Ayman Rashdan Wong Profile picture
May 19, 2022 18 tweets 5 min read Read on X
"Macam mana nak eja ABC dalam tulisan Cina?"

Tulisan Cina tak dapat dieja sebab tak wujud huruf/abjad Cina.

Apa yg wujud ialah "karakter". Kalau nak tulis "kuda", kena tulis 馬. Nak tulis "gunung", kena tulis 山.

Karakter2 ni sebenarnya berasal drpd lukisan.

#1Hari1TriviaKTC
Tulisan Cina yang paling awal ialah Jiaguwen (甲骨文) pada zaman Shang yang wujud antara tahun 1600 hingga 1046 Sebelum Masihi, iaitu 3622 hingga 3068 tahun yang lalu.
Tulisan ini ditulis atas cengkerang (jia) kura-kura dan tulang (gu) haiwan, sebab tu dipanggil Jiaguwen yakni "tulisan cengkerang dan tulang". Orang putih panggil "oracle bone script" sebab cengkerang dan tulang ni dipakai oleh orang China purba untuk tujuan tilikan.
Jiaguwen ini kemudian jadi makin ringkas, dan diselaraskan menjadi Zhuanshu (篆書) pada zaman Qin (221-204 SM). Kemudian pada zaman Han Timur (25-220), muncul Kaishu (楷書) yang dipakai sampai hari ini.
Tulisan Cina dalam bentuk asal adalah bersifat piktogram atau 象形(xiangxing). Piktogram ni macam gambar (picture - pictogram). Orang yang menulis tu lukis apa yang dia nampak. Nak tulis "kuda", lukis kuda. Nak tulis "ikan", lukis ikan. Nak tulis "matahari", lukis matahari.
Tapi piktogram tak dapat gambarkan konsep yang lebih rumit, maka karakter bersifat "ideogram" atau 指事 (zhishi) yang melambangkan idea (idea - ideogram) abstrak juga diperkenalkan.
Contoh ideogram ni macam nak tulis satu, buat satu line. Nak tulis dua, maka buat dua line. "Satu" dan "dua"ni bukan benda yang wujud tapi konsep/idea. "Atas" dan "bawah" juga adalah konsep/idea.
Ideogram juga dapat dihasilkan dengan menggabungkan piktogram. "Tangan atas mata" tu merujuk kepada aksi melihat. "Orang yang bersandar pada pokok" merujuk kepada aksi rehat. "Dua tangan yang saling berpegangan" merujuk kepada kawan. Lain macam kawan pegang tangan.
Ideogram bagi lelaki bermaksud "orang yang bajak sawah" sebab bajak sawah tu kerja lelaki dulu. Manakala ideogram bagi perempuan bermaksud orang yang duduk dengan gaya ayu & sopan. "Rumah yang ada perempuan" memberi gambaran suasana sejahtera.

Tapi ni dulu lah.
Selain piktogram & ideogram, terdapat karakter bersifat "phono-semantic compound" atau 形聲 (xingsheng). Karakter jenis ini ada 2 bahagian, satu melambangkan rupa (xing) atau sifat, satu lagi melambangkan bunyi (sheng).

Ayam, itik ni semua ada 鳥 sebab dlm kategori burung.
Sistem tulisan Cina ini dipakai untuk masa 2,000 tahun dan tak pernah ubah sejak zaman Han. Ini merupakan sebab utama tamadun dan budaya Cina dapat bertahan dan diwarisi dari generasi ke generasi tanpa putus.
Kebanyakan orang Cina hari ini tak ada masalah langsung untuk baca buku zaman Han. Tapi hanya insan terpilih je mampu baca BM zaman Srivijaya sebab tulisan dah tak sama.
Tapi kekurangan terbesar tulisan Cina ini ialah memakan masa untuk menulis. Kalau satu "stroke" (garisan karakter) tu ambil masa 0.5 saat untuk ditulis, nak tulis perkataan "murung" tu pun kena ambil masa 15 saat. Macam mana tak murung jadinya.
Jadi, tulisan ringkas atau 简体字 (jiantizi) diperkenalkan pada 1930an oleh Republik China (ROC) bagi memudahkan penulisan Bahasa Cina. Tapi ROC tak sempat nak kuatkuasa dah kena berperang dengan Jepun.
Hanya selepas ROC digantikan oleh kerajaan komunis Republik Rakyat China (PRC) pada 1949, baru Jiantizi dikuatkuasakan di seluruh China. Manakala Taiwan yang masih ditadbir oleh ROC dan Hong Kong di bawah penjajahan British tak pakai Jiantizi & kekal pakai tulisan tradisional.
Sekolah di Malaysia dan Singapura ajar tulisan ringkas. Tapi ramai masih dapat baca dan tulis tulisan tradisional sebab pengaruh budaya Taiwan dan Hong Kong. Ada juga yang kekal pakai tulisan tradisional atas alasan tulisan ringkas tak indah dan "merosakkan" tulisan.
Tulisan Cina juga pernah dipakai di Korea dan Vietnam, dipanggil sebagai Hanja dan Chữ Hán. Manakala Jepun masih kekalkan tulisan Cina (dipanggil Kanji) sebab sifat Bahasa Jepun tu lagi senang pakai Kanji berbanding Hiragana/Katakana.
"Hanja", "Chữ Hán", "Kanji" ni semua merujuk kpd Hanzi (漢字) iaitu nama rasmi bagi tulisan Cina yg bermaksud "tulisan orang Han". Kaum bukan Han di China seperti Mongol, Manchu & Tibet juga ada tulisan masing-masing.

Nak tau more, beli & baca KTC:

bit.ly/KTCAyman

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ayman Rashdan Wong

Ayman Rashdan Wong Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AymanRashdanW

Jun 30
Untuk yang tak sempat tonton streaming semalam, video penuhnya di sini:



Rumusan:

1. Disiplin IR/geopolitik bertujuan untuk menjawab persoalan kenapa (WHY) sesuatu berlaku dalam politik global, bukan untuk menyokong mana2 pihak dalam konflik. facebook.com/ZRASTRIM/video…Image
2. Untuk menjawab "kenapa", kita perlu bersikap empirikal, berpandukan bukti yang objektif & boleh diuji.

3. Ramai orang Islam hari ini meninggalkan pendekatan empirikal, walhal ia sebenarnya sebahagian daripada warisan intelektual Islam, seperti yang dibawa oleh Ibn Khaldun.
4. Sebaliknya, Barat mengambil pendekatan ini dan mengembangkannya, mengiktiraf Ibn Khaldun sebagai bapa sosiologi.

5. Kurangnya penghayatan terhadap ayat-ayat al-Quran yang mengajak kita memerhati alam dan mengkaji hukum-hukum di sebaliknya (seperti ayat2 tentang ulul albab).
Read 11 tweets
Jun 18
Samson Option tu dasar Israel untuk guna senjata nuklear kalau dia hampir dikalahkan.

Samson = Nabi Syam'un, yang guna kekuatannya untuk runtuhkan bangunan tempat baginda diikat, supaya mati sekali dengan musuh-musuh.

Maksud Israel: "Nak aku mati? Kita mati sama-sama." Image
Israel ialah salah satu daripada 9 negara yang ada senjata nuklear.

Disebabkan Israel duduk di tengah-tengah dunia Arab, risiko dikepung dan dihapuskan tu ada.

Sebab tu sejak 1950-an, dia mula bangunkan bom nuklear untuk jadi senjata akhir kalau hampir kalah. Image
Dalam Perang Yom Kippur 1973, Israel hampir kalah lawan gabungan Mesir-Syria.

Israel ugut nak guna senjata nuklear. Ugutan tu buat US campur tangan dan paksa gencatan senjata.

Dari situ, pemimpin Arab sedar: selagi tak ada nuklear, selagi tu tak boleh lawan Israel. Image
Read 9 tweets
May 2
Gambar ni diambil hari ni, 80 tahun lepas (2 Mei 1945), 2 hari lepas Hitler mati.

Askar Soviet pacak bendera atas Reichstag (parlimen Jerman), tanda Soviet menang ke atas Jerman dan naik jadi "superpower".

Tapi lepas 45 tahun, Soviet tumbang. Why?

#ADIKUASA
#21HariMenujuPBAKL Image
Soviet ni negara komunis. So kebangkitan dia membawa kepada Cold War antaranya dan Amerika (kapitalis) dari tahun 1947 sampai 1991.

Cold War juga beri kesan kepada Malaysia, dengan Parti Komunis Malaya (PKM) lawan kerajaan Malaya dan Malaysia dari tahun 1948 sampai 1989. Image
Walaupun komunis ni pernah jadi musuh nombor satu negara, ramai masih tak berapa faham apa benda sebenarnya komunis ni.

Ramai ingat komunis = China, tapi sebenarnya ideologi komunis ni mula dari Eropah abad ke-19. Image
Read 23 tweets
Apr 30
Hari ni, 80 tahun yang lepas, Hitler membunuh diri semasa Perang Dunia Kedua (WW2).

Beberapa hari kemudian, Jerman menyerah kalah. Cita-cita Jerman nak jadi adikuasa terkubur.

Sebelum tu, Jerman pun kalah dalam WW1.

Kenapa Jerman gagal 2 kali?

#ADIKUASA
#23HariMenujuPBAKL Image
Sebelum WW1, Empayar British merupakan adikuasa dunia untuk masa hampir 100 tahun (1815–1914), zaman yang dipanggil sebagai "Pax Britannica".

British waktu tu menjajah 1 per 4 daripada permukaan bumi dan hampir menguasai semua laluan laut utama dunia. Image
Tapi walaupun British mendominasi dunia, ekonomi dia mula dicabar oleh dua kuasa yang naik: Amerika Syarikat dan Jerman.

British ni masih banyak bergantung kepada teknologi Revolusi Industri Pertama.

Amerika dan Jerman pula dah mula masuk era Revolusi Industri Kedua. Image
Read 29 tweets
Apr 10
Ada 2 pendapat pasal motif tarif Trump.

1. Mempengaruhi pasaran saham, bagi untungkan diri sendiri & kroni.

2. Memelihara hegemoni ekonomi US.

Dua-dua ni tak bercanggah.

Trump boleh je kaut untung, sambil buat benda yang dia percaya akan "Make America Great Again". Image
Dalam ucapan angkat sumpah dia, Trump sebut pasal "kemerosotan Amerika" (American decline).

Maknanya, dia percaya US tengah menurun macam kuasa besar lain dulu, misalnya UK yang mendominasi dunia pada abad ke-19. Image
Pada zaman itu, UK jadi “kilang dunia” hasil Revolusi Industri. Barang dari UK dieksport ke seluruh dunia.

UK guna kekuatan tentera untuk paksa negara lain buka pasaran. China yang nak sekat candu dari UK dikalahkan dalam Perang Candu (1839–1842) dan menyerahkan Hong Kong. Image
Read 24 tweets
Dec 3, 2024
Basically presiden Korea Selatan sekarang (Yoon Suk Yeol) ni banyak isu. Korup, nepotis, bini buat hal. Approval rate pun 20% je.

Pembangkang (Minjudang) nak buat usul "impeach" pendakwa raya, which akan bongkarkan salah laku bini dia.

So dia declare darurat gantung parlimen. Image
Tindakan dia pasti akan backfire sebab rakyat Korea Selatan ni sensitif dengan pencabulan demokrasi.

Dalam sejarah moden Korea Selatan ada 2 diktator: Park Chung-hee (1962-79) dan Chun Doo-hwan (1980-88). Diorang tentera yang rampas kuasa dan buat darurat gantung demokrasi. Image
Tindakan Chun Doo-hwan bawa kepada demonstrasi di Gwangju pada Mei 1980. Chun respond dengan bunuh orang Gwangju ramai-ramai.

Kejadian tu lah yang dipanggil sebagai Gwangju Uprising, titik hitam dalam sejarah Korea Selatan. Image
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(