KKM verilerinde değişimler & maliyet standart, bu hafta pas geçelim. Yerine bize ayrılan zamanı #analitik bilançoya aktaralım.
1. TCMB net döviz pozisyonunda $4 milyar artış, -60 direncini zorluyor:) Bu "net alım". Borç-harç-swap ekstra geldiği için brütteki yükseliş daha fazla.
2. Özel bankalara döviz girişi olduğunu ima eder biçimde; son bir ayda yerli banka swapları $6 milyar artış göstermiş (bu rakam net pozisyona eklenerek brüt rezervi yükseltiyor).
3. Swaplardaki işbu artışın piyasaya saldığı TL likiditesi, repo miktarındaki çift kat düşüşle terse geçiyor... Hazine mevduatı düşüşü sayesinde dengeye yaklaşıyor. Lakin MB'nin "net alıcı" olduğu için net³ fonlamada biraz düşüş bekleriz. Bunu görüyoruz muyuz? Evet. Çıplak gözle.
4. Yabancı swaplarında hareket yok...
5. Bunu "SDR sepetinde olmayan" (Katar, BAE, Rus vb) paralar cinsi döviz rezervindeki ataletten teyit edebiliyoruz. Son giriş Şubat sonunda BAE swap'ından olmuştu.
6. Günlük net pozisyon değişimlerinde net şekilde girişler görülüyor... yüklü düşüş olan günler geride kaldı.
7. Acaba Hazine ile olan döviz işlemleri mi bunda etkili? diye baktığımız tablo da ekstra ses vermiyor. Değişimler dış dünya kaynaklı. İhracatçılar ve turizmciler sahnede (mi?)
8. Piyasaya verilen TL fonlamasına çok benzer tutarda açık pozisyon sürdüğü için; orantı da %100 civarında devam. (Bunu ancak Hazine TL hareketleri ve ZK değişimleri kalıcı etkiler)
Son not: TCMB'nin elindeki EUR ve USD miktarını bilmiyoruz. Hem parite hareketi, hem de altın fiyatı yukarıdaki grafiklerde bir miktar etkiye sahip. Lakin trendlerin yönünü bozacak büyüklükte olamayacağı için dikkate almadık...
Hesaplardan çıkarılan özet video ile kapatalım 🥳
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
[Sayılar ve marjları rastgele olup, anlatmak için sadece görsel amaçlıdır. Gerçekte sonuçlar daha az veya çok olabilir]
Daha da netleştirmek adına: 2. seçenekteki o opsiyonu bankalar müşterilerine öneriyor ve müşteri bunu bankaya "satarak" ekstra prim alıyor. Devletin bu aşamada bir rolü yok. Fi tarihinden beri var olan işlem türünün KKM'ye eklenmesi sadece. (KKM olmadan da opsiyon satabilirsiniz)
IMF'nin Türkiye'ye atadığı SDR miktarı (alokasyon) 5,536 milyar (pasif); elde tutulan SDR miktarı (rezerv) 5,508 milyardır (aktif). Faiz işleyen net bakiye 28,2 milyon SDR; yıllık oramı %0,05'tir. (1 SDR ≈ 1,32 USD)
Özetle; biz bu şekilde aldığımız rezerv SDR'ları hiç bozdurmadık / harcamadık. IMF kaynaklarının kullanımı hep stand-by anlaşmalarından elde edilen SDR'lar ile oldu. Bu kredilerin bakiyeleri de şu şekilde gerçekleşti:
Piyasalar Fed'in çok hızlı faiz artırıp bu sene sürece son vereceğini düşünmeye başlayacak. Bundan önceki son dört faiz artış döngüsünde ne olmuştu? (CME)
27 Temmuz faiz kararı Fed tarihinin en önemli kararı olacak!! (mı?)
Pardon tiraj hedefimiz yoktu değil mi :) Bu kadar önemli değil abartmayalım ama 1-2 not bırakalım 🙂
Bu gece Fed müdürlerinin sükunet (blackout) dönemi başladı. Artık faiz kararına dair yorumda bulunmayacaklar.
Her FOMC'den 2 hafta önceki Cumartesi başlayıp, karar sonrası Perşembeye kadar olan bu süre; piyasada yanlış algılar oluşmaması açısından sessiz dönem olarak tanımlanmış. Yarından itibaren faiz 75 mi artmalı yoksa 100 mü? yorumları olmayacak.
Aslında Fed tarihi boyunca sessizlik varmış. 90'lara kadar Fed ne yapıp ettiğini açıklamıyordu. Yıl sonunda raporlardan filan okuyarak öğrenilen, tam bir kapalı kutuydu.
"Ne dediğimi anlıyorsanız sorun büyük" diyen Greenspan geldi de, zamanında açıklamalar -yavaştan- başladı.
ℹ️ T.C. #Hazine'sinin ana banka hesabı TCMB'dedir. Tahvil satışları ve ödemeleri, maaş ve sosyal transferler, KİT'ler gibi her tür nakit işlem bu hesaptan gerçekleşir. 2018 öncesi 10 milyarlık hareketi tek tük olan hesap son aylarda +44 -49 +55 -67 milyar diye gitmeye başladı...
Uç hareketlere sebep olabilecek şeylerden: maaş ödemelerinin 27 milyar, aylık ortalama vergi gelirlerinin 76 milyar (2021), bir tahvil ihalesinden gelirin ise 10-15 milyar civarı olduğu düşünülürse; şu son 1 ayda 50-70-140 milyarlık olağanüstü büyük hareketler çok enteresan... 🤔
Çok sorulduğu için hemen HAYIR diye cevaplayacağımız 2 soru:
1. Dolarla alakası yok. Hazine'nin döviz hesabı hareketsiz. 2. Para basmayla alakası yok. TCMB yasal olarak Hazine'ye direkt avans veremiyor.
1/4 Yavaşlama korkusuyla, Fed'in uzun vade faizinin 2,6'ya inmesi bekleniyor. "Terminal" 11 günde 50 bp düştü. (Fed 2,50 diyor). 2023'te faiz indireceğini zaten söylüyor -adamın gol diyor modu- ; çok yeni bir şeymiş gibi iddia edenlerden kaçınalım :)
2/4 Yıllarca "petrolle dolar ters yöne hareket eder" kuralını önce pandemi sonra savaş bozmuştu: ikisinin beraber yükselmesi cari açığı mahvetti. Son haftalarda ufaktan bir klasiğe dönüş var gibi. Devamı, bizim gibi petrole ayrı dolara ayrı aç milletler için çok iyi olacak.
3/4 Biz kendi elimizle, bile bile CDS'imizi yükselterek dış borçlanmayı absürt yerlere taşımak üzereyiz. Eurobond'a çıksak %12 faizi olacak. Buna neden olan bir sebep de EM tahvilleri. Artan Treasury faizlerinin zoruyla 5 yılda %20 geriye gitmişler.