HAFTAYA BAŞLARKEN:
Operasyonların anlamlı negatif etkisi olmuyor. Ordumuzun 2020 yılındaki harekatı covid başlangıcına geldiği için farklıydı. O dönemde diğer ülkelerin CDS primlerindeki hareket de farklıydı. 👇
Hisse piyasasında düzeltme yaşansa da haftalık bazda hisseler yükseliş kaydetti. Kurda %0.4’lük bir artış yaşandı. Kıymetli madenlerde geri çekilme yaşandı. CDS primleri 600’ün altında kaldı.
Geçen hafta hisse yatırım fonlarına girişler devam etti. %7.3 yatırımcı sayısı artışı, %2.8 ise AuM artışı oldu (WoW). Emeklilik hisse fonlarına da girişler artıyor. Yatırımcı sayısı haftalık %2.4 arttı.
Risk İştahı Ne Durumda?
Türkiye:
•MKK risk iştahı end. son 1 yıldaki en yüksek seviyesine yakın (olumlu)
•Hisse yoğun yatırım fonlarındaki hisse taşıma oranı %89 (risk iştahı orta seviyede)
•Son 4 haftada hisse yoğun fonlara yatırımcı girişleri 2.8 milyar TL oldu (olumlu)
Risk İştahı Ne Durumda? (cont’d)
ABD:
•Fear and Greed endeksi 62 ile greed seviyesine geçti (olumlu).
•VIX (korku endeksi) 23.12 seviyesine (olumlu).
Değerlendirme: Piyasa verilerinden hesaplanan indirect göstergeler risk iştahının ortanın üzerinde olduğunu gösteriyor.
Öncü Göstergeler: Enflasyon beklentileri değişmedi, konut satışları zayıf seyretmeye devam ediyor.
Kredi büyümesi enflasyonun altında kalıyor. FX mevduatlarını azalış var.
VARLIK DAĞILIMI:
ABD Hisseleri: Enflasyon artışlarının Fed üyelerinden bazılarının görüşlerini etkilemediğine ilişkin kişisel beyanlar da okuyoruz. Faiz artışlarının devam edecek olmasının yanında, yüksek faiz oranlarının devam etmesi ekonomik yavaşlamaya sebep olabilir.
ABD (cont'd): Şirketlerin son çeyrek karlarına ilişkin beklentilerde zayıflama var. “Dibi gördük” diyemiyoruz. Kademeli artış daha makul olabilir.
Türkiye Hisseler: Forward F/K’larda hala yükseliş potansiyeli var. Negatif faiz ortamı ve enflasyon hisseleri desteklemeye devam ediyor. #hissesenedi
Kıymetli madenler için kademeli alımlar yapılabilir. Fed'in faiz artırım döngüsünün sonunun görülmesi bir noktada kıymetli madenleri destekleyebilir. Ayrıca, kıymetli madenlerin portföylerde bir "kasko" görevi yapması da değerlendirilebilir. #altın
(1/14) Kıymetli madenler enflasyon ve hisse düşüşlerine karşı koruma sağlıyor. #altın#gümüş#hisse
(2/14) Kıymetli madenler birçok yatırımcı için düşük riskli görülür. Halbuki TL cinsi altın ve gümüş oldukça yüksek bir volatiliteye sahip olup, yüksek riskli bir varlıktır.
(3/14) Diğer taraftan, enflasyona karşı koruması, hisselerin kötü gittiği dönemlerde kasko görevi yapması ve kriz dönemlerinde ek getiri sunması kıymetli madenlere portföylerde önemli bir yer kazandırmaktadır.