I går var årsdagen for det armenske folkedrab. Det kan være anledning til en lillle tråd om danske Karen Jeppe, der ydede en stor indsats for armenerne.
Jeppe var født i Gylling syd for Odder i 1876 og autodidakt lærer.
I 1902 læste hun en artikel om de massakrer, der havde fundet sted på den armenske befolkning i Osmannerriget i midten af 1890erne. Massakrerne havde efterladt tusindvis af forældreløse armenske børn. Artiklen gjorde et stort indtryk på hende. britannica.com/topic/Hamidian…
Hun tog derfor kontakt til den nystiftede forening, De danske Armeniervenner, og blev af foreningen sendt til Urfa, hvor hun blev lærer på et børnehjem for armenske børn. Jeppe var en exceptionel sprogbegavelse og lærte efter sigende tyrkisk, armensk og arabisk på under et år.
Da Første Verdenskrig brød ud, var Jeppe blevet leder af børnehjemmet, som hun havde udbygget det med sprogundervisning, værksteder og landbrugsproduktion.
I 1915 begyndte i ly af verdenskrigen en storstilet forfølgelse og udryddelse af den armenske befolkning. Nogle af deportationerne løb gennem Urfa, hvor Jeppe og hendes medarbejdere satte gang i et stort privat hjælpearbejde.
De skaffede mad og vand til deporterede og Jeppe gemte gennem flere år armenske flygtninge i sit hjem, både i et skur og i sin kælder. Selv da hun blev alvorligt syg med plettyfus fortsatte hun hjælpearbejdet.
Da krigen var slut var Jeppe fysisk og psykisk nedbrudt og vendte tilbage til Danmark.
Det varede dog kun til 1921 hvor hun rejste til Aleppo for at hjælpe de tusindvis af armenske flygninge, der opholdt sig der. Her fik hun oprettet klinikker, suppekøkkener, skoler, værksteder og systuer, der dyrkede traditionelt armensk håndarbejde
Takket være et nært venskab med beduinen sheik Hajim Pahsaen, skaffede hun også jord, så hun kunne grundlægge en armensk landbrugskoloni (her ses hun sammen med ham og sin armenske adoptivsøn).
Fra 1921 til 1927 blev hun desuden tilknyttet Folkeforbundet. Den nye internationale organisation gav hende til opgave at få frigivet de kvinder og børn der, på moderne dansk, var blevet menneskehandlet og nu ufrivilligt opholdt sig hos lokale arabiske familier.
Samme med sine medarbejdere oprettede Jeppe et modtagecenter hvor kvinderne kunne få husly, mad og lægebehandling. Hun sørgede også for at deres oplevelser under dødsmarcherne blev skrevet ned og bevaret for eftertiden. D lykkedes at få frigivet ca 2000 armenske kvinder&børn
Jeppe døde af Malaria som 59-årig og ligger i dag begravet i Aleppo.
Jeg har lært Jeppe at kende i forbindelse m hendes arbejde for Folkeforbundet. Se f.eks. det her fine brev om en rejse til og livet i Aleppo, sendt til en af de andre danskere der arbejdede i organisationen, Finn T.B. Friis [brevet ligger i Finn T.B. Friis' privatarkiv].
Der er skrevet en hel del om Jeppe. Se f.eks. bibliografien i Dansk Kvindebiografisk Leksikon. Men hun er klart mere kendt internationalt end i Danmark. Blandt forskere i tidligt internationalt humanitært arbejde er hun en helt central figur. kvinfo.dk/side/170/bio/8…
I dag er #vagthavendehistoriker på rekognoscering i nyt og ukendt land. Har I lyst til at komme med?
Som forberedelse t et kursus om nationalisme&nat bevægelser fik jeg lyst t at se det tyske mindretals nat samlingssted, Knivsbjerg. Som den gode dksindede sønderjyde, jeg er, har jeg aldrig sat mine ben der. Min farmor ville falde død om hvis hun vidste jeg havde været forbi
Og det er altså et rasende interessant sted, spækket med politiske og moralske tvetydigheder og forsøg på at håndtere en meget svær historie
I anledning af udflytningsreformen får jeg lyst til at give en lille øjenvidneberetning om, hvordan de sidste 10-15 års reformarbejde på universitetsområdet er blevet oplevet hernede i mit lille hjørne af fabriksgulvet. Advarsel: det bliver langt ⚠️
Jeg begyndte på min ph.d. i 2005. På det tidspunkt handlede alt på universiteteterne om globalisering og int forskningsexcellence. Det var et ganske frustrerende tidspunkt at skrive en ph.d. i historie på.
Arbejdet med dansk historie blev set som provinsielt, gammeldags og uambitiøst af de toneangivende miljøer, og da vi i 2009 oprettede danmarkshistorien.dk som i dag har 100.000-vis af besøgende var det i modvind og op ad bakke
Noget af det skønne ved arkivarbejde er, at man nogle gange finder ting, man ikke ledte efter. Faldt i sidste uge ved et tilfælde over beretningerne fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod fra 1930erne. Det er vild læsning - en tråd 👇
Beretningerne giver indblik i hvor risikofyldt og farligt almindeligt hverdagsliv var for ikke alt for længe siden: hvert år er der 100vis af drukneulykker, løbske heste, ildebrande, lemlæstelser i maskiner - og børn der er involveret i ulykker i landbruget - som her:
Og så er der en type ulykke - og redningsaktion - som vi simpelthen ikke har nu om stunder: redning af damer der forsøger at springe på tog i bevægelse, men mislykkes med foehavendet. Her bare nogle enkelte eksempler:
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne.
I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
I Canada oprettede Wright en dansk afdeling af Røde Kors, der skulle tage sig af danskere i allieret krigstjeneste. Da hun og hendes mand flyttede videre til Washington, oprettede hun en tilsvarende afdeling af Røde Kors der.
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev.
Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
De dygtige editionsfilologer på centeret har knoklet med at udgive og forklare de tit ret så svært forståelige tekster, og centeret holder tidsplanen for udgivelsen. Lige nu er de omkring halvvejs med arbejdet.
Hey! Jeg har noget jeg gerne vil vise jer. For et par dage siden fik jeg lov til at komme med ned i maskinrummet på et af de største arkivdigitaliseringsprojekter i Europa. Det synes jeg næsten I skal have lov at se.
FN er lige nu i gang med at digitalisere arkiverne fra Folkeforbundet (den organisation der var FNs forløber og som eksisterede 1919-46). Folkeforbundets arkiv består af 15 millioner dokumenter. Det er mange.
Alt ned til den mindste lille kvittering og togbillet i det arkiv bliver nu digitaliseret. Krøllede konvolutter, skriblerier på bagsiden af en papirserviet, kruseduller og margennoter. Hvis nogen har gemt det for 90 år siden bliver det nu digitaliseret og lagt online.