דובי רז dubi raz Profile picture
Sep 29, 2022 10 tweets 5 min read Read on X
הפיצוצים בצינורות הגז בין רוסיה לגרמניה (nord stream 1&2) נותנים לנו הזדמנות מצוינת לבחון מימד לחימה שעד כה לא זכה כל כך לתשומת לב, אך מסתבר שיש כבר כאלו שנתנו לו שם משלו:

״לוחמת קרקעית הים״ או seabed warfare אם תרצו בלעז.

#פידצבא נפגש עם #מודעותימית

cdn.jwplayer.com/previews/ivJnx…
אין לנו באמת מושג מי פגע בצינורות אבל על הפרק שני חשודים מיידיים - הרוסים והאמריקאים.
מה שאפשר להגיד ברמת וודאות גבוהה זה שהסיכוי ששני צינורות ייפגעו במקביל בשלוש נק׳ באופן ״טבעי״ זהה לסיכוי ש״בטעות״ ינחת אדם על מאדים בלי שהוא התכוון לכך. הצנרת מאוד מאסיבית ועוד מחוזקת בבטון
ישנן טענות שחיישנים סייסמולוגיים קלטו פיצוצים מהאזור ממש לפני שהתגלתה הדליפה, והרי לכם הוכחה לכך שמישהו טיפל בצינורות. אזור הפגיעה נמצא בעומק של כ-70 מ׳ מה שבהחלט מאפשר לפגוע בו עם מגוון אמצעים - מצד אחד מספיק עמוק לפעול עם צוללת ועם רכב תת מימי אבל מספיק רדוד בשביל צולל מקצועי
בעוד נורד 1 פעיל מאז 2011 נורד 2 עדיין נמצא בתהליכי בנייה, ולא הזורם בו עדיין גז, והוא ככה״נ היה מלא בגז אינרטי כל שהוא.

אגב, מסתבר שאולי זו לא הפעם הראשונה שניסו לפגוע בצינור וכבר ב-2015 הגלה ע״י השוודים רכב תת מימי עם חומר נפץ בסמיכות לצינור.
אז למה ארה״ב ורוסיה החשודות העיקריות? כי כדי לעשות את זה צריך יכולות של מעצמה.
אה כן, וגם בגלל הסרטון הזה מחודש פברואר שבו ביידן לכאורה (או במפורש) מאיים כי ״לא יהיה יותר צינור, במידה ורוסיה תפלוש לאוקראינה…״

אבל מסתבר שגם אם המונח seabed warfare חדש יחסית, התופעה איננה חדשה כל כך. ויקיפדיה מציגה דף דליל מאוד עם אזכורים החל מ-2021, ולא ניתן למצוא הרבה אזכורים מוקדמים יותר. הכי מוקדם שאני הצלחתי להתחקות הוא ככה״נ מהספר ghost fleet שפורסם ב-2016, ומתאר לחימה עתידית בין ארה״ב וסין
למעשה, טיפול בתשתיות תת מימיות כמאמץ מלחמתי הולך אחורה כבר לסוף המאה ה-19, כאשר ניסיונות לניתוק כבלי טלגרף תת מימיים אירעו כבר במלחמה בפסיפיק בין פרו וצ׳ילה (1879-84).
עם פרוץ מלחה״ע ה-1 הבריטים הוציאו לפועל תכנית לבידוד גרמניה מבחינה תקשורתית, בין השאר ע״י ניתוק כבלים תת מימיים
כבלי תקשורת תת מימיים מהווים נושא חם גם בשנים האחרונות, כאשר נשמעות טענות חוזרות כי אוניות מחקר רוסיות, ובעיקר האונייה yantar, נצפות יותר ויותר בשהייה מעל אזורים בהם מונחים כבלי תקשורת בין לאומיים.
אז מה הלאה? אפשר להעריך ש״לוחמת קרקעית הים״ תלך ותתפתח מהסיבה שהיא מתאימה מאוד לסגנון הלוחמה ההיברידית - הפגיעה היא קשה ובהרבה פעמים בלתי הפיכה וניתנת להכחשה באופן מלא. קשה מאוד להוכיח מי תקף מה ועוד יותר קשה לייצר מערכי הגנה על אלפי ק״מ של צנרת/כבלים בעומק של מאות מטרים ויותר.
ככל שתחום הכלכלה הכחולה, כריית המשאבים (לא רק גז) והחקלאות הימית ילך ויתפתח, יווצרו אפשרויות חדשות למי שמחפש איפה לפגוע.

אז מה אצלנו אתם ודאי שואלים? טוב תודה, הכל בסדר. עשרות ק״מ של צנרת גז מונחת על קרקעית הים ומהווה כמעט 70% מהחשמל שאתם צורכים.
מישהו מגן עליה? תנחשו לבד…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with דובי רז dubi raz

דובי רז dubi raz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dubiraz

Apr 14, 2024
בשולי המפגן ההגנתי המדהים של חה״א ומערך ההגנ״א, משהו שאולי חמק מתחת לרדאר. בפעם הראשונה אי פעם יורטו כ-4-6 טילים בליסטיים ע״י משחתות אמריקאיות אשר עמדו מזרחית לחופי ישראל, ולמעשה היוו שכבה נוספת כחלק ממערך ההגנ״א של מדינת ישראל.
איך ולמה? שרשור...
#פידצבא

התמיכה של משחתות האייג׳יס בהגנה האווירית של ישראל מתורגלת למעלה מ-20 שנה בתרגילים ייעודיים לתחום הזה תחת השם ״ג׳ניפר קוברה״. באירועי עבר, לדוגמא במלחמת המפרץ השנייה ב-2003, אפילו היו פריסות מבצעיות, אך מעולם היכולת לא הגיע לכדי מימוש.Image
משחתות האייג׳יס מדגם ארלי בורק (DDG), מהוות היום את השדירה המרכזית של הצי האמריקאי למשימות מגוונות ובתוכן גם משימות הגנ״א. מערכת הנשק הזו כוללת שני מרכיבים עיקריים:
על מנת לגלות ולעקוב אחרי האיומים הספינה משתמשת במכ״ם עוצמתי מסוג SPY 1, המותקן על המבנה המרכזי (ה״לוח״ המשושה שרואים בתמונה על דופן המבנה העילי) אשר לו יכולת למיתוג אלקטרוני של הקרן הסורקת (Phased Array). המכ״מ מיועד לגילוי מטרות אוויריות (מטוסים וטילים שונים) ב-3D, משדר בתדר של 3-4GHz ובעוצמה מקסימלית של 6MW (בפשטות, הרבה מאוד...). הוא מסוגל לעקוב סה״כ על 800 מטרות בו זמנית, ולפי הנתונים היבשים מסוגל לגלות מטרות בטווחים של כ-370 ק״מ.Image
החלק השני של המערכת הוא המיירט מדגם סטנדרט (SM) 2/3 (יש מיירט חדש בפיתוח מדגם SM-6). המיירט מונע ע״י דלק מוצק דו-שלבי אשר מביא אותו לטווחים של עד 370 ק״מ במהירות של 3.5 מאך, ולו רב״ת דואלי מכ״מי ואינפרה אדום אשר מאפשר פגיעה במטרה.
מערכות מסוג זה בגרסאות שונות נמצאות בצי האמריקאי בשימוש עשרות שנים, והוכחו מבצעית באירועים רבים.Image
Read 6 tweets
Feb 2, 2024
אז לפני יומיים נפל דבר - מתקפת כשב״מים הטביעה לראשונה כלי שייט צבאי, ובמקרה הזה נפל הכבוד המפוקפק בחלקה של הקפטן איבנוביץ, קורבטה רוסית מדגם טרנטול 2.
אמנם זו לא הפעם הראשונה שהאוקראינים מצליחים לפגוע בכלי שייט רוסי, אבל זו בהחלט הפעם הראשונה שהם מצליחים להטביע אותו.
איך? שרשור Image
#פידצבא מנתחים
הטרנטול היא קורבטה רוסית בדחי של 488 טון (די דומה לסער 4.5 שלנו) באורך 56 מ׳ על 10.5. דגמים שלה מיוצרים החל משנות ה-70 וסה״כ מדובר בספינה די טיפוסית לגודל זה: 4 טילי ים ים (בדר״כ סטיקס), תותח 76 מ״מ בחרטום, 2 תותחי 30 מ״מ מיוצבים, קצת ל״א ומערכות גילוי כאלו ואחרות Image
לפני יומיים בלילה הותקפה ע״י מספר כלי בלתי מאוישים ככה״נ מדגם sea baby (למרות שלא ראיתי אישור רשמי של האוקראינים עליהם), נפגעה ע״י לפחות 3 מהם (אולי 4) וטבעה.
מיקום המתקפה היה כנראה באזור אגם דונוזלב בחלק הצפוני של קרים, אשר ידוע כי יש בו בסיס של צי הים השחור. Image
Read 18 tweets
Oct 31, 2023
היום פרסם החמאס שני סרטונים חדשים שמציגים את מה שהם מכנים ״טורפדו מודרך לשימוש להשמדת מטרות חיל הים במים שמול עזה״.
אז כלי שייט של חה״י או כל מטרה אחרת לא נפגעו משום טורפדו כזה, ונראה שהחמאס שלא בפעם הראשונה מתהדר בהצלחות שלא היו מעולם, אבל אפשר מהסרטון ללמוד כמה דברים על הכצב״מ. Image
מדגיש - כל מה שנכתב בשרשור הזה מבוסס על מקורות גלויים ובלתי מסווגים, ולכן לחלק מהשאלות שבטח יעלו לא אוכל לענות. התלבטתי רבות אם לפרסם או לא והחלטתי שזה אפשרי במגבלות שהחלתי על עצמי.

הימצאות של כלים צוללים בלתי מאוישים (כצב״ם) בידי הכוח הימי של החמאס התפרסמה כבר לאחר שומר חומות.
ֿההערכה בזמנו הייתה שהכוח של חמאס נפגע, אולם מאז עברו שנתיים ויכולות הייצור של החמאס כידוע לא נפגעו ככה שהוא בהחלט היה יכול לבנות כלים כאלו מחדש.


אז מה רואים וניתן ללמוד מהסרטונים שהתפרסמו?maariv.co.il/news/military/…
Read 11 tweets
Oct 23, 2023
@GutmanYotam ביקש והציבור דרש, אז ניצלתי קצת זמן מחוץ לבור כדי ללהג מעט על מה שקורה מסביבנו בים…
אז… כהומאז׳ לגוטמן מלך הסייבר:
ארה״ב שולחת עוד נושאת מטוסים לאזור, התימנים משגרים עלינו טילים והסינים הודיעו גם כן על משלחת של ספינות קרב, זה מה שהיה לנו השבוע בים…
#פידצבא Image
נתחיל עם האמריקאים. אז מה זה בעצם כוח של נומ״ט, ומה הוא יודע לעשות?
הנומ״ט עצמה יכולה לבצע את כל סוגי המבצעים האוויריים הנדרשים - איסוף מודיעין, בניית תמונ״א, מבצעי אספקה וכמובן תקיפות בים וביבשה. את זה היא עושה ע״י כ-70 מטוסים (שוו״ע לכ-4 טייסות של חה״א)
Image
Image
בכח המשימה ישנן 1-2 סיירות קרב מטיפוס טיכונדירוגה (CG). לספינות אלו מכ״מ בעל הספק אדיר שבונה תמונה למאות ק״מ והן יכולות ליירט טילים בליסטיים וטילי שיוט, ולבצע תקיפות בעזרת טילי שיוט טומהוק לאלפי ק״מ.
ספינות אלו שומרות על כח המשימה וגם להשתלב בהגנה על ישראל כנגד איומים מאירן. Image
Read 15 tweets
Aug 4, 2023
אז הלילה אירעה לראשונה פגיעה משמעותית של הכשב״מ אוקראיני אותו סיקרתי לפני יומיים (קישור בסוף), באונייה רוסית מדגם רופוחה. כיוון שיש תמונות וסרטונים אפשר לנסות לנתח מה קרה שם.

#פידצבא מעדכנים…
Image
Image
אתמול התפרסמו סרטונים של כ״ש רוסיים בקרבת נמל נובורוסיסק שבמחוז קראסנודר יורים על כשבמים שתקפו את אזור הנמל, הם נדלקים ובסוף מתפוצצים. כיוון שהוא נמצא בשטח רוסיה עצמה (ולא אזור כבוש) הנמל הזה הוא משמעותי עבור צי הים השחור

על מנת להגיע לנמל הזה מאוקראינה צריך להפליג בערך 500 מייל (כ-700 ק״מ). הנתון הזה חשוב ונתעכב עליו בהמשך.

הבוקר פרסם היוזר capt(N) כי נחתת רוסית מדגם רופוחה נפגעה מכשב״מ ותיעוד של הנחתת הפגועה הופץ.
Image
Image
Read 15 tweets
Jul 31, 2023
אתמול (30/7) פורסמה כתבה של ה-CNN שחשפה לראשונה באופן פומבי ורשמי את כלי השייט הבלתי מאוישים (כשב״מים) של האוקראינים.

אז מה ניתן ללמוד ממנה, שלא ידענו עד היום? #פידצבא מעדכנים

edition.cnn.com/2023/07/30/eur…
הכתב ביקר באתר הפיתוח של האוקראינים וצפה בהם מפעילים את הכלים בגרסה האחרונה שלהם.
מהסרטון ניתן לראות שלעומת הכלים ששימשו למתקפה באוקטובר האחרון (לא יודעים במה מדובר? כנסו ללינק של השרשור שלי שמנתח אותה), הגרסא הנוכחית כבר הרבה יותר ״מהודקת״.

https://t.co/V4GYtXGjMG
Image
נראה שהעיצוב החיצוני של הכלי נועד לאפשר לו ״חמקנות״ מסוימת שכן על פניו נראה שהזויות של החלק העליון נועדו להקטין את שטח החיתוך המכ״מי שלו.
הקטנת ההחזר המכ״מי תסייע לכלי להתקרב למטרה לטווח קרוב יותר בלי שיתגלה, ובכך יוכל לתקוף אותה בהפתעה ולהקשות על המטרה להתגונן.
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(