Ben Wilbrink Profile picture
Apr 12 32 tweets 7 min read
#meritocracy Voor een goed begrip van Sandel's 'The tyranny of the meritocracy' is het nuttig een diepte-investering te doen in bv. De Beer v Pinxteren red. 'Meritocratie: Op weg naar een nieuwe klassensamenleving?' Nederlands, helaas. Maar wel open access library.oapen.org/handle/20.500.…
Aantekeningen. Allereerst bij de opening van Paul de Beer. De redacteuren hebben ervoor gekozen om aan te sluiten bij de dystopie van Michael Young (1958), en van meritocratisering te spreken als het belang van IQ toeneemt tov. andere factoren voor maatschappelijk succes.
Dat is een riskante keuze. Het lokt tal van misverstanden uit over intelligentie als een vaststaand kenmerk van individuen waarvan zij kunnen verschillen van anderen. En dat gaat dus ook onmiddellijk mis, op blz. 11-12. De Beer waarschuwt dat (verschillen in) IQ niet volledig
erfelijk zijn, maar iets van tussen de 50 en 80% (variantie). Research op basis van technieken die met het menselijk genoom werken, komt evenwel iets anders uit: beneden de 5%. (zie bv. publicaties/twitter van Erik Turkheimer). Vergeet idiote claims van Plomin ('Blueprint').
Bovenaan blz. 12 realiseert De Beer zich kennelijk niet dat erfelijkheid van IQ iets anders is dan erven van je ouders. Erfelijkheid van IQ is GEGEVEN de genen van pa en ma gekregen: gegeven het 'random' proces van meiose dat genen opnieuw combineert: nl.wikipedia.org/wiki/Meiose_(v…
De onderzoekliteratuur over erfelijkheid van verschillen in intelligentie gaat over de genen van de kinderen, niet over die van de ouders.
Paige Harden geeft op p. 118 de verdeling van lichaamslengte in de bevolking, en die van kinderen binnen gezinnen—die is bijna even breed!
Oké, bij lichaamslengte is ook nog wat omgeving/'nurture' inbegrepen.
Het punt: genetische erfelijkheid h2 van verschillen in IQ is nihil, zeker waar het gaat om mobiliteit tussen maatschappelijke klassen. Dat sociologisch onderzoek vaak voorbij gaat aan h2 van IQ: no problem.
Waarom is dit van belang? Die hoge erfelijkheid zoals in ondertussen verouderd gedragsgenetisch oderzoek geclaimd (h^2: 50-80%) doet niets om ons van de 'folk psychology' van aangeboren 'intelligentie' of 'talent' (hèt excuus voor slechte onderwijsresultaten), af te helpen.
Met het vertrekpunt in een IQ dat deels genetisch bepaald zou zijn, graaft de redactie valkuilen voor zichzelf. Zie bv. dit citaat.
Terwijl toch al in de 60er jaren oa Van Calcar ervoor pleitte om het niet meer over schoolzwakke kinderen, maar kindzwakke scholen te hebben. Image
Wat ik wel kwalijk vind is dat de redactie kritiekloos achter modieuze BS zoals 'niet-cognitieve vaardigheden' en pseudo-psycholoog Paul Touch aan hobbelt. (p. 246). Terwijl in dit boek een kritische blik op het permanent selecterende onderwijs volkomen lijkt te ontbreken.
Het boek is oppervlakkig waar het gaat over verschillen tussen leerlingen. Ook enig besef van de mechanismen waardoor het onderwijs die verschillen juist vergroot lijkt afwezig. Dat zijn toch wel gebreken in een boek over meritocratie, hoor. Geen van de auteurs is psycholoog.
In plaats van dat ongelijke kansen creërende onderwijs kritisch op de korrel te nemen, doen redacteuren de aanbeveling kinderen die ouderlijke ondersteuning missen huiswerkklassen, bijlessen, typecursussen te geven. Nou zeg. Dat is wel schrikken. (p. 245).
Die kinderen moeten ook maar mee gaan doen in de tirannnieke meritocratische ratrace? In plaats van ze goed onderwijs te geven (zonder die permanente vernedering)?
Het wordt tijd om eens wat preciezer naar dat begrip 'verdienste' ('merit') te gaan kijken.
Ik ga verder met Kenneth Arrow, Samual Bowles & Steven Durlauf (2000). 'Meritocracy and Economic Inequality' press.princeton.edu/books/paperbac… O, sorry, deze pb kost een vermogen. Maar het hfdst van Amartya Sen is online: http://129.199.194.17/files/ArrowBowlesDurlauf2000(PUPSenChap1).pdf
Wat opvalt bij diagonaal doornemen van het boek: veel auteurs halen 'erfelijkheid van verschillen in IQ' erbij, en hebben het dan over h^2 van 50 tot 70%. Maar dat is oude gedragsgenetica. Onderzoek op basis van het genoom komt niet verder dan 5 tot 10%
Dat is wel spectaculair hoor! Al minstens sinds Galton hebben psychologen de wereld voor de gek gehouden met claims van idioot hoge genetische bepaaldheid van intelligentie. Ik noem dat een 'self-serving bias'. Niet meer door goddelijke ordening, maar door genen uitverkoren.
En dat is wel een belangrijk onderdeel van de 'tirannie van verdienste' (Sandel), de superioriteit, 'we are the champions'. Maar dat blijkt dus gebakken lucht te zijn.
Het zijn niet de genen, maar het is het nest waarin je geboren bent. Niet je verdienste, maar je afkomst!
Een kort en toegankelijk stuk:
Eric Turkheimer (August 22 | 2019). The Shiny–and Potentially Dangerous—New Tool for Predicting Human Behavior.
leaps.org/the-shiny-and-…
Hard core genetisch onderzoek verwijst veel bijdragen in de Arrow e.a. bundel naar het museum voor oudheden.
Twitter doet heel rare dingen met mijn nieuwe tweets.
Terug naar Amartya Sen, 'Merit and Justice', online:
http://129.199.194.17/files/ArrowBowlesDurlauf2000(PUPSenChap1).pdf
Dit is een verrassend stuk, het heeft zo te zien geen enkel raakvlak met Michael Sandel. Sen analyseert het begrip 'merit' langs economische lijnen.
"The general idea of merit must be conditional on what we consider good activities." Of 'right actions'.
Een 'juiste daad' draagt bij aan de 'good society', de 'rechtvaardige samenleving'.
Sen begint met daden, niet met personen.
En hij gaat het niet over onderwijs hebben.
Welke daden 'goed' zijn, hangt af van wat de (economische) gevolgen zijn, en hoe die in onze cultuur worden gewaardeerd. Zwaar 'contingent' dus, absolute verdienste bestaat niet.
Of drs 'Cum Laude' iets gaat bijdragen aan de samenleving moeten we nog maar afwachten;
Wat is een rechtvaardige samenleving? Als prominente theorie noemt Sen het werk van John Rawls 'A theory of justice'. Zijn eigen theorie, 'The idea of justice', verscheen in 2009 hup.harvard.edu/catalog.php?is… Oké, zo'n theorie geeft houvast om daden op verdienste te beoordelen.
"... meritocracy is just an extension of a general system of rewarding merit, and elements of such a system clearly have been present in one form or another throughout human history."
Adrian Wooldridge nam het op zich om dat laatste uit te werken: volkskrant.nl/columns-opinie…
Economen vinden de gevolgen van daden van belang, maar niet iedereen is econoom. Vaak vinden we daden intrinsiek verdienstelijk, of 'gepast'. 'Fatsoen moet je doen'. Jammer dat niet iedereen er hetzelfde onder verstaat als MP Balkenende. Sen heeft het er verder niet over.
Maar later in zijn analyse komt het terug in de zin van de verdienstelijke eigenschap, of persoon:
"... conventional notions of “meritocracy” often attach the label of merit to PEOPLE rather than actions."
'Iemand met erkende TALENTEN zien we dan als verdienstelijk PERSOON.'
Oók als drs. Cum Laude zijn talenten niet inzet voor 'goede daden'. Sen stipt blz. 12-13 even aan dat sommige talenten mogelijk aangeboren zijn (maar zie de eerdere tweets over IQ), en dat we vandaar zomaar het moeras van discriminatie en racisme in kunnen wandelen. Genoteerd.
Ook Michael Young (1958) 'The rise of the meritocracy, 1870-2033' gebruikt het idee van de verdienstelijke persoon. Verdienste is daar de som van persoonlijke kenmerken 'intelligentie' en 'inspanning'. (Sen, blz. 7). Ieder idee van aan uitkomsten gebonden verdienste is afwezig.
Sen sluit af met de waarschuwing dat huidige opvattingen over meritocratie inderdaad zijn losgezongen van de idee dat het moet gaan over 'goede daden', niet over mensen of talenten die op zich verdienstelijk zouden zijn. & Opbrengsten van de daden moeten eerlijk worden verdeeld.
Lees het hoofdstuk nog eens met bovenstaande samenvatting in gedachten. De taal van Sen is bepaald niet soepel, maar zijn boodschap loont de moeite. Het is geen visie op meritocratie zoals bijv. Sandel brengt, maar een verheldering van begrippen. Ik vond het verrassend. Einde.
Wat vertelt de analyse van Sen ons over al dat belonen/cijfergeven/selecteren in het onderwijs?
Het onderwijs beloont voortdurend kennis en dus kenmerken van leerlingen.
Leerlingen verrichten geen maatschappelijke daden die meer of minder verdienstelijk kunnen zijn. Eens?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Mar 20
#meritocratie. 2e draadje, over 'Tirannie van verdienste'. Thema: 'nieuwe erfelijkheid'. Ooit was bepalend wie je vader was. De 19e eeuw wisselde dat in voor wat je beheerste/presteerde. In de 21e eeuw bepalen je ouders wat je gaat presteren.
Draadje 1:
Grondgedachte: neem eens aan dat selectieve examens, toetsen en tests eerlijk zijn bij een 'level playing field'. Wanneer aanzienlijke groepen deelnemers schaduwonderwijs of specifieke coaching blijken te krijgen, zijn deze examens enz. ondeugdelijk, niet valide, discriminerend.
Die grondgedacht komt uit de testpsychologie, hij is niet van Michael Sandel. Testpsychologie of niet, het is evident dat examens enz. waarvan kandidaten weten dat anderen zich er op oneigenlijke wijze op hebben voorbereid (kapitaal van thuis), als oneerlijk worden ervaren.
Read 21 tweets
Mar 9
Numerus Fixus, snoeihard debat aflevering 2.
Technocratisch optimaal selecteren = discrimineren.
1. Pak van alle een jaar of wat geleden ingestroomde studenten alle persoonlijke gegevens die je krijgen kunt, verzamel ook gegevens over studieduur tot slagen, met welke cijfers.
2. Gebruik technieken uit de Kunstmatige Intelligentie om een algoritme te vinden dat de beste voorspelling van succes-data op basis van input-data oplevert.

3. Vul het beschikbare aantal plaatsen (de NF) van bovenaf: eerst de kandidaten met de gunstigste voorspelling, enz.
4. Het is 2022, en we weten nu echt allemaal heel goed dat de algoritmische procedure 1-2-3 gegarandeerd discriminerend werkt. We hebben er immers alle beschikbare data voor gebruikt, dus ook geslacht, leeftijd, postcode ouders, gezondheid, SES ouders, enzovoort enzoverder.
Read 19 tweets
Mar 8
Numerus Fixus (NF) en toelating. Debat erover moet maar eens snoeihard worden gevoerd. Zoals:
1. De systematiek van ons onderwijsstelsel, in sterke tegenstelling tot dat in de VS, is dat examens vwo toelaatbaarheid geven tot universitair onderwijs.
2. Een NF maakt daar inbreuk op omdat dan per definitie niet iedereen die dat wil, zijn toelaatbaarheid gehonoreerd krijgt.
3. De NF effectueren door selectie, zoals dat sinds Bussemaker wettelijk is voorgeschreven, is een schending van de wet, van de systematiek, van het recht.
4. De enige aanvaardbare mogelijkheid, binnen de systematiek van het onderwijsstelsel en dus van de wet, is om het schaarse aantal plaatsen te verdelen onder de belangstellenden door loten met gelijke kansen. Moet ik dat nog uitleggen? Oké, ga ik doen.
Read 13 tweets
Mar 8
Wim Kroon (Red.) (2014). Evacué in Apeldoorn. 1944-1945. Arnhemse evacués welkom in Apeldoorn en omgeving. Uitgave: Stichting Evacuatie 1944-1945. isbn 97890821263. 58 persoonlijke verhalen.
p.22: (Engelse) jagers bombarderen de stoet bij Beekbergen, doden en gewonden alom.
Mijn moeder vertelde me één keer, met tranen in haar ogen, hoe twee broers (Hartgers?) met een handkar naar de Arnhemse weg gingen om evacués af te halen, en hoe één broer terugkwam, met zijn dode broer op de handkar. Omgekomen bij deze beschieting.
p. 48, een verslag van D. Kolenbrander: "Een transport met evacués uit Arnhem is door jagers beschoten, doordat er een stel Duitse vrachtwagens tussen heeft gereden. Het resultaat is dat negen dode paarden op de weg liggen en dat er achttien evacués zijn omgekomen."
Read 12 tweets
Mar 4
Karen Heij 'Van de kat en de bel. Tellen en vertellen met de eindtoets basisonderwijs' karenheij.bijzonderboeken.nl krijgt een repliek in 'De Psycholoog'. Dupliek van Heij, en commentaar van Marcel Veenman tijdschriftdepsycholoog.nl/artikelen/de-e… Open, bedankt @vittoriobusato @RedactieDP Draadje vv
De repliek van Rob Meijer en Klaas Sijtsma, in vol psychometrisch/methodologisch ornaat, geeft mooi en scherp aan wat mijns inziens het kernprobleem is met de standaard-toetserij in ons onderwijs, al dan niet via Cito:
"Mensen kunnen de Eindtoets gebruiken op een manier waar je van alles van kunt vinden, maar dat is een kwestie van beleid en politiek."

Dit staat haaks op alles wat er in de wereld van test- en toetspsychologie de laatste halve eeuw is uitgedokterd over kwaliteitsstandaarden.
Read 41 tweets
Jan 21
Mag de correlatie van adviezen ogv eindtoetsscores met gekozen schooltype na de brugklas 'predictieve validiteit' heten? objects.library.uu.nl/reader/index.p…
Nee. Voor het bepalen van validiteit is een deugdelijk experiment nodig. En ik zou niet weten hoe zo'n experiment is uit te voeren.
Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.
Wat voor eindtoetsen geldt, doet dat ook voor schooladviezen. We rotzooien dus maar wat aan, met ons onderwijsstelsel, en vooral de overgang van bo naar vo. benwilbrink.wordpress.com/2020/09/24/kun… Wie brengt mij op andere gedachten?
'Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.' Is dat erg, dan? Ja, want de toekomst is niet goed voorspelbaar, althans veel en veel minder goed dan men denkt. Zie pnas.org/content/117/15… [via Harden 'The genetc lottery' note 13 ch 6]
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(