Stav Kislev Profile picture
Jun 12, 2022 18 tweets 7 min read Read on X
בואו נדבר על השימוש של אולטראסאונד בטראומה:
🧵🩻🧑‍⚕️
#פיד_POCUS
אחד הכלים הכי פופולריים היום ברפואה באופן כללי זה אולטרסאונד. זה כלי בטיחותי (בניגוד לקרינה המייננת של צילום Xray ו-CT), עם זמינות גבוהה (בניגוד ל-MRI) ומאוד וורסטילי (בניגוד לאק"ג). אפשר לראות איתו המון איברים שונים במהירות, לבצע באמצעותו פרוצדורות רפואיות, ויחסית קל ללמוד אותו.
למשל במסגרת טראומה - סכנה מרכזית בכל פציעה היא דימום. אם הדימום יהיה נרחב מדי, ויימשך יותר מדי זמן, עלול להיווצר נזק בלתי הפיך עד כדי מות המטופל. יחד עם זאת, יש בסך הכל 5 איזורים בגוף שיכולים להכיל מספיק דם בשביל להוביל לשוק ולמוות: חזה, בטן, אגן, ירכיים ורצפה (דימום חיצוני).
אם נגלה היכן הפצוע מדמם - נוכל לעצור את הדמם, ולמעשה לא פעם להציל את חייו. תדמיינו למשל שמגיע לחדר המיון פצוע שנדקר באיזור החזה/בטן עליונה במהלך קטטה אלימה במיוחד. אם הוא מדמם לתוך כיס הלב, אפילו דימום קטן יכול להוביל למותו. לעומת זאת אם הוא מדמם מהכבד, הדימום צפוי להיות נרחב.
לכן כיום נהוג להשתמש ב-US להערכה מהירה של איזור החזה, הבטן והאגן - מה שנקרא בעגה המקצועית eFAST (ראשי תיבות ל: Extended Focused Assessment with Sonography in Trauma).
באיזור הבטן יש 3 מנחים שצריך לעבור עליהם: רביע ימין עליון (RUQ), רביע שמאלי עליון (LUQ), ואיזור האגן (Pelvic). לאחר מכן עוברים להערכת הלב, כאשר נהוג להציג את ארבעת חדרי הלב בשביל לשלול טמפונדה לבבית, ובסוף עוברים לריאות בשביל לחפש המו/פנאומוטורקס.
אם נסתכל על חתך רוחבי של הבטן, נראה שבגלל הגרביטציה, דם נוטה להצטבר מאחורי הכבד וברווח שבין הכבד והכליה הימנית - כיס ע"ש מוריסון (Morison's Pouch). כמו כן, דם נוטה להצטבר באופן דומה מאחורי הטחול ובין הטחול לכליה השמאלית - אם כי פחות מאשר בכיס מוריסון, כיוון שיש שם ליגמנט מגביל.
נמשיך לאתר הבא, האגן. כאן כבר יש משמעות לאנטומיה המינית, אך בגדול הדם נוטה להצטבר קדמית למעי הרקטלי. לכן בגברים נפוץ למצוא דימום בחלל שבין הרקטום לבין שלפוחית השתן (Rectovesicular Pouch), ואילו בנשים ברווח שבין הרקטום לבין הרחם (Rectouterine Space), אך גם בין שלפוחית השתן לרחם.
איך זה נראה באולטרסאונד? אז רק אגיד שבגדול דם נראה שחור באולטרסאונד, רקמה נראית באפור, ועצמות (ואבנים) נראות לבנות.

הנה תמונה תקינה של הכבד, הכליה וכיס מוריסון.
ולעומת זאת כאן אפשר לראות דימום (שחור) מאחורי הכבד.
בצד השני, תמונה תקינה ויחסית דומה של הטחול והכליה השמאלית:
וכאן אפשר להשוות בין תמונה נורמלית של טחול וכליה שמאלית, ומתחתיה (B) דימום נרחב במרווח שבין הטחול לבין הסרעפת (הרי אמרנו שישנה רקמה מחברת בין הטחול לבין הכליה השמאלית שמגבילה הצטברות דם).
באגן, אפשר לראות תמונה יחסית דומה, רק שבגברים ישנה פרוסטטה, ואילו בנשים קיים רחם.
ברגע שדם מצטבר באגן, אפשר לראות או כיסים שחורים לא צפויים, או חידוד של גבולות המעי:
משהו אחד נחמד זה שאפשר להשתמש באולטרסאונד לא רק לזיהוי אתר הדימום, אלא ממש להעריך את היקף הדימום. אם דם מצטבר מסביב לריאות (מצד שנקרא 'המוטורקס'), אפשר למדוד את המרחק בין הסרעפת לבין הריאה הדחוקה במילימטרים. כל מילימטר שווה ערך לכ-20ml של דם, כך ש~75 מ"מ מצביעים על דימום קריטי.
הנה למשל מראה תקין של הכבד, הסרעפת והריאה הימנית שצמודה מלמעלה.
ולעומת זאת הצטברות גדולה מאוד של דם בין הסרעפת לבין הריאה הימנית, מה שמוערך במקרה הזה ליותר מליטר וחצי של דם. זה מאוד נחמד, כיוון שאפשר אפילו תוך כדי החזרת הנקז להתחיל להתכונן למתן דם לפצוע, וכן למעבר לחדר הניתוח.
יש עוד מה לומר כמובן, אבל בגדול, זה רוב מה שמחפשים ב-eFAST. אם אפשר לכתוב שרשור בטוויטר ותוך 10 דקות ללמד הדיוטות איך לחפש דימום בחלל הבטן - כמה זמן יקח לדעתכם ללמד רופאים, סטודנטים ומטפלים נוספים?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Stav Kislev

Stav Kislev Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @StavKislev

Jul 17, 2023
כמה מילים על סִינְקוֹפֶּה - התעלפות🧵
עילפון הוא חוסר הכרה רגעי שחולף ספונטנית, ומלווה באיבוד טונוס שרירים, קרי נפילה. זו אחת התלונות הנפוצות ביותר, והיא בעיקרה תלונה שפירה - אם כי ישנם גם גורמים מסוכנים פוטנציאליים. כמו כן, זו תלונה שמחייבת התייחסות משולשת: אישוש שאכן מדובר בעילפון; הגורם לעילפון; והשלכות הנפילה.
לא אלאה אתכם בסוגיה הראשונה שעלולה להיות מאתגרת, וגם לא בסוגיה השלישית בדבר הטיפול בפציעות נפילה. השרשור הזה מתמקד בטריגרים שמובילים לעילפון.
Read 23 tweets
Jun 16, 2023
הקשר בין סוכרת מסוג 2 לבין השמנה הוא נושא שקשה להגדיר אותו אחרת מ'מרתק'. 🧵 Image
סוכרת היא כאמור משפחה של מחלות בהן ההורמון אינסולין, שמופרש מהלבלב, לא עובד. זה יכול לנבוע, למשל, עקב תקיפה אוטואימונית שגורמת להרס התאים שמפרישים אינסולין בלבלב (סוכרת מסוג 1); או פגיעה באיזורים אחרים בלבלב שבלית ברירה משפיעים לרעה גם על הלבלב האינסוליגני (גידול בלבלב, CF). Image
יש גם הפרעות שאמנם לא הורסות את מאגרי האינסולין בלבלב - אבל כן פוגעות במערכת ההפרשה שלו (הפרעות גנטיות קשות שמופיעות כבר בלידה), ויש עולם שלם של מחלות (והרעלות) שלא בהכרח משפיעות על האינסולין, אלא דווקא על הקולטן שלו, ועל אתרים אחרים בתוך התא עליהן קולטן האינסולין פועל. Image
Read 26 tweets
May 23, 2023
פרק חדש בסדרת הפוסטים #הכר_את_הסם!

והפעם: קוקאין. Image
קוקאין מופק מעלי הקוקה, עשב שגדל בדרום אמריקה. הילידים ביבשת נהגו ללעוס את העלים הללו עוד לפני הפלישה הספרדית, והאקט נחשב - בין היתר - למיסטי.

כל זה טוב ויפה, אבל הדברים החלו להשתנות במהלך המאה ה-19. כימאים, רוקחים, ואנשי רפואה החלו להתנסות עם העלים הללו. Image
חלקם הצליחו להפיק את הקוקאין מתוך העלים, אחרים שיפרו את היעילות, וקבוצות אחרו התחילו לגשש אחר ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של הסם. מבין אלו, פרויד הוא המפורסם ביותר, והוא אף פרסם מונוגרף בו הוא כתב על התכונות החיוביות של קוקאין כסם פסיכואקטיבי, והמליץ עליו להמונים. Image
Read 19 tweets
Apr 28, 2023
יאללה, בואו נדבר על ה-Hallmarks of Cancer 🧵
סרטן, או ליתר דיוק מחלות הסרטן השונות, זו לא תופעה חדשה. ישנן עדויות רבות לאורך ההיסטוריה של בני אדם שלפתע סבלו מגושים וגופיפים משונים שצצו ברחבי גופם - והופעת הגושים הללו בישרה על מותם המתקרב. Image
אלו באופן טבעי משכו את תשומת ליבם של הרופאים והמדענים מקדמת דנא, וכך הופיעו מחשבות רבות המנסות להסביר את התופעות הללו: מהו הגידול הנ"ל? למה הוא הופיע? למה הוא גורם לכאבים גם שלא בקרבתו? מדוע האדם החולה יורד בצורה כה משמעותית במשקל? האם זה בר ריפוי בכלל? או מניעה? Image
Read 23 tweets
Mar 19, 2023
על סכיזופרניה שמעתם?🧵
עלתה השאלה בפיד לגבי תופעות לוואי בטיפולים פסיכיאטריים: איך יכול להיות שכבר עשורים משתמשים פחות או יותר באותם טיפולים? איך יכול להיות שכבר 20 שנה ממשיכים לתת את אותן תרופות עם אותן תופעות לוואי? מה הבעיה לייצר כדורים בלי תופעות לוואי?

ובכן, אין תשובה טובה יותר מאשר סכיזופרניה.
ראשית, סכיזופרניה היא הפרעה קשה, אבל כזו שקיבלה סטיגמה קשה אפילו יותר ממה שהיא. הנטייה היא לחשוב על אנשים תוקפניים, אלימים מטבעם, רדופי קונספירציות ושמטיילים עירומים ברחובות.

ברוב המוחלט של המקרים, סכיזופרניה לא נראית ככה.
Read 25 tweets
Dec 31, 2022
מכירים טרשת נפוצה (MS)?
טרשת נפוצה, או Multiple Sclerosis בלועזית, היא מחלה נדירה שמופיעה בערך ב-0.1% מהאוכלוסייה. יחד עם זאת, היא מקבלת את שמה בגלל שמבין המחלות הנוירולוגיות, היא יחסית שכיחה (מכאן החלק ה'נפוץ' ב'טרשת נפוצה').
הביטויים של MS כוללים היווצרות נגעים, או איזורים פגועים, בחומר הלבן של המוח. הנגעים הללו נוצרים וחולפים באופן ספונטני לאורכו ולרוחבו של החומר הלבן, מה שמתבטא בהתקפים או אפיזודות באות וחולפות של פגיעה נוירולוגית: כאבים, הפרעות ראייה, קושי בהליכה, כיווצי שרירים בלתי נשלטים, ועוד.
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(