Ben Wilbrink Profile picture
Dec 17 14 tweets 4 min read
"De belangrijkste bijzondere doelstelling van het wiskundeonderwijs is leerlingen te leren een reële situatie te vertalen in wiskundige termen. Zo kunnen leerlingen zelf ervaren dat wiskundige begrippen in verband gebracht kunnen worden met de werkelijkheid."
Oké, of nonsens?
Helemaal oké, of gevaarlijke onzin? Het is een quote uit een proefschrift. De promotor was het dus eens. Het zal dan wel oké zijn, niet?
Je had vroeger als kind ervaring met rekenen en meetkunde: knikkeren, mens-erger-je-niet, monopolie, landjepik (nl.wikipedia.org/wiki/Landverov…).
'Een reële situatie te vertalen in wiskundige termen'.
Ik geef een voorbeeld: leerling bereidt proefwerk voor, wat is haar kans op een 'voldoende'?
Dit is toch geen onbekende situatie, ook niet voor wiskundeleraren. Toch ken ik geen leraar die hier ooit wiskunde van bakte.
Bob van Naerssen was bij mijn weten de eerste die een wiskundig toetsmodel presenteerde: benwilbrink.nl/publicaties/70…
De quote (gevaarlijke onzin) is uit het proefschrift van Anne van Streun (blz. 7): Heuristisch wiskunde-onderwijs (nb: dat verwijst naar Polya) research.rug.nl/en/publication…
Zijn promotor (en vriend) was, jawel: (oud-wiskundeleraar) A. D. de Groot (met Schaafsma, en Max van der Kamp).
Kan ik wat meer info geven over de wiskunde van proefwerkkansen? Jazeker.
Hint: pas er de binomiaalverdeling op toe.
Hoe dan? Zie (in English): benwilbrink.nl/projecten/spa_…
Nederlands, dit paper ORD, 1995: benwilbrink.nl/publicaties/95…
'De werkelijkheid' wiskundig zien: een eitje?
De empirisch ingestelde psycholoog vraagt onmiddellijk: wat is dat dan, 'de werkelijkheid wiskundig zien', en hoe kunnen we dat onderzoeken/meten/toetsen, ook of dat een vaardigheid is die valt te onderwijzen? Niets van dat alles vind ik bij Van Streun.
Wel een intrigerende zin in de samenvatting: "Naarmate leerlingen het vakgebied beter beheersen, blijken verschuivingen op te treden van het gebruik van heuristische methoden naar algoritmische methoden." Doet denken aan deze quote van Alfred North Whitehead:
"It is a profoundly erroneous truism, repeated by all copy-books and by eminent people when they are making speeches, that we should cultivate the habit of thinking of what we are doing. The precise opposite is the case. Civilization advances by
by extending the number of important operations which we can perform without thinking about them."
Alfred North Whitehead (1911) ‘An introduction to mathematics’ (p. 61) archive.org/details/introd…
Houd deze quote ook in gedachten bij het lezen van George Polya's 'How to solve it.'
Dat laatste boekje is waanzinnig populair, maar het is ook waanzinnig duister wat dan de 'methode van Polya' precies is. In Nederland wordt een Polya-schema voor probleemoplossen heel breed gebruikt (o.a. nadrukkelijk ook voor de mislukte #rekentoets in eindexamens vo).
De beste autoriteit voor precies die vraag naar de methode van Polya, Allen Newell, weet het niet. Hij krijgt er geen vinger achter. En hij was nog wel student van Polya. En de motor (met Herbert Simon) van AI en cognitieve psychologie-probleemoplossen. (benwilbrink.nl/projecten/toet…)
Ik heb er al eens op gewezen dat het zo populaire 'wiskunde zien in de werkelijkheid' berust op een misvatting: threadreaderapp.com/thread/1198527…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Nov 1
Ik kom tegen: Sanne Schaap, Pauline Vos, Ton Ellermeijer en Martin Goedhart (2011). De vertaalslag van een situatie naar een wiskundige formule; een studie naar vraagstellingen en leerlingprestaties op het centraal examen wiskunde B1. TDidactiekBetaWet researchgate.net/publication/34…
Het probleem hiermee is het onbepaald voornaamwoord bij 'situatie'. De auteurs problematiseren dat niet, terwijl hier toch echt met zoveel woorden staat dat dit 'vertalen' een generieke vaardigheid is. Er is zelfs een rare term voor gevonden: wiskundige denkactiviteit WDA.
Een cognitief psycholoog zou zo'n term niet kunnen bedenken: 'denken' is immers geen activiteit, al suggereert het werkwoord-karakter ook dat er een 'denker' aan te pas komt. Afijn, dit terzijde.
Read 41 tweets
Oct 14
Het gaat helemaal niet goed met het testen, toetsen en examineren in ons onderwijs, van groep 1 tot en met de masters. Met Van Naerssen ben ik van mening dat beroerde kwaliteit van beoordeling van leerlingen en studenten zich één op één vertaalt naar tekortschietend onderwijs.
Dat strooit tegenwoordig met miljarden voor allerlei flutprojectjes in het onderwijs. Weggegooid geld. Investeer nu eens 20 miljoen structureel in een club belhamels die met die toetserij aan de gang mogen gaan. No holds barred. Geen commercie. Jonge honden & vrije pensionados.
Wim Hofstee zou zo'n vrije pensionado kunnen zijn, maar hij is niet meer. Hij heeft ons wel zijn inzichten nagelaten in:
W.K.B. Hofstee (1999). 'Principes van beoordeling. Methodiek en ethiek van selectie, examinering, en evaluatie' Swets & Zeitlinger. managementsite.nl/principes-beoo…
Read 14 tweets
Sep 11
@kdenheijer @mrkoolzaad Hans Freudenthal is de godfather. Briljant wiskundige, dacht, na zijn pensonering, dat hij ook briljant didacticus moest zijn, hengelde bij een topambtenaar van OCW de opdracht voor herziening van het rekenonderwijs binnen, kreeg zeer ruim budget, en ging aan de slag met een
@kdenheijer @mrkoolzaad team enthousiaste jonge honden zonder onderzoekkennis (volgens Hans hoefde er niets meer te worden onderzocht), zonder kennis van psychologie (terwijl er heel wat gepsychologiseerd zou worden, over contexten, transfer, leren). Goedbedoelende amateurs.
@kdenheijer @mrkoolzaad Was het instituut, het IOWO, universitair ingebed? Dat dacht ik wel. Afijn, het werd na 10 jaar opgeheven. Deel van de staf ging naar SLO (!), deel ging door onder de hoed van prof. Van der Blij, universitaire vakgroep dus. Onder academische vlag verder. De groep had al ontdekt
Read 14 tweets
Sep 9
Staatssecretaris verdedigt in de Tweede Kamer maatregel waarvan zijn ambtenaren hem verteld hebben dat hij in strijd is met internationaal recht.
Daar zit je als burger toch met opperste verbazing naar te kijken.
Natuurlijk, bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere
maatregelen. De wetgever kan een noodwet of machtigingswet indienen. In dit geval is die uitweg er niet, het gaat immers om internationale verdragsverplichtingen.
Het Kabinet wil mensenrechten schenden, speculeert erop dat de rechter niet binnen korte tijd zal ingrijpen.
Dan blijft als enige beschermer van mensenrechten het Parlement over. Neemt het Parlement die verantwoordelijkheid?
Kijk, op die manier erodeert het vertrouwen van de burger in de politiek verder en verder.
Read 6 tweets
Aug 11
Vandaag blijkt mijn hoofd te staan naar toetsvragen als onderwerp, mijn zonden, en vooral die van anderen. Het ontwerpen van toetsvragen, bij de buren heet dat 'item writing', door mij wel vertaald met 'toetsvragen schrijven': Aula 809 benwilbrink.nl/publicaties/83…
Mijn zonde bij het uitbrengen van dit boekje was dat ik deze aanpak van het ontwerpen van toetsvragen niet empirisch had getoetst op een paar honderd of liefst nog meer universitaire docenten. Uiteindelijk stapte de redactie van deze HO-reeks over dat bezwaar heen. Gelukkig.
Mijn verdediging was uiteraard dat ik mij met deze praktische aanpak van het ontwerpen van toetsvragen keerde tegen tradities die evenmin op behoorlijke empirische toetsing berustten. Integendeel. Toetsvragen ontwerpen werd alom als een KUNST beschouwd. No kidding. Nog steeds.
Read 72 tweets
Aug 9
"In 1883 keerde men de cijfers om. Nu betekende 5 zeer goed, 4 goed, 3 voldoende, 2 onvoldoende, en 1 slecht."
[Fortgens, 1965, 'Zeshonderd jaar Stedelijk Gymnasium Middelburg' blz. 60] #cijfergeven
Dit soort regelgeving blijft me verbazen. Het heeft wel consequenties hè!
Nu zou je denken: goed dat deze school kennelijk al vroeg werkte met cijfers, in plaats van rangorde van de leerlingen. Maar dat is te snel geconcludeerd.
Cijfers zijn een vernieuwing, maar deze school gebruikt ze om er ouderwets mee te rangordenen.
Dit gymnasium kende een 'Klein Examen': een maandelijkse oploop van alle klassen in de vergadering van curatoren en leraren, om vorderingen, gedrag en vlijt door te nemen. Op basis daarvan werden leerlingen op een nieuwe rangorde geplaatst. Zij waren op komen draven in de oude.
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(