Mert Susur 🪁 Profile picture
Apr 30 9 tweets 2 min read
Blokzinciri üzerinde geliştirdiğiniz herhangi bir projenin global bir etki yaratmasını istiyorsanız ekonomi öğrenmek zorundasınız. Ben yazılımcıyım, ekonomiden anlamam etmem yok. Temelini öğreneceksiniz. Neden mi? #Thread #flood 👇
Blokzinciri üzerinde inanılmaz bir akıllı kontrat ekosistemi oluşmaya başladı. Bir çok şeyi sizin kendinizin yazması yerine başka kontratlarla ilişkiler kurarak daha da büyük bir ürün çıkartmanız mümkün. Dolayısıyla bu ekosistemi anlamak için finans araçlarını tanımanız önemli.
Dahası ürettiğini değeri, kullanıcılarınıza maddi bir kazanç olarak sağlayabilirseniz uygulamanızın yayılması ve kullanılması için inanılmaz bir teşvik yaratıyorsunuz. Bu da sizin başarınızı katlıyor. Ancak bunun için token ekonomisi oluşturmanız şart.
Token ekonomisi oluşturmak için de ekonominin belli temel teorilerini anlamanız ve vereceğiniz kararların ne gibi sonuçlar doğuracağını anlamanız gerekiyor. Bunun için bulabildiğim en iyi kaynağı paylaşıyorum github.com/jpantunes/awes…
Peki bunu ben değil de neden iş geliştirmeci yapmıyor diye sorabilirsiniz. Söyliyeyim çünkü kodu siz yazacaksınız. Dolayısıyla o kişi bunu nasıl iyi anlatırsa anlatsın, sizin o anlatılanları akıllı kontrata aktarabilmeniz için detaylarına hakim olmanız şart.
Eğer hakim olamazsanız testlerinizi yazamazsınız, testlerini yazamazsanız ya da teknik kısıtlara bağlı vereceğiniz kararların sonuçlarını kestiremezsiniz. O zaman ne olur? Yazdığınız kontrat suistimal edilir ve milyonlarca dolar zarar yazabilirsiniz.
Bunlar çok zor işler değil, tüm detaylarına hakim olmak zorunda da değilsiniz. Ama günün sonunda sadece "Ben yazılımcıyım kod yazarım, ekonomi finans bana göre değil" diyemezsiniz. Bu alanda ilerlemek istiyorsanız, o temeli öğreneceksiniz.
Ayrıca sizce işin içinde maddi bir kazanç olmasaydı, blokzinciri ve web3 devrimi bu kadar hızlı ve sürekli gerçekleşir miydi? Bu teknolojinin, diğer her teknolojide olduğu gibi, arkasında finansal teşvikler var. Bu teknoloji böyle varolmaya devam edecek.
Yıllar önce @ismailhpolat "Blokzincirine odaklanma" konusunu eleştirirken bence bunu diyordu, doğrusu benim kendisini anlamam biraz zaman aldı 😅

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mert Susur 🪁

Mert Susur 🪁 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MertSusur

Apr 30
Londra’da toplu iftar.
Aynı meydanda Noel kutlaması
Yine aynı meydanda Hanuka…
Read 5 tweets
Feb 23
Shuhari: Bir konuda ustalaşmaya giden yolu tanımlayan bir Japon dövüş ustalığı konsepti.

Benzer şekilde teknik ya da teknik olmayan bir konuda ustalaşmak için de kullanılabilir. Bir çok anlamda yeni bir şey öğrenirken takip ettiğim bir yöntem. 3 adımdan oluşuyor 🧵
shu: Kurallara itaat et. Geleneksel yolları takip et.
ha: Gelenekleri sorgula sor, sebeplerini anla.
ri: Geleneklerden ayrışıp kendi kurallarını koy.

Bunlar aslında belki de farkında olmadan yeni bir alanda bir şeyler öğrenirken izlediğimiz adımlar.
Ancak bu öğretiyi kabul ediyorsanız hangi aşamada olduğunuzun farkına varmak, yolculukta hangi aşamada olduğunuzu da söyleyebilir. Örneğin bir lider olarak ne yapacağınızı bilmiyorsanız, belki de geleneksel yöntemleri deneyip onların sebeplerini anlamak size perspektif katabilir.
Read 7 tweets
Feb 2
Bir çok yazılımcı, özellikle 30’lu yaşlara geldiğince “daha kaç yaşına kadar yazacağım” diye bir kaygıya düşüyor.

Bu yüzden bir çok firma en iyi yazılımcılarını yönetici yapıyorlar.

Açık yüreklilikle söylüyorum, yöneticilik farklı bir kariyer. Thread 🧵
Yönetici olduğunuzda, her ne kadar teknik sorumluluğunuz olsa da, artık o teknik problemleri siz değil ekibiniz çözüyor. Sizin göreviniz artık ekibiniz için en iyi ortamı oluşturmak, engelleri kaldırmak ve bir 🔥 🛡 olmak.

(Çoğu yeni yönetici 💩 ☂ ile 🔥 🛡 karıştırıyor 😅)
Ekibinizin seviyesini iyi değerlendirip ne zaman koçluk ne zaman mentorluk yapacağınızı iyi seçmek. Ekibinizin motivasyonunu sağlamak. Kariyerlerinde koçluk yapmak, kariyer gelişimlerine yardım etmek. Yani bambaşka bir yetkinlik ihtiyacı var!
Read 7 tweets
Jan 17
Avrupa'daki teknoloji firmalarından gelebilecek bir teklifin kalemlerini burada anlatmaya çalışmıştım. Şimdi gelelim pazarlık konusuna. Pazarlık kısmına girmeden önce biraz perde arkasında neler oluyor onu anlamak lazım diye düşünüyorum.

Hadi başlayalım 🧶 👇
Avrupa'daki teknoloji firmalarında;
👉 Bir görüşme için teknik ekip ~10 saat harcıyor.
👉 Senior rol için 7 görüşmede 1 teklif verecek kişi çıkıyor.
👉 İşe alımcı bir rolü kapatmak için 120 saate yakın telefonla görüşüyor.
Yani size teklif gelene kadar binlerce $/€ harcama yapılıyor. Dolayısıyla işe alımcı sizin işe girmenizi en az sizin kadar, hatta belki bazen daha fazla!, istiyor. Bu, yeri geldiğinde sizi ekibe karşı savunması anlamına da geliyor.
Read 25 tweets
Jan 17
Her zaman Avrupa'daki yazılımcı maaşlarını vs konuşuyoruz ama burada önemli bir ayrımı atlıyoruz gibi geliyor bana. Avrupa'daki bir çok startup ya da big tech size maaş teklifi verirken bunu bir kaç kalemde ele alıyorlar.
1️⃣ Base Salary
2️⃣ Hisse opsiyonu
3️⃣ Yan haklar
4️⃣ Bonus
Bunların tümü birleşince de Total Compensation yani toplam alacağınızı belirliyor. Şimdi bunları parçalara bölerek tartışalım. Her madde ile birlikte sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen tweet'e cevap verin hep beraber bilgilenelim. Başlıyoruz 🧵
1️⃣ Base Salary (BS): Bu genelde aynı segmentteki ve sektördeki firmalar için belirli aralıklarda oluyor ve sizin tecrübenize bağlı olarak değişiyor. BigTech burada en yüksek maaşları verse de muadili firmalara baktığınızda da dramatik bir şekilde oynamıyor.
Read 21 tweets
Jan 17
Eğer ürün takımı yönetecek yöneticileri işe alıyorsanız iş görüşmeleri sırasında sistem tasarımının yanında bir de kodlama mülakatı düşünmelisiniz. Hatta bu mülakatın sonuca etkisi düşük olsa bile takım liderlerini yönetecek yöneticiler bile bu mülakattan geçmeli.
Eminim bunun yazılım dışındaki teknik alanlarda da yansıması vardır. Yazılım geliştirme özelinde konuşacaksak eğer, yazılım yöneticisinin teknik bilgi sahibi olması ekibini ve problemlerini anlaması açısından bence çok kritik. Bunun için de güçlü yazılım temeli olması bence şart.
Hatta bunu bir adım ileriye götürüp şunu bile iddia edebilirim; Eğer mümkünse yazılım yöneticisi takımını bloklamayacak şekilde ufak tefek görevleri yapacak kadar da pratik olmalı. Buna öyle inanıyorum ki uğraştığım bir çok yan projem var ve bir şekilde kod yazmaya çalışıyorum.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(