Ως πρώην contact point της 🇬🇷 και νυν alternate contact point της 🇨🇾 στο δίκτυο #EuroMOMO, θα ήθελα μετα λόγου γνώσεως να ενημερώσω κάθε ενδιαφερόμενο οτι τα z-scores των χωρών **ΔΕΝ είναι συγκρίσιμα** κι επίσης δεν αθροίζονται μεταξύ τους. euromomo.eu/graphs-and-map…
Ο λόγος είναι ότι 1 SD z-score ΔΕΝ αντιστοιχεί σε ίδιο αριθμό θανάτων (απόλυτο ή διά τον πληθυσμό) ούτε μεταξύ διαφορετικών χωρών (κυρίως), ούτε μεταξύ διαφορετικών περιόδων για την ίδια χώρα (σε μικρότερο βαθμό).
(UPDATE) Το άθροισμα κ ο μέσος όρος των z-score μιας κανονικά κατανεμημένης μεταβλητής, φυσικά είναι μηδέν.
Το άθροισμα κ οι μέσοι όροι όμως των z-score του EuroMOMO ΔΕΝ είναι μηδέν, όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει: gist.github.com/thlytras/a3c4f…
Τον πολύ καλό λόγο γιατί συμβαίνει αυτό (τα αθροίσματα των συγκεκριμένων z-scores δεν είναι μηδέν) τον αφήνω για τους **πραγματικούς μερακλήδες**.
Οι οποίοι δεν έχουν παρά να διαβάσουν την επίσημη περιγραφή του αλγορίθμου EuroMOMO (euromomo.eu/uploads/pdf/wp…) ή τον κώδικα R ανωτέρω
Επιπλέον ακόμη κι οι λιγότερο μερακλήδες γνωρίζουν οτι συχνά οι χρονοσειρές παρουσιάζουν autocorrelation,κ πράγματι το EuroMOMO δεν αποτελεί εξαίρεση: gist.github.com/thlytras/8cb57…
Άρα τα εν λόγω z-score ΔΕΝ είναι ανεξάρτητα, που είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν αθροιζόνται.
Βέβαια ο κυριότερος λόγος είναι οτι το SD διαφέρει τόσο μεταξύ χωρών, όσο κ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για την ίδια χώρα.
Που σημαίνει οτι ένα ορισμένο cumulative z-score δεν αντιστοιχεί σε ίδιο αριθμό excess deaths, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών χωρών, αλλά ακόμη κ για...
...την ίδια χώρα: ίδιο score σε δύο διαφορετικές περιόδους μπορεί να αντιστοιχεί σε διαφορετικούς θανάτους!!
Άρα η χρήση των z-score στο συγκεκριμένο πλαίσιο δεν είναι θέμα ορέξεως, αλλά απλώς αδόκιμη.
(UPDATE #2) Τελική απόπειρα να το εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα -- μπας και ορισμένοι συνάδελφοι το κατανοήσουν κι αφήσουν στην άκρη τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις που τους εκθέτουν ακόμη περισσότερο.
Ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη επιστρέφουν από το μπακάλικο:
Ο Χιούη έχει τρία σακουλάκια με 3 καραμέλες το καθένα, ο Λιούη δύο με 5 καραμέλες το καθένα, και ο Ντιούη ένα με 12 καραμέλες.
Το να αθροίζεις τα z-score του EuroMOMO είναι σα να προσθέτεις σακουλάκια και να λες οτι ο Χιούη έχει τις περισσότερες καραμέλες...
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Οι εξαιρετικές οδηγίες του ECDC για την άγνωστου αιτολογίας ηπατίτιδα στα παιδιά αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της *επιδημιολογικής επιτήρησης* για τη διερεύνηση του περιστατικού: κρουσμάτων, εργαστηριακή (για αδενοϊούς κ άλλους ιούς), συνδρομική, λυμάτων. ecdc.europa.eu/en/publication…
Highlight: "Based on these investigations, the current leading hypothesis is that a cofactor affecting young children having an adenovirus infection,which would be mild in normal circumstances, triggers a more severe infection or immune-mediated liver damage. The cofactor may be:
a) susceptibility, e.g due to lack of prior exposure to adenoviruses during the pandemic
b) prior infection with SARS-CoV-2 or another infection, including an Omicron restricted effect
c) coinfection with SARS-CoV-2 or another infection
d) a toxin, drug or environmental exposure"
Καθένας από τους 4 παράγοντες αυτού του γινομένου με τη σειρά του εξαρτάται από άλλους επιμέρους παράγοντες (δηλαδή μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω ως γινόμενο).
Ας δούμε λοιπόν καθέναν από τους 4 ξεχωριστά, και τι τους επηρεάζει.
1⃣ Pυθμός μολύνσεων
Εξαρτάται από:
✅την κινητικότητα του πληθυσμού (αριθμό επαφών στη μονάδα του χρόνου)
✅την πιθανότητα μετάδοσης ανά επαφή
✅τη μολυσματικότητα του στελέχους που κυκλοφορεί
Λόγοι για ⬆️ρυθμό μολύνσεων:
▶️χειμώνας
▶️σχεδόν ανύπαρκτοι περιορισμοί κινητικότητας
Μακροπρόθεσμα όλοι θα κολλήσουμε κορωνοϊό (αυτό σημαίνει ενδημικότητα).
Αυτό δε σημαίνει οτι θα πρέπει να το ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ κιόλας, μη τηρώντας στοιχειώδεις προφυλάξεις.
Επίσης **όλοι έχουμε επιλογή** αν θα κολλήσουμε έχοντας πρώτα κάνει 3 δόσεις εμβολίου, ή όντας απροστάτευτοι.
Επειδή τα λεγόμενα μου βλέπω αναπαράγονται, και δη ατελώς / επιλεκτικά:
Το οτι **μακροπρόθεσμα** θα κολλήσουμε όλοι, ΔΕΝ πρέπει να μας οδηγεί σε χαλάρωση. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: να λαμβάνουμε προφυλάξεις, με **ψυχραιμία** και σύνεση. Και πρωτίστως να εμβολιαστόυμε. enikos.gr/society/theodo…
Εσχάτως διαδίδεται η λανθασμένη αντίληψη οτι είναι καλό να κολλήσουμε όλοι γρήγορα, για να ξεμπερδεύουμε κ να επανέλθει η κανονικότητα.
Ουδέν αναληθέστερον!
Είναι συμφέρον μας να καθυστερήσουμε και να **επιπεδώσουμε** το πανδημικό κύμα. Κερδίζουμε χρόνο..
Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει...) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας - περιφέρειας.
Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020. journals.sagepub.com/doi/full/10.11…
Αναδεικνύει τις χαμηλές "αντοχές" του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread*
Κατ'αρχήν το πλήρες άρθρο (μη σελιδοποιημένο - as accepted) είναι προσβάσιμο και στο ιδρυματικό αποθετήριο του @EuropeanUniCy "Πλημοχόη" (κλικ "εμφάνιση πλήρους εγγραφής" και scroll down). repo.euc.ac.cy/handle/1234567…
Αυτό για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο περιοδικό.
Τα ευρήματα συνοψίζονται σε αυτό το διάγραμμα:
1⃣ Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει *κλιμακωτά* η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
2⃣ Διασωλήνωση σε νοσοκομείο *εκτός Αττικής* σχετιζόταν με +35-40% ⬆️θνητότητα.