İyi akşamlar,

Geçtiğimiz hafta içinde de dikkat çektiğim üzere önümüzdeki dönem enerji konusunda, özellikle doğal gaz konusunda çok sıkıntılı bir süreç yaşanacağını işaret ediyor. Gerek doğal gaz tedariğindeki sorunlar gerek fiyat artışları zor bir kış geçireceğimizi gösteriyor.
Birkaç gün öce de @YKYatirim Baş Stratejisti Sn. Murat Berk yaklaşan yeni enerji kirizinden bahsetmişti. “Daha talebin yükseldiği Eylül ayına bile girmeden ABD'deki doğal gaz fiyatları, 14 yılın zirvesini görmenin eşiğinde.”
Ve “Gazprom, doğal gaz fiyatlarının bu kış yüzde 60 daha artabileceği konusunda uyardı. Hollanda ve İngiltere’de doğal gaz fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanıyor ve bütün bunlar henüz talebin düşük olduğu bir dönemde oluyor” diye iki önemli paragraf paylaşmıştı.
Başlıyoruz;

Bugünkü yazımda ağırlıklı olarak Türkiye Doğal Gaz Piyasasından ve önümüzdeki dönemde hem üretici olarak hem de dağıtıcı olarak çıkacak şirketlerden bahsedeceğim.
Türkiye'deki toplam gaz talebinin ancak %1'i yerli üretimle karşılanabildiğinden, Türkiye'de doğal gaz arzı büyük ölçüde ithalata bağlıdır. Doğal gaz ağırlıklı olarak Rusya, İran ve Azerbaycan'dan uzun vadeli alım sözleşmeleri ile ithal edilmektedir.
Rusya, Türkiye'nin önde gelen doğal gaz ihracatçısıdır. Türkiye doğal gaz ithalatına 1986 yılında başlamış olup, 2021 yılı itibari ile 5 farklı ülkeden uzun vadeli alım sözleşmeleri ile doğalgaz ithal etmektedir.
Son altı yılda üstlenilen Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projeleri sayesinde Türkiye'nin spot ithalat kapasitesi artırıldı. Bu durum, Türkiye'nin fiyatlar uygun olduğunda çeşitli ülkelerden LNG ithal etmesini sağlamaktadır.
2020 EPDK Piyasa Raporuna göre, Türkiye'nin uzun vadeli doğal gaz alım sözleşmelerinin toplam hacim kapasitesi 68.2 milyar m3 olarak gerçekleşti. Devlete ait BOTAŞ, doğal gaz ithalatındaki hakimiyetinin yanı sıra, Türkiye'de doğal gazın iletimi, depolanması ve ihracında tekeldir.
2021 yılında Türkiye'ye 38 milyar m3 doğal gaz ithal edildi. Doğal gaz ithalatı 2020 yılına göre %21 azaldı. 2021 yılında azalan ithalat hacminin aksine ulusal doğal gaz tüketim miktarı, 2020 yılına göre %23.3 artışla 58.9 milyar m3 olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri Birliği (Gazbir)'nin yıllık doğal gaz dağıtım raporuna göre, 2021'de 2017'deki rekor tüketimden 5 milyar m3 (%9.3) daha fazla doğal gaz tüketildi.
Yüksek tüketimin arkasındaki temel nedenlerin doğal gazla elektrik üreten santrallerin tüketimindeki yıllık %53'lük artış ve 2021'de sisteme 1 milyon yeni abonenin eklenmesiyle konut tüketimindeki artış kaynaklıdır.
Eurostat'a göre Türkiye'de kişi başına doğal gaz tüketimi 2021 Mayıs ayı itibarıyla 549 m3 olarak gerçekleşmiş olup, çoğu AB ülkesinin gerisinde kalmakta ve büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret etmektedir.
Doğal gaz abone sayısı ise 2021 yılı itibarıyla 18.6 milyona ulaşarak yıllık 58.8 milyar m3 (%23.3) yıllık tüketime ulaştı. TÜİK'e göre 2021 yılı itibarıyla Türkiye'nin nüfusu 84.6 milyona ulaşırken, doğal gaz dağıtım şirketleri Türkiye nüfusunun %80'ine doğalgaz sağlamıştır.
Türkiye'de konut aboneleri ve serbest tüketiciler olmak üzere iki farklı abone grubu vardır. Serbest tüketiciler, seçtikleri herhangi bir satıcıyla gaz satın alma anlaşması yapmakta özgürdür. 2015 yılı itibarıyla konut abonelerinin serbest tüketici olabilme limiti 75.000 m3'tür.
Serbest tüketiciler, toplam abonelerin ortalama %4'ünü oluşturmaktadır. Gaz dağıtım şebekesinde ise Doğal Gaz Piyasası Kanununun yürürlüğe girmesinden hemen sonra 2001-2017 yılları arasında bir dizi ihale yoluyla yeni bölgelere doğal gaz dağıtım lisansları verilmiştir.
Bu dönemde yüksek yatırımlar sayesinde yurtiçi gaz dağıtım şebekesi hızla genişlemiştir. 2021 yılında doğalgaz dağıtım şirketleri toplam 2.7 mia TL yatırım yaptı.
Makroekonomik göstergelerdeki dalgalanmalar ve genişleme bölgelerindeki yatırımlar nedeniyle 2021 yılında 2017-2020 yılları arasındaki ortalama yatırımın yaklaşık 900m TL fazlası yatırım yapılmıştır.
Dağıtım şirketlerinin 2022 ile 2026 arasındaki 50mia TL yatırım yapması planlanıyor. Türkiye genelinde doğal gaz dağıtım şebekesine yönelik devam eden yatırımlar sayesinde ulaşılan yerleşim yeri sayısı, doğalgaz kullanan kişi sayısı ve abone sayısı her geçen yıl artıyor.
2021 yılı itibarıyla, Türkiye'nin 81 ilini kapsayan doğal gaz dağıtım şebekesinin uzunluğu 167 bin km'ye ulaşmıştır. Doğalgaz dağıtımı çelik ve polietilen boru hatları ile sağlanmaktadır. Doğal gaz, son kullanıcılara servis hatları veya bireysel hatlar aracılığıyla ulaştırılıyor.
Tüm bu bilgiler ışığında beğendiğim şirketler;

Üretici tarafında;

CNG ürünündeki faaliyetlerine, 12 Endüstriyel CNG Dolum tesisi, 7 Oto CNG İstasyonu, 1 Endüstriyel CNG dolum tesisi olmak üzere toplam 20 tesis ve Sakarya’daki Üretim/Tasarım Merkezi ile #NTGAZ ön plana çıkıyor.
2Q22 itibarıyla 1.24mia TL satış, 259m Favök, 182m TL Net Kar, 0.15x Net Borç/Favök ile dikkat çeken #NTGAZ'ın artan LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) fiyatlarıyla yılı yaklaşık 700m TL Favök, 550m TL Net Kar ile 4.5 HBK ve 40 TL hedef fiyat ile 2022 yılını kapatmasını bekliyorum.
Dağıtım tarafında;

Türkiye'nin en büyük özel doğalgaz dağıtım şirketi olan, 2milyon aboneye ulaşan, Ankara ve çevresinde doğalgaz dağıtımı konusunda 2037'ye kadar münhasırlık hakkı olan #BASGZ'yi beğeniyorum. Ciddi potansiyel gördüğümü ve bu fiyatları haketmediğini düşünüyorum.
Hatta @OyakYatirim geçtiğimiz günlerde 18.4mia TL satış ile yıllık %180 satış artışı, 1.93mia TL Favök ile %108 Favök artışı, 2022 yılında toplam satışların %6'sı olan 1.1mia TL yatırım beklentisi, %7'nin üzerinde temettü verimliliği ve 23.4 TL hedef fiyat ile rapor yayınlamıştı.
Yine dağıtım tarafında;

Türkiye’nin ilk özel elektrik dağıtım lisansına sahip şirketi olan ADM Elektrik Dağıtım ile Aydın, Denizli, Muğla illerinde 1.9m tüketiciye, GDZ Elektrik Dağıtım ile İzmir/Manisa illerinde 3.3m tüketiciye elektrik ulaştıran #AYDEM dikkatimi çekiyor.
İhracat tarafında;

Özbekistan Enerji Bakanlığı ile, başkent Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali ve santralde üretilen elektriğin USD bazında garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışına yönelik bir anlaşma imzalayan #AKSEN
Yine Özbekistan'da 140 MW kurulu gücündeki Urfa Doğalgaz Çevirim Santralinin aktifini karlı ve verimli hale getirmek için Özbekistan Enerji Bakanlığı ile santralden üretilen elektriğin USD bazında garantili satış fiyatı ile 25 yıl süreyle satışını içeren anlaşma imzalayan #ODAS
Sonuç olarak;

Enerji krizi önümüzdeki dönemde dünyanın, özellikle ülkemizin ana gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek. İyi şirketlere yatırım yapmak kadar konjonktüre uygun şirketlere yatırım yapmak da bir o kadar önemli diye düşünüyorum.

İyi haftasonları,
Sevgiler,

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ömerhan Karamahmutoğlu

Ömerhan Karamahmutoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @omerhankrm

Aug 9
Bir şirket düşünün, yüksek teknoloji peşinde koşan ama aynı zamanda gri su geri kazanımı düşünen, fabrika ısıtmasında dirençle ön ısıtma sağlayan güneş duvarından (solarwall) yararlanarak doğalgaz'dan %40 tasarruf eden.

Bu şirket #HKTM Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri.
Başlıyoruz;

Şirket’in ana faaliyet konusu Hidrolik Güç Ünitesi, Valf blok ve Stand, Aküpaj, Hidrolik Silindir, Filtreleme/Soğutma Ünitesi, Pnomatik Panolar, Kartezyen/Konveyör Sistemler, Koruma Bariyerleri, Robotlu Sistemler geliştirmek, üretmek, ticaretini ve ihracatını yapmak.
Kısaca; Beyaz Eşya, Cam ve Otomotiv sektörlerinde derinleşerek, otomasyon sistemleri ve robotik hatlar kurmak.

#HKTM’nin faaliyetlerini 2 ana başlık altında kategorize edebiliriz.

1.Mekanik Otomasyon & Robotik Bölümü
2.Hidromekanik Sistemler Bölümü
Read 24 tweets
Aug 6
İyi haftasonları,

Borsa Yatırımcılığı’nın el kitabı;

🎯Asla tek bir Hisse Senedine yatırım yapmayın
🎯Asla sadece Hisse Senetlerine yatırım yapmayın
🎯Borsaya değil şirketlere odaklanın
🎯Tahtacı/baskı var gibi fikirlerle kendinizi zehirlemeyin
🎯 Telegram’dan uzak durun
🎯Hiçbir Hisse Senedine aşık olmayın
🎯Sürekli aynı hisse senedini yazan kendini hoca zanneden kişilerden uzak durun
🎯Karlılığını, büyümesini sürdüren, yatırımlarını artıran şirketlerden korkmayın
🎯Hiç birşey bilmiyorsanız; profesyonelce yönetilen yatırım fonlarını tercih edin
🎯 Yatırım yaptığınız şirketlerin faaliyet raporlarını okuyun, haberlerini takip edin
🎯Her sektörü iyi bilmeyebilirsiniz, en azından fikriniz olsun
🎯Bir bilanço analizi yapıldığında başka şirket sormayın, hem analizi yapana hem de o şirketin yatırımcısına biraz saygı duyun
Read 5 tweets
Aug 4
Herkese merhaba,
 
2Q22 bilançosundan sonra #PSGYO’nun incelemeye değer bir şirket olduğunu söylemiştim. Geçen süre içerisinde şirketin projeleri hakkında araştırma yaptığımda sadece #PSGYO özelinde değil aynı zamanda #EKGYO özelinde de ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
"Şirket’in arz sürecindeki fiyat hareketlerinden bağımsız", #EKGYO ile beraber “2022 Ekim ayında lansmanı yapılacak olan” İstanbul Ortaköy’deki projesi neredeyse şirket piyasa değerinin en az 2-2.5 katı kadar kar fırsatı sunuyor.
 
Kısaca bahsedecek olursam;
#PSGYO Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2021 Aralık ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Next Level İstanbul projesinin 2021 yıl sonu değerleme raporu hakkında açıklama yapmıştı.
Read 15 tweets
Jun 20
İyi akşamlar,

Sabah sizlere bahsettiğim üzere uzun süredir takip ettiğim ancak geçtiğimiz hafta başında portföyüme eklediğim #EGEEN analizine başlıyorum;
Ege Endüstri A.Ş. otomotiv sektörü için dingil ve dingil parçaları geliştirmekte ve üretmektedir. Firma İzmir’de yerleşik olup, iki fabrikasında yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerine hizmet vermektedir.

Dikkatimi çeken ve beni heyecanlandıran kısımlardan bahsedecek olursam;
Şirketin %51 ortak olduğu ve bilançosunda “özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar” kalemi altında kaydettiği EGE Fren Sistemleri yatırımı mevcuttur. Ege Fren Sistemlerinin %49 ortağı ise ABD’li dingil ve kamyon üreticisi Meritor Inc. $MTOR
Read 18 tweets
Jun 20
Günaydın,
Herkese iyi haftalar,

Global piyasalarda sıkı para politikalarının büyüme verilerini olumsuz etkilediğini gördüğümüz/ göreceğimiz, resesyon korkularının piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği yaz aylarına hoşgeldiniz. Sabah programı gibi oldu 😂
Yunanistan ile olan süreci nasıl yöneteceğimiz, CDS’in geldiği korkutucu seviye, Kur’daki volatilite, dahiyane para politikamız, iç siyasi dinamikler, global piyasalardaki dalgalanmalar vs.

Olumsuz bir çok etken olmasına rağmen “Seçim” süreci herşeyi değiştirebilir.
Herşeye rağmen mevcut konjoktürde hisse senedi yatırımından daha iyi yatırım bir aracı olduğumu düşünmüyorum.

Bir daha, tane tane yazıyorum; büyüyen, karlılığını/kar marjlarını artıran, makul borçluluk oranında, yatırımlarını artıran her şirket sizi fazlasıyla mutlu edecektir.
Read 4 tweets
Jun 1
Günaydın,

Dün akşam sizlere yeni halka arz olacak olan #EUREN ile ilgili faaliyet gösterdiği alanlardan bahsetmiştim.

Birazdan Şirketin halka arz gelirini nasıl kullanacağını, 2021 yılı sonuçlarını/2022 yılı beklentilerini ve Halka Arz değerlemesinden bahsedeceğim,

Başlıyorum;
#EUREN halka arzdan elde edilen net gelirleri, çoğunluğu izahname ve fon kullanım yeri raporlarında açıkladığı üzere çeşitli yatırımlarınının ve bu yatırımlara ilişkin çalışma sermayesinin finansmanında kullanacak.
İlgili fonları kullanmaya başlamadığı süre boyunca, ilgili yatırımın yapılacağı zamana kadar KKM ve/veya Eurobond olarak nemalandırılacak.

Şirket’in 2021 yılı faaliyetlerine göre satışlarının %73'ü ihracat olup ağırlığı da Eurozone’dadır.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(