”Det här blir en slags skenriktlinjer när jurister bestämmer vilken vetenskap som ska ingå i ett kunskapsunderlag.”
Oacceptabelt anser prof Anders Svenningsson som avgår som ordf i proriteringsgruppen MS.
-> #offlabel@dagensmedicin
->
On-label, dvs att hålla sig till vad som Läkemedelsverket @LV_MPA godkänt i produktresumén SPC är tvingande för läkemedelsföretaget och en viktig princip även för vården att följa.
Men det finns en del problem.
Jag 2016 i @dagensmedicin
-> dagensmedicin.se/alla-nyheter/a…
->
Att det inte är lämpligt för Läkemedelsverket att genomföra ev bedömningar om off label-användning i mycket speciella fall är en sak.
Att sådana bedömningar ändå behöver göras är en annan sak.
Medicinsk kommentar med Ylva Böttiger i 2020 @lakartidn
-> lakartidningen.se/klinik-och-vet…
->
Läs gärna fortsättningen på föregående tweet i en rant 2019.
Men fortsätt gärna i den här tråden. Den har en knorr på slutet.
-> threadreaderapp.com/thread/1263033…
-> @dagensmedicin har bevakat frågan om off-label flera gånger genom åren. T ex här 2019 efter det att Läkemedelsverket fått ett regeringsuppdrag i frågan.
-> dagensmedicin.se/alla-nyheter/n…
->
Läkemedelsverkets fulla ställningstagande utifrån regeringsuppdraget om off-label 2019 hittar du här
-> lakemedelsverket.se/sv/behandling-…
->
Vad tycker då jag? Personligen?
Ungefär som jag uttryckte det i Dagens Medicin 2016, men OCKSÅ som jag sade i en intervju i @LIFse tidskrift @LIFetimeSE 2017
-> life-time.se/vardkvalitet/b…
->
Det GÅR att hålla två tankar i huvudet samtidigt: 1/ Läkarkåren har inte så sällan för lite respekt för vad ett produktgodkännande från @LV_MPA innebär och ibland bristfälliga kunskaper om var gränsen mellan on- och off-kabel går.
OCH 2/ Det finns ett problem med …
->
-> 2/ Det finns ett problem med att myndigheterna i sina riktlinjer till svensk vård enbart kan hålla sig till de indikationer som företagen själva valt att ansöka om och inte pröva evidens utanför detta. Det innebär ett slags vetorätt från företagen. På gott och ont.
->
->
Knorren då?
Kanske inte så mycket till knorr men nog var det en lite olycklig annonsplacering (för mig i min webbläsare) vid den artikel i @dagensmedicin som startade den här tråden.
När (bara ett hoppas jag) apotek hanterar patienter i behov av receptfria läkemedel som vilken detaljhandelskund som helst då har det apoteket blivit vanlig detaljhandel - inte en samhällskritisk verksamhet som lever upp till sitt ansvar.
Chockerande.
Att statligt ägda Apoteket AB ”bara” skickade detaljerade uppgifter om de kunder som accepterade cookies på hemsidan vid beställning är inte nån förmildrande uppgift.
Viktigt snarast få klarhet i vad som hänt, hur det kunde hända samt klarhet i att det bara hänt vid en aktör.
I diskussionen om vad som händer när apoteksverksamhet ses som detaljhandel så är det intressant att notera att statliga Apoteket AB inte har någon apotekare eller receptarie i sin styrelse - utöver arbetstagarrepresentanter. Däremot 5 ekonomer/civilekonomer och en läkare.
Personlig reflektion om nationell läkemedelslista, #NLL
A. Lag om nationell läkemedelslista i grunden en bra lagstiftning. Den möjliggör inte exakt det vården efterlyst men mycket nog och sannolikt så långt det var möjligt givet andra legala förutsättningar.
->
B/
IDAG möjliggör NLL att läkare med patientfullmakt kan ta del av inte bara patientens tidigare uthämtade läkemedel utan även aktuella recept.
Tidigare fick patienten enligt lag ge läkare tillgång till uthämtade läkemedel MEN INTE TILL ALLA GILTIGA RECEPT.
I kid you not.
->
C/
Det här är en viktig förbättring vid förskrivning av t ex beroendeframkallande läkemedel eller för att kunna makulera utsatta läkemedel.
Alla läkare kan också med patientfullmakt via Förskrivningskollen vid @eHalsan ta del av uthämtade och giltiga recept.
->
1/7 Nätverket Sveriges chefläkare har genomfört en riskanalys ur ett patientsäkerhetsperspektiv av införandet av den nationella läkemedelslistan, #NLL. Du finner den här: sverigescheflakare.se/wp-content/upl…
2/7 Stiftelsen NEPI och Svenska Läkaresällskapet lyfte i höstas behovet av en riskanalys ur vårdens perspektiv till chefläkarnätverket. @bergenbrantg i SLS E-hälsokommitté samt @BlomqvistOla i @sls_sv kommitté för läkemedelsfrågor är två chefläkare som deltagit i arbetet.
3/ 7
I dagens Läkartidning @lakartidn kan du läsa en nyhetsartikel om riskanalysen av NLL. Ännu bara på papper.
Digitaliseringslobbyn - ett möte kring digitaliseringsiver från @arenaide idag.
Intressant.
Inklusive en rapport av Katti Björklund.
Arena Idé finansieras huvudsakligen av fackförbund inom LO, TCO och Saco.
-> arenaide.se/kalender/digit…
->
Direktrapport till Katti Björklunds rapport.
En rak granskning av lobbyism kring digitala lösningar som fokuserar på den hajpade men helt okritiska McKinsey-rapporten 2016 där teser fördes fram utan kontrollerbara referenser.
-> arenaide.se/wp-content/upl…
->
Min sammanfattning av McKinsey-rapporten då:
Den säger inte det alla säger att den säger och kan inte ens sägas säga det den försöker säga.
Så mycket fel och så många ej underbyggda påståenden som sedan övertolkats i omgångar.
Och nästan ingen kritisk granskning i media.
->
För att kunna ordinera läkemedel behövs kompetens för att kunna ta ansvar för behandlingen. Det måste vara utgångspunkten för möjligheten att skriva recept. Skriver replik i @dagensmedicin med Tobias Alfven @magnusisacson för @sls_sv @SFAMSverig
-> dagensmedicin.se/opinion/debatt…
->
Det finns en viktig skillnad mellan läkares generella rätt att ordinera & skriva recept på läkemedel och den begränsade förskrivningsrätt som flera andra yrkesgrupper har.
Det är därför förskivningsrätten för övriga är begränsad till enstaka läkemedel i vissa situationer.
->
->
Om man saknar kompetens för att ta det helhetsansvar som läkare förväntas ta vid ordination av läkemedel så måste en begränsad förskrivningsrätt för en yrkesgrupp bedömas utifrån varje läkemedels egenskaper och tillståndet som ska behandlas.
->
Statliga Apoteket AB som är delägare i Doktor24 tillsammans två hjärtläkare och Riksförbundet @HjartLung i @GPDebatt
Betalt via utomlänsvårdsavtal ...
Blodtryck bara EN av flera riskfaktorer kring hjärtkärlsjukdom.
Från helhet till fragmenterad vård.
-> gp.se/debatt/högt-bl…
->
Det är alltså SKATTEMEDEL till vården som används för att riskera fragmentera vården av de med blodtryck. Som för privata "digitala alternativ" till vård.
Och allt finansierat via utomlänsvårdsavtal. Här kryddat med korsägande apotek/vårdgivare.
->
->
Det är dags att fråga Socialdepartementet @lenahallengren hur ägardirektiven till helstatliga Apoteket AB ser ut. Inte bara vänta på proposition och lagförändringar och nya utomlänsvårdsavtal efter det från SKR.
->