Yeni silsile (#FLOOD) : Washington'dan Pekin'e sert darbe: Biden'ın zorlamasıyla Çin'in yarı iletken imalat endüstrisinde çalışan bir çok Amerikalı yönetici ve mühendis istifa ederek Çin imalatını bir gecede felç etti. Yüksek Teknoloji cephesindeki bu savaşa yakından bakalım...
Biden'ın tek bir yaptırımı, Trump'ın dört yıllık ticaret savaşı yaptırımların hepsinden daha fazla zarar verdi Çin'e. Trump yıllarında Amerikalı yarı iletken ihracatçıları lisans başvurusu yapmak zorunda idi ama lisanslar bir ay içinde onaylanıyordu.
Yeni Biden yaptırımlarıyla birlikte, tüm Amerikan bileşen ve hizmet tedarikçileri bir gecede Çin'e tüm hizmetleri kesti. Çinli firmalar Amerikan personelin istifaları yüzünden bir felâketle karşı karşıya. Peki ama Çin'in yarı iletken sanayii bir gecede NASIL sıfıra indirildi?
Çin şirketleri elektronikte ileri fakat daha çok çamaşır makinesi, oyuncak vb için kullanılan işlemcileri üretebiliyorlar. Bu en basit katman. Bunun üzerinde otomobil ve akilli bombalar vb sistemlerin işlemcileri var. En üstte ise uydular, ileri silahlar. Çin üst katmanlarda...
Çin üst katmanlarda ABD ve müttefik ülkelerde bulunan şirketlere bağımlı. Özellikle de tasarım ve çip üretiminde kullanılan fotolitografi makineleri konusunda. Meselâ ASML. Nedir?
ASML Hollanda'da, çok uluslu bir şirket. Yarı iletken endüstrisi için fotolitografi sistemlerinin en büyük tedarikçisi ve dünyadaki aşırı ultraviyole litografi (EUV) fotolitografi makinelerinin tek tedarikçisi. Biden'ın emriyle ASML de Çin'e ambargo uyguluyor.
Sadece makine meselesi değil üstelik. Size tuhaf gelebilir ama... Örneğin, Çin'in önde gelen yarı iletken ekipman üreticisi Piotech'teki 7 kilit Ar-Ge yöneticisinden 6'sı Amerikalı. Genel müdür dahil olmak üzere Piotech'in üst düzey yöneticilerinin çoğu da Amerikalı.
ABD'nin Çin gibi ucuz üretim kozu yok ama bazı kapıların tek anahtarı var o anahtar Amerikalıların elinde. Meselâ tasarım otomasyon yazılımları, yarı iletken imalat makinelerinin temel bileşenleri...
Bu engellerin stratejik nitelikte olması ve Çin'in yapay zeka sektörü için gerekli olan yarı iletkenlere erişimi engelleyerek boğması bekleniyor. Ek olarak Çin'in Amerikan lisansları altında üretilen makinelere erişimi sınırlanacak ve yeni ürünler tasarlama potansiyeli tıkanacak.
Son olarak tasarım yazılımı, üretime erişimi sınırlayarak Çin yarı iletken üretimini baltalayacak.
Çin yarı iletken endüstrisini hedef alan bu Amerikan taarruzunun tarihi de tesadüfen seçilmedi elbette. 3cü Çin Komünist Parti Kongre'sinde Xi Jinping'in yeniden seçilmesinin arifesi tercih edildi.
ABD bu yolla Xi Jinping'in itibarını vururken rakipleri bertaraf etmekle meşgul olan Çinli liderin zekice, hızlı ve sert bir tepki vermesini de engelledi.
Ancak kısa vadede Çin'e zarar veren bu hamle orta ve uzun vadede tersine dönebilir. Neden?
Dünyanın en gelişmiş AI çip tasarımcısı olan Nvidia, geçen yıl 30 milyar dolarlık satıştan 20 milyar dolarlık brüt kar elde etti. Ancak...
Ancak, yavaşlayan dünya ekonomisi talebi azalttığı ve Biden'ın kaprisleri Nvidia'nın Çin pazarını yani % 26'sını kestiği için hisse senedi fiyatı, 2021'in en yüksek seviyesi olan 316$'dan 14 Ekim'de 112$'a düştü ve piyasa değerinin üçte ikisini kaybetti.
Çin ister istemez kendi imkânlarıyla yarı iletken ve işlemci endüstrisini geliştirecek. Uzun vadede daha da güçlü olacak. Öte yandan ABD'nin kısa vadede zarara uğrayan ABD şirketlerini tazmin etmek için ayırdığı bütçe sadece 50 milyar $. Gerçekten komik! Neden?
Pekin yerli çip teknolojisini desteklemek için 221 milyar $ ayırdı.
Ek olarak, Çin ABD'nin 7 misli mühendis yetiştiriyor. Uzun vadede ABD'nin geride kalma riski büyük.
Diğer yandan, Japonya, Hollanda, Tayvan ve Güney Kore'de faaliyet gösteren ve Çin ile çalışan firmalar da Biden'a sert eleştiriler yönelttiler. Söz konusu ülkelerin hükumetleri ise ABD'nin "ben yaptım, oldu"cu tavırlarından giderek daha fazla yakınıyorlar.
ABD'nin "sizi Çin'den koruyorum" söylemi eskisi kadar güvenilir değil. Asya'daki "ABD müttefikleri" ABD-Çin kavgasını daha çok ABD'nin çöküşünü geciktirme projesi olarak görüyor ve "bu benim kavgam değil" diyor.
Vesselâm :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yeni silsile (#FLOOD): F35 projesi neden çakildi?
🔥Amerika'nın sayıştayı diyebileceğimiz GAO F35'i yerden yere vuran raporlar yayınlamaya devam ediyor.
🔥Mesele prototiplerin kaza yapması değil.
🔥Sürekli yeni sorunlar yüzünden #F35'ler yılda 6 ay piste çakılıp kalıyor.
Federal hükümetin mali kaynakları etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını denetleyen GAO (Government Accountability Office) çok ciddi bir meseleye parmak bastı:
- F-35 uçaklarının muharebe görevleri için kullanılaMAmasına ilişkin endişeleri gündeme getirdi. İşte rapordan bazı önemli noktalar:
Yüksek kullanılamama oranı: Rapor, F-35 uçaklarının YÜKSEK ATALET ORANINA sahip olduğunu, uzun müddet yerde çakılı kaldıklarını ve muharebe görevlerine hazır olmadıklarını belirtiyor. Bunun temel nedeni onarım ve bakımdır.
Yeni silsile (#FLOOD): Biz seçim konuşurken yeni bir dünya kuruluyor; farkında mısınız?
Daha az dolarlı ve daha çok tutuklu bir dünyaya doğru... Cross-Border Interbank Payment System, Dedollarization, BRICS...
Cross-Border Interbank Payment System, kısaca CIPS olarak adlandırılan, uluslararası bankacılık işlemlerinde önemli bir rol oynayan bir sistem. Bu sistem, Çin'in uluslararası ticaretinde ve dış ödemelerinde kullanılan bir mekanizma.
Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen CIPS, dış ticaret işlemlerini hızlandırmak ve uluslararası finansal entegrasyonunu artırmak için kuruldu.
CIPS, farklı para birimlerindeki bankalar arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Yeni silsile (#FLOOD): Kissenger... Nobel ödüllü bu hortlağın ölümüyle sadece petrodolar'ın değil, aynı zamanda "Amerika Çağı"nın da sona ermesi semboliktir...
Ölümüne sebep olduğu insanların, yıkılan şehirlerin, perişan edilen hayatların muhasebesi yapılabilse, Hitler ve Stalin gibi kötülük timsallerinin bile önüne geçecek bir zalimdir Kissinger. Neden?
#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal
En sinsi entrikası Yom Kippur Savaşı ve etrafındaki olaylardı.
1973 yılında aralarında Kissinger'ın da bulunduğu bir grup bankacı ve politikacı, dünyada petrol fiyatlarının artırılmasına karar verdi. Daha sonra kendisinin de deyimiyle ABD'de “petrodolarların geri dönüşümünü” sağlamak için. Yom Kippur Savaşı'nın başlamasından altı ay önce Kissinger, yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının dört katına çıkacağını söyledi. Ve böylece oldu.
Kissinger, insan kanıyla Amerikan doları basan zulüm makinesinin mucitlerinden biridir.
Yeni silsile (#FLOOD): Enerji savaşlarından dünyayı yakıp kavurduğu şu günlerde LNG gemilerini tanıyalım: 1. Bu özel gemilerin jeopolitik satranç tahtasındaki yeri neden bu kadar önemli? 2. Neden doğal gaz boru hatlarına gerçek bir alternatif olamazlar? 3. Neden bu kadar pahalılar ve zor bulunuyorlar?
Doğal gaz gemi ile taşınmadan önce kademeli olarak 160°C'ye soğutulur ve hacmi 600 kez küçülür. Gaz bu yolla sıvılaştırılır.
Denizde görünce onları küre biçimindeki gaz tanklarından tanırız ama bütün LNG gemileri bu içimde değildir; petrol tankerine benzeyen, "düz" güverteli türleri de vardır.
Yeni silsile (#FLOOD): Tayvan Savaşı zannedilenden daha erken çıkabilir:
Çin neden Tayvan için acele ediyor?
ABD neden bu savaşın başlamasını istiyor?
Tayvan Çin ordusuna ne kadar direnebilir?
Çin’in zaferi veya yenilgisi dünyayı nasıl etkiler?
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Çin’in kuzeyinde; gerçek boyutlarda, bire bir ölçekte bir şehir maketi var. Çinli askerlerin 9 senedir işgal talimi yaptıkları bu bina Tayvan’ın başkenti Taipei’deki başkanlık sarayı!
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Birkaç ay önce Amerikalı general Mike Minihan ekibine söyle bir mesaj gönderdi: “Umarım yanılıyorumdur. Sezgilerime göre 2025’te savaşacağız….”. Bu fikre delil olarak da Tayvan ve ABD seçimlerinin tarihlerini işaret ediyor ve Çin’in saldırması için ideal bir dönem olduğunu iddia ediyor.
Yeni silsile (#FLOOD): 🇺🇸Amerikan doları dünya hakimiyetini kaybediyor mu, neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak da zemin kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın 🇹🇷Türkiye için neticeleri ne… twitter.com/i/web/status/1…
Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik… twitter.com/i/web/status/1…