Dejligt med fokus på Danmarks eneste modtager af Nobels fredspris (1907), Fredrik Bajer. Men også et noget rosenrødt portræt imo.

radio4.dk/program/kranie…
Jeg har brugt en hel del tid sammen med Bajer. Jeg skrev ph.d. om den tidlige danske fredsbevægelse og kan melde at Bajer var en temmelig besværlig og selvbevidst personage.
Han var også indflydelsesrig og progressiv, bestemt. Han stiftede Dansk Fredsforening (1882), der kom til at forme det liberale fredsarbejde i hele det nordiske område i flere årtier.

Han var en central aktør i det internationale samarbejde mellem de europæiske fredsbevægelser
Han stod bag underskriftsindsamlinger i 1890erne, hvor en kvart million danskere krævede nedrustning og fredelig afgørelse af internationale konflikter. Han var også en aktiv kvindesagsforkæmper.
Men han var dertil... besværlig. År ud og år ind løb han Nobelkomiteen på dørene for at få Nobelprisen. Både med henvisning til sin rolle i den internationale fredsbevægelse, men også, og især, med henvisning til sin elendige privatøkonomi.
Hans store korrespondancearkiv, der ligger på Det Kgl Bibliotek, er et overflødighedshorn af intriger, magtkampe og politiske rænkespil i den int fredsbevægelse. Fællesnævneren er at Bajer følte sig overset og tilsidesat og ikke syntes han fik den anerkendelse han fortjente
Nok så vigtigt: hans betydning og rolle i dansk udenrigspolitisk historie er noget mere ambivalent end det, udsendelsen giver udtryk for.
Lad mig prøve at forklare: den danske fredsbevægelse i slutningen af 1800-tallet havde overordnet set tre programpunkter: 1) at int konflikter skulle afgøres fredeligt i stedet for ved krig; 2) int nedrustning; 3) at DK skulle forholde sig neutralt under int krige og konflikter
Alle tre dele var et udslag af nederlaget i 1864, der havde vist at Danmark ikke kunne hævde sig med militære midler og havde en entydig interesse i en fredelig retsbaseret verdensorden
Af de tre punkter var Bajer især optaget af neutraliteten. I begyndelsen primært som en konventionel udenrigspolitisk doktrin: de nordiske lande skulle danne et neutralitetsforbund, garanteret af stormagterne, som en måde at sikre, at DK ikke blev involveret i eur krige
Men efterhånden rendyrkede Bajer ideen om neutralitet som et overlegent moralsk princip: neutraliteten var fredens stedfortræder under en krig. En måde at bekæmpe krig på ville derfor være, at stadig flere stater erklærede sig neutrale...
... på den måde ville krigens gradvist blive inddæmmet og indskrænket.
Af det fulgte ifølge Bajer også, at stater havde en moralsk ret til at erklære sig neutrale, uafhængigt af stormagternes garantier og godkendelser. Den tænkning fik en særlig radikal form i DK, hvor Det radikale Venstre koblede neutraliteten sammen med en stærk antimilitarisme.
Den betød at man heller ikke mente, at man var forpligtet til at forsvare neutraliteten militært.

Denne meget stærke moralske neutralitetstænkning havde medvind i årene frem til Første Verdenskrig. Men derfra blev den et problem.
Det lykkedes godt nok Danmark at holde sig neutral under krigen.
Men krigen, og fredsslutningen efter krigen, ændrede det internationale syn på neutraliteten: den blev nu set som en kujonagtig mangel på moralsk stillingtagen i kampen mellem de liberale vestlige stater og de centraleuropæiske kejserriger.
Nok så vigtigt: da vestmagterne i forbindelse med fredsslutningen introducerede ideen om kollektiv sikkerhed i den nye internationale organisation, Folkeforbundet, var der ikke længere plads til neutralitet som legitimt politisk princip i europæisk politik.
Det skabte problemer for alle de tidligere neutrale stater. Men I Danmark skabte det særligt store problemer. Den stærke moralske neutralitetstænkning betød, at den radikale regering var principielt modstander af Folkeforbundets kollektive sikkerhedssystem
... og Danmark var en af de få stater, hvor førkrigsårenes store fredsbevægelse blev marginaliseret og ikke lykkedes med at genopfinde sig selv som en bevægelse, der støttede det internationale samarbejde I Folkeforbundet.
Bajers arv er med andre ord kompliceret og ambivalent og mere spændende end udsendelsen giver indtryk af #endofrant #vagthavendehistoriker

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Karen Gram-Skjoldager

Karen Gram-Skjoldager Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KarenSkjoldager

Apr 25
I går var årsdagen for det armenske folkedrab. Det kan være anledning til en lillle tråd om danske Karen Jeppe, der ydede en stor indsats for armenerne.

Jeppe var født i Gylling syd for Odder i 1876 og autodidakt lærer.
I 1902 læste hun en artikel om de massakrer, der havde fundet sted på den armenske befolkning i Osmannerriget i midten af 1890erne. Massakrerne havde efterladt tusindvis af forældreløse armenske børn. Artiklen gjorde et stort indtryk på hende. britannica.com/topic/Hamidian…
Hun tog derfor kontakt til den nystiftede forening, De danske Armeniervenner, og blev af foreningen sendt til Urfa, hvor hun blev lærer på et børnehjem for armenske børn. Jeppe var en exceptionel sprogbegavelse og lærte efter sigende tyrkisk, armensk og arabisk på under et år.
Read 15 tweets
Jul 8, 2021
I dag er #vagthavendehistoriker på rekognoscering i nyt og ukendt land. Har I lyst til at komme med?
Som forberedelse t et kursus om nationalisme&nat bevægelser fik jeg lyst t at se det tyske mindretals nat samlingssted, Knivsbjerg. Som den gode dksindede sønderjyde, jeg er, har jeg aldrig sat mine ben der. Min farmor ville falde død om hvis hun vidste jeg havde været forbi
Og det er altså et rasende interessant sted, spækket med politiske og moralske tvetydigheder og forsøg på at håndtere en meget svær historie
Read 15 tweets
May 29, 2021
I anledning af udflytningsreformen får jeg lyst til at give en lille øjenvidneberetning om, hvordan de sidste 10-15 års reformarbejde på universitetsområdet er blevet oplevet hernede i mit lille hjørne af fabriksgulvet. Advarsel: det bliver langt ⚠️
Jeg begyndte på min ph.d. i 2005. På det tidspunkt handlede alt på universiteteterne om globalisering og int forskningsexcellence. Det var et ganske frustrerende tidspunkt at skrive en ph.d. i historie på.
Arbejdet med dansk historie blev set som provinsielt, gammeldags og uambitiøst af de toneangivende miljøer, og da vi i 2009 oprettede danmarkshistorien.dk som i dag har 100.000-vis af besøgende var det i modvind og op ad bakke
Read 11 tweets
Sep 15, 2020
Noget af det skønne ved arkivarbejde er, at man nogle gange finder ting, man ikke ledte efter. Faldt i sidste uge ved et tilfælde over beretningerne fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod fra 1930erne. Det er vild læsning - en tråd 👇
Beretningerne giver indblik i hvor risikofyldt og farligt almindeligt hverdagsliv var for ikke alt for længe siden: hvert år er der 100vis af drukneulykker, løbske heste, ildebrande, lemlæstelser i maskiner - og børn der er involveret i ulykker i landbruget - som her:
Og så er der en type ulykke - og redningsaktion - som vi simpelthen ikke har nu om stunder: redning af damer der forsøger at springe på tog i bevægelse, men mislykkes med foehavendet. Her bare nogle enkelte eksempler:
Read 8 tweets
Aug 22, 2020
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne.
I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
I Canada oprettede Wright en dansk afdeling af Røde Kors, der skulle tage sig af danskere i allieret krigstjeneste. Da hun og hendes mand flyttede videre til Washington, oprettede hun en tilsvarende afdeling af Røde Kors der.
Read 9 tweets
Oct 31, 2019
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev.
Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
De dygtige editionsfilologer på centeret har knoklet med at udgive og forklare de tit ret så svært forståelige tekster, og centeret holder tidsplanen for udgivelsen. Lige nu er de omkring halvvejs med arbejdet.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(