VI. La creació del sistema i la gestió dels reclutaments en les armades reials de la Corona d'Aragó (XIV i XV).
Aquest podria ser el darrer fil que publico aquí, esperem que no, per tant, endavant enfonsem el vaixell! #TwitterDown
Espero que en gaudiu (22 tuits)🧵🚢
1. Un contingent humà com el que exigia una armada era difícil d'assolir. La demografia dels estats de la Corona d’Aragó, la seva fragmentació política i una “pobra” fortalesa del poder reial contribuïren, a crear un perfil poc adient, en comparació amb altres potències navals.
2. Segons alguns estudis, tant la "Signoria", Venècia, com la "Sereníssima", Gènova, podien haver avantatjat enormement a la Corona d'Aragó en les seves possibilitats per a captar bosses de població útil per a fornir els seus estols gràcies a les quotes per territoris.
3. Entre els segles XIV i XV la Corona d’Aragó es veié immersa en una sèrie de canvis i millores en les seves estructures militars, dels sistemes de reclutament, de l’administració militar i, finalment, en la professionalitat i continuïtat del servei de les tropes.
4. D'aquesta forma, en els exèrcits i flotes reials s’acabaren imposant les formes del contracte assalariat i una administració militar relativament centralitzada des de la casa reial. Un canvi situable en el context de les guerres mediterrànies de consolidació de la Corona.
5. Aquests canvis es gestaren, i posteriorment consolidaren, arran dels conflictes que la Corona tingué a Sicília, Mallorca, Sardenya, Còrsega i Nàpols, un període que abastaria uns 200 anys. Un escenari conflictiu que David Abulafia ha anomenat “La guerra dels dos-cents anys”.
6. Un període on se succeïren tot un seguit de conflictes entre la C. d’Aragó, Gènova i l’eix franco-angeví. Al llarg d’aquests anys, les necessitats de la Corona en matèria de guerra afectaren amb gran dinamisme en les seves estructures militars.
7. Com dèiem, els regnes de la Corona d'Aragó no destacaren pel seu potencial demogràfic. Això, i que les institucions de la Corona i la participació de la noblesa era de forma desigual, ens esbossa un perfil poc adient per a satisfer les ambicions expansives d’alguns monarques.
8. A la C. d'Aragó el sistema d'acordament ja estava ben establert al s. XIV. Es duia a terme a través de les taules d’acordar i els contractes d’acordament. Així doncs, la taula esdevenia el centre de reclutament que se situava en la ciutat, o espai d’aquesta, més convenient.
9. Tripulació (mariners, remers i servicials) i dotació (ballesters), s'acordaven mitjançant un reclutament, és a dir, un contracte o pacte entre la institució reclutadora, en aquest cas la Corona i l'acordat, per a servir, de forma VOLUNTÀRIA, a canvi d'un salari.
10. El procés preveia que, en acordar-se, els homes que ho volguessin havien de presentar-se a la taula d’acordament. Allí, els oficials reials delegats per aquestes tasques en registraven el nom al llibre d'acordament i se'ls entregava la paga, o bestreta, del seu salari.
11.Els actes de convocatòria per a l’allistament de les armades reials es revestien d’un caràcter solemne, carregats de la simbologia dels que hi intervenien, generalment el rei acompanyat de l’almirall o del capità general de l’armada, i de diversos membres de la seva cort.
12. Es procurava que s’expressés rotundament l’adhesió a les empreses de la corona. Aquestes solemnitats eren revestides de cerimònies que, segurament, tenien la funció de persuadir la bonhomia de l’empresa naval que s’organitzava.
13. La solemnitat que acompanyaven l’organització de les armades i que marcaven l’inici de la contractació, són mostra de imatge pública del poder reial i de tots aquells elements formals que eren part de la seva fisonomia.
14. Per tant, l’apel·lació a l’honor regi “per honor e reverència de Déu e exalçament de sa reyal corona”, era una qualitat moral amb la qual la monarquia vestia el seu discurs per tal d’aconseguir l’adhesió dels súbdits de la Corona en els ambiciosos projectes de la monarquia.
15. Així doncs, la convocatòria per a l’acordament de tropes i marineria en un estol reial esdevenia un moments d’exalçament de la monarquia i, en particular, de la figura del rei.
16. Aturem-nos en un cas que tinc ben documentat, l'armada reial de 1432. La inauguració solemne de l'obertura de la taula d'acordament i, per tant, de l'inici de la contractació de tropes succeí a Barcelona, ja que Alfons el Magnànim hi residia des de mitjans de març de 1431.
17. L'inici de la contractació d'homes d'armes i ballesters per a la flota es realitzà mitjançant una solemne cerimònia el 6 de setembre de 1431, registrada en diversos dietaris i cròniques. Veiem-la!
18. La cerimònia constà d'una processó encapçalada pel monarca, seguit del bisbe i diversos membres del clergat barceloní, acompanyats de diversos cavallers. Els cavallers importants foren el rossellonès Gispert de Tragura, que duia l’estendard del capità general de l'estol.
19. Hug de Copons, duia l’estendard del comte Ramon Folc de Cardona, gran almirall de la Corona, i Bernat Miquel, el penó del vicealmirall de Catalunya, Joan de Ventimiglia, l’estendard de Sicília i, finalment, Ramon de Perellós, l’estendard reial, ja que era el Capità General.
20. La processó inicià el seu recorregut a les portes de la catedral i acabà a la plaça que hi havia davant la Llotja. Al davant de l'edifici s'hi instal·là la taula i un entarimat de fusta on hi havia el tron del rei envoltat dels estendards reials i de l'estol.
21. Quan la processó arribà a la llotja, el rei Alfons pujà al cadafal i s'assegué al ric i ornat tron, “devant del estendard major”, mentre els cavallers que l'acompanyaven ja havien col·locat els penons “en lur loch” i “ab grans sons de trompetes alçaren los dit stendards”.
22. Tot seguit, Ramon de Perellós, capità general de l'armada, i el còmit de la galera reial, començaren a llençar monedes als congregats davant de tal solemnitat per, finalment, dipositar a la taula la quantitat de 15.000 florins i així iniciar el procés d'acordament.
Bibliografia bàsica:
ABULAFIA, D. La guerra.
BALARD, M. "Les équipages"
HOCQUET, J. C. "Gens de mer"
MOTT, L. "Serving"
PISTARINO, G. "Genti"
SÁIZ, J. “Los ejércitos”
SÁIZ, J. "Del amprament"
I finalment, disculpeu els errors, algunes faltes i els typos.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. A l’Arxiu de la C. d’Aragó s’hi conserva aquesta carta de Pere el Gran dirigida a Pedro de Aibar. L’inici de la carta és en llatí, mentre la resta de la carta, escrita el 1/5/1283 en plena guerra contra Carles d’Anjou, és en català.
(10 tuits) 👇🧵
2. En el vers hi podem veure les restes d’un segell de placa de cera vermella, gairebé perdut del tot, i el nom del destinatari “Petro de Hivar”. Però anem al contingut, al fato, a la mandanga, i per què és un testimoni molt important per a la història de la Corona d’Aragó.
3. Si voleu una mica de context sobre la Guerra de Sicília us deixo, de pas, aquest fil que ja vaig fer fa un temps:
XX. Els "sense nom", els espies en l'Edat mitjana:
Estudiar l'espionatge a l'Edat Mitjana és un dels temes més apassionants de la història social de la guerra, però alhora, dels més difícils d'estudiar pels límits de les fonts inherents al seu ofici.
Som-hi 🧵👇 (17 tuits)
1. Abans de començar m'agradaria remarcar que no tenim massa informació sobre el funcionament dels serveis d'espionatge fins a la Baixa Edat mitjana. És a la fi del segle XIV quan aquesta mena d'ofici va ser més freqüent, o més aviat, està més ben documentat.
2. El coneixement anticipat dels plans enemics ha estat sempre un dels primers passos per a actuar adequadament en la guerra, els comandaments militars necessitaven saber de la seva pròpia situació i, també, del que s'esdevenia en els territoris enemics.
1. L'any 1432, Alfons el Magnànim partía amb una gran flota des de Barcelona, es reuní als Alfacs, al Delta de l'Ebre, i amb la resta de l'estol reial van seguir la via de Sicília, passant per Mallorca, Menorca i Sardenya.
Alfons el Magnànim no va tornar mai més.
(10 tuits)🧵📜
2. Les Corts Generals dels diversos regnes de la Corona, i en particular del Principat, es continuaven convocant tot i que el rei no hi fos present, gràcies als seus lloctinents, el futur Joan II i Maria de Castella.
3. En les corts generals del Principat de Catalunya de 1454-58, celebrades a Barcelona, el rei feia ja 22 anys que no era al Principat. En una resposta del bisbe d'Elna hi podem llegir aquest plany per la falta del rei i com els catalans, al llarg dels temps, li han fet costat.
XIX. Obtenció i transport de fusta per a vaixells de guerra.
La construcció naval era una de les activitats econòmiques més rellevants en els territoris marítims de la Corona d'Aragó, però, d'on provenia la fusta i quines eren les rutes de transport?
Som-hi 🧵🚢👇
(26 tuits)
1. Les activitats implicades en el procés d'armar una flota o construir una embarcació tenien una distribució territorial que responia, principalment, a 2 factors. Un, la necessitat de concentració de serveis especialitzats, mà d'obra i accés a matèries primeres.
2. D'altra banda, era essencial comptar amb infraestructures bàsiques de construcció naval i emmagatzematge per a aquesta empresa, les drassanes.
XV. La Croada contra la Corona d'Aragó, de l'illa de Sicília al Coll de Panissars (1283-1285)
En el marc de la Guerra de Sicília, es desenvolupà un altre conflicte durant l'any 1237, quan el papa Martí IV, originari de França, va declarar una croada contra Pere el Gran. 40 tuits
1. Per si no sabeu els antecedents, o voleu refrescar-los, us remeto al meu primer fil on en parlí, també us recomano els altres dos, per posar-vos en sintonia amb el d'avui:
2. Feta aquesta breu introducció, comencem! Pere el Gran havia estat excomunicat pel papa el 1282 i el 1283, el mateix papa francès, el desposseí dels seus regnes i els oferí al rei Felip III de França, dit l'Ardit.
XIII. Política naval de la Corona d’Aragó: la necessitat d’estols
Les grans conquestes dels regnes de Mallorca, Sicília i Sardenya van requerir l'organització d'unes forces navals que, des de llavors, serien fonamentals en la política expansionista de la Corona.
18 tuits🧵🚢
1. Amb el regnat de Pere II el Gran, el projecte d'expansió mediterrània prengué una alta volada i s'inicià de veres una política intervencionista. Aquesta es materialitzà amb la conquesta de l'illa de Sicília i les transformacions en política naval que comportà per a la Corona.
2. La conquesta de Sicília i la posterior incorporació del regne insular de Sardenya a la Corona d'Aragó (1323/1354), les diverses temptatives d'exercir un control a Còrsega, se succeïren tot un seguit de conflictes mediterranis i navals que marcaren el pas del segle XIV al XV.