1) Hakkı batıl ile örtmeyin ve hakkı gizlemeyin. Siz (gerçeği) biliyorsunuz..(2/42)
Elmalılı diyor ki:Bu âyetin anlamı çok kapsamlıdır. Bilgiçlerin hilelerine, ticaret ehlinin karışık işlerine ve hakimlerin haksız hükümlerine varıncaya kadar hepsine şümûlü vardır. #SansüreHayır
2) 3) Sizden önceki toplumlar içinde yeryüzünde bozgunculuğu önleyecek birikimli kimseler bulunsaydı ya! Onlardan, kurtuluşa erdirdiğimiz az bir kesim bunu yaptı. Zulmedenlerse içinde şımartıldıkları refahın peşine düşüp günahkâr oldular..(Hud/116) #SansuereHayır
3) Toplumda fesadı önlemeye, haksızlıklara dur demeye hazır insanlar olması gerekmektedir. Allahü Teala bu ayetten önce,helak olan kavimlerden bahsetmektedir ki, toplumsal çürümenin sebeplerinden birisi de halkı doğruya yönlendirecek insanların azlığıdır. #SansuereHayır
4) İmam-ı Gazali şöyle diyor 'eğer hakkı savunanlar zayıfsa, batıl avamın nazarında hakmış gibi algılanır.'Onun için hakkı savunanlara destek olunması gerekmektedir. #SansuereHayır
5) Elmalılı kavimlerin helak olmasına iki ana sebep görüyor: Birincisi içlerinde fesattan engelleyecek faziletli bir cemaatın bulunmayışı, bulunsa bile yetersiz kalışıdır.Ikincisi refaha ermiş olanların zevk ve safa düşkünlüğü ve bu suretle halkın baştan çıkmasına sebep olmaları.
6) Taberi diyor ki: Yeryüzündeki bozgunculuğu önlemek mü’minlerin en önemli vazifelerinden birisidir. Zira, zalimin zulmüne dur denilmediği takdirde, fitne ve fesadın bütün toplumu kuşatacağı muhakkaktır. Neticede Allah'ın azabı herkese gelecektir. #SansuereHayır
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Owen Gingerich, Harvard Üniversitesi'nde astronomi ve bilim tarih alanında akademisyenlik yapmış inançlı bir bilim insandır. Kendisi yaşamın var olabilmesi için gerekli olan hassas koşullar hakkında şu örnekleri de içeren bir makale kaleme alıyor:
2) Charles Darwin'in organizmaların çevrelerine uygunluğunu savunmasından çok sonra, 1913'te Harvard'lı kimyager Lawrence J. Henderson, organizmaların çevrenin kendisine uygunluğu olmadan var olamayacaklarına işaret etti.
3) Klasik eseri The Fitness of the Environment'ın (Çevrenin Uygunluğu, 1913, s. 6) başlangıcında, "Uygunluk, organizmada olduğu kadar çevrede de olmalıdır" demiştir.
1) Bu seriyi dünya öğretmenler günü münasebeti ile gadre uğramış öğretmenlere ithaf etmek istiyorum. Peygamber Efendimiz aleyhissaletu vesselam'ın şöyle dediği rivayet olunuyor "Ben ancak bir muallim olarak gönderildim”(İbn Mace, 229/ zayıf)
2) Seneden hasen bir rivayette ise şu söylenmektedir: "Ben size, bir babanın evlâdına öğrettiği gibi öğretiyorum.” (İbn Mâce, Tahâret, 16; Nesâî Tahâret, 36) Öğretmenime Dokunma #WorldTeachersDay
3) İncilin değişik pasajlarında da Hz. İsa aleyhisselam'dan bahsederken "öğretmen" diye söz edilir. Mesela şu örneğe bakalım" Adamın biri İsa’ya gelip, “Öğretmenim, sonsuz yaşama kavuşmak için nasıl bir iyilik yapmalıyım?” diye sordu.(Matta, 19:16)
1) Paul Vitz, ateizmin psikolojisi üzerine eserler yazmış bir akademisyen. Kendisi bir kitabında meşhur ateistlerin hayat hikayelerini araştırıyor, yaşadıkları travmaları ve aile ilişkilerini inceliyor. Bu süreçte bizler için de önem taşıdığını düşündüğüm için paylaşmak istedim:
2) Vitz diyor ki: Friedrich Nietzsche muhtemelen dünyanın en ünlü ateistidir. Özellikle de Hıristiyanlığı ve Hıristiyan Tanrısını dramatik bir şekilde reddetmiştir. En bilinen sözü olan "Tanrı öldü" milyonlarca kişi tarafından bilinir.
3) Hayatı boyunca dinle derinden meşgul olmuş ve Hıristiyan fikirlerini ve onlara inananları defalarca ve saplantılı bir şekilde kınamıştır. Buna ek olarak, Nietzsche'nin biyografi yazarları, onun düşüncesinin 'kendine özgü ve karmaşık psikolojisiyle derinden bağlantılı'
1) Nisa 75. ayette zalimlerin çocuklara dokunacak seviyede zulüm yaptıklarını, müslümanların zulümden kurtulmak için dua ettiklerini ve Allah'tan yardım dilediklerini görüyoruz. Günümüze benzer bir hali anlatan bu ayet ile alakalı müfessirler diyor ki:
OHALin ToplumsalFaturası
2) Ayetin bahsi geçen kısmının meali : "Rabbimiz, bizi halkı zalim olan bu ülkeden/şehirden çıkar, bize katından bir veli (koruyucu sahib) gönder, bize katından bir yardım eden yolla' diyen erkekler, kadınlar ve çocuklardan zayıf bırakılmışlar.."Nisa/75
OHALin ToplumsalFaturası
3) Beyzavi diyor ki: "Miner-ricali ven-nisai vel-vildani”(erkekler, kadınlar çocuklar..) bu da müstazafları beyandır, onlar da müşriklerin engellemesiyle Mekke'de kalan Müslüman'lardır. Ya da hicret edemeyen zayıflar ve ezilenlerdir.
Ey varlığın özü ve nüvesi, yaratılış ağacının meyvesi ve tevhid hakikatinin en gür sesi.! Eğer Sen olmasaydın bizim ve kâinatların ne anlamı olurdu ki.!
2) Biz, Senin sayende kendimizi okuyabildik ve konumumuza göre –geçebildikse– doğru bir duruşa geçebildik. Belirsiz görünen varlık ve hâdiseler Senin kudûmunla aydınlandı. Teşrifinle her şeyin rengi değişti ve her nesne varlığın perde arkası adına fasih bir lisan kesildi.
3) Sâyen yere düşmese de, sâyende düşmekten, düşüp ebedî helâk olmaktan kurtulduk. Kâinat muammasını çözüp değerlendirme vazifesi tâ ezelde Sana verilmişti. Senden evvel gelenler, ömür boyu sadece bu muammanın icmâlini heceleyip durdular.
1) Günümüzde muhafazakar kesimin iktidarı ele geçirince eski huylarını terkettileri tartışılmaktadır. Oysa Kur'an-ı Kerim'de müminlerin zafer elde ettiklerinde veya iktidar sahibi olduklarına ne gibi bir tutum sergilemeleri gerektiği beyan edilmiştir. Tefsirlere bakalım:
2) Ayet-i kerimede deniyor ki: Onlar ki, yeryüzünde kendilerini yerleştirir, iktidar sahibi kılarsak, dosdoğru namazı kılarlar, zekatı verirler, ma'rufu emrederler, münkerden sakındırırlar. Bütün işlerin sonu Allah'a aittir.(Hacc/41)
3) Elmalılı diyor ki: Onlar, o müminlerdir ki eğer kendilerini yeryüzüne yerleştirirsek; iktidar mevkiine getirip devlet idaresini ellerine verirsek namazı kılarlar ve zekatı verirler iyiliği emrederler ve fenalığı yasak ederler.