De @ProvOverijssel heeft grote problemen met het uitvoeren en handhaven van de Wet natuurbescherming. In een reeks uitspraken vernietigt de rechtbank Overijssel maar liefst 29 besluiten over handhavingsverzoeken en natuurvergunningen #stikstof#PASuitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…
Overijssel is een van de provincie waar de stikstofdepositie extreem hoog is, met zeer negatieve gevolgen voor de natuur. Alle reden dus om zeer terughoudend te zijn met nieuwe vergunningen en maatregelen te nemen om de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden te beperken.
De systematische weigering om de Wet natuurbescherming goed toe te passen betekent tevens een verlies van tijd, energie en financiële middelen, een nodeloze belasting van de rechtspraak en een verdere vertraging van een effectieve aanpak van de stikstofproblematiek.
Een aantal zaken gaat over de zogenaamde Rav-emissiefactoren die worden gebruikt om de uitstoot van veehouderijbedrijven te bepalen. Diverse rechtbanken hebben reeds aangegeven dat deze methode niet mag worden toegepast. uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…
Ondanks dat diverse rechtbanken dus hebben aangegeven dat deze aanpak in strijd is met de Wet natuurbescherming blijven provincies dit toepassen, wat vrijwel automatisch een vernietiging van een besluit tot gevolg heeft als iemand naar de rechter stapt.
De vele uitspraken maken duidelijk dat het hier niet meer gaat om incidenten, maar om het systematisch negeren van wettelijke verplichtingen.
De grote vraag is of provincies de wet niet (goed) kennen of dat ze die niet willen toepassen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De provincie Overijssel heeft 29 veehouders onterecht natuurvergunningen verleend voor het uitbreiden van hun veehouderijbedrijf nu.nl/economie/62002… via @NUnl
Het betreft hier slechts het tipje van de ijsberg. Provincies hebben in de afgelopen jaren honderden vergunningen afgegeven voor de uitbreiding van veehouderijbedrijven, maar slechts een deel daarvan wordt door een rechtbank getoetst omdat iemand in beroep gaat.
Al meer dan een jaar geleden deed de Rechtbank Noord-Nederland een vrijwel identieke uitspraak, toch blijven provincies vergunningen verlenen en (kansloze) rechtszaken voeren in plaats van prioriteit te geven aan natuurbescherming. uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…
Een boekhoudkundige aanpak van natuurbescherming is niet alleen ecologisch, maar ook juridisch gezien problematisch blijk uit het advies van @raadvanstate over wetsvoorstel om een natuurcompensatieregister te introduceren raadvanstate.nl/actueel/nieuws…
De voorgestelde introductie van een natuurcompensatieregister past in de traditie van wijzigen van de Wet natuurbescherming waarmee nieuwe instrumenten worden geïntroduceerd, zoals bijvoorbeeld PAS, stikstofbank, gedragscodes, grenswaarden. raadvanstate.nl/publish/pages/…
Deze instrumenten beogen in eerste instantie om vergunningverlening eenvoudiger te maken; een ontwikkeling die regelmatig haaks staat op de noodzaak zorgvuldig om te gaan met ecosystemen en terughoudend te zijn met ontwikkelingen met negatieve effecten op (beschermde) natuur.
Antwoord op vragen van het lid Tjeerd de Groot over de berichten ‘Te ruime regels voor stikstofhandel gevaar voor toch al overbelaste natuur’ en ‘Nieuwe vergunningsregels bieden ruimte voor meer stikstofuitstoot’ app.1848.nl/document/kamer… via @1848nl
Verwarrend is het gebruik van term “feitelijk gerealiseerde capaciteit”. Volgens beleidsregels gaat het dan om capaciteit van installaties en gebouwen, ook als die capaciteit niet volledig wordt genut. Niet het gebruik, maar vergunde capaciteit is dus maatgevend.
Via extern salderen kan niet benutte, maar wel vergunde capaciteit worden omgezet in daadwerkelijke emissies. Er is dus zeker een risico dat als gevolg van extern salderen de stikstofdepositie toeneemt. Zelfs als 30% wordt ingetrokken.
Op dit kaartje is te zien hoe belangrijk dat onderwerp is. Veel van de Gelderse natuur heeft ernstig te leiden van een veel te hoge stikstofdepositie.
Ook deze figuur laat zien dat de gemiddelde overmaat aan stikstofdepositie in @provgelderland erg groot is. De kritische depositiewaarde wordt gemiddeld met bijna 700 mol/ha overschreden. edepot.wur.nl/503639
De @provgelderland heeft besloten om de bescherming van het Gelders natuurnetwerk af te zwakken. In de nu voorliggende ontwerp Omgevingsverordening wordt dit geregeld gelderland.nl/omgevingsvisie
Het gaat om natuurgebieden die vroeger onderdeel waren van de Ecologische Hoofdstructuur en tegenwoordig van het Natuurnetwerk Nederland. Die gebieden vormen de basis voor de bescherming van biodiversiteit in Nederland.
De geplande omvang van dit natuurnetwerk is door Rutte 1 beperkt ten opzichte van de oorspronkelijke ambities uit het Natuurbeleidsplan. Met de Wet natuurbescherming is ook de juridische bescherming van alle ‘natuurmonumenten’ komen te vervallen. wetten.overheid.nl/BWBR0037552/20…
Helaas laat de kwaliteit van de zogenaamde passende beoordeling en milieu-effectrapportages vaak te wensen over, waardoor de echte effecten op natuur en milieu niet goed in beeld worden gebracht ftm.nl/artikelen/inte… via @ftm_nl
Veelal gaat het besluit vooraf aan de onderzoeken die moeten worden uitgevoerd. Van een integrale afweging van alle belangen en een zorgvuldige afweging van allerlei alternatieven is meestal dan ook geen sprake platform-investico.nl/artikel/moord-…