اینجا بندر ترکمن‌باشی است; بزرگ‌ترین بندر زیر سطح دریا با مساحت ۱.۳۸۵ میلیون متر مربع با هدف بارگیری ۲۶ میلیون تن کالا. این بندر با سرمایه‌گذاری ۱.۵ میلیارد دلاری شرکت ترکیه‌ای چالیک هلدینگ توسعه یافته و البته شرکت‌های چینی‌ها نیز در این پروژه سرمایه‌گذاری کرده‌اند. داستان چیست؟
این بندر پیوندگاه #کریدور_لاجورد و #کریدور_ترنس‌کاسپین است. #کریدور_لاجورد یا #کریدور_لاپیس_لازولی٬ در کنار #خط_لوله_تاپی و انتقال برق آسیای میانه - آسیای جنوبی #CASA1000 میراث ابتکار عمل جاده ابریشم نوین #NSRI آمریکاست که افغانستان را به ترکمنستان قفقاز، ترکیه و اروپا وصل می‌کند
#کریدور_ترنس‌کاسپین از گذرگاه مرز چین با قرقیزستان آغاز می‌شود و با گذر از بندر ترکمن‌باشی به بندر باکو می‌رسد. در اینجا، به تفلیس و قارص می‌رسد و در مسیری شرقی - غربی به استانبول و سپس اروپای جنوبی وصل می‌شود. اینجاست که سرمایه‌گذاری هنگفت آنکارا در بندر ترکمن‌باشی معنا می‌یابد
این همه داستان نیست. بنادر قزاقستانی آکتائو (راست) و بندر کوریک (چپ) ۲۵ درصد از مجموع عملکرد بنادر دریای کاسپین را در دست دارند. آکتائو (شوچنکو سابق) با سرمایه‌گذاری بیش از ۳۰ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۶ میلیون تن قطب صادرات و واردات این کشور است. کوریک نیز ظرفیت ۴ میلیون تن دارد.
این بنادر پایانه #کریدور_میانی هستند. این کریدور از خورگوس آغاز می‌شود و آسیای مرکزی را به قفقاز و ترکیه و سپس اروپای جنوبی وصل می‌کند. قطار باری این مسیر را طی مدت دوازده روز می‌پیماید و زمان لازم برای انجام دادن تمامی تشریفات گمرکی در مسیر کریدور نهایتاً سه ساعت اعلام شده ‌است.
#خورگوس در مرز چین و قزاقستان، جایی که آن را "روتردام آینده" و "نقطۀ اوراسیایی دسترس‌ناپذیری" می‌نامند، مهم‌ترین نماد #بندر_خشک است. کلان‌طرح تزانزیتی قزاقستان، #مسیر_روشن، درهم‌تنیده با #BRI است به گونه‌ای که قزاقها به‌شوخی می‌گویند که کشورشان قصد دارد "بند" کمربند چین باشد.
ترکیب دو #کریدور_ترنس‌کاسپین و #کریدور_میانی را ‌باید در راه‌ #کمربند_بایرام ترکیه دید. این مفهوم به محور آسیای میانه – قفقاز – ترکیه - بالکان اشاره دارد که بر پایۀ نفوذ زبانی - فرهنگی آنکارا در این مناطق خواهد بود. کمربند بایرام مهم‌ترین نماد مفهوم استراتژیک "#سیب_سرخ" نیز است.
این مفهوم مهم‌ترین نماد توسعه‌طلبی ترکیه از طریق اتحاد ترک‌تباران از بالکان تا آسیای میانه و سین‌کیانگ اشاره دارد. دخالت‌های نظامی ترکیه در لیبی، قبرس، سوریه، عراق، آذربایجان و مدیترانۀ شرقی در کنار شورای ترک یا "شورای همکاری کشورهای ترک‌زبان" را باید بر پایۀ چنین مفهومی نگریست.
این کریدورها از دریای کاسپین به بندر باکو با سه پایانه و هفده پست اسکله و همچنین بندرگاه نوین الات و ایستگاه نفتی در دیوبند و سنگچال دسترسی دارند. خطوط لوله زیرسطح دریا امکان صادرات میدان نفتی تنگیز قزاقستان و میدان گازی سرخس ترکمنستان به اروپا و دریای مدیترانه را فراهم می‌کند‌.
مسیر قفقازی این دو کریدور شامل خطوط مواصلاتی سه‌گانه است: مسیر ترانزیتی باکو – تفلیس – قارص #BTK، خط لولۀ گاز طبیعی قفقاز جنوبی #SCP و خط لولۀ نفت باکو–تفلیس–جیحان #BTC که با سرمایه‌گذاری بریتیش پترولیوم راه‌اندازی شد. اینجاست که باید اهمیت خطر سهمگین #کریدور_زنگزور را دید.
در زمانه‌ای بسر می‌بریم که #جنگ_کریدوری و #رقابت_زیرساختی از مهم‌ترین کلان‌روندهای کنونی در جهان است. با این حال٬ عدم فهم #ژئوپلتیک_راه و پرهیز از کاربست #دیپلماسی_راه از سوی تصمیم‌گیرندگان باعث دور زدن کشور توسط کریدورهای منطقه‌ای و در نتیجه، #فرسایش_ژئوپلتیک ایران شده‌است.
همه این نکات را در کتاب خود٬ "ایران و راه ابریشم نوین" متذکر شده و پیامدهای ویرانگر آن را پیش‌بینی کرده‌بودم. همچنین اهمیت این نکات را به همراه دستیار خود @MostafaBushehri دانشجوی @Columbia در گزار‌ش‌ها و ارائه‌های مکرر در سه سال گذشته برای نهادهای مسئول توضیح دادیم. کو گوش شنوا!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Arash Reisinezhad آرش رئیسی‌نژاد

Arash Reisinezhad آرش رئیسی‌نژاد Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @arashreisi

Dec 4
داستان سوریه

دلِ شامات است; سرزمینی با قدمتی طولانی ولی فاقد هویت ملی! کشوری که حتی نام خود را از تمدنی تاریخی ورای مرزهایش به عاریت گرفته: امپراتوری #آسور یا #آشور در شمال عراق؛ #سوریا نامی بود که یونانیان و رومیان آن را بر شامات گذاشتند و #آسورستان نامی بود که ایرانیان بر عراق Image
Image
Image
Image
جغرافیای گسسته سوریه اما بلای جانش گشته؛ جغرافیایی که این کشور را به شش بخش جداگانه تقسیم کرده‌است: واحه‌ای در جنوب‌غربی، دروازه‌ای در شمال، نواری ساحلی در غرب، فلاتی ناهموار در جنوب، دالانی شمالی-جنوبی و زمینی هموار و بایر در شرق. کنش و رخدادهای سوریه را از دریچه جغرافیا ببینید! Image
Image
در پشت کوه‌های لبنان واحه‌ای است که از یکسو به کوه و از دیگر سو به بیابان منتهی می‌شود. #دمشق در میان آن جای دارد که کارکردی شبیه دژی کوچک دارد. از دمشق دسترسی به همه جای کشور کم و نادر است. جای شگفتی نیست که حاکم دمشق نیازمند دولتی نظامی با مشت آهنین برای حکومت بر همه کشور است. Image
Read 16 tweets
Nov 3
داستان #کالج_الکترال

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انتخاباتی دو مرحله‌ای است که از طریق #مجمع_گزینندگان (کالج الکترال) رئیس‌جمهور و معاون وی را برمی‌گزیند. در دیگر جمهوری‌های جمهوری‌های ریاستی (برزیل) و نیمه ریاستی (فرانسه) رئیس جمهور با رأی مستقیم (هر نفر یک رأی) برگزیده می‌شود Image
شهروندان آمریکایی که در یکی از ۵۰ ایالت یا در واشینگتن دی‌سی ثبت‌نام شده‌اند، رأی خود را برای انتخاب گزینندگان به صندوق می‌اندازند. گرچه مردم در روز انتخابات نام نامزدهای ریاست‌جمهوری را در برگه‌های اخذ رأی می‌نویسند، اما در عمل گزینندگان رئیس‌جمهور و معاون وی را انتخاب می‌کنند.
در گام بعد اعضای منتخب گزینندگان مستقیما به رئیس‌جمهور و معاونش رأی می‌دهند که به آن #رأی_الکترال می‌گویند. نامزدی که بتواند دستکم ۲۷۰ رای از ۵۳۸ رای الکترال را بدست آورد، رئیس‌جمهور آمریکا خواهد شد. اینگونه انتخابات ویژه بر پایه اصل ۲ و متمم ۱۲ قانون اساسی آمریکا تشریح شده است.
Read 15 tweets
Sep 14
#صادق_قطب_زاده از وزارت تا اعدام

چمران یگانه چهره پشتیبان صدر در میان انقلابیون ایرانی نبود. قطب زاده همانند #مصطفی_چمران از جوانان حامی #دکتر_محمد_مصدق بود که برای آموزش در رشتۀ زبان انگلیسی راهی آمریکا شده بود. #قطب_زاده شخصیتی تک‌رو و پرسروصدا بود که اعتمادبه‌نفس بالایی داشت
Image
Image
آوازۀ او در میان مبارزین انقلابی ایرانی زمانی بالا گرفت که در جریان مراسم نوروز سفارت ایران در واشینگتن سیلی بر گوش #اردشیر_زاهدی سفیر وقت ایران در آمریکا نواخت. صادق قطب‌زاده با اخراج از آمریکا راهی کانادا شد تا مبارزات خود را در انجمن‌های اسلامی دانشجویان خارج از ایران پی گیرد.
Image
Image
او در سال ۱۳۴۲ به آیت‌الله خمینی نزدیک شد و اندکی پس از آن از یاران نزدیک #موسی_صدر شد. صدر تأثیر فراوانی بر زندگی قطب‌زاده داشت تا بدانجا که، به گفتۀ #کارول_جروم (نامزد و معشوقه صادق قطب‌زاده) «موسی صدر غولی در در زندگی صادق بود.» جروم از نقش #صادق_طباطبایی خواهرزادۀ موسی صدر،


Image
Image
Image
Image
Read 14 tweets
Sep 12
داستان #زندگی_در_شکاف

برای بیش از ۲.۵ هزاره است که ایران در دل غرب آسیا جای گرفته؛ در گستره‌ای از نیل و بسفر تا سند و ختن که در گذشته #اویکومن می‌نامیدش. برخلاف تاریخ دیرینش، حضور جغرافیایی قدرت‌های بزرگ در همسایگی آن از قاعده‌ای نوین تبعیت می‌کند: «نه خیلی دور، نه خیلی نزدیک»!
آمریکا تمرکز روزافزونی بر حوزه #ایندو_پاسیفیک داشته، روسیه در محور دنیپر-کریمه گیر کرده و چین چشم به تایوان دوخته. با این حال، هر سه کوشیده‌اند تا سیاست خاورمیانه‌ای خود را با رویکرد نوین ژئواکونومیکی مبتنی بر توسعه اقتصادی همراه سازند؛ امری خلافِ آمدِ عادت در منطقه‌ای تاریخی!
از سقوط شاهنشاهی هخامنشی، ایران معمولا شاهد حضور یک یا چند قدرت بزرگ جهانی در همسایگی خود بوده؛ از روم و عثمانی در غرب و روسیه تزاری و شوروی در شمال گرفته تا بریتانیا در جنوب، مغولان در شرق و گورکانیان در جنوب شرق. جایگاه ژئواستراتژیک کشور هم نعمت بوده و هم نفرین؛ شمشیری دودَم!
Read 20 tweets
Apr 29
۴۰۲ سال پیش در چنین روزی #شاه_عباس بزرگ #جزیره_هرمز را آزاد کرد؛ جزیره‌ای که ۱۱۵ سال زیر یوغ پرتغالی‌ها بود. در ۱۴۹۷ م. #واسکودوگاما پرتغالی از دماغه امید نیک در جنوب آفریقا گذشته و با دور زدن راه زمینی در قلمروهای اسلامی توانست مسیر دریایی را از آتلانتیک به اقیانوس هند بیابد.
Image
Image
این آغاز دسترسی اروپاییان به آسیا بود. در ۱۵۰۵ م. #مانوئل_یکم پادشاه پرتغال، سیاست توسعه‌طلبی و کنترل شاهراه‌های بازرگانی در آفریقا و آسیا را دنبال کرد. دو سال بعد همزمان با سال‌های آغازین فرمانروایی #شاه_اسماعیل صفوی، نیروهای پرتغالی به فرماندهی آلفونسو دو #آلبوکرک جزیره هرمز را
Image
Image
که مهمترین بارانداز شرق و بزرگترین بندر بازرگانی ایران بود با ٢۶ کشتی تسخیر کرده و قلعه‌ای را در شمال جزیره ساختند. پرتغالی‌ها #هرمز را مستعمره خود کرده و ملوک هرمز تحت فرمان آنان قرار گرفتند. فتح هرمز موازنه قدرت را تغییر داده و کنترل بازرگانی میان هند و اروپا را به پرتغال سپرد.
Image
Image
Read 24 tweets
Apr 25
۳۰۳ سال پیش، در ۶ اردیبهشت ۱۱۰۰، در زمانه شاه سلطان حسین، واپسین فرمانروای ایران صفوی، بیش از ۸۰ هزار ایرانی در زمین لرزه ویرانگر تبریز جان خود را از دست دادند. اوژن فلاندن می‌نویسد «سخت‌ترین زمین‌لرزه‌ها در سال ۱۷۲۱ اتفاق افتاده و هشتادهزار نفر جمعیت این شهر را از بین برده‌است. Image
این واقعه در زمان شاه سلطان حسین و به وقتی است که این شاهزاده تیره‌بخت می‌خواست سلطنت را به یک افغان فتنه‌جو که در این وقت اصفهان را محاصره کرده بود، واگذار نماید.» کروزینسکی نیز روایت می‌کند که «در زلزلهٔ ۱۷۲۱ م، ۸۰٬۰۰۰ تن به خاک هلاک افتادند.» این اما ششمین زمین‌لرزه تبریز بود. Image
تبریز، نگین شمال غرب ایران، همواره دچاره بلای زمین‌لرزه بوده و بسیاری از بناهای تاریخی زیبایش ویران گشته است. در سال ۲۳۰ خورشیدی، در زمانه جعفر المتوکل علی الله، دهمین خلیفه عباسی، نخستین زلزله تبریز را که آنزمان هفتمین شهر بزرگ آذربایجان، کوچکتر از اردبیل و بردعه، بود ویران کرد Image
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(