EntomoDaily Profile picture
Apr 22 29 tweets 11 min read
Què amaguen les ANTENES dels INSECTES? Per a què serveixen? Quants tipus n'hi ha?

En aquest #FIL responc a aquestes i altres ❓ sobre uns dels òrgans + importants dels insectes. A més a més, us ensenyaré com fer-les servir com a eina per identificar-los al camp 😉

Som-hi! 👇
Abans de contestar cap d'aquestes ❓, posem-nos en context: què són les antenes?

Les antenes són, com ja sabreu, un parell d'APÈNDIXS SENSORIALS que tots els insectes adults tenen al cap. Si bé no són exclusius d'aquests, és en ells on estan més diversificats.
Quasi tots els artròpodes tenen antenes: des dels crustacis, passant per quasi tots els hexàpodes (diplurs, col·lèmbols i insectes) i els miriàpodes, tots tenen com a mínim un parell d'elles. Les úniques excepcions són els quelicerats 🕷️🦂 i els proturs (hexàpodes no insectes).
Si els noms de tots aquests grups que he mencionat us sonen una mica alienígenes 👽, us recomano que li feu una ullada a aquest fil que vaig escriure sobre la classificació dels artròpodes 👇

Els crustacis tenen 2 parells d'antenes en els dos primers segments del cap:

- Unes primàries (antènules)
- Unes secundàries (antenes)

En molts casos, antenes i antènules són birràmies (dividides en 2 branques), tot i que en alguns grups poden ser unirràmies (1 branca).
I per què us parlo de crustacis? Això no anava pas d'insectes? 🤔

El motiu: segons estudis moleculars, els insectes, que estan emparentats amb els crustacis (clade Pancrustacea), haurien conservat únicament 1 parell d'antenes (secundàries) amb una sola branca (unirràmies).
(En realitat, tots els artròpodes amb antenes excepte els crustacis tenen només un parell d'elles, les quals són sempre de tipus unirrami. Si us agraden les gambes, ara ja sabeu perquè quan us les mengeu trobeu sempre tants "pelets". Són tot antenes! 🤣).
Però deixem de banda els crustacis i el seu valor gastronòmic i centrem-nos de nou en les antenes dels insectes.

Abans he comentat que les antenes són òrgans SENSORIALS. És a dir, els insectes senten a través d'elles, però... Com s'ho fan? I què senten exactament?
Microscòpicament, les antenes estan cobertes de petits "pèls" anomenats sensiles. Tot i la seva semblança amb els pèls dels mamífers, no tenen cap relació evolutiva, doncs estan compostos de quitina (i no pas de queratina) de la mateixa manera que la resta del seu exoesquelet.
Hi ha 2 tipus de sensiles:

👉 Quimiorreceptores: tenen un canal intern per on viatgen diferents molècules (olors, sabors, feromones)

👉 Mecanorreceptores: són retràctils i s'enfonsen al conctacte (un obstacle, el vent), o en canviar de posició respecte el sòl (propioceptors)
Connectades a aquestes sensiles i situades a la seva base, trobem neurones que envien la informació captada directament al cervell. Concretament, la informació química es procesa en un lòbul especialitzat: el lòbul antenal (semblant al bulb olfactori dels vertebrats).
En resum, els insectes es recolzen en les antenes per quasi TOT: recollir informació en relació a fonts d'aliment, trobar parelles potencials (feromones), reconèixer enemics, detectar substàncies perilloses, cercar llocs on fer el niu o orientar-se en rutes migratòries.
Ara que ja sabem per a què serveixen, parlem de la seva morfologia i de com aquesta ens pot orientar a l'hora d'identificar diferents grups d'insectes.

Abans, però: quines PARTS formen una ANTENA? Distingim normalment 3 peces:
1) Escap: peça que articula amb el cap i l'única amb musculatura, la resta de l'antena es mou gràcies a ella

2) Pedicel: segon segment, conté l'òrgan de Johnston, un mecanorreceptor exclusiu dels insectes

3) Flagel: conjunt de petits segments (flagelòmers)
A partir d'aquesta estructura bàsica, l'evolució a donat lloc a multitut de formes amb les seves variacions i adaptacions particulars (també entre ♂️ i ♀️ = dimorfisme sexual).

A continuació us presento un resum de les més freqüents i en quins grups podem trobar-les 👇
1) ARISTADES

👉Antenes molt reduïdes amb forma de sac. Del seu segment terminal neix una aresta plomosa.

👉Típica de moltes mosques 🪰 (O. Diptera).
2) ASERRADES

👉Cada segment del flagel té un lateral angulós o punxegut, fet que dóna a l'antena un aspecte de serra.

👉Típica d'alguns escarabats 🪲 (O. Coleoptera), com alguns membres de les famílies Buprestidae, Elateridae i Chrysomelidae 📸👇
3) CAPITADES

👉Antenes que s'eixamplen al seu extrem, com un cap.

👉Pròpia de papallones (O. Lepidoptera) i d'algunes famílies d'escarabats (O. Coleoptera), com Histeridae 📸👇
4) CLAVIFORMES

👉Similars a les capitades, però a diferència d'aquestes es van fent progressivament més gruixudes.

👉Típica d'arnes (O. Lepidoptera) i escarabats (O. Coleoptera) de la família Silphidae 📸👇 (escarabats enterradors).
5) ESTILADES

👉Al contrari que les dues anteriors, els segments es fan abruptament més prims, sent els últims una mena de pèls molt fins.

👉Típica d'algunes mosques (O. Diptera), com les de la Fam. Asilidae (mosques caçadores).
6) FILIFORMES

👉És la forma més simple. Allargades, primes i amb segments de mida i forma similars.

👉Molts grups: paneroles 📸👇 (O. Blattodea), saltamartins i grills (O. Orthoptera), escarabats longicornis (Fam. Cerambycidae, O. Coleoptera), xinxes (O. Hemiptera).
7) FLABELADES

👉Cada segment del flagel té una projecció lateral prima i aplanada que dóna a l'antena un aspecte de vano de paper.

👉Escarabats (O. Coleoptera) de la Fam. Rhipiceridae, vespes (O. Hymenoptera) de la Fam. Ripiphoridae, algunes arnes (O. Lepidoptera).
8) GENICULADES

👉Tenen una articulació (aspecte de genoll). L'escap va abans de l'articulació, a la qual li segueixen la resta de segments.

👉Típic d'algunes abelles, vespes 📸👇 i formigues (O. Hymenoptera), i de curculiònids 🪲 (Fam. Curculionidae, O. Coleoptera).
9) LAMELADES

👉Similars a les flabelades, però només els segments terminals tenen projeccions laterals planes.

👉Típica d'escarabats de la Fam. Scarabaeidae 📸👇
10) MONILIFORMES

👉Similar a les filiformes, però amb els segments arrodonits i de mida semblant, fet que li dóna un aspecte de collaret de perles.

👉Típica dels tèrmits 📸👇 (O. Blattodea, SubO. Isoptera) i d'algunes famílies d'escarabats (O. Coleoptera), com Rhysodidae.
11) PECTINADES

👉Similars a flabelades i lamelades, però les projeccions laterals estan separades, fet que li dóna un aspecte de pinta.

👉Típica en diverses famílies d'escarabats (O. Coleoptera), p. ex. Lycidae 📸👇, alguns símfits i vespes parasitoides (O. Hymenoptera).
12) PLOMOSES

👉Els segments d'aquestes antenes tenen projeccions fines a banda i banda, donant-li un aspecte de ploma. La seva gran superfície ⬆️ la capacitat per captar partícules.

👉Freqüent en ♂️ de diferents dípters, com els mosquits, i en ♂️ d'arnes (O. Lepidoptera).
13) SETIFORMES

👉Aquestes antenes tenen forma de setes, allargades i més estretes cap al seu extrem. Semblants a les filiformes, però més primes.

👉Pròpia d'efímeres (O. Ephemeroptera), espiadimonis 📸👇 i cavallets del diable (O. Odonata).
I fins aquí el #fil de la setmana!

Aquesta publicació és un resum del post que vaig escriure per @AYNIBiology i el qual podeu llegir aquí: bit.ly/3xI39vW (inclou l'autoria de totes les 📸)

M'ajudeu amb un ❤️ o un RT al primer tweet?

Fins el proper fil! 🐜

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with EntomoDaily

EntomoDaily Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @EntomoDaily

Apr 22
¿Qué esconden las ANTENAS de los INSECTOS? ¿Para qué sirven? ¿Cuántos tipos hay?

En este nuevo #HILO respondo a éstas y otras ❓ sobre unos de los órganos + importantes de los insectos. Además, os enseñaré a usarlas a vuestro favor para identificarlos en el campo 😉

¡Vamos! 👇
Antes de contestar a todas estas ❓, póngamonos en contexto: ¿Qué son las antenas?

Las antenas son, como bien sabréis, 1 par de APÉNDICES SENSORIALES que todos los insectos adultos tienen en la cabeza. Si bien no son exclusivas de éstos, es en ellos donde están + diversificadas.
Casi todos los artrópodos tienen antenas: desde los crustáceos, pasando por casi todos los hexápodos (dipluros, colémbolos e insectos) y los miriápodos, todos poseen al menos un par de ellas. Las únicas excepciones son los quelicerados 🕷️🦂 y los proturos (hexápodos no insectos).
Read 29 tweets
Apr 8
¿Sabías que la agricultura la inventaron las hormigas, y no los humanos, hace +50 millones de años?

La historia evolutiva de los insectos está llena de grandes hitos, si bien éste se cuenta entre los más sorprendentes. Te lo explico en este nuevo #HILO entomológico.

¡Vamos! 👇
Seguro que no es la 1a vez que ves esta imagen 👇

Una hilera ordenada de hormigas cargando, muchas de ellas, con algo que llevar a su nido (una semilla, un trozo de algún desafortunado invertebrado...). Las pistas de feromonas que liberan las ayudan a no perderse.
¿Y esta otra imagen? 👇

Si te gustan los reportajes de naturaleza tanto como a mi, es probable que sí. Te presento a las protagonistas de hoy: las hormigas cortadoras de hojas (Fam. Formicidae: SbFam. Myrmicidae: Tribu Attini), o lo que es lo mismo:

Las hormigas agricultoras 🌾
Read 23 tweets
Mar 11
"Si menges figues, estàs menjant insectes"

Has sentit algun cop aquesta frase? És certa? 😱

T'ho explico en aquest nou #fil entomològic. Et ben asseguro que no tornaràs a veure-les (ni a menjar-les) de la mateixa forma ⬇️
Per si no les coneixies, les figues són el que coneixem com a "fruits" d'estiu de la figuera (Ficus carica), els quals maduren entre agost i octubre. Algunes varietats també produeixen un tipus de "fruit" més bast i menys dolç que les figues a finals de la primavera: la figaflor.
Les figueres pertanyen al gènere Ficus (~750 spp), plantes majoritàriament perennes (arbres, arbustos i enfiladisses) d'estès ús ornamental. Ficus es distribueix àmpliment a la zona intertropical, tot i que algunes espècies es troben també en regions temperades.
Read 26 tweets
Mar 11
"Si comes higos, estás comiendo insectos"

¿Alguna vez habías oído esta frase? ¿Es cierta? 😱

Te lo cuento en este nuevo #hilo entomológico. Te aseguro que no volverás a verlos (y a comerlos) de la misma forma ⬇️
Por si no los conoces, los higos son lo que conocemos como "frutos" de verano de la higuera (Ficus carica), los cuales maduran entre agosto y octubre. Algunas variedades también producen un tipo de "fruto" más basto y menos dulce que los higos a finales de primavera: las brevas.
Las higueras pertenecen al género Ficus (~750 spp), plantas mayoritariamente perennes (árboles, arbustos y trepadoras) con un extendido uso ornamental. Ficus se distribuye ampliamente en la zona intertropical, si bien algunas especies se encuentran también en regiones templadas.
Read 28 tweets
Dec 3, 2021
It's Friday, and that means… an entomological #thread 🧵!

You've probably seen structures like the ones in the image below growing on trees. Do you know that some are induced by insects? Let's talk about galls: a small ecosystem ⬇️

📸Andricus kollari galls (Jamie McMillan)
Galls are abnormal outgrowths of different plant tisues or organs 🌿 that undergo 3 processes:

- Hypertrophy: abnormal growth
- Hyperplasy: abnormal cell multplication
- Neogenesis: development of new tissue

This causes tissues and organs to grow.
Galls can be triggered by viruses, fungi 🍄, bacteria 🦠, other plants 🌿, mites 🕷️, and insects 🐝. The most common are those induced by insects and among them, those caused by hymenopterans (gall wasps) are the most visually striking and structurally complex.
Read 19 tweets
Dec 3, 2021
Ja és divendres, i això vol dir… #fil entomòlogic 🧵!

És probable que algun cop hagis vist als arbres estructures com les de la foto. Sabies que moltes les causen insectes? Amb tots vosaltres, les gales: un ecosistema en miniatura ⬇️

📸Gala d'Andricus kollari (Jamie McMillan) Image
Les gales són estructures que resulten del creixement anòmal de diferents teixits o òrgans vegetals 🌿, els quals pateixen 3 processos:

- Hipertròfia: creixement
- Hiperplàsia: multiplicació cel·lular
- Neogènesi: formació de nou teixit

Això fa que el teixit creixi.
Les gales poden estar causades per virus, bacteris 🦠, fongs 🍄, altres plantes 🌿, àcars 🕷️ i insectes 🐝. Les gales induïdes per insectes són les més freqüents i, de totes elles, les causades per himenòpters (vespes de les gales), són les més diverses, complexes i cridaneres. Image
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(