yatirimcibaba Profile picture
Dec 15 41 tweets 11 min read
1) Merhaba arkadaşlar,

2023 Portföyünü soruyorsunuz. Net bir şey henüz söyleyemiyorum.

Sürekli faaliyet raporu okuyorum ayrıca hisseleri de takip ediyorum.

Yavaş yavaş kafamda bir çerçeve oluşmaya başladı.

Bunları da yazmaya anlatmaya başlayacağım.
2) Öncelikle biliyoruz ki, 2023'de (tam da ortasında) bir seçim var. Yurtdışı ne kadar hareketli olursa olsun, bu sene borsanın kaderini yurtiçindeki gelişmeler belirleyecek. Bu nedenle, atacağım adımlarda öncelikle yurtiçini düşünerek atacağım.
3) FED faiz kararları ve açıklamaları çok önemli. Ama yurt içindeki, siyasi ve ekonomik gelişmeler çok daha önemli. Mesela, şu anda borsaya "reel" bir siyasi destek var. Doğru veya yanlış, sağlıklı veya sağlıksız, ama böyle bir gerçeğimiz var. Bu gerçeğe göre hareket edeceğim.
4) FED ne açıklarsa açıklasın, yurtiçindeki "reel" siyasi destek azalırsa, dolarizasyon yeniden azarsa, gayrimenkulde çok ciddi kıpırdanmalar olursa, FED'in yaratacağı olumlu/olumsuz hava çok da önemli olmaz demek istiyorum.
5) ANA SENARYOM: Bir çoğunuz da böyle düşünebilir. Sonuç olarak "şapkadan tavşan" çıkarmıyoruz. Ekonomi yönetimi, ne yapıp edip, doları düşük tutmayı hedefleyecektir. Doların yükselmemesi, hatta "bir şekilde" doların gerilemesi, bir çok yönden siyasi iktidarın işine geliyor.
6) Doların yükselmemesi, psikolojik olarak "EKONOMİDE KRİZ BİTTİ, artık toparlanma zamanı, bu toparlanmayı da en iyi, 20 senedir bu ülkeyi yöneten tecrübeli kadrolar başarabilir" algısına yarayacaktır. Ayrıca yükselmeyen dolar, enflasyon için oldukça faydalıdır.
7) İktidar doların yükselmesini engellerse, uluslar arası piyasada da işler istediği gibi gidip, başta enerji ve emtea fiyatlarında bir düşüş olursa, enflasyonda %30-40'lar görülmeye başlandığında, siyasi iktidar bunu seçim zamanı ciddi bir argüman olarak kullanacaktır.
8) Nasıl bakarsak bakalım, iktidar seçimi kazanmak istiyorsa, ülkede EKONOMİK KRİZİN BİTTİĞİ ve TOPARLANMA SÜRECİNE girdiğimizin algısını yaratmak zorunda. Bunu başarmak için de, doların yükselmemesi ve enflasyonun dizginlenmeye başlaması gerekmektedir.
9) Burada DOLARIN YÜKSELMEMESİ olarak vurguladığım konu, sıçrama olmama anlamında söylüyorum. Bugün 18.60 olan dolar, 1 ay sonra 19,00 olabilir. Aylık %2-3 artışlar kamuoyunda huzursuzluk yaratmaz. Enflasyonda da, %50'in altına düşmesi oldukça pozitif bir algı yaratır.
10) İktidar, geçici olarak da olsa, insanların alım gücünü yükseltmek isteyecektir. EYT'den sonra şirketlerin vereceği KIDEM TAZMİNATLARINDAN tutun da, düşük faizli krediler, banka promosyonları,v.s. nasıl olursa olsun, vatandaşın cebine para koymak zorundalar.
11) Bu da maalesef enflasyon tetikleyici bir unsur. Bunu çok iyi ayarlamak zorundalar. Özellikle ZAMANLAMA çok önemli. Yani EYT'nin çıkacağı tarihten tutun da, konut kredisindeki kampanyaların açıklanacağı tarihe kadar, tüm aksiyonlar bir plan/program dahilinde olmalıdır.
12) Popülist uygulamalar diyebileceğimiz bu uygulamaların zamanlaması o kadar önemli ki, eğer erken tuşa basılırsa, vatandaşın alım gücü yükselir gibi olur ama üretimde artış yaşanmadığı için (alım gücü suni olduğu için), seçime rekor enflasyon ile girebiliriz.
13) Bu uygulamalarda, tuşa geç basılırsa, vatandaş rahatlama hissetmeden seçime gireriz ve oy verenlerin, "yapılan uygulamalar başarısız oldu, alım gücüm yükselmedi" şeklinde hissetmesine neden olur. Bu sefer de, uygulamalar ters teper. Oy kazandırmak yerine, oy kaybettirir.
14) Öyle bir zamanda, bu adımlar atılmalı ki, oy vermeye giden KARARSIZ SEÇMEN, iktidar yönünde oy kullansın. Zaten kararını vermiş iktidar yanlısı ve/veya muhalif kesimin fikri bu saatten sonra değişmez. Kararsız seçmen için yapılıyor, bütün bu popülist uygulamalar.
15) Evet, ne diyorduk? 2023'de #seçim var. Bu nedenle, 2023'ü ben 2 veya 3 yıla ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Seçimin Haziran ayında olduğunu varsayarsak, Seçim öncesi dönem Ocak-Nisan, seçim dönemi Mayıs-Ağustos, seçim sonrası dönem Eylül-Aralık aylarını kapsayabilir.
16) Seçim nasıl geçecek bilmiyoruz. Şu anda "anketlere göre" başabaş görünüyor. Belirsizlik var. Piyasalar için en rahatsız süreç bu. Belirsizlik ürkütüyor. İktidar kazanmak için, popülist uygulamalarda ne kadar ileri gidecek? Muhalefet, nelerden ödün verecek?
17) Piyasanın da KIRILGAN olduğunu, dün kapanışta 15 dakikada gördük. Yani, her an her şey olabilir. Sürekli olarak diken üstünde bir piyasa var. Ayrıca finansal okuryazarlık çok düşük, işlemler çok volatil ve sürekli olarak bir algı var.
18) Bazı şirketlerin, bazı patronları, piyasayı manipüle etmeye kadar götürüyor işi. Hemen hemen her gün KAP atan, yaptığı 200-300K USD'lik iş için ayrı ayrı KAP'lar atan firmalar, algılarımızla oynuyor. Allah aşkına #kchol #sahol hiç mi anlaşma yapmıyor?
19) Bu tarz algılar da, piyasayı hem çok kırılgan, hem de çok volatil yapıyor. Ayrıca orta-uzun vade yatırım yapan yatırımcılarımızı enayi yerine koyarken, kısa vade, vur-kaç yapan yatırımcıları haklı çıkartıyor. Bu da, piyasamızın gelişmesine engel oluyor.
20) Ayrıca, günlük düşünen yatırımcılarımız da, çok hızlı giriş çıkış yaptıkları için, hem yükselişlerin hem de düşüşlerin çok sert olmasına neden oluyor. Piyasa volatilitesi yüksek olunca, orta-uzun vadeli yatırımcılarımız da bu durumdan rahatsız oluyor.
21) Ben burada yatırımcılarımıza kızmıyorum/kızamam. Oyunu kurallarına göre oynuyorlar diyebiliriz. Benim kızdığım bazı şirketlerin bazı patronları ve piyasa yapıcı kurumların bu konuları görmezden gelmesi. Belki 3-5 don kişot vardır ama genel olarak bu konu görmezden geliniyor.
22) Tüm bu bilgiler ışığında, 2023 portföyümün nasıl olması gerektiğini sürekli düşünüyorum. 2023 çok volatil ve risk dolu geçecek. Mayın tarlası gibi bir piyasada, mayına basmadan yılı kapatırsak da, çok da karlı olacağımızı düşünüyorum.
23) Benim bu seneki hedefim, uçan kaçan bir hedef değil. Kişisel enflasyonumun, %10-20 üstünde getiri beni fazlası ile tatmin eder. 2023 enflasyonun ne olacağı da muallak. Popülist uygulamalar ile enflasyon sert yükselişe devam de edebilir (Özellikle seçim sonrası).
24) Enerji/emtea fiyatlarının gerilemesi ve döviz kurlarının gevşemesi nedeniyle, enflasyon gevşeye de bilir. Bunu bilemiyoruz. Ben 2023 yılında, ilk 4 ayda, portföyümü 4 ana gruba ayırmak istiyorum.

- Yatırım Tavsiyesi Değildir, Risk içerir, Kendi Düşüncelerimdir -
25) i) Defansif güçlü şirketler, ii) Agresif güçlü şirketler iii) Trend Şirketler ve iv) nakit

Şimdi bunlardan ne kast ettiğime bakalım?

i) Defansif güçlü şirketler, sürekli kar eden, istikrarlı ve belirli bir trend içerisinde büyüyen, kurumsal ve patronları güvenilir şirketler
26) Defansif Güçlü Şirketlere örnek, #kchol #sahol #sise #ttrak #arclk #kords #tuprs #aksa gibi şirketler.

ii) Agresif güçlü şirketler, kar marjı yüksek, hisse hareketleri biraz daha sert/volatil, riski biraz daha yüksek ama ortalama getiri beklentisi daha yüksek şirketler.
27) Örnek #tezol #bakab #konka #uluun #odas #ismen #alark gibi şirketler.

Bu 2 tip şirketin de ortak özelliği, hisse ederinden düşük, tarihsel f/k’ların altında (istisnalar olabilir).
28) iii) Trend şirketler.

Mesela halka arz edilen şirketleri ilk tavan bozduğu yerden alıp, 2-3 tavan gittikten sonra satmak;

teknik anlamda uygun gördüğüm (şu anda #kzbgy gibi) şirketler

Bir KAP haberi sonrası, sert yükseliş öngördüğüm şirketler
29) Sn.Erdoğan'ın perakendecilere yüklenmesi ile birlikte #mgros'un sert satış yemesi ve 126-128 bandına kadar gerilemesi.Suni bir düşüş.Buradan alıp, kısa bir süre taşıyıp 140-150 bandından satmak. Lakin senaryom gerçekleşmese bile, taşımaktan şikayet etmeyeceğim firmalar olmalı
30) Bu #trend hisseler dediğim hisseler, kesinlikle telegramda falan pazarlanan şirketler olmamalı. Bu hisseler de, güçlü olmalı. Bunu detaylı açıklamak istedim. Olay, telegramdaki hisse pazarlamaya dönmesin lütfen. İşimiz olmaz. Mesela, #mgros örneği gibi. Bankalar da olabilir.
31) #enerji de olabilir ya da o an aniden popüler olan bir sektör de olabilir.

Peki bunların dağılımı ne olacak? Nasıl bir yapı, beni daha mutlu eder? Bu kısmı da düşünmeye başladım. Dağılım çok önemli.
32) Tekrar belirtmek isterim ki, şu anda düşünme aşamasındayım.

Bugünlerde, düşüncelerimin ve denemelerimde de sürekli yanılıyorum.

Benim yaptıklarımı birebir uygularsanız, ciddi zarar görebilirsiniz.

Yazdıklarımı uygulamayın, Kendi AKIL ve DAVRANIŞ SÜZGECİNİZDEN GEÇİRİN.
33) Nihai kararım olmadığını da belirterek şöyle diyebilirim.

Portföyümün;

%36’sı Defansif güçlü şirketlerde (4 adet * %9),
%24’ü agresif güçlü şirketlerde (3 Adet * 8%),
%15’i Trend Şirketlerde (3 adet * %5) ve
%25’i de nakit olarak tutabilirim.
34) %15 trend şirketi her zaman bulundurmayabilirim.

Bu nedenle portföyüm %60 Güçlü (Defansif-Agresif), ve %40 nakit de olabilir.

Ya da

%60 Güçlü, %15 Trend, %25 nakit de olabilir.

Yani, Nakit oranım %25-40 arasında gezinebilir.
35) Her hissede farklı kar/zararlar oluşacağı için, belirli bir zaman sonra yüzde dağılımlar bozulabilir. Herhangi bir şirket çok çok yükselirse, biraz kar satışı yapıp, portföyü dengeleyebilirim ama trend/hikaye devam ediyorsa bekleyebilirim de... Günün şartlarına bağlı.
36) Seçtiğim şirketleri, seçme nedenlerim ortadan kalkmış ise, şirketleri değiştirebilirim. Lakin, sadece hisse fiyatına bakarak, günlerce düşünüp seçtiğim bir şirketi de, portföyden kaldırmam.
37) Özetle,

Bu durumda sürekli takip etmem gereken totalde 7 adet şirketim olacak. (4 Defansif, 3 Agresif).

Trend şirketler sürekli değişebilir ve bu şirketleri detaylı incelemeye gerek yok.
38) Trend şirketleri incelemeye gerek yok derken, kısa süreli fırsat gördüğüm bir şirketin, faaliyet raporunu detaylı okuyup, günlerce temel analizine çalışmama gerek yok demek istedim.

Trend şirket de olsa, inceleyip alırım zaten. Bu nüansı ayrıca açıklamak istedim.
39) Defansif şirketlerin arasında #kchol #sahol #sise olacaksa, bunların de detaylı faaliyet raporunu okumaya gerek yok. Bakılacak yerler belli. Zaten bildiğimiz şirketler...
40) Burada farklılık yaratacak olanlar, agresif güçlü şirketler, portföyün can damarı burası. Buradaki kar/zarar portföyün gelişimini belirleyecek. Bu şirketlere çok iyi çalışmam gerekiyor.
41) Özetle, durum bu dostlarım

Bu paylaşımı, RT ederseniz ve yorumlarınızla benim de ufkumu açarsanız çok sevinirim

Sistemi nasıl buldunuz? Hangi şirketlere önem vermek lazım? Yazdıklarım mantıklı mı? Hedefime uygun bir dağılım mı? Sizlerin de fikirleri benim için önemli

BİTTİ

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with yatirimcibaba

yatirimcibaba Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @yatirimcibaba1

Dec 12
1) Ben seçimden 1-2 ay öncesine kadar yükselişin devam edeceğini düşünüyorum. Önümde buna engel 2 risk vardı.

Birisi otomotivde ciddi bir ÖTV indirimi, lakin zaten piyasada araba yok ve olsa da hükümet bu konuda çok istekli değil.

İkincisi ise konutta kampanya…
2) Konut fiyatlarının zaten yüksek olması ve vatandaşın alım gücünün düşmüş olması nedeniyle de, şu anda borsayı etkileyecek kadar bir risk görmüyorum.

Dolarizasyonun önüne geçmek için şu an tek yol borsa gibi görünüyor.
3) Ocak ayında asgari ücretin yükseltilmesi, eyt yasasının çıkması nedeniyle 1milyondan fazla kişinin kıdem tazminatı vs alacak olması, piyasada paranın bollaşacak olması ve yüksek enflasyonun da devam edecek olması, borsayı destekleyecek unsurlar.
Read 6 tweets
Dec 7
FİNANSAL ÖZGÜRLÜK YAZILARI – 04 –

1) Arkadaşlar merhaba,

Bir önceki yazımızda, HEDEF BELİRLEMEK konusunu ele alacağımı söylemiştim. Evvela bakalım, daha önce neler yazdık? 1. Yazımızda ne demiştik, YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ önemli demiştik.

2) 2. Yazımızda eğer psikolojik olarak kendinizi YATIRIMCI olmaya hazırladıysanız EĞİTİM’e önem vermelisiniz demiştik. Eğitimin ise klasik bir TEMEL/TEKNİK ANALİZ EĞİTİMİ alayım, çok para kazanayım gibi basit olmadığından bahsettik.

3) 3. Yazımızda ise, Eğitim konusunu detaylandırdık. Temel Ekonomi, Finans, Para ve Yatırım konularını öğrenmeniz gerektiğini belirttik. Ayrıca "Kendini bilmek" "Gözlem" ve "Sezgilerin" önemini vurguladık. Çaylar kahveler gelsin, 4. Yazımız başlıyor. 🫖☕️

Read 88 tweets
Dec 6
Ya kendimi eksik ifade ettim ya da haklısınız. 22 portföy çok iyi gidince ve orada kar alınca, 23 portföy oluşturmaya çalışıyorum. Bu süreçte ufak alımlar yapıyorum. Şirketleri de tanıyorum. Bakab tezol ve konka birlikte aldım. Konka kaldı. Şu anda portföyümün %55’i falan nakitte
Bazen iş yoğunluğundan eksik bilgi verebiliyorum sanırım. Bu da benim hatam. Lakin, 23 portföyümü Ocak ayı sonuna kadar oluşturmuş olurum diye düşünüyorum. Bir aksilik olmazsa, #alark #sise #sahol #konka kesin olacaklar. 22 den de gelen #aksa var. Bu beşi dışında şirket arıyorum
Lakin adım adım ve ihtiyatlı gidiyorum. Ha bir şirket buldum diyip, o şirkete full girmiyorum. Ayrıca konjonktür uygun diye halka arzlarda da fırsat görüyorsam gir-çık yapıyorum.

Bunun dışında trade yapmamaya çalışıyorum, yaparsam da pek başarılı olamıyorum ben trade de
Read 4 tweets
Oct 12
FİNANSAL ÖZGÜRLÜK YAZILARI – 03 –

1) Arkadaşlar merhaba,

Bir yazıyla daha karşınızdayım. Umarım yazılarımı özlemişsinizdir, zira ben yazmayı çok özledim. Başlayalım bakalım.

1. Yazımızda ne demiştik, YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ önemli demiştik.

2) 2. Yazımızda eğer psikolojik olarak kendinizi YATIRIMCI olmaya hazırladıysanız EĞİTİM’e önem vermelisiniz demiştik. Eğitimin ise klasik bir TEMEL/TEKNİK ANALİZ EĞİTİMİ alayım, çok para kazanayım gibi basit olmadığından bahsettik.

3) Asıl eğitimin, çocukluktan gelen para harcama alışkanlıklarınızdan tutun da, finans ve para kavramlarının öğrenilmesine kadar geniş bir yelpazede olduğunu söyledik. Ayrıca, piyasalarda kararların, her zaman rasyonel alınmadığından bahsettik.
Read 87 tweets
Oct 6
FİNANSAL ÖZGÜRLÜK YAZILARI – 02 –

1) Merhaba arkadaşlar, ilk yazıma baya güzel tepkiler geldi. Çok teşekkürler. Bir çoğunuz, samimi ve içten yazmışsın demişsiniz. Cidden öyle.Bu yazılarım size bir şeyler anlatmak gayesi ile de olsa, kişisel olarak geçmişle de hesaplaşma içeriyor
2) Size kendimi ifade etmeye çalışıyorum ve hayatımdan da örnekler veriyorum. Finansal Özgür olma yolunuzda, bir faydam olursa ne mutlu bana. Evet ilk yazımıza güzel tepkiler geldi. İlk yazımızı da buraya kopyalayalım.

3) İlk bilgiselimde, Finansal Piyasalarda yatırım yapmak için 3 aşama gerekiyor demiştim.1)Psikoloji 2) Eğitim 3) Bilim-Teknik (Uygulama) 1.Aşamada YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ çok önemli, YATIRIMCI OLGUNLUĞUNA sahip olmanız gerekmekte demiş ve bunu da uzun uzun anlatmıştım. #aksa #sasa
Read 95 tweets
Sep 29
FİNANSAL ÖZGÜRLÜK YAZILARI – 01 -

Sonunda başlıyorum.

1) Arkadaşlar merhaba,
Bir süredir sizlerle DM’den soru-cevap yapıyorum ve gördüğüm üzere, birçok arkadaşımız FİNANSAL FARKINDALIK sahibi. Bu ne demek? Özellikle son 10 senedir maaşlı çalışanların alım gücü düşüyor.
2) 10-15 sene önce bir beyaz yaka aldığı maaş ile kısa sürede 2. El araba alabilirken, şu anda bir araba alması için yıllarca para biriktirmesi gerekiyor. Eskiden ev alırken yaptığımız tasarruf ile şu anda araba alırken yaptığımız tasarruf (bu tasarruf için harcanan emek) aynı
3) Alım gücümüz düşüyor bununla birlikte kalifiye işsizlik de yükseliyor. Eskiden, biraz eğitim alan, bir konuda uzmanlaşan, çok kolay iş buluyor ve iyi de para kazanıyordu. Ama şu anda herkes yetkin, yetenekli, kalifiyeyim diye ortalıkta geziyor.

#aksa #alka #alkim #hekts #sasa
Read 92 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(