Dudu Lagziel Profile picture
Oct 8, 2022 15 tweets 5 min read Read on X
חול המועד סוכות בפתח, ולצערנו כנראה שיהיו גם לא מעט פקקים. אז אם אתם מחפשים נושא שיחה נחמד לשהייה באוטו, בואו נסקור בקטנה את הפרדוקס (שמוזכר לא מעט בדיונים פה ברשת) ומראה כיצד *תוספת* של כביש יכול *להגדיל* את זמן הנסיעה לכולם!

שרשור קצר על פרדוקס ברס 🧵
קצת רקע.

הפרדוקס שוכן בתחום של משחקי עומס (congestion games) שזה תחום בתוך "משחקי פוטנציאל" (potential games). המקור למשחקים הללו הוא מאמר של רוזנטל, איש תורת המשחקים, מ-1973, למרות שאת המונח "משחק פוטנציאל" קבעו דב מונדרר ולויד שפלי ב-1996, שגם הוכיחו שקילות בין המשחקים.
בנוסף, חשוב לציין שלרוב מדגימים את הפרדוקס דרך בעיות תחבורה (ולא בכדי, המתמטיקאי הגרמני שהגה אותו בשנת 1968, ברס, אכן כתב על בעיות תחבורה), אבל אפשר להפעיל את אותו הרעיון למודלים אחרים של רשתות.

👇 אגב, הפרדוקס הוא חלק קטן במאמר המקורי, וכאן יש תרגום שלו
jstor.org/stable/2576926…
אז איך הפרדוקס עובד?

הסיפור מתחיל בשרטוט הבא.

100 מכוניות צריכות להגיע מההתחלה לסיום, ויש כמה דרכים אפשריות: 2 דרכים (שחור) שלוקחות 25 דקות, 2 דרכים (כתום) שלוקחות T/5 דקות (T=מספר המכוניות בדרך הזו) והדרך מ-א ל-ב (כחול) שלוקחת 0 דקות. די פשוט סה"כ.
מה הש"מ במערכת הזאת?

שימו לב שאפילו אם כל הנהגים נוסעים בדרך עם העומס המשתנה, אז זמן הנסיעה בכ"א מהן הוא 100/5=20 דקות (עדיף על 25 דקות). לכן בש"מ, כדאי לכולם לנסוע תחילה ל-א, לדלג ל-ב מיד, ומשם לנסוע לסיום. סה"כ 40 דקות. אפשר לבדוק שאין לאף שחקן סטייה כדאית. קרי, זה ש"מ נאש.
אבל מה קורה אם נחסום את האפשרות לעבור מ-א ל-ב?

במקרה כזה יוותרו רק 2 מסלולים: עליון ותחתון. בגלל שהעומס משפיע על זמן הנסיעה, כדאי לנהגים להתחלק כך שחצי נוסעים בעליון וחצי בתחתון. זה למעשה סימטרי, וקל לבדוק שזה ש"מ נאש חדש.

ומה קורה לזמן הנסיעה?
ובכן, פה החלק המעניין באמת.
זמן הנסיעה יורד ל-35 דקות: 25 דקות במסלול עם הזמן הקבוע, ועוד 50/5=10 דקות בדרך עם הזמן המשתנה. הורדת הכביש חסכה לכולם 5 דקות!

אגב, ברס במקור אכן דן בהורדה של דרכים, ולא בתוספת של דרך. אבל אפשר להציג זאת גם בסדר הפוך.

אוקיי, זו תוצאה מוזרה ("פרדוקס"), אז בואו נבין אותה.
למה זה קורה? פה נכנס חלק כלכלי/אסטרטגי רחב יותר, שמתרחש במשחקי עומס בפרט, והוא השפעות חיצוניות (Externalities החצנות).

החצנות הן מקרים בהם שחקן מבצע פעולה שהעלות/שהתועלת ממנה מושת גם על צד ג' שאינו נוגע לעניין, כך שמבצע הפעולה לא סופג את מלוא ההשלכות של מעשיו. נדגים זאת.
הדוגמאות הקלאסיות להחצנות הן זיהום סביבתי ועישון. עישון יכול לייצר מטרד לסביבה (ריח, עשן, חומרים רעילים). האדם שבחר לעשן אומנם סופג חלק מההשלכות, אבל לא את כולן, ובפרט לא את המטרד לסביבה. זה קורה גם בזיהום סביבתי, וכמובן גם במקרה של גודש תחבורתי. כל אדם למעשה משית עלות על אחרים.
בכלכלה, החצנות יכולות לגרום לתוצאה לא יעילה בש"מ. סוג של כשלי שוק. לכן יש נטייה/רצון לעיתים להתגבר עליהם בצורה מובנת. בהקשר של עישון, יש מגבלות על עישון במקומות ציבוריים, בנושא של זיהום סביבתי, יש אכיפה וקנסות, וכן הלאה.

כיצד זה מתרגם לפרדוקס ברס?
נניח שאנחנו בתרחיש בו יש את הדרך מ-א ל-ב וננסה לייצר מצב "יעיל" בו חצי מהנהגים נוסעים רק במסלול העליון וחצי רק בתחתון. בסיטואציה הזאת לוקח לכולנו 25 דקות להגיע ליעד. אבל זה *לא* ש"מ.

למה?

כי אם אני במסלול העליון, כדאי לי לעבור באמצע הדרך מ-א ל-ב, ואז הדרך שלי תהיה מהירה יותר!
אם כל היתר נוסעים בחלוקה שווה במסלול העליון ובתחתון, כדאי לי כנהג השולי לנסוע עד ל-א, 50/5=10 דקות, אז לדלג ל-ב, ומ-ב לסיום ייקח לי עוד 51/5=10.2 דקות. סה"כ 20.2 דקות. להיט.

אבל הלוגיקה הזו נכונה גם לכל הנהגים האחרים והם גם יסטו. בסוף נגיע חזרה לש"מ בו זמן הנסיעה הוא 40 דקות.
שימו לב שהעניין המרכזי פה זו ההשפעה של כל נהג על סביבתו. לכל פרט יש אינטרס אישי לסטות ולחסוך זמן, אבל זה לא בחינם. זה ע"ח אחרים, כי כל פרט מאריך לאחרים את זמן הנסיעה בגלל העומס שנוצר. זו דוגמא טובה להחצנות שמובילות לתוצאה לא יעילה בש"מ.

אגב, זה קורה גם כשעוקפים בתור או ברמזור...
אז, עד כמה הפרדוקס מציאותי? ובכן, אני לא מומחה תחבורה, אלא איש תורת המשחקים/תיאוריה כלכלית, ולכן אני מכיר רק אנקדוטות על כמה ערים בהן התופעה הזו הופיעה. אנשי #פידתחבורה ודאי ישמח לתרום מידע בעניין.

אבל יש כמה נקודות שכן כדאי לקחת מהסיפור הזה.
1) החצנות זה לא עניין אנקדוטלי/זניח. צריך להבין היטב את ההשפעות הללו, במיוחד כאשר עוסקים במדיניות.

2) More is not necessarily better.

3) ההיסטוריה מלאה במתמטיקאים שביצעו פלישה עויינת לתחום הכלכלה בגלל שבא להם להתעסק באסטרטגיה, והם מעולם לא התנצלו על כך...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dudu Lagziel

Dudu Lagziel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DuduLagziel

Jul 17
אם אתם שוכרים דירה, אתם כנראה משלמים כל חודש באמצעות צ'ק או העברה בנקאית. כך זה ברוב העולם. אבל מה אם הייתם יכולים לשלם את שכ"ד שלכם בכרטיס אשראי? זה הרעיון מאחורי כרטיס האשראי BILT, שהצליח לפרוח היטב בארה"ב ללא שום מודל עסקי סביר. שרשור קצר 🧵

/1 Image
בשנת 2019, היזם אנקור ג'יין הקים את חברת Bilt Rewards עם הרעיון להנפיק כרטיס אשראי דרכו אפשר יהיה לשלם שכ"ד. עד לאותה נקודת זמן, בעלי דירות ונכסים לא קיבלו תשלום באשראי בשל חוסר רצון לשלם עמלה של כ-2%. הוא רצה לשנות את זה.

/2 Image
מתוך הבנה שיש כ-44 מיליון משקי בית בארה"ב שגרים בשכירות, אנקור חשב שיש פוטנציאל אדיר לכבוש את השוק. הלקוחות יקבלו כרטיס אשראי חדש, ישלמו דרכו שכ"ד (ואולי עוד דברים), יצברו נקודות טיסה והטבות, וכל זה *ללא דמי מנוי או עמלות*. עד כאן, הכל דבש.

/3 Image
Read 8 tweets
Apr 8
ליל הסדר יגיע בקרוב ועימו ארוחות אינסופיות במהלכן חלק מהאנשים יאכלו את הראש ליתר הסועדים ללא כל רחמים. בשל הפוטנציאל הגבוה לעלייה במשקל (ובלחץ הדם), הנה שרשור על הכלכלה מאחורי תרופות הפלא לירידה במשקל: אוזמפיק/ויגובי. 🧵

/1 Image
הסיפור שלנו מתחיל בחברה בשם Novo Nordisk, שהתחילה את דרכה (תחת שם אחר) בשנת 1923 כחברה דנית לייצור אינסולין ביוזמת חתן פרס נובל לרפואה, אוגוסט קרוג. לאחר מיזוגים ורכישות לאורך השנים, החברה התפתחה כגוף מרכזי לייצור תרופות ומוצרים לטיפול בסכרת.

/2 Image
מוצר הדגל של החברה כיום זו התרופה Ozempic, ובגרסתה האחרת Wegovy. אוזמפיק מיועדת לטיפות בסכרת סוג 2. התרופה מגבירה את הפרשת האינסולין ומסייעת בהורדת הסוכר בדם. בשנת 2017 היא אושרה ע"י ה-FDA כזריקה לחולי סכרת סוג 2, עם השפעה ישירה על מערכת העיכול והתזונה.

/3
Read 13 tweets
Mar 20
אחרי האזנה לפרק החדש והמומלץ של עזרא קליין על ילודה בעולם המפותח, ועם פרסום מדד האושר העולמי לשנת 2023, כמה מחשבות על אושר, ילודה וישראל. שרשור קצר. 🧵 Image
תמונת המצב של ישראל מבחינת אושר היא טובה מאוד (מקום 4 בעולם) גם אחרי אירועי אוקטובר. הנתונים אומנם נאספו אחרי פרוץ המלחמה, אבל חשוב לציין שהמדד מבוסס על ממוצע 3 השנים האחרונות. אם היינו מסתכלים רק על הנתונים של סוף 2023, ישראל יורדת לתחתית העשירון השני. Image
בהתחשב בכך שהסקר שהתבצע ממש בסמיכות לסדרת האירועים הקשים ביותר מקום המדינה, הנתון הזה הוא בעצם חסם תחתון (קיצוני). אני מפרש זאת לחיוב. אגב, זה לא רק הדירוג הכללי. גם הפערים בין דירוג האושר בין החצי העליון לחצי התחתון של ההתפלגות הוא ממש נמוך בהשוואה עולמית. Image
Read 9 tweets
Feb 14
1/ מכירים את הסיפור על הפעם ההיא שאחד המדענים הגדולים בהיסטוריה ביצע חישוב לא מספיק מדויק (לכאורה), ובסופו של דבר רוב האימפריות בעולם עברו לשיטה מוניטרית מסוימת? אם לא, אז הנה שרשור קצר על ניוטון, חוק גראשם, כסף וזהב. 🧵 Image
2/ השנה היא 1717, סר אייזיק ניוטון שכנראה סובל ממשבר גיל ה-75, הוא מנהל המטבעה המלכותית. באותם ימים, בריטניה עבדה במערכת דואלית של כסף (silver) וזהב, וניוטון מוציא דו"ח לבית הנבחרים בו הוא מבקש לקבוע את שוויו של מטבע הזהב, ה-guinea, ב-21 שילינג. שינוי קטן ביחס ההמרה, אך מהותי. Image
3/ למה? מדינות רבות בזמנו השתמשו בכסף (silver) ובזהב בתוך הילך חוקי. כלומר, כאמצעי תשלום במדינה. במקרה הנוכחי, אנשי הממלכה והסוחרים הבריטים העריכו שהכסף (silver) מוערך בחסר ביחס לזהב לעומת מדינות אחרות, וזה פותח אפשרות לארביטראז׳ - לקנות פה ולמכור שם. כמו מניות דואליות.
Read 9 tweets
Feb 8
/1 אוקיי, אני בדיאטה כבר שבוע וזה מבאס, אז בואו נפרוק את זה עם אחד מסיפורי הכלכלה-קולינריה היותר משעשעים ששמעתי השבוע: האם אתם יודעים מה הקשר הכלכלי (אמיתי!) בין נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי, והמאכל האיטלקי, ניוקי? סיפור כלכלי-קולנרי ב-5 ציוצים. 🧵 Image
/2 זה הולך ככה. במאה ה-19 מהגרים מאיטליה הגיעו לארגנטינה והם הביאו איתם את הניוקי, מאכל פשוט מבוסס קמח ותפוחי אדמה. המאכל תפס, אבל בצורה מאוד מיוחדת. עם הזמן נוצרה מסורת שנקראת "Dia de Ñoquis", היום של הניוקי, והוא מתקיים בכל 29 לחודש. מה הרעיון? Image
/3 ה-29 לחודש הוא יום ממש לפני קבלת המשכורת, ולכן עד לתאריך הזה נשאר מעט כסף לבשר ומצרכים יקרים. אבל ניוקי הוא זול ופשוט להכנה. קצת קמח, מים ותפוחי אדמה - ואתם מסודרים. לכן ה-29 זה יום הניוקי. אם אין כסף, תאכלו ניוקי. אבל מה הקשר *הכלכלי* לנשיא ארגנטינה הטרי? Image
Read 5 tweets
Feb 7
/1 אנחנו ערב אישור תקציב 2024, כאשר הפעילות הצבאית בעזה הופכת ממוקדת יותר, ובדיוק התפרסם מחקר כלכלי חדש על סופו של השפל הגדול ב-27 מדינות. זאת נראית לי כמו הזדמנות טובה לדון בשילוש הקדוש: מלחמות, אינפלציה וזהב. שרשור על הסידור המוניטרי-פיסקלי בשלהי מלחמות גדולות. 🧵 Image
/2 הסיפור הכלכלי שלנו מתחיל ב-1918 בשלהי "המלחמה שתסיים את כל המלחמות" (לתייג תחת #תחזיותמדוייקותלשעתן). סוף מלחמת העולם ה-I, בצד המנצח עומדות בריטניה, צרפת וארה"ב, ובצד הפחות מנצח עומדות גרמניה, אוסטריה, הונגריה (ובת חסות פולנית מתחדשת).
/3 ההשלכות הכלכליות על המפסידות היו אדירות. המדינות סבלו מגלי אבטלה, תעשיות מקרטעות, מחסור במזון, ותשלומי פיצויים למדינות ההסכמה לפי הסכמי ורסאיי וטריאנון . בטבלה (סרג'נט 1982) אפשר לראות כיצד הגרעון ברפובליקה הפולנית השנייה עלה בממוצע על סך ההכנסות שלה. זה לא בר-קיימא בשום צורה. Image
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(