Unesco-plaquette in Aken, Herculaneum, Segovia en oh ja, óók Amsterdam (in het Stadsarchief).
Unesco-plaquette in Canterbury, Sibenik, Luxembourg en Warschau.
Unesco-plaquette, nou ja bordjes meer, in Namur, Lier, de Pelgrimsroute naar De Compostelle in Frankrijk. Welke is de mooiste? Niet Amsterdam helaas.
En dan is dit het Unesco-bord van de Waddenzee. Waarom hebben we niet zulke borden in Amsterdam om de toeristen te manen respectvol met het Werelderfgoed om te gaan met enkele regels erop? #dtv
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
We gaan een wandeling maken aan de hand van tekeningen van Gerrit Lamberts (1776-1850) van de Nieuwmarkt naar de Dam. Het is 1812. Aan de Waag is een schavot gebouwd met een guillotine. Op de achtergrond de scheepsmasten op het IJ, veel minder als vroeger: het is de Franse tijd.
Achter de Waag is de Vismarkt. Op de achtergrond de Geldersekade. Het is vandaag zondag, dus het is rustig. We lopen door de Sint Antoniesbreestraat naar de Jodenbreestraat.
De Jodenbreestraat met op de achtergrond de Zuidertoren. Links de muur van het Leprozenhuis (het huidige Mr. Visserplein). We zijn inmiddels in de Jodenbuurt en hier is het op zondag gewoon een werkdag.
De Dam in 1779, op een tekening van H.P. Schouten, gezien van af het Damrak naar het Rokin. De smalle straat van Dam naar Rokin heette de Beurssteeg. In de toeslede (een koetsje zonder wielen) zit een mooie mevrouw.
In het doorkijkje door de Beurssteeg zijn de masten te zien van schepen op het Rokin. Zullen we daar eens doorheen lopen?
Eerst zag je dan de Beurs van Hendrick de Keyser, hier gezien vanuit het Beurspoortje. De Beurssteeg ligt om de hoek naar rechts. Het intieme pleintje voor de ingang van de Beurs was over het water van het Rokin gebouwd. Tekening H.P. Schouten.
Embleem van de VOC kamer Amsterdam op de gevel van de VOC-lijnbaan op Oostenburg. De Verenigde Oost-Indische Compagnie was de eerste NV ter wereld, want het eerste bedrijf ooit dat aandelen uitgaf en dus in een gedeeld eigendom was. Zelfs de keukenmeid had aandelen.
Het gebouw van de VOC-lijnbaan, in feite alleen het kopgebouw, dateert uit 1660. Merk de kruiskozijnen op met luiken. Een utilitair gebouw maar geheel in de Hollands-Classicistische stijl met een middenrisaliet met fronton.
De gevel bevat één van de vroegste hanenkammen (ontlastingsbogen) boven de vensters, gemetseld met geslepen steentjes, een lust voor het kenners-oog, alsof het een meesterproef is. Doorgaans associeert met die met de 18de eeuw, maar dit is nog duidelijk 17de-eeuws.