Afhængig af antagelserne ville overdødeligheden i Danmark have været mellem 1.102 *mindre* og 4.756 *større* i 2020+21, hvis vi havde haft samme overdødelighed som Sverige. Og altså milevidt fra de 35.000, som @jyllandsposten engang lagde forside til.
Studiet er lavet af @KasperKepp et al. og du kan læse en tråd om studiet her.
Studiet er vigtigt, fordi det sætter Danmarks #COVID19dk-politik i perspektiv.
I løbet af 2020+21 ville der i normale tider dø omkring 110.000 personer. Selv i bedste fald var gevinsten ved at lukke ned altså relativt begrænset.
Til gengæld var omkostningerne enorme. @rasmuskarkov og @berlingske beskriver her én af omkostningerne. berlingske.dk/samfund/der-er…
Nogle ting har Danmark ganske givet gjort godt. Men langt fra alle.
Problemet er, at vi i dag ikke aner, hvilke redskaber der var fornuftige at bruge. Og som vi derfor med fordel kan bruge under næste pandemi.
Derfor bør den nye regering nedsætte en coronakommission, som kan bearbejde erfaringerne fra #COVID19dk-pandemien.
Alternativet risikerer vi, at man rent politisk (og i befolkningen) drager de forkerte konklusioner af pandemien.
Kontakttallet var under 1,0 FØR nedlukningerne i marts 2020.
Det er konklusionen, hvis man tager udgangspunkt i Jens Lundgrens beskrivelse af sygdomsforløbet i hans og @IgumRasmussen's (glimrende!) bog, "Vild virus".
I bogen beskriver Lundgren, hvordan patienter typisk bliver indlagt 12 dage efter de er blevet smittet. På baggrund af antal indlæggelser, kan man derfor estimere smitteudviklingen i marts 2020. Og så får man denne figur.
Figuren viser, at nedlukningerne i foråret 2020 næppe kan beskrives som absolut nødvendige. Smitten havde toppet og var aftagende, så tingene var ikke på nogne måde ved at løbe løbsk.
1/27 Hele ligelønsdebatten har et grundlæggende problem, som bunder i:
A) Der er lønforskel mellem mænd og kvinder, der skyldes køn.
B) Men det skyldes næppe diskrimination, for der er lønforskelle selv når man ikke *kan* diskriminere..
C) Så hvad kan/bør vi gøre politisk?
En 🧵
2/ Lad os starte med A.
Kvinder får i gennemsnit 13,5% mindre i løn end mænd. Den forskel skyldes, at de er kvinder. Det ved vi, fordi det groft sagt er et randomiseret forsøg, hvor køn tildeles ved fødslen.
3/ Nu til B. Lønforskelle er ikke et problem i sig selv.
Christian Eriksen tjener fx langt mere end mig, fordi han er enormt dygtig (bl.a. fordi han har trænet enormt meget) til noget, som folk vil betale meget for at se.
1/3 "Netop fordi Gisselfeld har passet rigtig godt på den skov, er den i høj grad bevaringsværdig" mener Danmarks Naturfredningsforening. Og derfor vil de reelt ekspropriere skoven.
1/2 En mulig (og ret oplagt) læring er, at man skal passe på med at gøre som Gisselfeld Kloster: "Gennem hundredvis af år har det sydsjællandske gods mellem Haslev og Rønnede passet sin private skov Denderup Vænge med flere truede dyrearter for at sikre en høj biodiversitet."
1/3 Altså: Sørg for at din skov er tilpas ringe til at nogen får lyst til at ekspropriere den.
Jeg håber, at de besinder sig og dropper foretagendet (enten helt eller ved at indgå en frivillig aftale). Til glæde for naturen.
Kan I huske dengang i december 2020, hvor man lukkede skolerne i månedsvis selvom man vidste, at det IKKE virkede at lukke skoler?
UNICEF's review sagde det.
ECDC's review sagde det.
Senere lukkede man igen og igen skoler, selvom 1) UNICEF, WHO og ECDC advarede imod det, og 2) man data tydeligt viste, at det ikke virkede.
Her er fx skolelukningen i Kolding i marts 2021. MAn lukkede skolen EFTER smitten var faldet.
2/ Konklusionen først:
”Vild virus” er en rigtig god bog. Der er masser af info om virus, tests, politik, Lundgren osv., og det er fortalt på en rigtig god og let tilgængelig måde.
Fem ud af fem stjerner herfra.
3/ Jeg læste bogen for at læse om nedlukninger. Men blev positivt overrasket over første tredjedel om @profjLundgren's karriere og familiens betydning for, at han er blevet en verdensstjerne.
Hårdt, hårdt arbejde, som *kunne* anspore et indlæg om det rimelige i topskatten, men...
1/5 🧵
Nyt notat: Mette Frederiksen-regeringen (S) har mere end fordoblet brugen af meget korte høringsfrister (fem eller færre dage) i forhold til Lars Løkke Rasmussen-regeringerne (V og VLAK). Stigningen kan ikke forklares med #COVID19dk og krigen i Ukraine.
2/ For det 1. kan kun enkelte lovforslag – fx epidemiloven fra marts 2020 – begrundes med pludseligt opståede kriser. Men så sent som i december 2021 – 1½ år inde i pandemien – brugte regeringen meget korte høringsfrister (tre på to dage!) for lovforslag relateret til #COVID19dk
3/ For det 2. har Mette Frederiksen-regeringen stadig 1½ gange flere lovforslag med meget korte høringsfrister, selv hvis man fjerner alle lovforslag, der er relateret til COVID- 19 eller krigen i Ukraine.