Ben Wilbrink Profile picture
Jul 24 6 tweets 2 min read
#middenschool "Weerstand was er vooral van de zijde van de gymnasium en atheneumleraren. Volgens Van Gelder berustte deze weerstand in wezen op de vrees dat zij hun bevoorrechte positie zouden verliezen. Voor de instandhouding van die positie was het noodzakelijk dat het 1/2
schoolsysteem een duidelijke scheiding aanbracht tussen de 'zogenaamde elite en de massa'. [Van Geelder 7 november 1970] Bron: blz. 519 in Knippenberg en Van der Ham: 'Een bron van aanhoudende zorg. 75 jaar ministerie van Onderwijs, [Kunsten] en Wetenschappen. 1918-1993' 2/2
L. van Gelder, natuurlijk. Hoogleraar onderwijskunde Groningen.
Van Gelder en Steenbergen waren de belangrijkste auteurs van (1965) 'Nieuwe onderwijsvormen voor 5 tot 13 à 14-jarigen', De Nederlandse Onderwijzersvereniging.
Ven Kemenade was in de verste verte nog niet in beeld.
Hoe zit ik hier zelf in, als oud-gymnasiast? Zoals veel onderzoekers van onderwijs: zo'n elite-afdeling in het publieke onderwijs heeft op zich nauwelijks of geen meerwaarde, maar maakt voor de overige leerlingen het onderwijs minder eerlijk dan het zou kunnen zijn.
Bij de oudere garde komt nu ongetwijfeld Marcus Bakker in gedachten, kamerlid voor de CPN: „Nu kunnen arbeiderskinderen eindelijk naar het gymnasium en dan schaffen ze het gymnasium af." Dat is dus niet gebeurd. De retoriek van Bakker was krachtig. duckduckgo.com/?q=onderwijs+g…
En retoriek was het uiteraard, want het gaat niet aan om de kansen voor enkele boeken-lezende arbeiderskinderen te stellen boven die van alle andere arbeiderskinderen. Meritocratie heeft een schaduwzijde. Afijn, Michael Sandel heeft dat nog eens goed opgeschreven (#tirannie).

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Jul 24
#formatief_toetsen is geen recent fenomeen. In een internationaal congres in 1973, in Leiden, was er uitvoerig aandacht voor. Ook criterium-gerefereerd toetsen hoort erbij. Mastery learning. Voor previews van de bijdragen in het congresboek zie degruyter.com/document/doi/1…
Hoewel ik erbij was, kan ik mij er nauwelijks meer iets van herinneren. Wel dat de vele Amerikaanse deelnemers in paniek waren: de dollar was plots sterk gedevalueerd. Maar dat terzijde.
Hoe interessant was dit congres voor huidige formatieve toetsers? Laten we eens kijken.
Ik citeer het begin van hoofdstuk 14, van Marshall N. Arlin, Jr, dat een indruk geeft van de thematiek van een belangrijk deel van dit congres:
"Recent applications of formative evaluation in education have typically involved criterion-referenced tests, provisions for
Read 18 tweets
Jul 23
Does intelligence 'cause' educational achievement, or is it the other way around? Every additional year of schooling adds about 4 IQ points; therefore ....
Do I think this up myself? No way.
Half a century ago a conference was organized on this theme:
Donald Ross Green (Ed.) (1974) 'The aptitude-achievement distinction. Proceedings of the Second CTB/McGraw-Hill Conference on Issues in Educational Measurement' CTB/McGraw-Hill.
Aptitude tests are just intelligence tests under another name.
Flap text: "The widespread use of aptitude and achievement tests in the schools has involved the belief that aptitude tests measure something that causes achievement. However, in many academic circles it has been held that the tests measure much the same thing; in other words,
Read 6 tweets
Apr 12
#meritocracy Voor een goed begrip van Sandel's 'The tyranny of the meritocracy' is het nuttig een diepte-investering te doen in bv. De Beer v Pinxteren red. 'Meritocratie: Op weg naar een nieuwe klassensamenleving?' Nederlands, helaas. Maar wel open access library.oapen.org/handle/20.500.…
Aantekeningen. Allereerst bij de opening van Paul de Beer. De redacteuren hebben ervoor gekozen om aan te sluiten bij de dystopie van Michael Young (1958), en van meritocratisering te spreken als het belang van IQ toeneemt tov. andere factoren voor maatschappelijk succes.
Dat is een riskante keuze. Het lokt tal van misverstanden uit over intelligentie als een vaststaand kenmerk van individuen waarvan zij kunnen verschillen van anderen. En dat gaat dus ook onmiddellijk mis, op blz. 11-12. De Beer waarschuwt dat (verschillen in) IQ niet volledig
Read 32 tweets
Mar 20
#meritocratie. 2e draadje, over 'Tirannie van verdienste'. Thema: 'nieuwe erfelijkheid'. Ooit was bepalend wie je vader was. De 19e eeuw wisselde dat in voor wat je beheerste/presteerde. In de 21e eeuw bepalen je ouders wat je gaat presteren.
Draadje 1:
Grondgedachte: neem eens aan dat selectieve examens, toetsen en tests eerlijk zijn bij een 'level playing field'. Wanneer aanzienlijke groepen deelnemers schaduwonderwijs of specifieke coaching blijken te krijgen, zijn deze examens enz. ondeugdelijk, niet valide, discriminerend.
Die grondgedacht komt uit de testpsychologie, hij is niet van Michael Sandel. Testpsychologie of niet, het is evident dat examens enz. waarvan kandidaten weten dat anderen zich er op oneigenlijke wijze op hebben voorbereid (kapitaal van thuis), als oneerlijk worden ervaren.
Read 21 tweets
Mar 9
Numerus Fixus, snoeihard debat aflevering 2.
Technocratisch optimaal selecteren = discrimineren.
1. Pak van alle een jaar of wat geleden ingestroomde studenten alle persoonlijke gegevens die je krijgen kunt, verzamel ook gegevens over studieduur tot slagen, met welke cijfers.
2. Gebruik technieken uit de Kunstmatige Intelligentie om een algoritme te vinden dat de beste voorspelling van succes-data op basis van input-data oplevert.

3. Vul het beschikbare aantal plaatsen (de NF) van bovenaf: eerst de kandidaten met de gunstigste voorspelling, enz.
4. Het is 2022, en we weten nu echt allemaal heel goed dat de algoritmische procedure 1-2-3 gegarandeerd discriminerend werkt. We hebben er immers alle beschikbare data voor gebruikt, dus ook geslacht, leeftijd, postcode ouders, gezondheid, SES ouders, enzovoort enzoverder.
Read 19 tweets
Mar 8
Numerus Fixus (NF) en toelating. Debat erover moet maar eens snoeihard worden gevoerd. Zoals:
1. De systematiek van ons onderwijsstelsel, in sterke tegenstelling tot dat in de VS, is dat examens vwo toelaatbaarheid geven tot universitair onderwijs.
2. Een NF maakt daar inbreuk op omdat dan per definitie niet iedereen die dat wil, zijn toelaatbaarheid gehonoreerd krijgt.
3. De NF effectueren door selectie, zoals dat sinds Bussemaker wettelijk is voorgeschreven, is een schending van de wet, van de systematiek, van het recht.
4. De enige aanvaardbare mogelijkheid, binnen de systematiek van het onderwijsstelsel en dus van de wet, is om het schaarse aantal plaatsen te verdelen onder de belangstellenden door loten met gelijke kansen. Moet ik dat nog uitleggen? Oké, ga ik doen.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(