#KCHOL ve #AYGAZ ellerinde bulundurduğu %49.62 oranındaki ENTEK hisselerini bölünme yoluyla #TUPRS'a devretmeyi planlamaktadır. Öngörülen işlem çerçevesinde #KCHOL'e ait ENTEK hisseleri #TUPRS'a devrolacak ve #KCHOL devrolan hisseler karşılığında #TUPRS hissesine sahip olacaktır.
#AYGAZ'a ait olan ENTEK hisseleri #TUPRS'a devrolacak, ancak #AYGAZ'da ortaklara pay devri yoluyla bölünme işlemi yapılacak ve sermaye azaltımına gidilecektir. #TUPRS'ın #AYGAZ'dan devraldığı ENTEK hisseleri karşılığında ihraç edeceği paylar ise #AYGAZ ortaklarına verilecektir.
İşlem sonrası #TUPRS sermayesi 24.8m TL artırılarak 275.3m TL'ye çıkacaktır. #TUPRS tarafından kısmi bölünme yoluyla devralınan ENTEK paylarına karşılık çıkarılacak yeni paylardan 12.4m TL tutarındaki kısmı #KCHOL'e, 12.4m TL tutarındaki kısmı da #AYGAZ ortaklarına verilecektir.
#HEKTS yine şapkadan tavşan çıkardı diyebiliriz. Son 8 çeyreğin hepsinde hem satışlarını hem de karını artırıyor. Bu başarıyı sağlarken kar marjlarını da artırıyor. Hem geçen yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki çeyreğe büyüme ve karlılık tarafında müthiş bir ivme var.
Q1/2022'de 36.244.978 kg satış miktarı gerçekleştirilmiş olup, 2021 yılının aynı döneminde bu rakam 45.208.354 kg olmuştur. Özelikle Q1/2022'de ağırlıklı olarak katma değeri daha yüksek ürünler satılmıştır.
2022 ilk çeyreğinde yapılan yatırım tutarı 176m TL (Q1/2021: 21.6m TL).
Şirketin büyüme stratejileri doğrultusunda, Balıkesir'de 40bin m2 alan içinde, yıllık kapasitesi 50bin ton olan “Pet Mama” üretim tesisi için çalışmalara 2021 yılında başlanmıştı. Bu yatırımla daha önce ithal edilen pet mama ürünleri #HEKTS bünyesinde üretilecek ve satılacak.
#KRDMD Geçtiğimiz yıla göre Satışlar %120, Brüt Kar %88, Favök %86, Net Kar %133 artmış. Marjların bir önceki çeyreğe göre %10 oranında düşmesi ise "İlk madde ve malzeme giderleri ve mamul kullanımları" kaynaklı (Enerji giderleri ve yüksek maliyetli kömür ve cevher stoğu)
Q4/2021'de toplam satışlara oranla %53.4 olan İlk madde ve malzeme giderleri ve mamul kullanımları Q1/2022'de %63.4. Ciddi orandaki marj kaybı dolayısıyla FAVÖK ve Net Kar'ın da bir önceki çeyreğe göre daha düşük gerçekleşmesine sebep olmuş.
Tüm bunlara rağmen #KRDMD net nakit pozisyonunu sadece 3 ayda 2.7mia TL'den 5.1mia TL'ye çıkarmayı başarmış. Birkaç yıl önce ciddi döviz borcuyla karşı karşıya olan bir şirketten nette 5mia TL'nin üzerinde bir nakit pozisyonuna geçmek çok büyük bir başarı.
#ARCLK Yıllık enflasyonun %61, 3 aylık enflasyonun %23 olduğu yerde, Yıllık %117, Çeyreklik %25 gibi müthiş bir REEL büyüme, gelir artışı. %84 yıllık organik büyüme. Daralan toptan beyaz eşya talebinin olduğu ortamda Türkiye gelirlerinin yıllık bazda iki katından fazla artması 👏
2021'de %26.3 olan NİS/Satışlar bu çeyrekte satışlar, yüksek malzeme maliyetleri ile artan stoklar/alacak günlerinin sonucu olarak %27.7'ye yükseldi. Artan işletme sermayesi ihtiyacı ve hisse geri alımı Net Borç/Favök oranının yükselmesine sebep olmuş (Q1/22: 2.81x, 2021:2.40x)
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle arz talep dengesinin bozulması metal hammadde fiyatlarını; artan petrol, gaz ve enerji fiyatları ise plastik hammadde fiyatlarını Mart ayından itibaren olumsuz etkiledi. Çeyrelik bazda %25, yıllık bazda %117 büyüme müthiş.
Dünyadaki sermaye piyasalarının ileri ya da geri gitmesinin 2 tane sebebi var, biri “Niceliksel Faktörler” diğeri ise “Niteliksel Faktörler” bunların herhangi bir tanesindeki değişiklik, yönü çevirir, hepsinin aynı anda aynı yönde değişimi ise güçlü momentum getirir.
Niceliksel faktörler, yani elle tutulamayan faöktörler; 1- Siyasi Konjonktür (Ülkelerin birbirleriyle arasındaki ilişki – Çin/ Amerika, Rusya/Ukrayna/Amerika vs) 2- Politik Konjonktür (Erken seçim, O ülkenin kendi iç meseleleri) 3- Konjonktürel Sepebler (Covid vs gibi)
Niteliksel faktörler 1- GDP yani GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) 2- Enflasyon 3- Mali politikalar (FED, MB politikaları)
Enflasyonla başlayalım; Enflasyon artarsa ne olur? Enflasyonun artması aslında bir büyüme göstergesidir, talep artıyor demektir.
Birazdan yayında sizlerle analizini paylaşacağım #FROTO ile ilgili detaylı çalışmayı aşağıda bulabilirsiniz;
Kısaca #FROTO'dan bahsedersek; Türkiye’nin ihracat lideri, Türkiye’nin 2’nci büyük sanayi kuruluşu, Türk Otomotiv sektöründeki en yüksek istihdam sağlayan şirketidir.
#FROTO, Ford Motor Co.'nun önemli bir ticari araç üretim merkezidir. Ford’un Avrupa’daki en büyük ticari araç üreticisi olup Türk otomotiv sektöründe %30 ticari araç pazar payına sahiptir.
Türkiye'nin;
- Otomotiv üretiminin %27’sini
- Ticari araç satışının %30’unu
- Ticari araç üretiminin %71’ini
- Ticari araç ihracatının %77’sini
- Ford’un Avrupa’da sattığı araçların %74’ünü #FROTO üretmektedir.
Ekte detaylarını görebileceğiniz, bu akşam gerçekleştireceğimiz Twitter yayınında, yayın sırasında birbirinden değerli isimlerin analizlerini sizlerle paylaşacağı şirketler ile ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyorum;
Sn. @KarakusOmur'un analizini yapacağı #TUPRS'ın 3 aylık ve 1 yıllık hem TL hem USD bazında getirileri aşağıdaki gibidir;
Bu ekranlara @FinfreeApp ayrıcalığı ile aşağıdaki linkten ulaşabilir, getirilerinizi hem TL hem USD bazında takip edebilirsiniz;