Bu akışı hafta sonu için düşünmüştüm, ancak @kursadbucak Bey'in sohbetinde #konut dosyası yine yer bulduğu için programı öne çektim.
Kaynak, yakından takip ettiğim ve aylık olarak, Almanca yayımlanan @capitalMagazin'dir.
1) Buyrun başlayalım:
2) Kapaktan anlaşılacağı üzere #gayrimenkul açısından genel bir değerlendirme yanında 40 şehir için de dergi kapsamlı bir inceleme yürütmüştür. Aşağıya #Hamburg sayfasından bir görünüm ekledim.
Diğer konulara da değineceğim, ancak biz de #KonutBalonu var mı sorusuyla başlayalım.
3) Covid-19 sonrasında konut fiyatlarının çok daha hızlı bir şekilde tırmandığı belirtilerek başlıyor yazı. #Enflasyon nedeniyle paradan ve riskli varlıklardan kaçısın fiziki varlıklara yoğun ilgi yaratması son derece normal.
Sorun, fiyat - değer ilişkisindeki kopmada bence.🤔
4) Yukarıda ayrıca, konut inşası için faiz oranlarının arttığı; enflasyonun enerji, inşaat malzemesi ve işçilik giderlerini hiç olmadığı kadar pahalı hâle getirdiği de aktarılmaktadır.
Bu kapsamda da konut piyasasında bir aşırı ısınma olup olmadığı ele alınmaktadır.
5) Çok fazla veri, yorum ve analiz var, ancak hepsine yer vermek mümkün değil. O yüzden öne çıkan bazı noktaların altını çizeceğim sadece:
a. İlk grafik son on yıldır konut inşası için verilen kredilere ait faiz oranını gösteriyor ve artık yeni bir dönem başlıyor olabilir.
b. İkinci grafikte konut satış sayıları üç farklı grup için karşılaştırılmaktadır. Kırmızı renkle gösterilen ve 2009 zirvesi sonrası düşüşte olan veri, büyük şehirlerdeki durumu belirtmektedir.
Sarı Almanya geneli, pembe ise kırsal kesim olarak nitelendirilebilecek dış çevredir.
c. Üçüncü grafikse bence en çarpıcı olanı. Yayında konuştuğumuz üzere net ücretler ve gelirle konut fiyatları arasındaki makas giderek ve keskin bir şekilde açılmaktadır. Grafikte 1991 yılı baz olarak seçilmiş olup endeksleme buna göre yapılmıştır.
d. Diğer bir grafikse şehirlerde konut inşasının çeşitli sebeplerle ihtiyaçlara yetişememesi ve kırsal kesimdeyse arzın talebi neredeyse aştığı ülke geneli ve tarih aralığı üzerinden gösterilmektedir.
6) İlginç yorumlardan biri: "Konut balonu var. Ancak bence patlamayacak." şeklindeydi.
Bu noktada verileri ve kısa bir özeti aktarmış olarak yorumu herkesin kendi anlayışına bırakarak diğer başlıklara geçiyorum. İlgilenenler dergi üzerinden detayları okuyabilir.
7) Dergide yer alan diğer önemli bir konu #EnerjiDönüşümü şeklindeydi. Rusya'nın işgali ve artan enerji fiyatları nedeniyle daha da önem kazanan bu alanda şu yazım daha fazla bilgi isteyenlere yardımcı olabilir.
8) Son olarak, Capital dergisinin Mayıs sayısında #Rusya ve #Ticaretİlişkileri üzerine yine çok güzel bir bölüm vardı.
Küresel ekonomide Rusya'nın yeri, gelişmeler, yaptırımlar ve olası yansımalar üzerine veri ve yorumlar düşünmeye ve okumaya değerdi.
9) Bu uzun yazıdan şu çarpıcı grafiği sunayım. Sol tarafta Rusya'nın #ithalat kalemleri 2021 yılı için milyar dolar bazında verilirken sağ tarafta #ihracat açısından durum ortaya konmaktadır.
Ham made ihraç eden ve yüksek teknoloji ithal eden bir tablo olduğu söylenebilir.
10) Kendim için aldığım bu notlar umarım sizler için de faydalı olmuştur.
Bir sonraki sayıda görüşmek üzere. 🙋🏻♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."