اشتباه راهبردی محمد خوارزمشاه که به یورش چنگيز مغول انجاميد

💥 نمونه‌ای از ارزش سرنوشت‌ساز منطقه‌ی میانه (حایل یا buffer) در امنیت #ایران
t.me/ThinkTogether/…
🔻تاريخنگاران، زمستان سال ۵۹۱ خورشيدی (دسامبر ۱۲۱۲ م) را پايان كار حكومت قراختاییان و غوريان در آسيای ميانه، و همسايه شدن قلمروی خوارزمشاهیان با قلمرو چنگيزخان نوشته‌اند.
🔻خوارزمشاه با نادانی و ناهشیاری به ارزش حکومت قراختاییان و از ميان برداشتن آنان كه ميان قلمروی ایران و قلمروی مغولان حايل (buffer) بودند، يک خطای راهبردی بسیار بزرگ نمود.
🔻چنگيزخان -بنا به نوشته‌ی تاریخنگاران- در آغاز برنامه‌ای برای تاختن به غرب و دنيای سفيدپوستان نداشت. بلکه برافتادن قراختاییان و رويدادهای سال ۵۹۷ خورشیدی (۱۲۱۸م) زمینه‌ساز تاختن او به سوی ايران و نيز سرزمينی كه امروز كشور روسيه نام دارد، گردید.
🔻چنگيز پس از اینکه با ایران همسایه گشت، در آغاز می‌خواست با ایران پیوندهای دوستانه و داد و ستد بازرگانی داشته باشد، تا اینكه رخداد شهر «اترار» پیش آمد.
در آن رخداد، فرستادگان بازرگانی چنگيز که برای گشودن راه همکاری و بازرگانی به سوی ایران آمده بودند، در شهر مرزی «اترار» به دستور فرماندار آن شهر که گماشته‌ی مادر خوارزمشاه بود، کشته شدند.
🔻در همان ماه ها خوارزمشاه خطای راهبردی ديگر نیز انجام داد و با گرفتن فتوای غیرشرعی بودنِ خلافت عباسيان از چند روحانی، از سمرقند به سوی بغداد لشگر کشید! و در جریان این لشگرکشی، بخش بزرگی از سپاه ایران کشته یا فرسوده شدند.
🔻افزون بر این دو اشتباه بزرگ، جنگ قدرت نیز درون خانواده‌ی سلطنتی در جریان بود و هر یک از آنها، بخشی از فرمانداران محلی و سپاه را با خود همسو نموده بود.
🔻پیامد همه‌ی اینها این بود که هنگام تازش مغول در سال ۵۹۸ خورشیدی، نتوانستند يک سپاه بزرگ و نیرومند در برابر تازیان گردآورند و در برابر تازش چنگیز، هر شهر جداگانه و به تنهایی ایستادگی نمود، نه همگی در کنار هم.
🔻چکیده اینکه خوارزمشاهیان نخست با نادانی منطقه‌ی بافر (buffer) را از میان برداشتند، سپس مغولان را به جنگ برانگیختند، سپس همبستگی بایسته برای رویاروی با دشمن را نداشتند!
بنابراین خواننده‌ی تاريخ ایران، اين را می‌آموزد كه پيروزی مغولها و هر تازی ديگری که در تازش خود به کشورمان کامیاب گشته، از سویی به سبب لغزش و سردرگمی سیاسی-نظامی رهبری ایران در آن دوره بوده است، و از سوی دیگر به سبب چند دستگی و فساد در ميان ملت و کارگزاران حکومت.
🔻مغولان پس از گشودن شهرهای ایران و روسیه، هنگامی كه در مركز اروپا به بارانهای شدید و زمینهای باتلاقی دچار شدند و با دولتهایی برخوردار از همبستگی درونی و قدرت مركزی نیرومند روبرو گشتند، از پيشروی دست كشيدند.
💥 چنانچه قراختاییان میان مغولان و کشور ما مانده بودند، چون هم به فرهنگ و دیوانسالاری ایران و هم به فرهنگ و آیین مغولان آشنایی داشتند، می‌توانستند از برخورد دو فرهنگ ناآشنا و پیش آمدن جنگ جلوگیری نمایند.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with امیر سالار

امیر سالار Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Amirsalar__

May 14
این سه قدرت در قفقاز بیش از جاهای دیگر با هم تقابل دارند. قفقاز محل برخورد محور شمال-جنوب با محور شرق-غرب است، که از ۱۹۹۰ شکل گرفته.
جمهوری آذربایجان، کشوری که سابقه‌اش به ۱۹۹۰ بازمی‌گردد به علت فشارهای آمریکا و ترکیه، از نظر دیپلماتیک به سمت غرب متمایل شده و نقش مهمی برای ایجاد محدودیت و حتی شاید ضربه‌ی نظامی به ایران یافته است.
در سالهای پیش، جآذربایجان به لطف افزایش بهای نفت توانست وضع اقتصادیش را بهبود بخشد و این، اعتماد به نفس و رفتار تهاجمی آن کشور را سبب شده که به طور مشخص، در کشمکش با ارمنستان بر سر قره باغ خود را نشان داده است.
Read 6 tweets
May 14
بخشی از چکیده نشست اندیشکده مطالعات راهبری و بین‌الملل(CSIS) آمریکا "در مارس ۲۰۱۳ "در ارتباط با جایگاه #ایران در نظام بین الملل نکات قابل تاملی را در خود دارد. t.me/ThinkTogether/…
ایران به این باور رسیده است که هر کس کاری انجام می‌دهد، برای تضعیف ایران است. بخشی از این درست است و این یک سبب بی‌میلی ایران برای همراهی با جامعه‌ی بین‌الملل می‌باشد. سبب دیگر [در دوری ایران از جامعه‌ی جهانی] شمار فراوان کشورهایی است که مایل به انزوای ایران هستند.
یکی از آنها اسرائیل است. چرا که باور دارد دشمنی ایرانیان بسیار جدی است و یک تهدید وجودی برای اسراییل به شمار می‌رود. [از نگاه اسرائیل] بهبود روابط ایران و آمریکا نه تنها این تهدید را کمتر نخواهد کرد،بلکه آن را بیشتر هم خواهد کرد. [بنابراین بهتر است رخ ندهد]
Read 28 tweets
May 14
جالب است در قبال خلیفه ایران ستیز گور به گور شده امارات می گویند هر چه که کرده به خاطر مردمش بوده و دشمنی اش با ایران اهمیتی ندارد و تطهیرش می کنند اما در موارد دیگر معلم اخلاق می شوند و ایران باید طبق منافع کشور دیگر عمل کند وگرنه تروریست و ماجراجوست !
در ارتباط با سوریه چند وقت پیش توییت زده بودم. طرف میگفت: نظر مردم ایران اهمیتی ندارد که چه باشد و شما باید مردم سوریه را قانع کنید:)))))
"جدا از بررسی بحران سوریه از نگاه اخلاقی "در پاسخ گفتم می خواهم سر به تن دنیا نباشد اگر خاک ایران آسیب ببیند!

از سخن محمدرضاشاه پهلوی در قبال این تازه به دوران رسیده های جهانی وام می گیرم. "پیشرفت و ثروت شما" به قیمت "عقب ماندگی و فقر ما" صورت پذیرفت! [این را هیچوقت فراموش نکنید]
Read 8 tweets
May 14
باید به این سوالات پاسخ داده شود.
۱.منها آمریکا و اسرائیل که گرگ زخمی هستند با فروپاشی ساختارهای قدرت به واسطه انقلاب، مرزهای ایران با وجود اراذلی همچون طالبان و گروه های تروریستی متاثر از پاکستان، و خواب های ترکیه و سعودی و گروهک های تجزیه طلب پانکردی تاب می آورد؟
اصلا اکنون شرایط جهانی و منطقه ای به سمتی می رود که انتظار طمع ورزی را نداشت!؟ حتی روسیه هم در این صورت تهدید است. ملت و خاک ایران در مقایسه با منافع کشور دیگر چرا باید اولویت داشته باشد!؟ احمق که نیستند. غیر از این است که فرصتی استثنایی برای دست درازی به ایران است؟
۲.ساختار نیروهای مسلح به کجا ختم می شود؟ با خروارها اتهامی که اپوزیسیون به سران سپاه وارد می داند آیا چیزی جز اعدام وتکرار اعدام سران ارتش اتفاق می افتد؟ در اینصورت سپاهی که به هر ترتیبی رشد کرده می تواند کمر راست کند؟ سپس آیا همان طمع را پس از شکستن کمر ارتش برنمی انگیزد؟
Read 14 tweets
May 13
#ایران "امپراتوری ژئوپلتیک خاورمیانه "
علت توانایی اثرگذاری ایران، نه تنها در موضع تشیع انقلابی، بلکه در ژئوپلیتیک کمتر شناخته شده‌ی آن نهفته است.
در سالهای اخیر تایید شده است كه تا چه حد بسیاری از رخدادهای سیاسی، با عوامل ژئوپلیتیكی مرتبط هستند. اثرگذاری و گسترش قدرت ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. این تاسهای تخته‌نرد ژئوپلیتیکی ایران است که هدفهای سیاست خارجی آن کشور و نیاز به نفوذ منطقه‌ای را لازم و قابل‌دفاع می‌کند.
در شمال ایران کوههای البرز بالای سر دریای خزر ایستاده‌اند. این کوهها همه‌ی راهها را به سمت شرق کشور سوق داده و سد دفاعی طبیعی را در برابر [خطرات احتمالی از سوی] پاکستان و افغانستان تشکیل می‌دهند.
Read 25 tweets
May 13
برنارد لوئیس: در دو هزار سال گذشته هیچ تازی و بیگانه‌ای نتوانسته تمدن ایرانی را شکست دهد و برای همیشه دگرگون سازد [از آنگونه که ترکها و مغولها در آناتولی کردند و عربها در عراق و مصر و سوریه و اردن]. تنها راه شکست چنین فرهنگی، نابود ساختن آن از درون است! Image
لوئیس در این سخنرانی که در دی‌ ماه سال ۱۳۷۷ (۱۹۹۹م) انجام شده، چند تکیه‌گاه و ویژگی را برای تمدن ایرانی برمی‌شمارد که سبب مانایی آن و گذر از تندبادهای تاریخی گردیده‌اند...
طولانی بودن دورانهای شکوه و چیرگی و کوتاه بودن دورانهای شکست و زیردستی است که سبب شد ایرانیان هنگام تازش اعراب، آن را یک رخداد گذرا برگیرند و به شکست خو نکنند. در صورتی که شام و آناتولی و عراق و مصر که پیوسته میان ایران و روم دست به دست می‌شدند...
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(