Ya kendimi eksik ifade ettim ya da haklısınız. 22 portföy çok iyi gidince ve orada kar alınca, 23 portföy oluşturmaya çalışıyorum. Bu süreçte ufak alımlar yapıyorum. Şirketleri de tanıyorum. Bakab tezol ve konka birlikte aldım. Konka kaldı. Şu anda portföyümün %55’i falan nakitte
Bazen iş yoğunluğundan eksik bilgi verebiliyorum sanırım. Bu da benim hatam. Lakin, 23 portföyümü Ocak ayı sonuna kadar oluşturmuş olurum diye düşünüyorum. Bir aksilik olmazsa, #alark#sise#sahol#konka kesin olacaklar. 22 den de gelen #aksa var. Bu beşi dışında şirket arıyorum
Lakin adım adım ve ihtiyatlı gidiyorum. Ha bir şirket buldum diyip, o şirkete full girmiyorum. Ayrıca konjonktür uygun diye halka arzlarda da fırsat görüyorsam gir-çık yapıyorum.
Bunun dışında trade yapmamaya çalışıyorum, yaparsam da pek başarılı olamıyorum ben trade de
Başarabildiğim konu konjonktür analizi, temel analiz olduğunu düşünüyorum. Kısa vadeli al sat bana göre değil. Başarı oranım düşük. Teknik analiz ile trade yapmak istiyorsanız @borsaninizinden sayfasını takip etmenizi öneririm.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bir önceki yazımızda, HEDEF BELİRLEMEK konusunu ele alacağımı söylemiştim. Evvela bakalım, daha önce neler yazdık? 1. Yazımızda ne demiştik, YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ önemli demiştik.
2) 2. Yazımızda eğer psikolojik olarak kendinizi YATIRIMCI olmaya hazırladıysanız EĞİTİM’e önem vermelisiniz demiştik. Eğitimin ise klasik bir TEMEL/TEKNİK ANALİZ EĞİTİMİ alayım, çok para kazanayım gibi basit olmadığından bahsettik.
3) 3. Yazımızda ise, Eğitim konusunu detaylandırdık. Temel Ekonomi, Finans, Para ve Yatırım konularını öğrenmeniz gerektiğini belirttik. Ayrıca "Kendini bilmek" "Gözlem" ve "Sezgilerin" önemini vurguladık. Çaylar kahveler gelsin, 4. Yazımız başlıyor. 🫖☕️
2) 2. Yazımızda eğer psikolojik olarak kendinizi YATIRIMCI olmaya hazırladıysanız EĞİTİM’e önem vermelisiniz demiştik. Eğitimin ise klasik bir TEMEL/TEKNİK ANALİZ EĞİTİMİ alayım, çok para kazanayım gibi basit olmadığından bahsettik.
3) Asıl eğitimin, çocukluktan gelen para harcama alışkanlıklarınızdan tutun da, finans ve para kavramlarının öğrenilmesine kadar geniş bir yelpazede olduğunu söyledik. Ayrıca, piyasalarda kararların, her zaman rasyonel alınmadığından bahsettik.
1) Merhaba arkadaşlar, ilk yazıma baya güzel tepkiler geldi. Çok teşekkürler. Bir çoğunuz, samimi ve içten yazmışsın demişsiniz. Cidden öyle.Bu yazılarım size bir şeyler anlatmak gayesi ile de olsa, kişisel olarak geçmişle de hesaplaşma içeriyor
2) Size kendimi ifade etmeye çalışıyorum ve hayatımdan da örnekler veriyorum. Finansal Özgür olma yolunuzda, bir faydam olursa ne mutlu bana. Evet ilk yazımıza güzel tepkiler geldi. İlk yazımızı da buraya kopyalayalım.
3) İlk bilgiselimde, Finansal Piyasalarda yatırım yapmak için 3 aşama gerekiyor demiştim.1)Psikoloji 2) Eğitim 3) Bilim-Teknik (Uygulama) 1.Aşamada YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ çok önemli, YATIRIMCI OLGUNLUĞUNA sahip olmanız gerekmekte demiş ve bunu da uzun uzun anlatmıştım. #aksa#sasa
1) Arkadaşlar merhaba,
Bir süredir sizlerle DM’den soru-cevap yapıyorum ve gördüğüm üzere, birçok arkadaşımız FİNANSAL FARKINDALIK sahibi. Bu ne demek? Özellikle son 10 senedir maaşlı çalışanların alım gücü düşüyor.
2) 10-15 sene önce bir beyaz yaka aldığı maaş ile kısa sürede 2. El araba alabilirken, şu anda bir araba alması için yıllarca para biriktirmesi gerekiyor. Eskiden ev alırken yaptığımız tasarruf ile şu anda araba alırken yaptığımız tasarruf (bu tasarruf için harcanan emek) aynı
3) Alım gücümüz düşüyor bununla birlikte kalifiye işsizlik de yükseliyor. Eskiden, biraz eğitim alan, bir konuda uzmanlaşan, çok kolay iş buluyor ve iyi de para kazanıyordu. Ama şu anda herkes yetkin, yetenekli, kalifiyeyim diye ortalıkta geziyor.
1) 2000’li yıllardan itibaren şirket değerlemeleri farklı bir yola girdi. Eskiden çok büyük sanayi şirketleri veya çok fazla istihdam sağlayan şirketler, dünyanın en değerli şirketleri iken, daha sonra teknoloji şirketleri ve/veya hikaye satan firmalar ön sıralara çıktı.
2) Gelişen teknoloji, türev piyasalarının derinleşmesi, paranın kullanım alanların artması ve dünya refah düzeyinin yükselmesi ile birlikte, dünyada tüm fiyatlamalarda garip durumlar ortaya çıktı.
3) Mesela, Tesla yıllarca (uzun süre zarar eden bir şirket olmasına rağmen) sadece hikaye satarak dünyanın en değerli şirketleri haline geldi. Hatta yeri geldi Tesla, elektrikli araçları ile dünyanın en büyük araç üreticilerinden çok çok daha değerli konuma erişti.
1) Vadeniz ne kadar uzunsa, günlük siyasi olaylar, açıklamalar ve ekonomik gelişmelerden etkilenmeniz o kadar düşük oluyor.
Ben orta uzun vadeli düşünüyorum. Günlük açıklamalara pek bakmıyorum.
Oğluma yaptığım portföy uzun vadeli. 15 sene. 1 senesi bitti.
2) Sizlerin talebi üzerine ağustos ve eylül ayında, aylık portföy yaptım. Benim için en en en kısa vade zaten 1 ay. Hisseleri günlük veya haftalık takip etmek zor. Zira hissenin vakti geliyor ama ters bir açıklama geliyor ve bütün endeks düşüyor, hisse de düşüyor.
3) mesela Eylül ayı portföyüm ilk 15 gün eksideydi. Bankacılık endeksindeki ciddi yükselişten dolayı, portföydeki hisseler (tüm banka Dışı şirketler gibi) beklemede idi. Banka tarafı sakinleşince değer kazanmaya başladı.