🧵 #مهسا_امینی
چند سال پیش توی یه #استارتاپ کار میکردم. روزهای سختی رو میگذروندیم. سرمایهگذار خیلی فشار میورد، کارها پیش نمیرفت، صنفی که در اون زمینه کار میکردیم به خاطر احساس خطر از دیجیتالی شدن فرآیند از ما شکایت کرده بود، سرویسهایی که از خارج از کشور نیاز داشتیم
(۱/۱۲)
ایران رو تحریم کرده بودن و مدیرعاملمون از خستگی شبها توی دفتر میخوابید. یادمه یه شب ساعت ۱۰ برگشتم خونه، اومدم کلید بندازم توی در، گوشیم از دستم افتاد. چند لحظه خشکم زد. ترسیدم از اینکه برش دارم و صفحهش شکسته باشه. بعد از اون نگرانی چند ثانیهای دلم ریخت.
(۲/۱۲)
با خودم گفتم واقعا حق ما اینه؟ حق من اینه که ساعت ۱۰ شب از سرکار بیام خونه بعد اینطور وحشت کنم که نکنه گوشیم شکسته باشه و پول این رو نداشته باشم که تعمیرش کنم؟ همونطور توی راهرو نشستم بدون اینکه گوشیم رو بردارم. یاد مکالمه چند روز قبلمون توی دفتر افتادم.
(۳/۱۲)
یکی پرسیده بود اگر اسنپ مال شما بود و حکومت دسترسی کامل به دیتابیستون در هر زمانی رو میخواست، زیر بار میرفتین یا اینکه تعطیلش میکردین و اینطور چند صد هزار رانندهتون هم که از این راه نون میخوردن بیکار میکردین؟ جواب دادم «نمیدونم.
(۴/۱۲)
نمیدونم من این کار رو میکردم یا نه ولی میدونم جواب درست چیه. راه درست اینه که امنیت و آزادی و جون آدمها به خطر نیفته چون ما با حکومتی طرفیم که هیچ خط قرمزی نداره.»
امشب با بحث تحریم کسبوکارهای اینترنتی باز یاد اون شب افتادم.
(۵/۱۲)
کاری به موضوعات رانت و وابستگی به حکومت ندارم. میفهمم در پایینترین سطح هم بالاخره مجبوری با دادستانی در ارتباط باشی.
اما ما میوهفروش و کارمند بانک و بازیگر و معمار نیستیم. ما با دیتا سر و کار داریم، از اسم و فامیل و آدرس و رنگ مورد علاقه بگیر تا
(۶/۱۲)
آخرین آدرسی که ازش غذا سفارش دادن! ما یک روزی میخواستیم و البته میتونستیم قطب استارتاپ خاورمیانه باشیم و حالا شدیم سازنده دیتابیسهایی که ممکنه به قیمت جون آدمها تموم بشه. درک میکنم که گاهی «مجبورید» به حکومت جواب پس بدید
(۷/۱۲)
ولی درک کنید «مجبور نیستید» کسب و کاری داشته باشید یا جایی کار کنید که دیتای حساس داشته باشه وقتی نمیتونید ازش محافظت کنید و نه بگید. شما مجبور نیستید بگید باز هم امری بود در خدمتیم! هیچکس هم بهتر خودتون نمیتونه این رو تشخیص بده. شما انجام ندین یکی دیگه انجام میده؟
(۸/۱۲)
بذارین یکی دیگه انجام بده. در انتها وقتی ساعت ۱۰ شب برمیگردید خونه و گوشیتون از دستتون میفته حتما به این فکر میکنید که حقتون این نیست که شما و مردممون اینطور زندگی کنیم.
من بعد از اون استارتاپ دیگه دلزده شدم.
(۹/۱۲)
نمیخواستم دیگه جایی کار کنم وقتی حس میکردم در این اکوسیستم نمیتونیم از دیتای مردم محافظت کنیم و هر بیسروپایی با کمی قدرت میتونه حتی برای منفعت شخصی بهشون دسترسی پیدا کنه وگرنه واسمون دردسر درست میکنه!
(۱۰/۱۲)
یازده رو به دلایلی حذف کردم. این هم دوازده و پایانی
خبرگزاری @CNN یک تحقیق اختصاصی از آخرین ساعات زنده بودن #نیکا_شاکرمی انجام داده و به یک ویدیوی اختصاصی دست پیدا کرده که نیکا رو نشون میده که در حال فرار پشت یه ماشین قایم شده و به راننده میگه "حرکت نکن، حرکت نکن" #مهسا_امینی
بخش اول:
کسی که ویدیو رو گرفته به cnn گفته کمی بعد چند مرد اون رو گرفتن و داخل یه ماشین انداختن
بخش دوم:
#رشته_توییت#مهسا_امینی
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که حکومت ایران نه تنها به روسیه بلکه به ارتش اتیوپی هم برای جنگ در Tigray پهپاد داده.
شاید جالب باشه بدونید که در حال حاضر جنگ اکراین و روسیه بزرگترین جنگ دنیا نیست! الان یک میلیون سرباز در جنگ تیگرای درگیرن.
(1/8)
تیگرای در آفریقا و شمال اتیوپی قرار داره. توی این جنگ که از دو سال پیش شروع شده، ارتش اریتره از بالا و ارتش اتیوپی از جنوب محاصرهشون کردن. به دلیل استفاده از تاکتیکهای جنگ جهانی اولی، یعنی حمله با جمعیت بالا فقط در هفتههای پیش صد هزار نفر کشته شدن.
(2/8)
در این حالت وخیم، اتیوپی داره از ورود کمکهای بشردوستانه جلوگیری میکنه که این میلیونها تیگرایی رو در آستانه قحطی و هزاران نفر رو به خاطر کمبود خدمات پزشکی در آستانه مرگ قرار داده.
(3/8)
#رشتو#دیتا#ناامن
این یه مدت برای من سوال شده بود که چرا انقدر توییتهای عجیب و غریب از اکانتهای مشکوک فیواستار میشن و کی اینها رو لایک میکنه. نتیجهش شد این رشته توییت که تقریبا سه هفته وقت برد تا دیتا رو جمع و آنالیز کنم. پنجاهتا توییت از اکانتهای مشکوک و
(1)
پنجاهتا توییت از اکانتهای ظاهرا امن رو انتخاب کردم و با پایتون و API توییتر از هر توییت هم هزار لایک رو استخراج کردم. یعنی جمعا صدهزار اکانتی که این توییتها رو لایک کرده بودن رو لیست کردم.
همین اول هم بگم که این تحقیق رو یک کنجکاوی شخصی درنظر بگیرید و
(2)
نه یک تحقیق علمی که مو لای درزش نره. اینکه چطور یه اکانت رو ظاهرا ناامن تشخیص دادم هم فعلا به این جمله پاتر استورات بسنده میکنم که I know it when I see it. هرچند اول به خود توییت توجه کردم و بعد به اکانت. مثال توییت: "عکس دستتون رو منشن کنید!"
(3)