beşyüzyedi Profile picture
Aug 31 16 tweets 3 min read
<Uzun Araç>

Döviz mevduatlarla alakalı mevzuat çok karıştı. Makineyi resetlesek, sıfırdan kursak ya. Amacımız tüm dövizi MB'de toplamak; bankalarda kalmasın. Zorunlu karşılıkları %100 yapalım, temiz, kılçıksız. Nasılsa şirketler artık döviz kredi istemiyor, eldekileri kapatıyor.
(Düşüncesiz) müşterinin biri -çok afedersiniz- 100 bin dolar aldı diyelim (ayıp). Banka hemen 100 bin doları MB'ye göndermek zorunda. Heterodoks / ortodoks fark etmeksizin pek çok ekonomist bu doların naylon olduğunu kanıtlamayı pek sever. Gerçek hayat öyle değil. Banka...
fiyat riskini kapatmak zorunda. Dev bir türev ürün piyasamız yok. Yabancılarla yapmak pahalı veya kısıtlı. Nasıl oluyor peki? Banka müşteriye dolar sattığında bunu gidip #spot piyasadan satın alır. Muhabir hesabına dolar gelir. Naylon filan değil, gerçek yeşil gıcır dolarlar...
İşte bu hesaptan, MB'ye aynı dolarları yolladık. Bankanın ne fiyat riski kaldı ne de derdi. Müşteriye de "para çekmek veya swift yapmak için 7 gün önceden bildirme" zorunluluğu getirdik (MB'de karşılık tutma süresi / 2). Böylece likidite riski de yok (mu?). Tüm müşterilere...
aynı tarifeyi uyguladık. Belli bir zamanda ülkedeki tüm döviz mevduatçılar $100 milyar aldı, bankalar MB'ye $100 milyar yolladı. Rezerv patlama yaptı? Çok güzel.

Huoop bir saniye?! Bankalara $100 milyarı spotta kim sattı? Kur seviyesi ne oldu?? O kısmı atladık (galiba:)
Bu işlemler başladığında kurun yükselişini gören MB, hemen spota dolar satmaya başladı. İlk müşteriden gelen $100 bini, (ikinci müşterinin işlemi kuru yükseltmesin diye) piyasaya kendi sattı. 2. müşterinin zorunlu karşılığını da 3. müşteri için yine sattı ve böyle devam etti...
Böyle binlerce işlem, toplamda milyarlarca $ düşünün. Müşteriler alır. Bankalar MB'ye yollar. MB piyasaya satar. Hülasa, ülkeye giren yabancı dövizi var mı? Yok. Bu devridaimin işlemesi için gerek var mı? Yok. Hiç döviz bulmadan DTHlar $100 milyar artabilir. Brüt rezerv değişmez.
Fakat, MB bir yerden ödünç alıyor (bankalar), birine direkt spottan satıyor (dolaylı olarak müşterilere). Yani $100 milyar açık pozisyona geçmiş oldu. Bankalar sadece aracılık görevini yaptı; bir tarafa borçlu diğer taraftan alacaklı. Kur, bu tutara kıyasla pek bir yükselmedi...
Güven, prestij gibi ufak detayları görmezden gelirsek şu yapıda teknik bir engel yok. İki tane oyuncu var; biri sürekli dolar alarak (+), diğeri sürekli açığa satarak (-) pozisyona geçiyor. Oyunculardan biri masayı devirmeye karar vermediği sürece gittiği yere kadar gidebilir.
"Şu mevduatın %7'si şöyle olsun da, kredilerin %27'sine kıran girsin..." Aşırı fazla detayın limitte (teorik olarak) gittiği yer bu. %100 Z.K. bir hiperbol olduğu için olası değil ancak hayal aleminde kurgulamanın mahsuru yok. Sermaye kontrolü yok (gibi) ama para hareketi de yok.
Bugüne kadar olanlar bu yapının layt versiyonu. Satın alınan tüm döviz MB'de toplanmadığı için; kuru tutmak için bohçadaki eski dolarlar satılmak zorunda kalındı. Eksi 58 milyar dolar açık pozisyona geçildi. Aynı dolarlar tekrar tekrar al-ver yapılarak -158 de olabilir -258 de...
Yani; 2 pehlivan güreşiyor. Hem faizi hem kuru sürekli aşağıda tutacağını düşünen el ense çekiyor. İkisinin sabit kalmasını bir yayın gerilmesine benzetense hazırlığını yapıyor. Yayın üstünde bu 2 parametre var. En az biri fırlayacak. Veya pehlivan zannettiğimizden güçlü (mü?)
🔚
#Naylon konusuna bir ek (yoksa akademi kızgın kalabalık toplayabilir:)

Banka MB'ye yolladığı anda o dolar Amerikan bankasında var. Fakat aynı doları 10 kez git gel yapabilirsiniz. Yani 10 dolarlık pozisyonun sadece biri orada duruyor. 9'u ise iki taraf arasındaki bir EL SIKIŞMA.
Yani ülkede $250 milyar mevduat var diye bu kadarlık gerçek dolar elbette yok. Naylonlaştıran şey ise; MB'nin sahip olmadığı bir parayı açığa satması. Bu, eski yapıda MB değil de Hazine üzerinden de olabilirdi. Hazine döviz borçlanması yapıp harcasa, yine ortada dolar yok.
Kamuyu atlayıp özele gelsek; çok döviz kredisi verilse; şirketler o dolarları turşu kurmayacak satacak veya ithalata yollayıp harcayacak. Yine yok. Modern para sisteminde "mevduat topla ve üstüne yat" diye bir şey yok. Bankalar döviz mevduatları birinden birine veriyor her türlü.
Yani "ortada yoksa naylondur" algısı biraz hatalı. O dolarlar birinin borcu. O borçlunun döviz kazanma kapasitesi ne? Şirket ise; ihracat yapıyor mu? Devletse; FX borçlara kıyasla vergi gelirleri, parasının stabilitesi & güveni ne düzeyde? O konu detaylı. Riski alanı analiz şart.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with beşyüzyedi

beşyüzyedi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @e507

Aug 11
KKM verilerinde değişimler & maliyet standart, bu hafta pas geçelim. Yerine bize ayrılan zamanı #analitik bilançoya aktaralım.

1. TCMB net döviz pozisyonunda $4 milyar artış, -60 direncini zorluyor:) Bu "net alım". Borç-harç-swap ekstra geldiği için brütteki yükseliş daha fazla.
2. Özel bankalara döviz girişi olduğunu ima eder biçimde; son bir ayda yerli banka swapları $6 milyar artış göstermiş (bu rakam net pozisyona eklenerek brüt rezervi yükseltiyor).
3. Swaplardaki işbu artışın piyasaya saldığı TL likiditesi, repo miktarındaki çift kat düşüşle terse geçiyor... Hazine mevduatı düşüşü sayesinde dengeye yaklaşıyor. Lakin MB'nin "net alıcı" olduğu için net³ fonlamada biraz düşüş bekleriz. Bunu görüyoruz muyuz? Evet. Çıplak gözle.
Read 9 tweets
Aug 10
Türevci olmayanlara özetleyelim:)
1.000 USD ile giriyorsunuz. Vadede;

KKM:
Kur düşerse $1.100,
Kur yükselirse $1.000

Opsiyonlu KKM:
Kur düşerse $1.000,
Kur yükselirse $1.050

geri alıyorsunuz. "$ düşer mi hiç ya! O hakkı bırakayım sen bana 3-5 daha mama at" dememin bankaca'sı.
[Sayılar ve marjları rastgele olup, anlatmak için sadece görsel amaçlıdır. Gerçekte sonuçlar daha az veya çok olabilir]
Daha da netleştirmek adına: 2. seçenekteki o opsiyonu bankalar müşterilerine öneriyor ve müşteri bunu bankaya "satarak" ekstra prim alıyor. Devletin bu aşamada bir rolü yok. Fi tarihinden beri var olan işlem türünün KKM'ye eklenmesi sadece. (KKM olmadan da opsiyon satabilirsiniz)
Read 4 tweets
Aug 9
IMF'nin Türkiye'ye atadığı SDR miktarı (alokasyon) 5,536 milyar (pasif); elde tutulan SDR miktarı (rezerv) 5,508 milyardır (aktif). Faiz işleyen net bakiye 28,2 milyon SDR; yıllık oramı %0,05'tir. (1 SDR ≈ 1,32 USD)

imf.org/external/np/fi…
Özetle; biz bu şekilde aldığımız rezerv SDR'ları hiç bozdurmadık / harcamadık. IMF kaynaklarının kullanımı hep stand-by anlaşmalarından elde edilen SDR'lar ile oldu. Bu kredilerin bakiyeleri de şu şekilde gerçekleşti:

imf.org/external/np/fi…
Düzeltme: borçlara uygulanan güncel SDR faizi %2,456' dır.
Read 4 tweets
Jul 17
Piyasalar Fed'in çok hızlı faiz artırıp bu sene sürece son vereceğini düşünmeye başlayacak. Bundan önceki son dört faiz artış döngüsünde ne olmuştu? (CME)

94-95: Fed beklenenin 1,75 üstüne çıktı.
1999-2000: Fed beklenenin 1,50 üstüne çıktı.
2004-06: Fed beklenenin 1,25 üstüne çıktı.
Read 6 tweets
Jul 15
27 Temmuz faiz kararı Fed tarihinin en önemli kararı olacak!! (mı?)

Pardon tiraj hedefimiz yoktu değil mi :) Bu kadar önemli değil abartmayalım ama 1-2 not bırakalım 🙂

Bu gece Fed müdürlerinin sükunet (blackout) dönemi başladı. Artık faiz kararına dair yorumda bulunmayacaklar. Image
Her FOMC'den 2 hafta önceki Cumartesi başlayıp, karar sonrası Perşembeye kadar olan bu süre; piyasada yanlış algılar oluşmaması açısından sessiz dönem olarak tanımlanmış. Yarından itibaren faiz 75 mi artmalı yoksa 100 mü? yorumları olmayacak. Image
Aslında Fed tarihi boyunca sessizlik varmış. 90'lara kadar Fed ne yapıp ettiğini açıklamıyordu. Yıl sonunda raporlardan filan okuyarak öğrenilen, tam bir kapalı kutuydu.

"Ne dediğimi anlıyorsanız sorun büyük" diyen Greenspan geldi de, zamanında açıklamalar -yavaştan- başladı. Image
Read 8 tweets
Jul 6
ℹ️ T.C. #Hazine'sinin ana banka hesabı TCMB'dedir. Tahvil satışları ve ödemeleri, maaş ve sosyal transferler, KİT'ler gibi her tür nakit işlem bu hesaptan gerçekleşir. 2018 öncesi 10 milyarlık hareketi tek tük olan hesap son aylarda +44 -49 +55 -67 milyar diye gitmeye başladı...
Uç hareketlere sebep olabilecek şeylerden: maaş ödemelerinin 27 milyar, aylık ortalama vergi gelirlerinin 76 milyar (2021), bir tahvil ihalesinden gelirin ise 10-15 milyar civarı olduğu düşünülürse; şu son 1 ayda 50-70-140 milyarlık olağanüstü büyük hareketler çok enteresan... 🤔
Çok sorulduğu için hemen HAYIR diye cevaplayacağımız 2 soru:

1. Dolarla alakası yok. Hazine'nin döviz hesabı hareketsiz.
2. Para basmayla alakası yok. TCMB yasal olarak Hazine'ye direkt avans veremiyor.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(