçültecek. Bu sırada "gelecekteki ekonomik kapasite & enflasyon" göstergesi 10 yıllık tahvil yükselmeye devam edebilirse & piyasa bundan ürkmezse; sıkıntı yok. (1)
Tam tersi olursa;
Onca enflasyona ve tahvil arzına rağmen, piyasa korkup sermaye piyasalarından tahvillere kayarsa, "sistem bu Fed faizini kaldırmaz ağalar" sinyali üretmeye başlayacak. Bunun adı inversion (burkulma). Genelde pek sevilmez zira borsalar düşmeye başlar. (2)
Şimdilik (1)'deyiz.
Nerede okuduğumu unuttum sahibi affetsin, yorumlayarak ekliyorum:
Bir Lada Samara sert 1 kasırgaya yakalanıp 250 km/s hıza çıkabilir. Frenlere asılması sonucu değiştirmez. Tüm Lada'ların artık 250 basabileceği anlamına da gelmez. Tek umudu yumuşak iniş. Fed'inki de o hesap... 🥲
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
❗️ 31 Aralık 2021'de analitik bilançoda #kâr rakamının takip edildiği ‘diğer kalemler’ verisi, 1 gecede -70'ten +60 milyara çıkarak 130 milyarlık fiktif (kağıt üstü) kâr yaratılmış ve Hazine'ye kaynak aktarılmıştı. Sebebinin sonra açıklanacağı söylendi, işte o sebep:
SMM değilim ama anladığım; MB'nin mevcut açık swaplarının muhasebe gösterimiyle oynanmış. Bu takaslarda $=8 civarından kasaya alınan dövizler cari kur 12,97 ile değerlenince; $23 milyar swapın oluşturduğu masa başı getiri de 130 milyar TL olmuş. Vadeleri gelince zarar yaratacak?
❕ 5,5 yıl vadeli $2 milyar Eurobond satışımızda ABD tahvillerinin üzerine ödediğimiz ek prim %6,45 ile son 20 yılın rekorunu kırdı. 2008 krizinde bile bu faizi ödemedik.
Zirve: Sadece 1998 ve 2001 krizlerinde ihraçlara %7'li marjlar ödemiştik.
Dip: 2012'de 28 yıl vadeye +1,58%
Yatırımcıya toplam getirisi %8,625 de oldukça yüksek fakat ABD tahvillerinin %5-6 olduğu dönemlerdeki rekorlardan doğal olarak uzak. 99 ve 2000'de %12,375 kuponlu tahviller bu açıdan (nominal) rekor.
Maliyetlerin gelişimi:
Hazine'nin sitesinde tüm tahvil ihraçlarının listesi var fakat 2006'dan geriye doğru gidilince oldukça fazla eksik var. 1985-2000 arası ise hiç yok. Elden geldiğince 2000'e kadar verileri toparlayıp excele koydum. Başkası tekrar uğraşmasın diye link:
1734'ten beri Londra'da Threadneedle caddesinde bulunan Bank of England'ın çatısında bir rüzgar gülü vardır. 200 yıl boyunca bu gül bir kabloyla binaya bağlı kalmış ve rüzgar göstergesine hava durumunu iletmiş...
Rüzgar paneli toplantı odasındaymış. 19. yüzyılda ticaretin büyük kısmı gemilerle yapıldığı için, günlük hava durumu liman aktivitesinin ne hızda olacağını gösteriyormuş. Banka yönetimi, buna bakarak para arzını ayarlamaya çalışırmış (çok gemi gelirse altın arzı artıyormuş).
1. TCMB'nin hem KKM hem ihracatçı dövizlerini alması, net pozisyonda kısa zamanda etki gösterdi. Dün valörlü Hazine dövizinden düşen $2 milyarı saymazsak; iyileşme net bazda $14 milyara ulaştı...
2. MB'nin net döviz alışlarının, bankaların swaplarını azaltması beklenir. Likiditeleri fena olmasa gerek ki, henüz düşüşler ölçülü. Azalan döviz ZK katkısı da olsa gerek (KKM ile TL'ye dönen tutarlara artık TL karşılık tutuluyor).
3. Geçen incelediğimiz yabancı swaplarında hiç yeni bilgi yok. Şubat ilk haftası gelen net $2,7 milyar BAE ise, $4,9 milyar anlaşmanın kalanı da gelecek mi izleyeceğiz.
Kriz zamanları sıkça özetlediğim Zoltan Pozsar, bayağıdır gündelik (bize önemsiz), Fed rezerv mekanikleriyle takılıyordu; ben de pas geçiyordum. Yüksek enflasyon tandansını değiştirmiş ve 11 parçada yazdığı "niceliksel daralma (QT)" konusuna felsefi yaklaşmış. Kısaca bakalım: