برخی افراد با هدف افزایش بهرهوری قهوه مینوشند، اما شاید این نکتهی مهم را ندانید که نوشیدن قهوه در زمان نامناسب به بهرهوریتان آسیب جدی وارد میکند و باید بدانیم چگونه از کافئین به صورت استراتژیک استفاده کنیم!
۱/۸ #رشتو_مهم
چند نکته پیش از شروع:
- من از علاقمندان قهوه هستم و هر روز «یک» فنجان قهوه حوالی ۱۰ صبح مینوشم.
- قهوه نسبت به چای کافئین بیشتری دارد (به همین خاطر تمرکز روی آن است).
- لطفا به ساعات بیان شده دقت کنید. پیشفرض صحبت در مورد چکاوکها است (کسانی که صبحها انرژی بیشتری دارند).
۲/۸
اگر بخواهیم مهمترین ابزار افزایش توانایی ذهنی و بهرهوری را معرفی کنیم پاسخ یک کلمه است: «خواب!» بله خواب کافی و با کیفیت مناسب در تمام ابعاد زندگیما نقشی کلیدی ایفا میکند.
۳/۸
اما کافئین روی خواب ما تاثیر منفی دارد و کیفیت و عمق آن را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. اکثر افراد نمیدانند نیمه عمر کافئین در بدن ما بین ۶ تا ۷ ساعت است و حدود یک چهارم آن نیز تا ۱۲ ساعت بعد در بدن ما حضور دارد.
۴/۸
به این معنی که اگر ۱۲ ظهر یک فنجان قهوه بنوشید، یک چهارم کافئین آن تا ساعت ۱۲ شب در بدنتان حضور دارد!
۵/۸
ممکن است بگویید من با نوشیدن قهوه حتی قبل از خواب هم مشکلی ندارم و راحت میخوابم! اما نکته اینجاست که شما از کاهش «کیفیت» و «عمق» خواب خود مطلع نمیشوید. جالب است بدانید نوشیدن یک فنجان قهوه در بعدازظهر، کیفیت خواب شبانه را ۲۰ درصد کاهش میدهد.
۶/۸
بنابراین هنگام نوشیدن قهوه و دیگر مواد حاوی کافئین توجه کنیم که با ساعات خوابمان فاصله کافی داشته باشند، ضمنا در ساعات عصر و شب هم میتوانید سراغ قهوه بدون کافئین بروید.
۷/۸
اگر علاقمند هستید، میتوانید این گفتگو با دکتر متیو واکر را ببینید که یکی از افراد برجسته در حوزه خواب است:
وقتی به موضوع مهمی مانند خواب میپردازیم، باید بدانیم «کمیت» و «کیفیت» هر دو بسیار اهمیت دارند. ممکن است شما هشت ساعت بخوابید، اما به خاطر کیفیت پایین آن همچنان با عواقب جدی مواجه شوید…
۱/۸ #رشتو
اندازهگیری کمیت خواب کار نسبتا آسانی است و کافی است ساعت خواب و بیداری را حساب کنیم. اما محاسبه کیفیت کار آسانی نیست. البته برخی ابزارهای تخصصی این کار در آزمایشگاههای ویژه خواب در دسترس است.
۲/۸
اگر از گجتهای پوشیدنی مانند ساعت و حلقه هوشمند استفاده کنید، اطلاعات بسیار مفیدی در مورد کیفیت خواب در اختیارتان قرار میدهند. اما اینجا میخواهیم در مورد علائم و نشانههایی صحبت کنیم که نشان میدهند کیفیت خوابمان مناسب نیست:
۳/۸
برخی افراد بعد از ابتلا به کووید۱۹ دچار اختلالات شناختی طولانی مدت (شامل کاهش حافظه، تمرکز و اختلالات گفتاری) میشوند که این ناشی از درگیری اعصاب توسط ویروس است. حالا نتیجه یک تحقیق گسترده نشان داده در چه کسانی باید بیشتر دنبال این اختلالات باشیم…
۱/۴
مشخص شده «شدت» بیماری با بروز اختلالات شناختی مرتبط نیست! یعنی اگر بیماری اولیهمان شدید بود به این معنی نیست که احتمال بروز عوارض عصبی وجود دارد. بلکه کسانی که دچار «اختلال بویایی» شدهاند، بیشتر از دیگران دچار مشکلات شناختی خواهند شد.
۲/۴
چند روز پیش در مورد تونل زدن ویروس صحبت کردیم و آنجا گفتیم ویروس از طریق بینی به سمت مغز حرکت میکند. اکنون نتیجه تحقیق تازه هم آن را تایید میکند.
۳/۴
تحقیقی در یک آکادمی آموزش نظامی نشان داد «آمادگی جسمانی» مثل بیماری بین افراد منتقل میشود و اگر در یک اسکادران، شخصی با آمادگی جسمانی پایین قرار داشته باشد، سبب میشود دیگران هم کمتر تمرین کنند و آمادگی جسمانی کل تیم افت پیدا میکند.
بررسیهای متعدد دیگری هم نشان داده که انتخابهای شخصی ما تا حد زیادی تحت تاثیر نظرات دیگران و جامعه قرار دارد. حتما این نقل قول مشهور را شنیدهاید که میگوید هر یک از ما «میانگین» پنج نفری هستیم که بیشترین وقتمان را با آنها میگذرانیم.
۲/۹
منظور تاثیری است که افراد دور و برمان روی اراده و پیشرفت ما برجای میگذارند. بنابراین اگر اطرافیانمان افراد با انگیزه و فعال نباشند، روی اراده ما هم تاثیر منفی برجای میگذارد و البته برعکسش هم صادق است.
تا به حال متوجه این نکته شدهاید که بعد از برخی ورزشها احساس گرسنگی زیادی میکنیم. در حالی که گاهی اوقات با پایان ورزش، اصلا به غذا خوردن تمایل نداریم؟
یک مقاله مهم چند هفته پیش در نشریه نیچر چاپ شد که به نظر میرسد پرده از این راز برداشته است.
در تحقیق انجام شده، مشخص شد بعد از ورزشهای سنگین، یک مولکول خاص به نام Lac-Phe در خون آزاد میشود که باعث سرکوب حس گرسنگی میگردد.
همیشه بر سر تاثیر ورزش روی کاهش وزن اختلاف نظر وجود داشته است. چون برخی اوقات ورزش باعث افزایش وزن هم میشود. دلیلش این است که عوامل متعددی مانند ژنتیک، متابولیسم و حتی زمان ورزش کردن روی وزن ما تاثیرگذار هستند.
آیا شما هم مکمل ویتامین مصرف میکنید؟ به نظرتان آنها برای سلامتتان مفید هستند؟ سالهاست که بر سر فواید آنها اختلاف نظر وجود دارد و تحقیقات زیادی هم در این مورد انجام شده است.
اما چند روز پیش نتایج یک بررسی مهم در این مورد منتشر شد که ارزش زیادی دارد و حاوی نکات جالبی است. #رشتو
در واقع این گستردهترین متا آنالیزی (تحقیقی که شامل بررسی دیگر تحقیقات است) است که تا به حال روی این مبحث انجام شده و به همین خاطر نتایجش قابل اعتنا است.
خلاصه جمعبندی این است: به نظر میرسد مکملهای ویتامینی عملا کار مفیدی برای سلامت ما انجام نمیدهند! به قول برخی پزشکان، تنها فایده این مکملها این است که باعث میشوند ادرار گران قیمتی داشته باشیم! (چون بخش زیادی از ویتامینهایی که میخوریم، از طریق ادرار دفع میشوند).
گجتهای زیادی قادر به محاسبه ضربان قلب ما هستند. آنها فاکتوری را هم اندازه میگیرند که به آن resting heart rate گفته میشود. منظور حالتی است که در آرامش نشسته یا دراز کشیدهایم، اما بیدار هستیم. اما تا به حال فکر کردهاید چه عددی برای ضربان قلب در وضعیت استراحت طبیعی است؟
این عدد برای اکثر افراد بین ۶۰ الی ۱۰۰ است. اما هر چقدر به سمت پایین طیف باشد بهتر است (البته برخی مشکلات قلبی هم میتوانند باعث کاهش ضربان بشوند). مثلا یک تحقیق نشان داده احتمال سکته قلبی در خانمها با ضربان قلب استراحت بالای ۷۶، نسبت به میانگین زیر ۶۲ بیشتر است.
اگر ورزشکار هستید، ضربان قلب شما در طول استراحت میتواند به حدود ۴۰ هم برسد که نشاندهنده قدرت قلب شما است. ضمنا لازم است بدانید عوامل متعددی مانند مصرف کافئین، استرس، خستگی، برخی داروها و هورمونها میتوانند روی ضربان قلب تاثیر بگذارند.