Yunan ordusu, Ankara önlerinden çekilip Afyon-Eskişehir eksenine İngiliz destekli bir savunma hattı kurmuştu. Yunan başkomutan İzmir’deydi. Türk başkomutan ise bizzat cephedeydi!
Ya büyük bir bozgun ya da büyük bir zafer olacaktı. #30AgustosZaferBayrami kutlu olsun! 1/7
2/7 Atatürk “İkmali düşmandan yaparız” demişti. Yani düşman ele geçmezse imha riski olacaktı. Tartışma uzayınca Atatürk “Uğraşa uğraşa, ancak 1 yılda düşmanla az çok denk bir hale gelebildik. Bir daha bu gücü oluşturamayız. Bu sefer kesin sonuç almak, savaşı bitirmek zorundayız".
3/7 Atatürk, "Hem de 30 Ağustosa kadar! Bunun için de, tehlikesine rağmen, bu planın uygulanmasından başka çare göremiyorum” dedi.
Yakup Paşa “Bu planla kaybedersek bize vatan haini derler. Bu meclis bizi asar!” diye itirazını sürdürdü.
Taarruzun adı ‘Kurt Kapanı’ olacaktı.
4/7 Mustafa Kemal Atatürk, net konuştu:
“KORKMAYIN PAŞAM. SORUMLULUK BANA AİTTİR.
KAYBEDERSEK BENİ HEMEN ASARSINIZ!”
26 Ağustos 1922 günü, saat 05:30’da Türk topları sessizliği bıçak gibi yırttı. Zafer, halkın özgürlüğe, bağımsızlığa, zafere olan tereddütsüz inancıyla geldi.
“YA RABBİ! SEN TÜRK ORDUSUNU MUZAFFER ET! TÜRKLÜĞÜN VE MÜSLÜMANLIĞIN DÜŞMAN AYAKLARI ALTINDA, ESARET ZİNCİRİNDE KALMASINA MÜSAADE ETME!”
6/7 Ağutos’un 29. günü Türk ordusu Yunanlıları Dumlupınar’da çevreledi. Düşman, kurt kapanına girmişti. Türk askeri süngü hücumuna kalktığı esnada Atatürk, ateş hattına gitti. Siperlerin üzerine çıktı ve bağırdı:
“Hacıanestis! Gel de ordularını kurtar!”
-
Kaçan Yunan komutan👇
7/7 30 Ağustos’ta, Yunan ordusu imha edildi, kalanlar kaçmaya başladı! İngilizler başta olmak üzere kimsenin imkan vermediği savaş kazanılmış, cesaret gerektiren o plan, tıkır tıkır işlemişti.
İşte şimdi de o aynı Yunanların torunları bu olayı “Küçük Asya Felaketi” olarak anar.
Libya araştırmacısı Harchaoui: "Türkiye, Başağa'nın yenilgisinde belirleyici bir rol oynadı”.
Trablus artık sessiz/sakin. Başbakan Dibeybe'nin ofisi, Başağa'ya sadık milislerin ya sınır dışı edildiğini ya da başkentten kaçtığını söyledi. 1/5 (Yazı Norveç medyasında yayınlandı)
2/5 Böylece, Başağa'nın sadık milislerinin son ikisi Trablus'taki tüm topraklarını kaybetti. Bununla Dibeybe, Trablus'taki Başağa'ya bağlı tüm milislerden kurtuldu ve en büyük zaferini elde etti. Bashağa siyasi olarak ölüyken, Dibeybe şimdi olduğundan daha güçlü olmamıştı.
3/5 Başağa, Türkiye yanlısı Trablus hükümetinde içişleri bakanıydı. Sonra döndü.
Dibeybe Aralık 2021'de planlanan seçimleri gerçekleştiremeyince, Tobruk parlamentosu Başağa'yı yeni başbakan olarak seçti. Başağa, Tobruk parlamentosuna karşı olan Türkiye'nin gözünden düştü.
Yunan medyası | Kızılelma: Selçuk Bayraktar, prototip ultrasonik drone üretimini tamamladığını söyledi. MIUS adı verilen proje kapsamında geliştirilen ikinci prototip tamamlanmış oldu. 1/5 --
"Anlatmaya dilimiz varmıyor ama..." şeklinde yazmışlar. pentapostagma.gr/kosmos/7113388…
2/5 Baykar Savunma, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve Türkiye'nin Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki savaşlara girmesinden bu yana sadece başarılı olmakla kalmayıp, ardı ardına insansız hava araçları satarak kar etmeye devam eden bir şirket.
3/5 MIUS-A, Ukrayna AI-25TLT motoru ile ses hızına yakın hızlara ulaşabilecekken, MIUS-B,Ukrayna AI-322F motoru ve Türk TEI TF-6000 ile süpersonik olacak. MIUS-B, 2,5 kat daha güçlü bir motora sahip olacak ve bu da onu teknik özellikler açısından MIUS-A'dan önemli ölçüde ayıracak
Forbes | Yunanistan, Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi ile Türk jetlerine kilitlendi. Türk F-16'ları uluslararası hava sahasında bir NATO keşif görevi yürütüyordu.
Türkler bunu belgelerle kanıtlarsa, Girit'te konuşlu füzelerin durumu hakkında ciddi sorular gündeme gelir.
1/9
2/9 Bir Yunan S-300 radarı gerçekten de bu Ağustos ayında Türk F-16'larına kilitlendiyse, bu olay Atina'nın sistemi tekrar test ettiğini veya onları aktif askerlik hizmetine sokmayı düşünebileceğini gösterebilir. forbes.com/sites/pauliddo…
3/9 Aslında, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Yunanistan'ın S-300'lerini Haziran ayı başlarında Ukrayna'ya devretme ihtimalini reddetmişti ve Yunanistan'ın "gerçek bir tehditle" karşı karşıya olduğunu belirtmişti.
ABC News | Türkiye, Yunan S-300 karadan havaya füzelerinin uluslararası hava sahasında NATO keşif görevi yürüten Türk F-16 savaş uçaklarına kilitlendiğini söyledi.
Türkiye,konuyu NATO'ya götürdü. 1/4
2/4 Raporda, Rus yapımı S-300'ün hedef takip radarı kilitlendiğinde F-16'ların Yunanistan'ın Rodos adasının batısında 10.000 fit yükseklikte olduğu belirtildi. Türk uçakları görevini tamamlayarak “düşman ortama rağmen” üslerine geri döndü.
3/4 Yunanistan olayların Türk versiyonunu reddetti. Savunma Bakanlığı, beş Türk jetinin, Yunan uçuş kontrolüne tabi bir bölgeden ABD B-52 bombardıman uçaklarına eşlik etmek için önceden haber verilmeksizin göründüğünü söyledi.
---
(Haber dünya medyasında geniş yer buldu).
Oran kentini ziyareti sırasında toplanan kalabalığı selamlamak isteyen Macron'un hevesi kursağında kaldı. Cezayirliler Macron'a: "Buradan defol git. Cezayir çok yaşasın" (one two three viva l'algérie!) sloganlarıyla karşılık verdi. 1/5
2/5 Fransız siyasetçiler: "Macron, alaycı ve düşmanvari bir kalabalık ortasında sırıtmasıyla Fransa'yı bir kez daha küçük düşürdü".
Fransız gazeteci Jeremy Trottin: "Gergin ortam karşısında Macron paldır küldür ayrıldı".
3/5 Yorumlarda bir Fransız tweeter kullanıcısı, kalabalık tarafından "Çok yaşa Fransa" yerine "Çok yaşa Cezayir" denilmesini hayretle karşıladığını vurguluyor. Sömürge geçmişi olan Fransa'nın artık Afrika'da istenilmediği gerçeğine çok Fransız kalmış belli ki.
NATO görevindeki Türk jetlerine, Yunanistan’a ait Girit adasında konuşlu S-300 HSS tarafından radar kilidi atıldı. Olay, NATO Angajman Kuralları’nda “düşmanca hareket” olarak nitelendiriliyor. Böylece, Yunanistan’ın S-300'ü AKTİF olarak KULLANDIĞI da ortaya çıktı. 1/4
2/4 23 Ağustos’ta, Yunanistan'ın, NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına Rus yapımı S-300 sistemi ile kilit atması NATO’nun müttefiklik ilkelerine zaten aykırıyken, batı ülkelerinin bu konuda çift taraflı bir politika sergilediği bir defa daha gözler önüne serilmiş oldu.
3/4 Rus S-300 sistemi 1997-98 yıllarında GKRY tarafından Kıbrıs’a konuşlandırılmak istendi, ancak Türkiye’nin itirazları sonrasında 1999 yılında Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırıldı. bugüne kadar hiçbir Batılı ülke Yunanistan'ı Rus S-300 konuşlandırdığı için eleştirmedi.