Theodore Lytras Profile picture
Assistant Professor of Public Health, @EuropeanUniCy. Epidemiologist, Occupational Physician. Tweets in Greek and English
Maurice Politis 🕊 Profile picture Thanasis Delenikas Profile picture 2 subscribed
Feb 29 8 tweets 3 min read
Τα trolls των υπογείων ερμήνευσαν το παρακάτω tweet μου ως "προπαγάνδα κατά των ιδιωτικών παν/μίων".

Παράλληλα... "ανακάλυψαν" οτι εργάζομαι σε ιδιωτικό παν/μιο στην Κύπρο για να με κατηγορήσουν για υποκρισία.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους:
Πρώτον, έχω εμπεριστατωμένη άποψη περί ιδ.ΑΕΙ στην 🇬🇷 αλλά δε θα καθήσω να την αναλύσω στο twitter για μια σειρά από λόγους.

Μεταξύ άλλων γιατί 1⃣ δεν ενδιαφέρομαι να ζητήσω την ψήφο κανενός, κ 2⃣ το παν/μιο μου θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να ιδρύσει παράρτημα στην 🇬🇷 άρα έχω...
Feb 21 5 tweets 2 min read
Οι προσωπικές πεποιθοίσεις και η συνείδηση των ιατρών είναι απολύτως σεβαστές, και έχουν το δικαίωμα να μη συμμετέχουν σε άμβλωση.

Αυτό που ΔΕΝ έχουν δικαίωμα, είναι να διαταράσσουν την φροντίδα του ασθενούς και να προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη ή διάκριση.⬇️alphanews.live/cyprus/giatroi… Μάλιστα ο ιατρός οφείλει Ο ΙΔΙΟΣ να "διευκολύνει" τον ασθενή να λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται από άλλον ιατρό, "έγκαιρα".

Αυτά λέει ο Διεθνής Κώδικας Ιατρικής Ηθικής του World Medical Association (), που αποτελεί παγκόσμιο benchmark στα ζητήματα αυτά.⬇️ wma.net/policies-post/…
Image
Sep 1, 2023 10 tweets 3 min read
Έτσι του είπαν να λέει, έτσι λέει. Καμία έκπληξη.

Αξίζει όμως να εξηγήσουμε ΓΙΑΤΙ είναι ψεύδη και disinformation -- και πως εύκολα το καταλαβαίνουμε?

(thread) Image Πρώτον, έχουμε πλέον πολλές μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης και γνωρίζουμε τι κάνουν (=με ποιές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ΟΝΤΩΣ συσχετίζονται) τα εμβόλια COVID, αλλά και κατ'επέκταση τι ΔΕΝ κάνουν.

Συγκεκριμένα (σε παρένθεση ενδεικτικές μελέτες):
Jan 5, 2023 5 tweets 2 min read
Αν ισχύουν αυτά που γράφονται εδώ... μένω άναυδος!
cretanews.gr/kriti/tin-pati…

Κατ'αρχήν ο διοικητής έχει σαφέστατα παρανομήσει: Ν.3850/2010 αρ.17§3 "Ο ιατρός εργασίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου". Οι δικαιολογίες "έστειλα τον ΙΕ (ιατρό εργασίας) να δει αν είναι καλά" μόνο θλίψη και οργή προκαλούν, χωρίς να αναιρούν την ουσία της παρανομίας.

Την οποία θα έπρεπε να επισημάνει κι ο ίδιος ο ΙΕ, και να μη δεχθεί να συμμετάσχει σ'αυτό το αίσχος, απέναντι μάλιστα σε συναδέλφους.
Oct 26, 2022 5 tweets 2 min read
Πάμε από την αρχή:

✅Τα εμβόλια #COVID19 είναι ΠΑΡΑ πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη βαριάς νόσου από ΟΛΕΣ τις ως τώρα γνωστές παραλλαγές.

✅Τα ενημερωμένα εμβόλια φιλοδοξούν να **βελτιώσουν περαιτέρω** αυτή την ήδη υψηλή αποτελεσματικότητα, έναντι των παραλλαγών της όμικρον. 👉Η μελέτη που tweet-αρα (biorxiv.org/content/10.110…) δείχνει οτι το ενημερωμένο εμβόλιο επάγει παρόμοια (=όχι καλύτερη) αντισωματική απόκριση με το αρχικό πιθανά λόγω φαινομένου antigenic imprinting.

Είναι μια απογοήτευση. Όμως κ πάλι πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο!
Sep 26, 2022 6 tweets 3 min read
**Ενημερωμένη** μελέτη μας για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως Απρίλιο 2022 (η αρχική, στο @JournalSjph - που συζητήθηκε πολύ - έφτανε ως Μάιο 2021).
medrxiv.org/content/10.110…
Αναδεικνύει τρία σημαντικά ευρήματα: 1⃣ Επιβεβαιώνει *πλήρως* τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011 vs 6.282).
Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης.
Aug 12, 2022 10 tweets 3 min read
Μελέτη μας (προδημοσίευση) για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Κύπρο τον καιρό της πανδημίας #COVID19
medrxiv.org/content/10.110…
1⃣ Είναι όντως αυξημένη?
2⃣ Συνδέεται η όποια αύξηση με τους μαζικούς εμβολιασμούς, όπως κάποιοι ισχυρίζονται? (μιλώντας για "ξαφνικίτιδες" και λοιπά) Υπολογίσαμε την υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο σύνολο του Κυπριακού🇨🇾 πληθυσμού και ανά ηλικιακή ομάδα, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 – Ιουνίου 2022. Και την υπολογίσαμε όχι με... μέσους όρους και t-test, αλλά με δύο έγκυρα στατιστικά μοντέλα: ένα DLNM (distributed-lag nonlinear model)...
Jun 23, 2022 12 tweets 4 min read
Ο #κορωνοϊός δεν είναι φοβία, είναι ένας πραγματικός ιός που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο (νοσηλεία/διασωλήνωση/θάνατο) κ χρόνια συμπτώματα (#LongCovid).

Οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν ίδιο μέγεθος για όλους, αλλά είναι υπαρκτοί για όλους. Με το #εμβόλιο τους μειώνουμε δραστικά. Το εμβόλιο είναι τρομερά αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, ο οποίος κλιμακώνεται εκθετικά με την ηλικία (onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jm…).

Μειώνει επίσης σημαντικά (αν κ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς) τον κίνδυνο long COVID, ο οποίος μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Apr 29, 2022 6 tweets 2 min read
Οι εξαιρετικές οδηγίες του ECDC για την άγνωστου αιτολογίας ηπατίτιδα στα παιδιά αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της *επιδημιολογικής επιτήρησης* για τη διερεύνηση του περιστατικού: κρουσμάτων, εργαστηριακή (για αδενοϊούς κ άλλους ιούς), συνδρομική, λυμάτων.
ecdc.europa.eu/en/publication… Highlight: "Based on these investigations, the current leading hypothesis is that a cofactor affecting young children having an adenovirus infection,which would be mild in normal circumstances, triggers a more severe infection or immune-mediated liver damage. The cofactor may be:
Apr 26, 2022 9 tweets 4 min read
Ως πρώην contact point της 🇬🇷 και νυν alternate contact point της 🇨🇾 στο δίκτυο #EuroMOMO, θα ήθελα μετα λόγου γνώσεως να ενημερώσω κάθε ενδιαφερόμενο οτι τα z-scores των χωρών **ΔΕΝ είναι συγκρίσιμα** κι επίσης δεν αθροίζονται μεταξύ τους.
euromomo.eu/graphs-and-map… Ο λόγος είναι ότι 1 SD z-score ΔΕΝ αντιστοιχεί σε ίδιο αριθμό θανάτων (απόλυτο ή διά τον πληθυσμό) ούτε μεταξύ διαφορετικών χωρών (κυρίως), ούτε μεταξύ διαφορετικών περιόδων για την ίδια χώρα (σε μικρότερο βαθμό).

I might know a thing or two about it...
github.com/thlytras/MOMOp…
Mar 28, 2022 13 tweets 4 min read
Η διάκριση μεταξύ θανάτων *με* COVID-19 / *από* COVID-19 (που άκουσα χθες κ από επίσημα χείλη) είναι μια τεράστια πλάνη για 3 βασικούς λόγους:
1⃣ o θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο
2⃣ δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αιτιολογική αλυσίδα
3⃣ η εργαστ.επιβεβαίωση υποεκτιμά
(thread) 1⃣ Ο θάνατος συνηθέστερα προκύπτει από **συνδυασμό** ενός ή πολλών αιτίων κ υποκειμένων νοσημάτων.
(Σχετικό: ajph.aphapublications.org/doi/10.2105/AJ…)

Π.χ. ένας καπνιστής+διαβητικός παθαίνει έμφραγμα κ πεθαίνει. Μπορούμε να πούμε οτι πέθανε "με" διαβήτη και όχι "από" διαβήτη?
Mar 11, 2022 6 tweets 3 min read
Μόλις πληροφορήθηκα οτι έγινε μνεία του ονόματος μου στη Βουλή σε σχέση με δύο "μελέτες" που υποτίθεται δείχνουν οτι στην "απλή γρίπη" το '16 κ το '17 "οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι και η θνητότητα τους πολλαπλάσια".
news4health.gr/politiki-ygeia… Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για δυό **poster** που είχαμε στείλει στο διεθνές συνέδριο IDWeek το 2016 κ 2017.
Εδώ οι περιλήψεις:
idsa.confex.com/idsa/2016/webp…
idsa.confex.com/idsa/2017/webp…
Φυσικά έχω τα data στον υπολογιστή μου, και τα έριξα μια ματιά να τα θυμηθώ... ImageImage
Feb 1, 2022 16 tweets 5 min read
Περί του υψηλού αριθμού θανάτων #COVID19 στην Ελλάδα.
Μπορούμε απλουστευτικά να σκεφτούμε τον αριθμό ημερήσιων θανάτων ως ένα γινόμενο:

1⃣ ρυθμός μολύνσεων (ανά μέρα) ✖️
2⃣ πιθανότητα βαριάς νόσου ✖️ 3⃣ πιθανότητα θανάτου (αν βαριά νόσος) ✖️ 4⃣ πιθανότητα ανίχνευσης (καταγραφής) Καθένας από τους 4 παράγοντες αυτού του γινομένου με τη σειρά του εξαρτάται από άλλους επιμέρους παράγοντες (δηλαδή μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω ως γινόμενο).

Ας δούμε λοιπόν καθέναν από τους 4 ξεχωριστά, και τι τους επηρεάζει.
Jan 30, 2022 14 tweets 5 min read
Μελέτη μας (preprint) για αποτελεσματικότητα #COVID19 εμβολίων έναντι θανάτου κ βαριάς νόσου (=διασωλήνωση) στον 🇬🇷 πληθυσμό.
medrxiv.org/content/10.110…

Καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν ΟΛΑ τα εμβόλια, και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές. Highlights: Κατ'αρχήν η μελέτη φτάνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, άρα δε συμπεριλαμβάνει την περίοδο κυκλοφορίας της "όμικρον".

**Ελπίζω** προσεχώς να έχουμε τα στοιχεία για να αναλύσουμε και την πρόσφατη περίοδο.

Θυμίζω επίσης οτι αποτελεσματικότητα = % μείωση κινδύνου
Jan 11, 2022 5 tweets 2 min read
Μακροπρόθεσμα όλοι θα κολλήσουμε κορωνοϊό (αυτό σημαίνει ενδημικότητα).

Αυτό δε σημαίνει οτι θα πρέπει να το ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ κιόλας, μη τηρώντας στοιχειώδεις προφυλάξεις.

Επίσης **όλοι έχουμε επιλογή** αν θα κολλήσουμε έχοντας πρώτα κάνει 3 δόσεις εμβολίου, ή όντας απροστάτευτοι. Επειδή τα λεγόμενα μου βλέπω αναπαράγονται, και δη ατελώς / επιλεκτικά:

Το οτι **μακροπρόθεσμα** θα κολλήσουμε όλοι, ΔΕΝ πρέπει να μας οδηγεί σε χαλάρωση. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: να λαμβάνουμε προφυλάξεις, με **ψυχραιμία** και σύνεση. Και πρωτίστως να εμβολιαστόυμε.
enikos.gr/society/theodo…
Dec 17, 2021 16 tweets 5 min read
Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε **παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων**.
Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει...) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας - περιφέρειας.
Dec 14, 2021 11 tweets 4 min read
Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020.
journals.sagepub.com/doi/full/10.11…
Αναδεικνύει τις χαμηλές "αντοχές" του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread* Κατ'αρχήν το πλήρες άρθρο (μη σελιδοποιημένο - as accepted) είναι προσβάσιμο και στο ιδρυματικό αποθετήριο του @EuropeanUniCy "Πλημοχόη" (κλικ "εμφάνιση πλήρους εγγραφής" και scroll down).
repo.euc.ac.cy/handle/1234567…

Αυτό για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο περιοδικό.
Oct 1, 2021 5 tweets 2 min read
Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 ξεκάθαρα *μειώνει τη μετάδοση του ιού* και *προστατεύει τους συνανθρώπους μας*. Με δύο τρόπους:
1⃣ Μειώνοντας τον κίνδυνο να μολυνθούμε, εφ'όσον εκτεθούμε στον ιό.
2⃣ Μειώνοντας τον κίνδυνο να μεταδώσουμε αν, παρ'ότι εμβολιασμένοι, μολυνθούμε.
/1
Στο 2⃣ απαντά ξεκάθαρα μια νέα μελέτη (IMHO εξαιρετικά κομψή και πειστική!) σε δεδομένα ιχνηλατήσεων στην Αγγλία.
medrxiv.org/content/10.110…

Επαφές *πλήρως εμβολιασμένων κρουσμάτων* ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να θετικοποιηθούν σε σύγκριση με επαφές ανεμβολίαστων κρουσμάτων.
/2
Sep 15, 2021 14 tweets 3 min read
Κάποιοι ισχυρίζονται πως με τα μονοκλωνικά αντισώματα (και μάλιστα με 15-17.000 δόσεις) θα μπορούσαμε να προλάβουμε τους μισούς από τους 14.000+ θανάτους COVID-19 στην Ελλάδα.

Υπάρχουν τρείς βασικοί λόγοι για τους οποίους δυστυχώς αυτό δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Thread:
/1
Κατ'αρχήν να θυμίσω οτι τα μονοκλωνικά χορηγούνται ΠΡΙΝ ο ασθενής καταλήξει στο νοσοκομείο, προκειμένου να μην νοσήσει βαριά. Αν ήδη έχει διασωληνωθεί, είναι πολύ αργά.

Συνεπώς τα μονοκλωνικά πρέπει να χορηγηθούν *με την εργαστηριακή επιβεβαίωση* της COVID-19, ...
/2
Jul 26, 2021 10 tweets 2 min read
Δυστυχώς ο κ.Γάκης μας προέκυψε επιδημιολογικά *αναλφάβητος*.
Δεν είναι κακό· λίγοι ιατροί καταλαβαίνουν επιδημιολογία. Το κακό είναι να περιφέρεις την άγνοια σου σε δημόσια θέα.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε την έννοια του "συγχυτικού παράγοντα" (=confounder): Όπως επισημαίνει ο κ.Γάκης, η θνητότητα (επί του συνόλου κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν) ήταν 0,77% για τους εμβολιασμένους και μόνο 0,14% για τους ανεμβολίαστους.

Όμως ακριβώς από κάτω, βλέπουμε τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, όπου **και στις δύο** υπερτερούν οι ανεμβολίαστοι:
Jul 24, 2021 8 tweets 2 min read
Σχολίασα προχθές το "κακό" εύρημα από το Ισραήλ (που αναπαρήχθη ευρέως κι από άλλους στο twitter), συνειδητοποιώ όμως οτι δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία στο *πολύ σημαντικό θετικό* εύρημα από το ίδιο γράφημα:
/1 Άτομα που ολοκλήρωσαν εμβολιασμό με 2 δόσεις Pfizer *το Γενάρη*, έχουν *τον Ιούλιο* (>6 μήνες μετά) πολύ υψηλή (>80%) προστασία έναντι νοσηλείας και βαριάς νόσου #COVID19, χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά από εκείνους που εμβολιάστηκαν αργότερα.

Και μάλιστα παρά την "δ"!
/2 Image